Meniu

Infectie dupa extractia maselei

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

După ce un dinte a fost extras, bacteriile vor fi încă vii în gură, cu atât mai mult în cazul persoanelor care au o igienă orală precară. Infecțiile sunt foarte frecvente în urma extracțiilor, în funcție de cât de grav a fost afectat dintele pe care dentistul l-a scos, acesta poate prescrie pacientului niște antibiotice pe care să le ia și care vor reduce foarte mult riscul de a face o infecție (alveolită). În unele cazuri, însă, nici măcar antibioticele nu pot preveni o infecție.

Complicații potențiale după extracția dinților

În cazul în care un pacient are nevoie de extracția unui dinte, un medic stomatolog îl va scoate din alveolita osoasă din maxilarul superior sau inferior. Osul trebuie apoi să se vindece. Uneori, în timpul acestui proces, apar complicații, cum ar fi alveolele uscate și infecția

Alveolita  

După extracția dintelui, pacientul ar trebui să dezvolte un cheag de sânge în alveola (gaura) care a rămas în urmă, care va arăta ca o crustă de culoare închisă. Dacă acesta nu se formează, fie este dislocat după extragerea dintelui, apare o afecțiune numită alveolele uscate. În lipsa cheagului, osul și nervii sunt expuși, ceea ce duce la durere de alveolă uscată. Din acest motiv, alveolele uscate apar de obicei albe. Alveolita uscată poate fi extrem de incomodă. Pe lângă durerea intensă la locul extracției, o persoană poate avea dureri care iradiază spre cap și gât. Tratamentul implică plasarea de tifon medicamentat în alveolă pentru a ușura disconfortul.

Infecția bucală 

O infecție a gurii poate începe atunci când bacteriile pot pătrunde în spațiul în care se afla dintele. Alveolita începe odată ce bacteriile ajung în fluxul sanguin. Este esențial ca toți pacienții cu probleme dentare să urmeze foarte atent instrucțiunile postoperatorii ale dentistului pentru a evita infecția. De asemenea, este vital să se mențină zona curată de resturi pentru a preveni infecțiile viitoare. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care cineva ar avea o infecție după ce și-a extras unul sau mai mulți dinți se datorează faptului că a fumat prea curând după ce a făcut procedura. Fumatul nu numai că îngreunează lupta organismului împotriva infecției, dar actul de a fuma poate, de asemenea, să slăbească cu ușurință cheagul care încearcă să se formeze.

Semnele de infecție după extracție

Atunci când un dinte a fost extras, este normal ca zona să rămână roșie și umflată timp de până la 48 de ore. Un pic de sângerare este, de asemenea, normală și, de obicei, se oprește în termen de opt ore de la efectuarea procedurii. Următoarele semne arată că cineva poate avea o infecție după ce i s-a extras un dinte:

  • În loc ca durerea să se amelioreze în urma extracției, aceasta se înrăutățește
  • Sângerarea continuă mai mult de 24 de ore
  • Experimentarea unui miros neplăcut sau urât care vine din gură
  • Vederea de secreții în zona sau în jurul zonei
  • Orice umflătură a gingiilor care nu începe să se estompeze după 24 de ore

Infecție osoasă după o extracție dentară

Deși este extrem de rar, este de asemenea posibil să apară o infecție osoasă după o extracție dentară. Această afecțiune se numește clinic osteomielită și, deși este rară, poate fi gravă. Osteomielita poate apărea în gură atunci când rana deschisă creată în urma unei extracții se contaminează, iar alveolita se răspândește la osul subiacent. Simptomele osteomielitei sunt similare cu cele ale altor infecții dentare, inclusiv:

  • Febră
  • Umflătură, sensibilitate sau durere în zona afectată
  • Căldură sau roșeață la fața locului
  • Pierdere în greutate și sau oboseală

Din nou, anunțați imediat un medic stomatolog dacă oricare dintre aceste simptome apar după extracția dintelui.

Semne de infecție după extracția măselei de minte

Acestea sunt semne și simptome care indică faptul că o persoană poate avea o infecție a osului sau a alveolei după extracția dintelui.

  • Respirație urât mirositoare care nu dispare după periaj
  • Gustul amar care nu dispare după clătirile cu apă sărată
  • Febră
  • Durere care nu răspunde la analgezicele prescrise
  • Umflarea gingiilor
  • Sensibilitate la temperatură pe dinți
  • Glandele umflate de la nivelul gâtului
  • Umflarea maxilarului
  • Durere la nivelul punctului de extracție sau al alveolei
  • Durere radiantă în josul maxilarului

Semnele de alveolită după o intervenție chirurgicală orală sunt aceleași cu cele ale unei infecții a osului sau ale unei infecții a alveolei și ambele trebuie luate în serios. Septicemia poate fi fatală dacă nu este tratată. Este necesar să apelați la un medic dentist atunci când vă confruntați cu oricare dintre următoarele:

  • Dificultate la înghițire sau la respirație
  • Sângerare excesivă
  • Amorțeală persistentă sau pierderea sensibilității
  • Sânge sau puroi în secrețiile nazale
  • Puroi care iese din alveolă

Prevenirea și tratamentul infecțiilor după extracția măselei

Tratamentul infecției osoase depinde de amploarea acesteia. În unele cazuri, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a drena și curăța zona infectată, urmată de antibiotice, dar uneori, antibioticele pot fi suficiente. În alte situații poate fi necesară o grefă osoasă – o procedură chirurgicală care utilizează un os transplantat pentru a repara și reconstrui osul deteriorat. După tratarea osteomielitei pot fi necesare controale regulate la un dentist pentru a menține dinții sănătoși.

De asemenea, este posibilă prevenirea infecției prin utilizarea antibioticelor alături de extracția dinților. De asemenea, este întotdeauna important să se mențină îngrijirea și igiena orală zilnică prin periajul de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și vizitarea regulată a unui dentist. Îngrijirea măselelelor după o extracție dentară în ceea ce privește complicațiile este esențială. Dacă un pacient se confruntă cu durere, febră sau sensibilitate la locul intervenției, trebuie contact imediat un medic dentist. În acest fel, orice complicație ar putea fi tratată și prevenită. Deși osteomielita este puțin probabilă după o extracție dentară, este foarte bine să înțelegeți posibilitatea, semnele și simptomele infecției.

Întrebări frecvente

  1. Cum se poate scăpa de o infecție după extracția dinților?
    Pentru a scăpa de o infecție după ce ați avut unul sau mai mulți dinți extrași, este necesar să consultați un medic stomatolog pentru ca acesta să vă prescrie antibiotice. Medicul stomatolog va trebui să efectueze mai întâi o examinare amănunțită pentru a înțelege cu exactitate ce se întâmplă în gura pacientului în acel moment. Apoi, va decide ce antibiotic se va potrivi cel mai bine nevoilor de combatere a infecției.
  2. Cât timp durează vindecarea unei alveolite de extracție dentară?
    După 3-4 săptămâni, procesul de vindecare este în esență complet. Este posibil să mai simțiți încă puțină sensibilitate la locul extracției, dar aceasta nu ar trebui să provoace dureri sau sângerări semnificative.
  3. Vor ajuta antibioticele la infecție după extracția dentară?
    Mediul bucal conține o serie de bacterii care au potențialul de a provoca infecții dureroase în răni, chiar și după extracțiile dentare. Antibioticele sunt eficiente în tratarea unor astfel de infecții și, de asemenea, sunt susceptibile de a preveni apariția unor infecții dureroase ale rănilor.
  4. Care sunt semnele unei infecții după o extracție dentară?
    În loc ca durerea să se amelioreze în urma extracției, aceasta se agravează. Sângerarea continuă mai mult de 24 de ore, apare un miros neplăcut în gură, și este posibilă vederea unei secreții în zona sau în jurul extracției.
  5. Cum arată o alveolită după o extracție?
    Dacă se scurge puroi galben sau alb în zona goală de după extracție sau în zonele înconjurătoare din gură, este posibil să aveți o alveolită. În timp ce febra este un indicator al mai multor probleme de sănătate diferite, dacă apare una după o extracție dentară, aceasta se poate datora alveolitei.

Concluzie

Extracția de măsea este o procedură stomatologică standard, două dintre cele mai frecvente motive pentru aceasta, fiind legate de caria dentară severă și de traumatismele dentare. Atunci când un dinte este extras, acesta lasă o gaură în locul în care se afla, care trebuie să se coaguleze pentru a preveni o infecție. Cheagul acționează ca o barieră pentru orice elemente exterioare care pot cauza potențiale infecții. Dacă, dintr-un motiv oarecare, cheagul nu se poate forma, atunci zona va deveni predispusă la apariția unei infecții. Chiar dacă acestea pot provoca multă durere și trebuie tratate imediat, este posibil ca o persoană să nu fie nevoită să ia antibiotice odată ce medicul dentist a extras dintele. Dacă gura este curată și o persoană nu are o mulțime de germeni, în mod normal, ea poate vindeca rana prin îngrijirea acesteia. Clătirea gurii cu apă sărată în primele câteva zile va menține curat locul extracției. Atâta timp cât o persoană are grijă de locul de extracție și face ceea ce îi spune dentistul, nu ar trebui să aibă alte probleme cu locul de extracție sau cu infecția.