Meniu

Interpretare radiografie dentara: Ghid pentru detectarea infectiilor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cunoașterea lucrurilor normale și anormale examinate prin anatomia radiografică a dintelui, a țesuturilor de susținere, a osului și a anatomiei regionale este esențială pentru a lua decizii clinice cu privire la pacienți. Se recomandă oferirea de radiografii dentare pentru toți pacienții, combinate cu sondarea și inspecția vizuală a dinților și a țesuturilor orale.

Ce arată radigrafiile dentare?

Diferite afecțiuni vor necesita un tip diferit de radiografie dentară pentru a fi detectate. Este prioritară efectuarea de radiografii dentare atunci când este necesar, deoarece acestea ajută să se vadă condiții care sunt invizibile cu ochiul liber. Detectarea și diagnosticarea afecțiunilor de sănătate orală este importantă, deoarece problemele de sănătate orală au devenit frecvente la scară largă. Se știe că afecțiunile de sănătate orală au un impact asupra calității vieții și chiar duc la alte probleme în tot corpul, cum ar fi bolile de inimă, utilizarea radiografiilor dentare pentru a le detecta este extrem de importantă. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni orale care ar putea fi detectate și diagnosticate prin intermediul tehnologiei de radiografie dentară sunt:

  • Cariile dentare. Aceasta este cea mai frecventă problemă dentară și este cauzată de o degradare a smalțului dentar de către acizii care se adună pe dinți. Dacă nu sunt tratate, cariile pot duce la abcese sub gingii, care se pot răspândi în alte părți ale corpului și pot avea efecte grave.
  • Boala parodontală. Boala gingivală este o altă problemă frecventă și este, în principal, rezultatul infecțiilor și inflamațiilor gingiilor și ale osului care înconjoară și susține dinții. Simptomele bolii parodontale includ gingii umflate, roșii și sensibile. Pentru a trata boala parodontală, trebuie îndepărtat tartrul de pe rădăcina dinților și de sub linia gingivală.
  • Cancerul oral. Unul dintre cele mai importante beneficii ale unei radiografii dentare este acela că poate arăta dacă s-a răspândit cancerul oral la nivelul maxilarului. Cancerul oral apare adesea la pacienții cu vârsta de peste 40 de ani. Printre factorii de risc se numără consumul de tutun, consumul excesiv de alcool și HPV. Simptomele tind să includă o durere, o iritație, o senzație de durere în gât, dificultăți de mestecat și dificultăți în mișcarea a maxilarului sau a limbii. Dacă este descoperit și tratat într-un stadiu incipient, cancerul oral poate fi vindecat.

Beneficiile radiografiei dentare

Unele dintre beneficiile radiografiilor dentare includ:

  • Interpretarea și conștientizarea de către medicul dentist a modificărilor din țesuturile dure și moi
  • Permite medicului dentist să vadă cum se dezvoltă dinții și maxilarele
  • Ajută medicul dentist să identifice bolile și problemele de dezvoltare înainte ca acestea să se transforme în probleme grave de sănătate
  • Previne agravarea leziunilor orale
  • Detectează dezvoltarea măselelor de minte și determinarea celei mai bune căi de extracție
  • Identifică pierderea osoasă, a cariilor și a infecțiilor dentare

Cum se recunoaște o carie pe o radiografie dentară?

Un dentist cu experiență știe întotdeauna cum arată cariile pe o radiografie și le determină fără probleme. Radiografia arată cariile sub formă de puncte negre. În stadiile inițiale ale cariei, acestea nu sunt pronunțate și sunt localizate în interiorul dentinei. În cazul leziunilor profunde, întunecările sunt mai expresive și afectează regiunea pulpară și pachetul neurovascular. Dacă o carie afectează suprafața linguală, vestibulară sau masticatorie a dintelui, aceasta poate avea aspectul unei iluminări, a cărei formă este ovală, rotundă sau liniară. Cariile de pe suprafețele de contact se prezintă într-o imagine panoramică sub forma unor pete în formă de V. În cazul în care pacientul a dezvoltat carii secundare, acestea sunt afișate pe radiografie sub forma unor benzi de iluminare sub plombă. O imagine panoramică în diagnosticul cariei oferă o mulțime de informații importante:

  • Ajută la identificarea localizării cavităților carioase
  • Evaluează starea parodonțiului
  • Dezvăluie tipul, mărimea și forma leziunilor dentare din carii
  • Ajută la determinarea stării plombelor – contopire, supraînălțare, etc.
  • Ilustrează cariile secundare
  • Determină stadiul în care se află cariile
  • Evaluează gradul de prevalență a procesului carios
  • Oferă o evaluare a stării dentinei, a gradului de afectare a acesteia de către carii

Cum evidențiază o radiografie dentară pulpita?

Radiografia panoramică este una dintre metodele obișnuite de diagnosticare a pulpitei. Radiografia dentară arată mai multe semne care indică pulpita. Înnegririle pronunțate în zona canalelor radiculare sau a cavității dentare indică prezența unui proces inflamator. De asemenea, pulpita este indicată de prezența granuloamelor pe radiografie, zone luminoase de formă rotunjită. Un semn caracteristic prin care se diagnostichează pulpita este prezența așa-numitelor denticule. Acestea sunt umbre dense unice sau multiple de formă rotunjită. Ele vorbesc despre mineralizarea pulpei, care apare în cazul pulpitei. Deoarece pulpita și caria apar adesea simultan pe radiografia dentară, pe lângă aceste semne, sunt clar vizibile cavitățile cariate. Dacă acestea depășesc dentina, acest lucru indică faptul că pacientul a început să dezvolte pulpita. În cazul în care medicul dentist vede că radiografia panoramică a dinților nu a oferit completitudinea necesară a imaginii de diagnosticare, acesta îi atribuie în plus pacientului o tomografie computerizată a dinților pentru a evalua stadiul pulpitei.

Cum arată parodontita pe o radiografie dentară?

Radiografia panoramică îi ajută pe stomatologi să identifice parodontita la un pacient. La radiografie, țesuturile parodontale sănătoase arată ca o linie îngustă și uniformă între rădăcina dintelui și alveola osoasă. Dacă o persoană a dezvoltat parodontită, imaginea sa panoramică are următoarele semne:

  • Spațiul parodontal este mult mărit.
  • În regiunea rădăcinii, este vizibilă o întunecare distinctă de formă neregulată cu margini zimțate – indică dezvoltarea parodontitei granulante.
  • Înnegrirea rotundă sau ovală cu contururi uniforme – indică apariția unui granulom sau chist datorat parodontitei avansate. O radiografie dentară va ajuta la recunoașterea stadiului și formei parodontitei, iar apoi la selectarea metodelor de tratament adecvate.

Concluzie

Diferite afecțiuni necesită ca un pacient să fie supus la diferite tipuri de radiografii dentare, prin urmare, în momentul în care pacientul vizitează un medic stomatolog, acesta va analiza situația și va recomanda dacă aveți nevoie de una sau nu. Prioritatea unui stomatolog este de a identifica dacă pacientul se confruntă cu probleme de sănătate orală. Orice mică problemă dentară neidentificată poate deveni o problemă gravă de sănătate dacă infecția se răspândește în organism.