Meniu

Obraz umflat dupa extractie: Ce ar trebui sa faceti

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Stomatologii iau în considerare diferite motive înainte de a efectua extracția dinților. Unii pacienți au carii, în timp ce alții au nevoie de îndepărtarea dinților care obstrucționează tratamentul ortodontic, iar alții au nevoie de îndepărtarea măselelor de minte. În timp ce o extracție dentară este deja o procedură dentară serioasă, următorii pași sunt la fel de necesari. Este esențial ca un pacient să urmeze o îngrijire adecvată pentru a reduce durerea și riscul de infecție. 

Umflarea obrazului după extracție

Cantitatea de umflătură pe care o va experimenta fiecare persoană este determinată de mai mulți factori. Pentru început, reacția organismului este determinată de procedura chirurgicală. Un pacient care primește șase implanturi dentare, de exemplu, este posibil să experimenteze mai multă inflamație decât un pacient care primește un singur implant. Umflarea este o reacție naturală a organismului la o leziune, făcând parte din procesul de vindecare și nefiind dăunătoare. După o intervenție chirurgicală de implant dentar, umflarea în jurul gurii, maxilarelor, obrajilor, ochilor și a părților laterale ale feței nu este neobișnuită. 

La cât de multă umflătură vă puteți aștepta după extracția dentară?

Cea mai mare parte a umflăturii va apărea în țesuturile pielii din apropierea locului extracției. Deci, dacă este extras un dinte din partea stângă a gurii, probabil că nu va exista prea multă inflamație pe partea dreaptă. Dacă este o extracție de rutină a unui dinte intact care crește într-o poziție normală, este posibil ca obrazul să fie doar puțin umflat. Un chirurg bucal experimentat poate uneori să scoată dintele fără a provoca prea multe daune gingiei și țesuturilor faciale din apropiere, prin urmare este posibil să nu fie obrazul umflat după extragere.

Procedurile mai complexe de chirurgie orală pot provoca o inflamație mai severă care se extinde mai departe de locul extracției. Îndepărtarea dinților care sunt cariați, rupți sau impactați necesită adesea proceduri suplimentare de chirurgie orală, cum ar fi flagelarea țesuturilor și tăierea oaselor, ceea ce poate duce la o inflamație extinsă.

Cât timp veți avea obrazul umflat după extracție?

Inflamația postoperatorie atinge, de obicei, un vârf la aproximativ 48 până la 72 de ore după intervenția chirurgicală orală și se rezolvă de la sine în decurs de o zi sau două. Imediat după extracția dentară, începeți un regim de terapie cu gheață. Înfășurați o cârpă uscată în jurul unei pungi de gheață zdrobită și aplicați-o pe partea exterioară a feței timp de 20 de minute. Îndepărtați gheața pentru următoarele 20 de minute, apoi repetați. Puteți folosi terapia cu gheață în primele două zile după intervenția chirurgicală orală.

În a treia sau a patra zi, odată ce umflătura a atins punctul culminant, treceți la aplicarea de căldură. Înlocuiți gheața cu o sticlă de apă caldă sau o compresă caldă și urmați aceeași procedură – 20 de minute de aplicare, 20 de minute de oprire și repetați de câte ori aveți nevoie. Dacă umflătura nu începe să scadă până în ziua a patra sau dacă se agravează, contactați stomatologul pentru a programa o consultație de monitorizare. 

Ce ar trebui să faceți dacă aveți un obraz umflat după extracție?

Aplicați un pachet de gheață

Umflarea poate fi mimată prin aplicarea de pungi de gheață pe partea feței unde ați suferit intervenția chirurgicală. Pachetele de gheață sunt eficiente doar pentru aproximativ 24 de ore. 

Ridicați capul

Prin ridicarea capului mai mult decât restul corpului, excesul de lichid adus de umflături se va întoarce în fluxul sanguin, ceea ce va menține umflăturile la un nivel minim. Așadar, petreceți următoarele câteva zile post-procedură sprijinit în perne, mai degrabă decât întins cu capul la același nivel cu corpul dumneavoastră.

Luați analgezice

Analgezicele fără prescripție medicală pot diminua orice disconfort, precum și ajută la scăderea umflăturii. 

Consumați o dietă cu alimente moi sau lichide

Iaurturile, compotul de mere și smoothie-urile sunt opțiuni alimentare bune după o extracție. Acestea sunt ușor de mâncat atunci când gura și fața sunt umflate, fiind, de asemenea, nutritive. Alimentele reci și călduțe pot ajuta la ameliorarea umflăturii.  Evitați să folosiți un pai deoarece puteți să dislocați accidental cheagul de sânge. 

Concluzie

După ce un dinte este extras, este posibil să vă confruntați cu unele umflături în jurul gurii, obrajilor, ochilor și părților laterale ale feței. Aceasta este o reacție normală și sănătoasă a organismului la o intervenție chirurgicală. Cea mai mare parte a umflăturii nu va deveni evidentă decât a doua zi după operație și nu va atinge maximul până la 48 până la 72 de ore după operație. Cu toate acestea, umflarea și disconfortul pot fi minimizate prin utilizarea imediată a pungilor cu gheață. În cazul în care obrazul umflat după extracție nu dispare după câteva zile și durerea este severă, se recomandă să vă adresați medicului stomatolog pentru a obține un tratament adecvat.