Meniu

Lista antibiotice pentru dinti si masele: Abces, infectii si durere

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Antibioticele sunt adesea prescrise pentru a trata infecțiile bacteriene. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de durerile de dinți, o prescripție de antibiotice ar trebui evitată, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Înțelegând antibioticele, puteți discuta cu încredere cu medicul dentist despre ce vă provoacă durerea și cum să o rezolvați. 

Lista tipurilor de antibiotice și a dozajul lor

1. Penicilină (Clasa de Antibiotice)

Medicamentele de tip penicilină sunt forme comune de antibiotice pentru infecțiile dentare. Aceasta include penicilina, augmentin și amoxicilina, care este o combinație de amoxicilină cu acid clavulanic care poate ajuta la eliminarea bacteriilor mai încăpățânate.

1.1 Augmentin

Augmentin este un tip de antibiotic cu penicilină care constă în amoxicilină și acid clavulanic. Amoxicilina este un antibiotic penicilinic care luptă împotriva bacteriilor din organism. Clavulanatul de potasiu este un inhibitor de beta-lactamază care ajută la prevenirea rezistenței anumitor bacterii la amoxicilină. Acesta este de obicei prescris și eficient în reducerea incidenței extracției celui de-al treilea molar, dar nu trebuie prescris în toate cazurile. De obicei, se recomandă administrarea medicamentului la fiecare 12 ore, fără a zdrobi sau mesteca comprimatul. Pastila trebuie înghițită întreagă sau ruptă în două și luate ambele jumătăți pe rând. 

Augmentin nu trebuie consumat dacă persoana suferă de afecțiuni renale severe, probleme hepatice sau icter. De asemenea, asigurați-vă că respectați doza exactă recomandată de medic, altfel s-ar putea să nu fie la fel de eficient sau ar putea fi dăunător.

Dozele tipice de amoxicilină pentru infecțiile dentare sunt fie de 500 miligrame (mg) la fiecare 8 ore, fie de 1.000 mg la fiecare 12 ore. Dozele tipice de amoxicilină cu acid clavulanic sunt de aproximativ 500-2.000 mg la fiecare 8 ore sau 2.000 mg la fiecare 12 ore, în funcție de doza minimă eficientă.

Multe persoane care utilizează acest antibiotic nu au efecte secundare grave. Cu toate acestea, chiar dacă în cazuri rare, amoxicilina poate provoca greață, vărsături sau diaree. Utilizarea acestui medicament pentru perioade prelungite sau repetate poate duce la apariția aftelor bucale sau a unei noi infecții vaginale cu fungi (infecție fungică orală sau vaginală). Contactați medicul dacă observați pete albe în gură, o modificare a secrețiilor vaginale sau alte simptome noi.

1.2 Amoxicilină

Acest antibiotic poate provoca rareori o afecțiune intestinală severă din cauza unui tip de bacterii rezistente. Această afecțiune poate apărea în timpul tratamentului sau la săptămâni sau luni după ce tratamentul a fost oprit. Nu utilizați produse antidiareice dacă aveți următoarele simptome, deoarece aceste produse le pot agrava. Spuneți imediat medicului dacă prezentați: diaree persistentă, dureri abdominale sau de stomac sau crampe și sânge sau mucus în scaun.

De asemenea, unele persoane pot fi alergice la aceste tipuri de antibiotice. Așa că apelați imediat la ajutor medical dacă observați orice simptom al unei reacții alergice grave, inclusiv: erupție cutanată, mâncărime sau umflături (în special la nivelul feței,limbii sau gâtului), amețeli puternice și dificultăți de respirație.

Amoxicilina poate provoca în mod obișnuit o erupție cutanată ușoară care nu este de obicei gravă. Cu toate acestea, este posibil să nu o puteți deosebi de o erupție cutanată rară care ar putea fi un semn al unei reacții alergice severe. Prin urmare, solicitați imediat ajutor medical dacă dezvoltați orice erupție cutanată.

2. Eritromicina (Clasa de Antibiotice)

Eritromicina este o alternativă la penicilină și poate fi prescrisă în locul acesteia. Aceasta are activități bacteriostatice și este prescrisă în mod obișnuit pentru carii și placă dentară. Cel mai frecvent microorganism care cauzează caria dentară este Streptococcus mutans, care este foarte sensibil la eritromicină. Acest antibiotic poate inactiva caria și, de asemenea, poate diminua creșterea și formarea plăcii dentare.

Eritromicina trebuie prescrisă cu o doză de 250-500 mg la fiecare 6 ore. Cu toate acestea, antibioticul nu este recomandat în mod regulat, deoarece ar putea provoca mai multe efecte adverse pe termen scurt și lung, cum ar fi probleme gastrointestinale, hepatotoxicitate și, de asemenea, rezistență bacteriană. Mai mult, antibioticul este contraindicat la pacienții care iau simvastatină sau colchicină și, de asemenea, la pacienții care suferă de porfirie.

2.1 Metronidazol

Metronidazolul este un antibiotic pe care medicii și stomatologii îl folosesc pentru a trata o serie de infecții. Uneori este prescris împreună cu penicilina pentru a acoperi o varietate mai mare de specii bacteriene. Cu toate acestea, este posibil să nu fie potrivit pentru toată lumea și, de obicei, nu este prima alegere de tratament. Dozajul pentru metronidazol este de aproximativ 500-750 mg la fiecare 8 ore.

2.2 Miconazol

Miconazolul bucal tratează infecțiile cu ciuperci (drojdie) din gură și gât (afte bucale). Acesta aparține grupului de medicamente numite antifungice și acționează prin uciderea sau prevenirea creșterii ciupercii sau a drojdiei. Acest antibiotic este disponibil numai cu prescripția medicului.

Doza acestui antibiotic va fi diferită pentru diferiți pacienți. Urmați indicațiile medicului sau instrucțiunile de pe etichetă, însă aceste informații includ doar dozele medii ale acestui medicament. Dacă doza este diferită, nu o modificați decât dacă medicul vă spune să faceți acest lucru. Cantitatea de antibiotic pe care o luați depinde de concentrația medicamentului. De asemenea, numărul de doze pe care le luați în fiecare zi, timpul permis între doze și durata de timp în care luați antibioticul depind de problema medicală pentru care utilizați medicamentul.

Acest antibiotic nu trebuie utilizat în momentul în care se consumă alimente sau în preajma consumului de anumite tipuri de alimente, deoarece pot apărea interacțiuni. Folosirea alcoolului sau a tutunului împreună cu acesta poate provoca, de asemenea, complicații. De asemenea, prezența altor probleme medicale poate afecta utilizarea acestui antibiotic. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dacă aveți orice alte probleme medicale, în special:

  • Afecțiuni hepatice – efectele pot fi crescute din cauza eliminării mai lente a medicamentului din organism.
  • Alergie la proteinele din lapte

Concluzie

Dacă aveți simptome ale unei infecții dentare, cum ar fi durere pulsatilă persistentă, umflături și sensibilitate la temperatură sau presiune, consultați un medic sau un dentist cât mai curând posibil. Dacă medicul dentist v-a prescris antibiotice, urmați cu atenție instrucțiunile. Chiar dacă infecția pare ușoară, ea poate deveni rapid gravă fără un tratament adecvat.