Listă antibiotice pentru dinți

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Antibioticele sunt adesea prescrise pentru a trata infecțiile bacteriene. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de durerile de dinți, o prescripție de antibiotice ar trebui evitată, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Înțelegând antibioticele, puteți discuta cu încredere cu medicul dentist despre ce vă provoacă durerea și cum să o rezolvați. 

Lista tipurilor de antibiotice și a dozajul lor

Există mai mult de 150 de tulpini diferite de bacterii care apar în gură. Multe dintre aceste bacterii au potențialul de a se dezvolta și de a provoca o infecție. Deși antibioticele pot ajuta la eliminarea unei infecții dentare, este important să folosiți antibioticul adecvat în fiecare situație. Tratamentul se poate schimba în funcție de bacteria care cauzează infecția, deși, de cele mai multe ori, medicii dentiști recomandă pur și simplu un antibiotic care acționează împotriva mai multor tipuri.

Clasa penicilină

Medicamentele de tip penicilină sunt forme comune de antibiotice pentru infecțiile dentare. Aceasta include penicilina, augmentin și amoxicilina, care este o combinație de amoxicilină cu acid clavulanic care poate ajuta la eliminarea bacteriilor mai încăpățânate.

 • Augmentin

Augmentin este un tip de antibiotic cu penicilină care constă în amoxicilină și acid clavulanic. Amoxicilina este un antibiotic penicilinic care luptă împotriva bacteriilor din organism. Clavulanatul de potasiu este un inhibitor de beta-lactamază care ajută la prevenirea rezistenței anumitor bacterii la amoxicilină. Acesta este de obicei prescris și eficient în reducerea incidenței extracției celui de-al treilea molar, dar nu trebuie prescris în toate cazurile. De obicei, se recomandă administrarea medicamentului la fiecare 12 ore, fără a zdrobi sau mesteca comprimatul. Pastila trebuie înghițită întreagă sau ruptă în două și luate ambele jumătăți pe rând. 

Augmentin nu trebuie consumat dacă persoana suferă de afecțiuni renale severe, probleme hepatice sau icter. De asemenea, asigurați-vă că respectați doza exactă recomandată de medic, altfel s-ar putea să nu fie la fel de eficient sau ar putea fi dăunător.

 • Amoxicilină

Dozele tipice de amoxicilină pentru infecțiile dentare sunt fie de 500 miligrame (mg) la fiecare 8 ore, fie de 1.000 mg la fiecare 12 ore. Dozele tipice de amoxicilină cu acid clavulanic sunt de aproximativ 500-2.000 mg la fiecare 8 ore sau 2.000 mg la fiecare 12 ore, în funcție de doza minimă eficientă.

Multe persoane care utilizează acest antibiotic nu au efecte secundare grave. Cu toate acestea, chiar dacă în cazuri rare, amoxicilina poate provoca greață, vărsături sau diaree. Utilizarea acestui medicament pentru perioade prelungite sau repetate poate duce la apariția aftelor bucale sau a unei noi infecții vaginale cu fungi (infecție fungică orală sau vaginală). Contactați medicul dacă observați pete albe în gură, o modificare a secrețiilor vaginale sau alte simptome noi. De asemenea, trebuie contactat medicul acă apare oricare dintre aceste efecte rare, dar grave: urină închisă la culoare, greață sau vărsături persistente, dureri de stomac/abdominale, îngălbenirea ochilor sau a pielii, vânătăi sau sângerări ușoare, dureri de gât persistente sau febră.

Acest antibiotic poate provoca rareori o afecțiune intestinală severă din cauza unui tip de bacterii rezistente. Această afecțiune poate apărea în timpul tratamentului sau la săptămâni sau luni după ce tratamentul a fost oprit. Nu utilizați produse antidiareice dacă aveți următoarele simptome, deoarece aceste produse le pot agrava. Spuneți imediat medicului dacă prezentați: diaree persistentă, dureri abdominale sau de stomac sau crampe și sânge sau mucus în scaun.

De asemenea, unele persoane pot fi alergice la aceste tipuri de antibiotice. Așa că apelați imediat la ajutor medical dacă observați orice simptom al unei reacții alergice grave, inclusiv: erupție cutanată, mâncărime sau umflături (în special la nivelul feței,limbii sau gâtului), amețeli puternice și dificultăți de respirație.

Amoxicilina poate provoca în mod obișnuit o erupție cutanată ușoară care nu este de obicei gravă. Cu toate acestea, este posibil să nu o puteți deosebi de o erupție cutanată rară care ar putea fi un semn al unei reacții alergice severe. Prin urmare, solicitați imediat ajutor medical dacă dezvoltați orice erupție cutanată.

Deoarece unele bacterii pot rezista la aceste medicamente, mulți medici aleg acum alte antibiotice ca primă linie de tratament. Orice persoană care a avut o reacție alergică la medicamente similare trebuie să își anunțe medicul dentist înainte de a primi recomandarea de tratament.  Dacă sunteți alergic la penicilină, medicul dentist ar putea folosi un alt antibiotic, cum ar fi clindamicina sau eritromicina.

Eritromicina

Eritromicina este o alternativă la penicilină și poate fi prescrisă în locul acesteia. Aceasta are activități bacteriostatice și este prescrisă în mod obișnuit pentru carii și placă dentară. Cel mai frecvent microorganism care cauzează caria dentară este Streptococcus mutans, care este foarte sensibil la eritromicină. Acest antibiotic poate inactiva caria și, de asemenea, poate diminua creșterea și formarea plăcii dentare.

Eritromicina trebuie prescrisă cu o doză de 250-500 mg la fiecare 6 ore. Cu toate acestea, antibioticul nu este recomandat în mod regulat, deoarece ar putea provoca mai multe efecte adverse pe termen scurt și lung, cum ar fi probleme gastrointestinale, hepatotoxicitate și, de asemenea, rezistență bacteriană. Mai mult, antibioticul este contraindicat la pacienții care iau simvastatină sau colchicină și, de asemenea, la pacienții care suferă de porfirie.

Metronidazol

Metronidazolul este un antibiotic pe care medicii și stomatologii îl folosesc pentru a trata o serie de infecții. Uneori este prescris împreună cu penicilina pentru a acoperi o varietate mai mare de specii bacteriene. Cu toate acestea, este posibil să nu fie potrivit pentru toată lumea și, de obicei, nu este prima alegere de tratament. Dozajul pentru metronidazol este de aproximativ 500-750 mg la fiecare 8 ore.

Miconazol

Miconazolul bucal tratează infecțiile cu ciuperci (drojdie) din gură și gât (afte bucale). Acesta aparține grupului de medicamente numite antifungice și acționează prin uciderea sau prevenirea creșterii ciupercii sau a drojdiei. Acest antibiotic este disponibil numai cu prescripția medicului.

Doza acestui antibiotic va fi diferită pentru diferiți pacienți. Urmați indicațiile medicului sau instrucțiunile de pe etichetă, însă aceste informații includ doar dozele medii ale acestui medicament. Dacă doza este diferită, nu o modificați decât dacă medicul vă spune să faceți acest lucru. Cantitatea de antibiotic pe care o luați depinde de concentrația medicamentului. De asemenea, numărul de doze pe care le luați în fiecare zi, timpul permis între doze și durata de timp în care luați antibioticul depind de problema medicală pentru care utilizați medicamentul.

De obicei, pentru adulții care suferă de infecție cu ciuperci în gură și gât se recomandă un comprimat plasat pe gingia superioară o dată pe zi, timp de 14 zile.

Acest antibiotic nu trebuie utilizat în momentul în care se consumă alimente sau în preajma consumului de anumite tipuri de alimente, deoarece pot apărea interacțiuni. Folosirea alcoolului sau a tutunului împreună cu acesta poate provoca, de asemenea, complicații. De asemenea, prezența altor probleme medicale poate afecta utilizarea acestui antibiotic. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dacă aveți orice alte probleme medicale, în special:

 • Afecțiuni hepatice – efectele pot fi crescute din cauza eliminării mai lente a medicamentului din organism.
 • Alergie la proteinele din lapte

Efectele secundare ale antibioticelor

Deși antibioticele pot ajuta la eliminarea unei infecții sau la prevenirea apariției unei infecții după o lucrare dentară, aceste medicamente au unele efecte secundare posibile.

Efectele secundare frecvente ale antibioticelor includ:

 • amețeli
 • greață
 • diaree. Diareea severă poate fi un semn al unei infecții în intestin, care apare atunci când bacteriile normale din intestin sunt omorâte de antibiotice și bacteriile C. diff preiau controlul. Aceasta este o infecție gravă care necesită un tratament prompt.
 • erupție cutanată
 • infecție vaginală

Efecte secundare mai grave includ infecția cu Clostridium și reacții alergice, care pun în pericol viața și anafilaxie. Cu toate acestea, efectele secundare pot varia în funcție de fiecare tip de antibiotic. Este important să discutați cu un medic despre orice posibile efecte secundare ale administrării unui antibiotic înainte de a merge mai departe cu tratamentul respectiv.

Întrebări frecvente

 1. Ce doză de antibiotice și pentru cât timp trebuie să o luați?
  Dacă aveți o infecție dentară care necesită antibiotice, va trebui să le luați timp de aproximativ o săptămână. În funcție de tipul de antibiotic, va trebui să luați o doză de două până la patru ori pe zi. Ar trebui să primiți instrucțiuni de la farmacie care să detalieze exact cum să luați antibioticul. Puteți întreba farmacistul dacă nu sunteți sigur de modul în care trebuie să luați medicamentele.
  Țineți cont de faptul că s-ar putea să trebuiască să luați câteva reprize de antibiotice înainte ca acestea să vă intre în organism și să înceapă să acționeze asupra infecției. Luați întotdeauna întreaga cură de antibiotice prescrisă de medicul dentist, chiar dacă simptomele par să dispară. Dacă nu luați întreaga cură, este posibil ca unele bacterii să supraviețuiască, ceea ce face mai dificilă tratarea infecției.
 2. Cât timp durează ca antibioticele să acționeze?
  Timpul necesar pentru ca fiecare antibiotic să acționeze variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi gravitatea infecției și eficiența cu care medicamentul elimină bacteriile infecțioase. Este important ca oamenii să completeze o rundă completă de antibiotice, luând toate medicamentele prescrise exact așa cum le spune dentistul.
  Deși o persoană poate începe să observe că simptomele dispar după câteva doze, completarea rundei complete de antibiotice ajută la prevenirea revenirii sau întăririi infecției. Conform cercetărilor, majoritatea infecțiilor acute se rezolvă în 3-7 zile.
 3. Care este cel mai bun antibiotic pentru o infecție dentară?
  Nu există un singur antibiotic care să fie cel mai bun pentru tratarea unei infecții dentare. Tipul de antibiotic pe care îl recomandă un dentist va varia în funcție de bacteria care cauzează infecția. Acest lucru se datorează faptului că diferite antibiotice acționează în moduri diferite pentru a elimina diferite tulpini de bacterii. Cu toate acestea, medicii vor alege adesea amoxicilina ca tratament de primă linie.
 4. Vor opri antibioticele durerea de dinți?
  Cercetările arată că, atunci când o persoană începe să ia antibiotice pentru o infecție dentară, începe să simtă o oarecare ameliorare a durerii în decurs de 24 de ore. După 24 de ore, intensitatea durerii poate crește ușor. După 7 zile, aceasta se poate reduce din nou ușor. În timp ce ia antibiotice, o persoană poate gestiona durerea cu analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și paracetamolul.
 5. Când să folosiți antibiotice pentru o infecție dentară?
  Medicii stomatologi pot prescrie antibiotice în două cazuri:
  – Pentru a preveni răspândirea bacteriilor orale în afara cavității bucale în timpul unei proceduri dentare. Bacteriile din gură se pot răspândi și declanșa anumite boli, în special endocardita.
  – Pentru a trata infecțiile din cavitatea bucală pe care alte tratamente nu reușesc să le elimine.
  Cel mai adesea, medicii dentiști vor prescrie antibiotice pentru infecțiile dentare. Cu toate acestea, nu toți dinții infectați necesită antibiotice. În unele cazuri, un dentist poate fi capabil pur și simplu să dreneze zona infectată, să îndepărteze dintele infectat sau să efectueze un canal radicular pentru a rezolva problema.
  În mare parte din cauza rezistenței tot mai mari la antibiotice, medicii tind să evite să recomande antibioticele decât dacă acestea sunt absolut necesare. Acest lucru include cazurile în care infecția este severă sau se răspândește sau dacă o persoană are un sistem imunitar slăbit.
 6. Există remedii fără prescripție medicală?
  Ar trebui să vă consultați întotdeauna medicul dentist dacă aveți o infecție dentară. Dinții sunt foarte aproape de creier și o infecție dentară se poate răspândi rapid în zonele și organele din apropiere. Antibioticele nu sunt disponibile fără prescripție medicală, dar există câteva lucruri pe care le puteți face acasă pentru ușurare înainte de programare, cum ar fi:
  – să luați analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol
  – clătirea ușoară a gurii cu apă caldă cu sare
  – evitarea alimentelor fierbinți sau reci ori de câte ori este posibil
  – încercarea de a mesteca cu partea opusă a gurii
  – periajul cu o periuță de dinți moale în jurul dintelui afectat
 7. Ce se întâmplă dacă infecția pe care o aveți este rezistentă la antibiotice?
  Uneori, antibioticele folosite pentru a trata infecția nu funcționează bine. Acest lucru se poate datora rezistenței la antibiotice și se întâmplă atunci când bacteriile din infecția dentară nu sunt ucise de medicamentul antibiotic. Utilizarea excesivă a antibioticelor la oameni de-a lungul timpului poate provoca acest lucru. În acest caz, este posibil să trebuiască să treceți la un alt antibiotic.
  Multe infecții dentare pot fi tratate doar cu îngrijire dentară. Folosirea antibioticelor doar atunci când este necesar reduce riscul ca bacteriile să dezvolte rezistență la antibiotice. Dacă aveți doar durere și fără umflături, medicul stomatolog poate fi capabil să vă trateze dintele cu o procedură dentară fără a utiliza antibiotice. Aceasta poate include îndepărtarea țesutului din interiorul dintelui (pulpectomie) sau efectuarea unui tratament de canal. Dacă aveți simptome precum durere, umflături și febră, antibioticele pot face parte din tratament împreună cu o procedură dentară.
 8. Se poate vindeca o infecție dentară fără antibiotice?
  Dacă infecția este limitată la zona abcesată, este posibil să nu aveți nevoie de antibiotice. Dar dacă infecția s-a răspândit la dinții din apropiere, la maxilar sau la alte zone, medicul dentist vă va prescrie probabil antibiotice pentru a opri răspândirea ei în continuare. De asemenea, se vor recomanda antibiotice dacă aveți un sistem imunitar slăbit.

Concluzie

Dacă aveți simptome ale unei infecții dentare, cum ar fi durere pulsatilă persistentă, umflături și sensibilitate la temperatură sau presiune, consultați un medic sau un dentist cât mai curând posibil. Dacă medicul dentist v-a prescris antibiotice, urmați cu atenție instrucțiunile. Chiar dacă infecția pare ușoară, ea poate deveni rapid gravă fără un tratament adecvat.