Limba Amortita – Cauze, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Limba amorțită sau cu senzație de furnicături se poate simți ciudat și poate fi asociată cu umflarea, mâncărimea și slăbiciunea limbii. Amorțeala limbii este cel mai frecvent cauzată de o reacție alergică în urma consumului de anumite alimente sau substanțe chimice, de un nivel scăzut de calciu, care este cunoscut și sub numele de hipocalcemie, de o infecție bacteriană, cum ar fi boala Lymes, sau de o afecțiune care vizează sistemul nervos. De cele mai multe ori, limba amorțită nu reprezintă un factor de alarmă, și este foarte probabil că simptomele acesteia să dispară de la sine. Uneori, însă, poate exista o problemă de sănătate subiacentă.

Simptomele comune ale amorțelii limbii

Amorțeala este o senzație de pierdere a simțurilor, care se poate resimți în oricare parte a corpului. Oamenii se pot confrunta frecvent cu această senzație după ce adorm cu membrele într-o poziție inconfortabilă prea mult timp, sau dacă au tastat pentru o perioadă îndelungată.  Cu toate acestea, amorțeala limbii nu este un eveniment la fel de comun, fiind însoțit adesea de o stare de alarmă. Mai mult, amorțeala poate fi asociată cu simptomele altor condiții medicale ciudate, perturbând persoanele de la activitățile de zi cu zi.  De exemplu, simptomele pe care o persoană le poate experimenta și care sunt asociate cu amorțeala limbii includ:

 • Senzație de arsură sau furnicătură
 • Senzație de înțepătură
 • Senzație de umflare
 • Senzație de mâncărime
 • Slăbiciune
 • Durere facială

Aceste simptome pot apărea la nivelul limbii sau în alte zone ale gurii. Comparativ cu cele ale amorțelii mâinilor, cele ale limbii  sunt temporare și mai dificil de ameliorat. Drept urmare, este important să se consulte un medic și să se obțină asistență medicală adecvată. Deseori, senzația de furnicătură a limbii însoțită de alte simptome poate fi un semn al unei afecțiuni grave precum accidentul vascular cerebral sau șocul anafilactic. 

Simptomele grave care necesită atenție medicală imediată

Este important ca o persoană să recunoască primele semne ale unui accident vascular cerebral și ale unei posibile reacții anafilactice, ambele necesitând asistență medicală imediată, astfel prevenind daunele de sănătate suplimentare, iar în unele cazuri, salvând viața unei persoane. 

Iată care sunt semnele unui accident vascular cerebral:

 • Paralizie bruscă a unei părți a feței, a piciorului sau a brațului
 • Probleme de echilibru și coordonare
 • Tulburări de vorbire
 • Durere de cap bruscă și severă
 • Probleme de vedere
 • Amețeală, slăbiciune sau amorțeală

Semnele unui episod de anafilaxie:

 • Urticarie (erupții cutanate cu aspect de bășici roșii însoțite de mâncărimi)
 • Tulburări respiratorii
 • Umflături, furnicături sau limbă amorțită
 • Confuzie
 • Amețeală sau ritm cardiac accelerat

Cauzele limbii amorțite

Amorțeala este, în general, rezultatul unei leziuni, al presiunii sau al iritației unui nerv sau al unei ramuri al nervului din partea corpului afectată. Structura limbii este compusă din nervi și vase mici de sânge care încep din zona feței și al creierului. Nervii și vasele sunt distribuite uniform pe toată suprafața limbii pentru a permite trecerea fluxului sanguin, dar și activității senzorilor.  Limba este partea corpului care asigură procesul de alimentație, sau ingerarea substanțelor masticabile, fiind și un element ce distinge între alimentele nocive sau benefice. Limba este un organ sensibil, având un rol de mecanism de apărare, iar una dintre reacțiile comune pe care le utilizează în acest sens este amorțeala. Există multe cauze care pot afecta nervii și vasele de sânge din limbă, precum și cauze care declanșează un mecanism de apărare a limbii al acesteia.

Cauzele inflamatorii ale amorțelii limbii

 • Reacția alergică 

O reacție alergică la un aliment, la o substanță chimică sau la un medicament poate face ca limba să se inflameze, să producă mâncărimi și furnicături. Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar confundă un aliment obișnuit cu unul dăunător. Cele mai frecvente alimente care declanșează reacțiile alergice sunt: ouăle, alunele și nucile, peștele, crustaceele, laptele, grâul și soia.

Unii adulți care sunt alergici la polen se pot confrunta cu senzația de amorțeală a limbii sau limba umflată din cauza sindromului de alergie orală. Alergia face ca o persoană să reacționeze la unele fructe și legume comune, cum ar fi pepenele galben, țelina sau piersicile. Unele fructe sau legume în stare crudă precum pepenele galben, țelina sau piersicile, pot provoacă iritații ale gurii și pot face ca gura, buzele și limba să se furnice, să se umfle sau să se irite. Dacă cineva observă furnicături la nivelul gurii sau al limbii după ce a mâncat anumite alimente, este recomandată evitarea acelui aliment pe viitor. Dacă cineva experimentează oricare dintre următoarele simptome, este important să solicite imediat asistență medicală. Acestea pot fi semnele unei reacții alergice severe și care pot pune viața în pericol: respirație șuierătoare sau probleme de respirație, răgușeală sau înțepenirea gâtului, umflarea buzelor sau a limbii, mâncărime, urticarie sau dificultate la înghițire. Alergiile la medicamente pot provoca, de asemenea, umflarea, mâncărimea și limba amorțită. În timp ce antibioticele cauzează adesea aceste reacții, orice medicament poate declanșa simptome de alergie. Dacă o persoană are simptome neobișnuite după ce a început un nou medicament, este esențial să contacteze imediat un medic.

 • Afecțiuni autoimune

Multe boli inflamatorii sau boli subiacente pot condiționa autoatacul organismului, afectând, de asemenea, nervii limbii și provocând leziuni care pot induce starea de amorțeală. Afecțiuni precum scleroza multiplă și lupusul sunt exemple de astfel de boli autoimune.

 • Infecții

Infecțiile bacteriene, cum ar fi boala Lyme, și infecțiile virale, cum ar fi Herpesul Zoster, pot provoca inflamații și leziuni nervoase care duc la amorțeală și paralizie a limbii și feței. Această paralizie se poate extinde la limbă și în zona din jurul gurii. 

Cauze de mediu

 • Dezechilibru de vitamine 

Există anumite vitamine care sunt esențiale pentru funcționarea sănătoasă a nervilor. Deficiențele acestor vitamine, în timp, pot provoca deteriorarea și lezarea nervilor. În schimb, excesul de vitamina B6 poate provoca amorțeală limbii și a altor organe. Dacă o persoană nu primește suficiente vitamine și minerale prin alimente și băuturi sau dacă organismul nu produce suficiente astfel de suplimente necesare, o persoană se poate confrunta cu o varietate de simptome. Există anumite minerale în organism, cum ar fi calciul, care sunt esențiale pentru funcționarea generală normală a acestuia, iar lipsa lui poate cauza, spre exemplu, amorțeala limbii.  De asemenea, amorțeala limbii poate fi cauzată dacă lipsește unul sau mai multe dintre următoarele vitamine sau minerale: fier, zinc, diverse vitamine B, în special B12, calciu sau fosfor. Consultarea unui medic cu privire la orice amorțeli de limbă sau a gurii este utilă, pentru ca acesta să poată determina dacă sunt necesare suplimente, sau chiar pentru a oferi o îndreptare către un alt specialist pentru a determina dacă există afecțiuni endocrine, sau altele probleme subiacente. 

Cauze provocate de boli sistemice

 • Sistemul nervos central 

Amorțeala limbii sau a zonei din jurul gurii poate fi adesea un indiciu al unor afecțiuni ale sistemului nervos central, cum ar fi migrenele  sau accidentele vasculare cerebrale. 

 • Leziunile nervoase

Leziunea unui nerv poate fi provocată în decursul unei lucrări dentare sau a procesului de inserare a unui piercing pe limbă. Un dentist ar putea lovi un nerv sau un vas de sânge în timp ce injectează un preparat anestezic. Acest lucru ar putea cauza amorțirea limbii. De obicei, această problemă dispare de la sine în câteva săptămâni. Piercingurile la limbă pot, de asemenea, să lezeze nervii. Leziunile sunt adesea temporare, dar pot fi și permanente. Simptomele dispar de obicei, dar este recomandată consultarea unui medic și efectuarea unui control medical. 

 • Migrenele

Aceste dureri de cap puternice pot provoca amorțeală sau furnicături ale limbii, feței sau ale mâinilor. Medicii nu au o explicație concludentă pentru acest simptom, dar este posibil ca semnalele electrice sau chimice defectuoase din creier să reprezinte un factor declanșator. Alte simptome ale migrenei includ: probleme de vedere sau petele oarbe, sensibilitatea la lumină, vărsături sau dificultăți de vorbire.

Este important ca o persoană să solicite imediat ajutor medical dacă oricare dintre aceste simptome noi apar. Medicamentele pot ajuta la ameliorarea migrenelor sau la prevenirea acestora. De asemenea, o persoană poate încerca să se odihnească într-o cameră întunecată, să plaseze un prosop rece pe frunte sau în spatele gâtului pentru a minimiza disconfortul provocat de migrene. 

 • Accident vascular cerebral

Acesta apare atunci când un cheag de sânge întrerupe fluxul de sânge către creier. Un accident vascular cerebral poate provoca furnicături la nivelul limbii, împiedicând creierul să primească suficient oxigen. Acest lucru poate duce la probleme cu nervii și mușchii de pe față, limbă și din alte părți ale corpului. Un accident vascular cerebral poate, de asemenea, să lase limba amorțită sau greu de mișcat. Alte semne ale unui accident vascular cerebral includ: durerea de cap puternică, în special însoțită de rigiditate a gâtului; probleme de vedere sau vedere dublă; dificultăți de vorbire sau de înțelegere; slăbiciune sau amorțeală la nivelul feței, brațului sau al piciorului; dificultăți de mers, amețeli sau probleme de echilibru. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală. Fiecare minut de întârziere poate afecta șansele de supraviețuire sau de evitare a unor leziuni permanente.

Cauzele de ordin metabolic

Disfuncția metabolică în procesele pe care organismul le folosește zi de zi, de exemplu, reglarea glucozei (hipoglicemie), poate afecta, de asemenea, modul în care funcționează nervii, provocând amorțeală și furnicături ale limbii, gurii și a altor părți ale corpului.

 • Hipoglicemie

Hipoglicemia apare atunci când glicemia a scăzut sub nivelul sigur. Persoanele cu diabet pot deveni hipoglicemice dacă sar peste mese sau dacă iau prea multă insulină sau anumite medicamente pentru diabet. Deși este asociată în primul rând cu diabetul, oricine se poate confrunta cu această afecțiune. Alte simptome pot include: senzație de tremurat, slăbiciune sau oboseală accentuată, senzația de foame , transpirație, amețeli, iritabilitate sau tristețe excesivă, senzație de confuzie. Consumul alimentelor ce au în componență zahăr cum ar fi o bomboanele sau sucul de fructe, poate ajuta la normalizarea nivelului de glicemie dacă aceasta este prea scăzut. 

 • Probleme vasculare

Afecțiunile care produc contracția vaselor de sânge din limbă pot duce la amorțeala limbii, deoarece limba nu primește fluxul de sânge de care are nevoie. 

Alte cauze ale limbii amorțite

 • Scleroza multiplă

Atunci când o persoană suferă de scleroză multiplă, sistemul imunitar atacă nervii din creier și măduva spinării. Acest lucru poate provoca amorțeală sau senzații ciudate, inclusiv la nivelul limbii sau al feței. Scleroza multiplă poate face ca o persoană să mestece sau să înghită mai greu și este mai probabil să-și muște limba sau partea interioară a obrajilor. Scleroza multiplă este o afecțiune care durează toată viața. Așadar, este necesar ca o persoană să discute cu un medic despre furnicăturile limbii și să le trateze. Medicamentele pot ajuta la scăderea numărului de simptome și permit să treacă mai mult timp între crizele afecțiunii. Scleroza multiplă poate provoca și alte simptome. Acestea pot include: dificultăți de mers, slăbiciune în diferite zone ale corpului, oboseală, vedere încețoșată sau dublă, amețeli sau probleme urinare.

 • Sindromul gurii arse

Sindromul gurii arse provoacă o senzație constantă de arsură sau disconfort la nivelul limbii, buzelor și gurii. Simptomele variază de la o persoană la alta și pot include și: modificări ale simțului gustului, gura uscată sau un gust metalic în gură. Uneori, sindromul gurii arse poate fi un semn al unei probleme de sănătate, cum ar fi deficiența de vitamina B-12, o infecție cu candidoză sau diabet, dar de cele mai multe ori, nu există o cauză. Sindromul gurii arse afectează aproximativ 2 din 100 de persoane, mai ales femeile care sunt la postmenopauză. Acesta nu are tratament, dar simptomele pot fi ameliorate prin evitarea alcoolului, a tutunului și a alimentelor picante. 

 • Hipoparatiroidismul

Hipoparatiroidismul este o afecțiune rară, care se declanșează atunci când glandele paratiroide nu mai produc suficient hormon paratiroidian. Există patru glande paratiroide situate în spatele glandei tiroide, în gât, care controlează cantitatea de calciu din sânge. Atunci când nivelul de calciu scade prea mult, o persoană ar putea avea: crampe musculare, slăbiciune, crize convulsive, amețeli, furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor și feței. În cazul majorității oamenilor, una sau mai multe glande paratiroide încetează să mai funcționeze deoarece glanda tiroidă a fost afectată într-un anumit fel, de obicei în urma unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a acesteia sau a unei alte intervenții chirurgicale la nivelul gâtului. Indiferent de cauză, tratamentul este același: suplimentarea pe toată durata vieții cu calciu și vitamina D.

 • Arsura limbii

Arderea limbii cu alimente sau băuturi fierbinți poate fi dureroasă și inconfortabilă și poate avea ca rezultat o senzație de furnicături pe măsură ce arsura se vindecă. O persoană poate diminua disconfortul prin clătirea gurii cu apă rece imediat după ce și-a ars limba. Administrarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, poate ajuta, de asemenea, dacă limba este foarte dureroasă sau umflată. Ibuprofenul este disponibil pentru a fi cumpărat fără prescripție medicală sau online.

 • Paralizia lui Bell

Aceasta este o afecțiune care apare brusc și implică slăbiciune sau paralizie facială, de obicei pe o parte a capului sau a feței. Se poate întâmpla la persoane de toate vârstele și poate include senzații de amorțeală și furnicături la nivelul limbii. Aceste simptome vor începe, în general, să se atenueze în decurs de două săptămâni și vor dispărea aproape complet în decurs de trei luni.

 • Cancer sau tumoare

O tumoare, care poate fi canceroasă sau nu, poate exercita o presiune asupra nervilor feței și a celor care afectează limba, ceea ce poate duce la senzații de amorțeală și furnicături. Acest lucru poate fi, de fapt, un indicator că există o afecțiune mai gravă care trebuie tratată medical.

Tratament pentru limba amorțită

Amorțeala limbii este un simptom care necesită o urmărire promptă din partea unui medic. În timp ce o persoană este în așteptarea unei programări, sunt disponibile unele remedii naturiste pentru a combate simptomele amorțelii limbii:

 • O dietă echilibrată bogată în vitamine. Fructele, legumele, cerealele și proteinele ușoare pot oferi organismului nutriția necesară pentru a menține nervii sănătoși.
 • Exerciții fizice regulate. Menținerea unei greutăți optime cu exerciții fizice, precum și cu o dietă echilibrată, poate preveni și, de asemenea, controla bolile metabolice precum obezitatea și diabetul, care pot provoca simptome de amorțeală a limbii.
 • Evitarea alimentelor care pot declanșa o reacție alergică. Alimentele comune care declanșează alergii includ nucile, peștele și grâul. Unii oameni sunt alergici la fructe și legume comune, cum ar fi pepenele sau piersicile.

În funcție de cauza simptomelor de amorțeală a limbii, un medic poate sugera mai întâi următoarele opțiuni de tratament.

 • Suplimentarea. În cazul în care simptomele se datorează unui dezechilibru de vitamine sau minerale, un medic poate prescrie suplimente, pe care o persoană le poate lua pentru a ajuta organismul să se echilibreze.
 • Medicamente pentru dilatarea vasele de sânge. Medicamentele pot lărgi vasele de sânge îngustate prin dilatarea lor.
 • Medicamente pentru migrene. În cazul în care amorțeala limbii reprezintă un simptom al migrenei, un medic poate prescrie medicamente pentru a oferi o ușurare a durerilor de cap.

În cazul în care se manifestă orice simptom de dificultate de vorbire sau slăbiciune până la punctul în care nu se pot simți alte părți ale corpului, este esențial să se apeleze imediat la o ambulanță. Acestea ar putea fi semne ale unui accident vascular cerebral. Mai mult, dacă cineva experimentează amorțeală a limbii pe lângă respirație șuierătoare sau probleme de respirație, dificultăți la înghițire, strângere a gâtului sau urticarie, de asemenea, trebuie să apeleze imediat la un specialist medical. Acestea ar putea fi semne ale unei reacții alergice grave.

Întrebări frecvente

 1. Ar trebui să fie un motiv de îngrijorare furnicăturile limbii?
  Furnicăturile limbii dispar de obicei în câteva zile sau săptămâni, în special dacă au fost cauzate de o leziune sau arsură. O persoană ar trebui să consulte un medic dacă senzația durează mult timp, se extinde la buze și maxilar sau dacă nu există un motiv clar pentru pierderea senzației.
 2. Ce înseamnă când limba este amorțită în mod constant?
  O limbă amorțită este asociată cu lipsa unei substanțele de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta. De exemplu, un nivel scăzut de zahăr în sânge și un nivel scăzut de calciu pot fi cauza limbii amorțite.
 3. Ce carență provoacă amorțirea limbii?
  Deficiența de vitamina B. Nivel scăzut de vitamina B-12 sau de vitamina B-9 (folat) poate face ca limba să fie inflamată și umflată și să afecteze simțul gustului. De asemenea, este posibil să apară senzație de furnicături pe limbă, în mâini și picioare.
 4. Ce este anxietatea limbii?
  Anxietatea limbii se referă adesea la efectele fizice pe care le poate avea asupra limbii și gurii. Aceste efecte pot include furnicături, contracții, amorțeală, arsuri sau dureri la nivelul limbii sau al gurii. Tratarea anxietății poate ameliora simptomele limbii.
 5. Care sunt remediile pentru amorțeala limbii?
  Furnicăturile sau amorțeala la nivelul limbii pot apărea din cauza unor afecțiuni de urgență, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Solicitați asistență medicală de urgență dacă vă furnică limba și aveți următoarele simptome de accident vascular cerebral: furnicături sau parestezii care apar brusc sau amorțeală.
 6. Ce nerv cauzează limba amorțită?
  Nervul lingual alimentează limba cu sânge. Deteriorarea acestui nerv cauzează senzația de amorțeală sau furnicături la nivelul limbii, cunoscută și sub numele de parestezii ale limbii.

Concluzie

Cele mai frecvente cauze ale amorțirii limbei pot fi, de obicei, atribuite unei experiențe specifice, cum ar fi o procedură dentară, o reacție alergică sau o arsură. Dacă niciuna dintre acestea nu se aplică, o persoană ar trebui să ia în considerare alte simptome care ar putea indica o afecțiune mai gravă. Oamenii ar trebui să cunoască primele semnale ale unui accident vascular cerebral, în special dacă ei sau cei dragi lor au un risc crescut de această afecțiune. Furnicăturile care apar doar din când în când sau pe care o persoană le poate asocia cu altceva, cum ar fi o alergie sau o aftă, ar trebui să dispară de la sine. În cazul în care continuă mai mult de câteva zile sau devine foarte enervantă amorțeala limbii, trebuie să se consulte un medic. Este important să știm dacă furnicăturile sunt o problemă minoră sau un simptom al unor probleme de sănătate mai grave.