Îndreptarea dinților fără aparat dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un zâmbet frumos este cel mai bun accesoriu pentru un aspect atrăgător, însă nu toată lumea este asigurată cu dinți drepți. Aparatul dentar este considerat de obicei cea mai bună modalitate de îndreptare a dinților, dar nu tuturor le place aspectul metalic sau costul ridicat al acestuia. Din fericire, există și alte modalități de îndreptare a dinților fără montarea unui aparat dentar. Modelul potrivit depinde de mai mulți factori, inclusiv de gravitatea nealinierii dentare și de istoricul de sănătate orală. În cazul în care o persoană întâmpină această defecțiune a dinților, împreună cu un specialist ortodont se poate crea un plan de tratament cu scopul de a îmbunătăți aspectul dinților strâmbi și nealiniați, acest lucru va înfrumuseța zâmbetul și va restabili încrederea în sine.

6 moduri de îndreptare a dinților fără aparat dentar

Aparat de contenție

În cele mai multe cazuri, oamenii primesc un aparat de reținere doar după ce au terminat tratamentul cu aparatul dentar metalic tradițional. Cu toate acestea, adulții care au nevoie doar de o corecție minimă a dinților pot obține rezultatele dorite doar cu un aparat de contenție. În ceea ce privește aspectul estetic, un aparat de contenție este transparent și se potrivește pe întreaga arcadă bucală. Acest lucru îl face mai puțin vizibil și mai puțin costisitor decât aparatul dentar tradițional,  De aceea poate părea o opțiune atrăgătoare dacă o persoană este în căutarea unei alternativ. Aparatele de contenție funcționează doar dacă este necesară o corecție minimă a dinților. 

Fațete

Fațetele din porțelan pot crea aspectul unor dinți mai drepți și pot oferi un zâmbet strălucitor. Fațetele sunt straturi subțiri și solide de porțelan care sunt fixate pe partea din față a dinților pentru a acoperi imperfecțiunile minore și pentru a da un aspect mai consistent zâmbetului. Medicii stomatologi folosesc fațetele pentru a trata dinții decolorați, strâmbi, nealiniați sau ciobiți, acestea sunt durabile și rezistente la orice pete. Dacă o persoană întâmpină o mică nealiniere dentară o pereche de fațete potrivite poate îmbunătăți aspectul unor dinți mai drepți fără a utiliza un aparat dentar obișnuit. Cu toate acestea, fațetele sunt semipermanente, dentistul trebuie să șlefuiască ușor o parte din smalțul de pe suprafața dinților pentru a le aplica. Acestea se înlocuiesc la fiecare 5-10 ani, în funcție de modul în care sunt îngrijite.

Gutieră

Această opțiune este confecționată din plastic transparent și rezistent care are ca scop îndreptarea dinților pentru crearea unui zâmbet uniform. Ortodontul iau amprentele 3D ale dinților pentru a crea gutiere personalizate. Acestea trebuie să fie purtate  aproximativ 22 de ore în fiecare zi pentru a obține cele mai bune rezultate, și se scot în timpul mesei, când se consumă lichide sau la efectuarea rutinei zilnice de igienă orală. Este necesar să fie schimbat un nou set gutieră la fiecare două săptămâni pentru a vă asigura că dinții se îndreaptă sistematic.

Lipire dentară

Lipirea dentară este un proces prin care stomatologul aplică rășină pe dinții care au nevoie de îndreptare. Materialul utilizat este rășina deoarece se potrivește cu culoarea dinților. Lipirea dentară creează aspectul unor dinți mai drepți prin închiderea spațiilor dintre aceștia, ajustarea formei și acoperirea așchiilor precum și fisurilor minore. Spre deosebire de fațete, lipirea dentară nu necesită ca stomatologul să șlefuiască smalțul. Cu toate acestea, este o mare probabilitate să fie nevoie de o mică corecție după aproximativ zece ani.

Coroane dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice durabile folosite pentru a consolida dinții deteriorați. Pe lângă faptul că protejează dinții grav cariați după plombare sau un tratament de canal, coroanele dentare pot contribui, de asemenea, la îndreptarea dinților. Coroanele sunt deosebit de utile atunci când trebuie schimbată dimensiunea, culoarea sau forma unui dinte pentru a se potrivi cu dinții din apropiere. Stomatologul poate personaliza coroana pentru a se potrivi cât mai bine cu restul dinților. Majoritatea coroanelor sunt realizate din porțelan sau dintr-o combinație de zirconiu și porțelan.

Importanța îndreptării dinților

Pacienții cu dinți strâmbi pot prezenta un risc crescut de apariție a cariilor dentare, a bolii parodontale, a deteriorării dinților și chiar a pierderii acestora. Dinții strâmbi sunt mai greu de curățat, ceea ce poate duce la probleme dentare avansate. Îndreptarea dinților strâmbi nu numai că îmbunătățește aspectul general al zâmbetului, ci și sănătatea orală în general.

Pacienții cu dinți strâmbi pot experimenta:

 • Igienă orală deficitară
 • Dificultăți la mestecat
 • Dureri de cap cronice și migrene
 • Tulburare temporo-mandibulară
 • Disconfort la nivelul maxilarului

Care sunt beneficiile unor dinți drepți?

Atunci când dinții sunt aliniați, aceștia tind să adăpostească mai puține bacterii, deoarece sunt mai ușor de curățat. O bună igienă orală va scădea riscul de carii dentare, boli parodontale, iar gingiile pot susține mai bine dinții atunci când aceștia nu se suprapun. De asemenea, există un risc mai mic de ciobire, rupere sau uzură a dinților atunci când aceștia se potrivesc corect. Un alt beneficiu este că se scade din presiunea pusă pe maxilarul de dinții nealiniați.

Cum pot fi preveniți dinții strâmbi?

Somnul pe spate

Înghesuiala dinților este cauzată de presiunea ușoară și regulată exercitată de buze spre interior și de presiunea exercitată de limbă spre exterior. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acesteia este dormitul pe burtă, care pune, de asemenea, multă presiune pe față. Această presiune se poate amplifica dacă se pune brațul sau ceva dur sub pernă în timp somnului pe burtă. Încercați să dormiți pe spate sau pe o parte pentru a opri deplasarea dinților.

Evitarea acțiunii de sprijinire a feței pe mână

Foarte mulți oameni se lasă înclinați înainte și își sprijină fața pe mână atunci când lucrează sau studiază. Această acțiune cauzează o presiune pe o parte a maxilarului, care poate împinge încet dinții spre interior, ceea ce duce la dinți strâmbi pe o parte a feței. Pentru a evita acest lucru, mențineți o postură bună, asigurându-vă că stați cu spatele drept, în loc să vă lăsați spre partea inferioară a coloanei vertebrale. Astfel se evită oboseala gâtului și nu se mai apelează la sprijinirea pe mână.

Evitarea interacțiunii degetului mare și a altor elemente cu gura

Dinții strâmbi pot apărea și prin presiuni exterioare asupra gurii. Acest lucru este cel mai des întâlnit la copiii care își sug degetele în mod excesiv. Cu toate acestea, mulți adolescenți sau adulți au, de asemenea, obiceiuri rele care provoacă o presiune îndreptată spre partea exterioară. Folosirea paielor, ronțăitul stilourilor și umflarea baloanelor din gumă de mestecat, toate acestea exercită o presiune mare și pot cauza dinți strâmbi. Dacă nu puteți evita folosirea paielor, asigurați-vă că acesta este poziționat spre partea din spate a gurii și nu sprijinit pe dinți.

Închiderea spațiilor libere cu ajutorul ortodonției

Este un proces firesc ca dinții de lapte să cadă și să facă loc dinților permanenți, însă pierderea dinților permanenți la vârsta adultă poate cauza probleme, inclusiv dinți strâmbi. Adulții pot pierde dinți din cauza extracțiilor, a problemelor dentare, a rănilor sau a faptului că aceștia nu mai ies după ce cad dinții de lapte. Spațiul care rămâne de la dintele lipsă pune mai multă presiune pe dinții existenți. Acest lucru poate fi rezolvat cu un aparat dentar, punți dentare, implanturi dentare sau proteze parțiale. Mișcarea dinților în spațiile existente este, de asemenea, rezultatul unui proces natural numit “mezializare”, ceea ce înseamnă că dinții au tendința de a veni în față.

Extragerea molarilor de minte

Atunci când apar molarii de minte, aceștia tind să înghesuie ceilalți dinți din gură, ceea ce îi poate face să fie strâmbi. O consultație cu un stomatolog sau ortodont este necesară atunci când apar molarii de minte pentru a observa dacă ar trebui să fie extrași înainte să aibă impact negativ asupra celorlalți dinților. Molarii de minte pot cauza alte probleme, cum ar fi infecții și dificultăți de mestecat. De aceea, este necesară o vizita în mod regulat la stomatolog și să se facă o radiografie pentru a supraveghea formarea molarilor de minte.

Întrebări frecvente

 1. Care este cea mai rapidă metodă de îndreptare a dinților fără aparat dentar?
  Cel mai rapid mod de a îndrepta dinții este prin aplicarea de fațete. Din păcate, procedura este costisitoare și are și contraindicații, ceea ce înseamnă că nu pot fi aplicate fiecărui pacient.
 2. Există o modalitate de a remedia un decalaj între dinți fără aparat dentar?
  Stomatologia cosmetică este răspunsul. Se pot obține rezultate uimitoare folosind tehnici neinvazive, cum ar fi lipirea compozitului sau fațetele fără pregătire, care recreează o nouă formă pentru dinții dumneavoastră. Fațetele sunt, de asemenea, o opțiune, dar acestea necesită îndepărtarea unei mici cantități de smalț. Dentistul poate încerca, de asemenea, să aplice un inel de cauciuc pentru a forța dinții să se apropie și să închidă decalajul, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai bună opțiune.
 3. Care este cel mai bun mod de a îndrepta un dinte superior din față?
  Ortodontul poate opta pentru un aparat de reținere detașabil care poate fi folosit timp de un an sau mai mult. O gutieră poate fi, de asemenea, o opțiune dacă sunteți împotriva aparatului dentar și considerați că nu necesită un astfel de efort doar pentru un singur dinte. Dacă doriți o modalitate rapidă, atunci un medic stomatolog estetician vă poate propune o fațetă din ceramică sau compozită.
 4. Cât costă îndreptarea dinților fără aparat dentar?
  Când vine vorba de obținerea unui zâmbet sănătos și încrezător, gutierele transparente sunt cea mai bună opțiune pentru a îndrepta dinții și a remedia problemele de mușcătură fără aparat dentar. Costul acestora poate varia în funcție de complexitatea cazului, precum și de alți factori, cum ar fi durata tratamentului, numărul de controale necesare, clinica la care se apelează și locația acesteia.
 5. De ce este important  îndreptarea dinților
  Dinți strâmbi crește riscul de apariție a cariilor dentare, a bolii parodontale, a deteriorării și chiar a pierderii acestora. Dinții strâmbi sunt mai greu de curățat, astfel poate duce la probleme dentare avansate. Îndreptarea dinților nealiniați îmbunătățește aspectul zâmbetului și sănătatea orală în general.

Concluzie

Dinții nealiniați sau strâmbi pot să îngreuneze procesul de mestecare sau de comunicare, la fel, aceștia pot să afecteze o persoană la nivel emoțional și anume să reducă încrederea sau stima de sine. Deobicei aparatul dentar este o opțiune eficientă de tratament pentru multe probleme de aliniere dentară. Totuși există și alte opțiuni de tratament fără necesitatea de a purta un aparat dentar, însă aceasta depinde în funcție de complexitatea cazului sau durata tratamentului. Pentru a stabili o metodă de tratamentă adecvată, este necesară o vizită la un specialist pentru o examinare dentară amănunțită și o îndrumare clară cu privire la o alternativă potrivită.