Sângerările gingivale care apar în timp ce o persoană se spală pe dinți, pot fi asociate cu o boală paradontală, care, la rândul ei, ar putea duce la respirație urât mirositoare, inflamarea și retragerea gingiilor, iar în cele din urmă, la pierderea dinților. Indiferent dacă o persoană vede sânge ocazional atunci când își spală dinții sau în fiecare zi, este important să nu ignore niciodată aceste semne.
Oprirea sângerărilor gingivale
Dacă gingiile sângerează atunci când cineva se spală pe dinți sau când folosește ața dentară, primul lucru pe care îl face de obicei, este să ignore acest semn, dar sângerările pot indica o problemă subiacentă. Identificarea acesteia este esențială pentru a determina cel mai potrivit tratament. Factorii precum periajul prea viguros, rănirea, sarcina și inflamația pot contribui la sângerarea gingiilor. Inflamația gingivală poate provoca roșeață, umflături și sensibilitate, dar poate fi și un semn al unei boli parodontale, cum ar fi gingivita sau paradontoza. O astfel de afecțiune poate apărea din cauza îndepărtării inadecvate a plăcii bacteriene. Odată ce o persoană cunoaște cauza sângerării gingiilor, ea poate alege modalitățile potrivite pentru a o opri.
Practicarea unei bune igiene orale
Sângerarea gingiilor poate fi un semn de igienă dentară precară. Există o serie de măsuri simple pe care cineva ar putea dori să le ia în considerare atunci când vine vorba de tratarea sângerării gingiilor. De asemenea, schimbările în rutina de sănătate orală ar putea ajuta la oprirea agravării problemei. Pentru a funcționa eficient, acești pași ar trebui urmați în fiecare zi, mai degrabă decât doar în ocaziile în care se observă sânge în momentul periajului dentar:
- Folosirea unei periuțe de dinți manuale sau electrice cu un cap mic, peri rotunzi și moi și acordarea unei atenții deosebite liniei gingivale.
- Perierea dinților de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, cu o pastă de dinți pentru sângerări gingivale. Atunci când este folosită de două ori pe zi, o pastă de dinți pentru sângerarea gingivală este mai eficientă decât o pastă de dinți obișnuită.
- Folosirea aței dentare sau a periuțelor interdentare pentru a îndepărta placa bacteriană din zonele greu accesibile, cum ar fi cele dintre dinți.
- Utilizarea apei de gură pentru tratarea și prevenirea bolilor gingivale.
- Vizitarea regulată a unui medic dentist, deoarece acesta poate depista problemele gingivale înainte ca o persoană să aibă simptome. Dacă cineva se confruntă cu sângerarea gingiilor, ar trebui să raporteze acest lucru imediat, astfel încât medicul dentist să poată ajuta pacientul să se trateze.
Renunțarea la fumat
Pe lângă faptul că sporește riscul de cancer pulmonar, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, fumatul este asociat cu bolile gingivale. De fapt, fumatul este o cauză majoră a afecțiunilor gingivale severe. Acesta poate scădea sistemul imunitar al organismului, îngreunând lupta lui împotriva bacteriilor din placa bacteriană, iar acest lucru poate duce la sângerări gingivale. Renunțarea la fumat poate ajuta gingiile să se vindece și să nu mai sângereze. O persoană ar trebui să vorbească cu un medic despre cea mai bună metodă pentru a renunța la fumat.
Reducerea nivelului de stres
Potrivit cercetătorilor, stresul emoțional are un impact negativ asupra sistemului imunitar. Acest lucru poate duce la slăbirea sistemului lui până la punctul în care acesta nu poate lupta împotriva unei infecții gingivale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina nivelul de stres care poate declanșa apariția acestei boli. Se consideră că stresul emoțional îi poate determina, de asemenea, pe unii oameni să-și neglijeze sănătatea orală, ceea ce poate contribui la acumularea plăcii bacteriene.
Creșterea aportului de vitamina C
Consumul de alimente bogate în vitamina C poate întări sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea infecțiilor gingivale care cauzează sângerarea lor. În schimb, lipsa unei cantități suficiente de vitamina C în alimentație poate agrava sângerarea dacă o persoană are o boală a gingiilor. De fapt, o deficiență de vitamina C poate duce, de asemenea, la sângerări gingivale chiar dacă o persoană practică obiceiuri orale bune. Alimentele bogate în vitamina C includ: portocalele, cartofii dulci, ardeii roșii și morcovii. O persoană poate, de asemenea, să întrebe un medic despre administrarea unui supliment de vitamina C. Fiind un antioxidant puternic, acesta întărește țesutul conjunctiv și protejează mucoasa gingiilor.
Creșterea aportului de vitamina K
Administrarea unui supliment de vitamina K poate atenua, de asemenea, sângerarea gingiilor. Vitamina K este un nutrient important, deoarece ajută la coagularea sângelui. O deficiență poate provoca sângerări ușoare, iar un studiu a constatat că aceasta poate duce la sângerări gingivale. Alimentele bogate în vitamina K includ: spanacul, varza, varza kale, muștarul și verdețurile.
Aplicarea unei comprese reci
Sângerarea gingiilor nu este întotdeauna cauzată de boala gingivală. Aceestea pot sângera și în urma unei traume sau a unei leziuni la nivelul țesutului gingival. O compresă rece aplicată pe linia gingivală poate reduce umflarea și restricționa fluxul sanguin pentru a opri sângerarea. Trebuie aplicată o pungă de gheață sau o cârpă rece în mod repetat, 20 de minute pe gingii și 20 de minute fără.
Reducerea consumului de carbohidrați
Cercetările au descoperit că reducerea aportului de carbohidrați poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea gingiilor și poate preveni bolile gingivale. Carbohidrații și alimentele zaharoase încurajează placa bacteriană și dezvoltarea bacteriilor. Cu cât este mai multă placă acumulată pe gingii, cu atât este mai probabil ca o persoană să aibă gingii sângerânde. Deși periajul și folosirea regulată a aței dentare pot reduce această acumulare, reducerea consumului de carbohidrați ajută la prevenirea formării plăcii.
Clătirea gurii cu apă sărată
Deoarece bacteriile și inflamația din gură cauzează bolile gingivale, clătirea regulată a gurii cu un amestec de apă caldă cu sare poate, de asemenea, să reducă bacteriile și să oprească sângerarea gingivală. Trebuie adăugată o jumătate de linguriță de sare la un pahar de apă caldă și apoi se clătește gura timp de câteva secunde de trei-patru ori pe zi. Dacă sângerarea este cauzată de o rană sau de un traumatism, clătirea cu un amestec de apă sărată menține, de asemenea, gura curată și îndepărtează bacteriile care ar putea provoca o infecție a rănilor.
Aplicarea unei paste de turmeric
Dovezile științifice nu susțin pasta de turmeric ca tratament pentru sângerarea gingiilor, însă turmericul are efecte antibacteriene și antiinflamatorii naturale. Aplicarea unei paste de turmeric pe gingii poate ameliora simptomele gingivitei și ale sângerării gingiilor, cu toate acestea, nu există în prezent nicio dovadă științifică fiabilă care să afirme că turmericul are vreun efect asupra acestor afecțiuni. Un studiu la scară mică a comparat efectele curcuminei, ingredientul activ din turmeric, cu efectele clorhexidinei în igiena orală. Cercetătorii au constatat efecte antiinflamatorii similare la persoanele care au folosit aceste geluri timp de 10 minute pe zi, de două ori pe zi. Turmericul este galben, dar nu ar trebui să păteze dinții unei persoane, atâta timp cât aceasta se clătește bine după ce îl folosește. Unii oameni folosesc turmericul ca agent de albire a dinților, mai ales atunci când este combinat cu bicarbonat de sodiu. Cu toate acestea, nu există dovezi pentru eficiența acestui remediu.
Utilizarea periuței de dinți potrivite
Dacă o persoană are gingii sensibile, poate opta pentru o periuță de dinți etichetată ca fiind extra moale. Periuțele de dinți ferme sau medii sunt prea aspre pentru gingii. Se recomandă ca persoanele să folosească o periuță de dinți cu peri moi timp de 2 minute, de două ori pe zi. Se spune că atât periuțele de dinți manuale, cât și cele electrice sunt eficiente, dar este bine să se înlocuiască la fiecare 3 sau 4 luni, sau mai devreme dacă periile par a fi sfărâmicioase.
Folosirea aței dentare în fiecare zi, dar într-un mod delicat
Începerea unui nou obicei de utilizare a aței dentare poate provoca sângerări la început. Este posibil ca gingiile să nu fie folosite pentru stimulare. Cu toate acestea, după câteva zile de utilizare constantă a aței dentare, sângerarea ar trebui să înceteze. Folosirea regulată a aței dentare îmbunătățește sănătatea generală a gingiilor și ar trebui să reducă sângerarea gingivală în timp.
Evitarea alimentelor procesate și zaharoase
Consumul prea frecvent de alimente cu amidon și procesate poate provoca gingivită și sângerarea gingiilor. Alimentele bogate în amidon se pot lipi de dinți și gingii și se pot descompune în zahăr. Această acțiune poate duce la inflamarea gingiilor, sângerare și o creștere a cariilor. Alimentele cu amidon, procesate, includ pâinea rafinată, prăjiturile, biscuiții și chipsurile de cartofi.
Tratamentul și prevenirea pe termen lung a sângerării gingivale
Cel mai bun mod de a evita sângerarea gingiilor este de a adopta un stil de viață sănătos care să prevină bolile ce cauzează sângerarea gingiilor. Oamenii pot evita și preveni adesea sângerarea gingiilor și alte probleme prin:
- Consultarea regulată a unui dentist
- Programarea periodică la igienist pentru curățare profesională și îndepărtarea tartrului.
- Consultarea regulată a medicului pentru a verifica dacă există probleme de sănătate care pot contribui la problemele gingivale, cum ar fi diabetul.
- Consumul unei diete sănătoase care să includă multe fructe și legume proaspete și limitarea alimentelor procesate, dar și a celor cu adaos de zaharuri.
Când este momentul să consultați un doctor?
O persoană ar trebui să consulte medicul dentist dacă observă schimbări la nivelul gingiilor, dinților sau al gurii. Durerea, roșeața sau sângerarea gingiilor nu ar trebui să apară în fiecare zi. Dacă problema apare frecvent sau nu dispare cu bune practici de igienă orală, un dentist poate verifica dacă există o boală a gingiilor în stadiu incipient sau alte probleme. Este important să consultați un medic pentru semne de infecție, cum ar fi febra sau umflarea. Deficiențele de vitamine, cum ar fi vitamina C sau K, sarcina și anumite afecțiuni medicale pot contribui, de asemenea, la sângerarea gingiilor. Vizitele regulate la medicul dentist pot opri o boală gingivală minoră, în stadiu incipient, să devină mai gravă, dar o boală gingivală netratată poate duce în cele din urmă la infecții și la pierderea dinților. Un dentist poate, de asemenea, să aibă grijă de sănătatea generală a gurii unei persoane și să depisteze probleme mai mari, cum ar fi stadiile incipiente ale cancerului bucal.
Întrebări frecvente
- Cum să opriți imediat sângerarea gingiilor?
Gingiile pot sângera în urma unei leziuni. O compresă rece va reduce umflarea și va restricționa fluxul sanguin pentru a opri sângerarea. Clătirea cu apă sărată ar putea ajuta, de asemenea, prin reducerea bacteriilor și oprirea sângerării gingiilor. - De cât timp este nevoie pentru ca gingiile să se oprească din sângerat?
Cu excepția cazului în care o persoană suferă de o boală a gingiilor, sângerarea ar trebui să se oprească în 3-10 zile. Dacă sângerarea persistă, trebuie solicitat ajutorul unui parodontolog. - De ce nu se oprește sângerarea gingiilor?
Este posibil ca o persoană să se spele sau să folosească ața dentară prea aspru sau să nu se spele pe dinți suficient de des. Fumatul poate provoca, de asemenea, sângerări ale gingiilor, la fel ca și stresul sau o dietă săracă. Dacă gingiile nu se opresc din sângerat, este esențial să se discute cu un medic dentist pentru a vedea dacă pacientul nu suferă de o boală gingivală. - Pasta de dinți poate să oprească sângerarea gingiilor?
Da, alegând o pastă de dinți care a fost special concepută pentru a ajuta la prevenirea sângerării gingiilor. Unele paste de dinți sunt dovedite clinic că ajută la reducerea acumulării de placă bacteriană, făcându-le mai eficiente. Se recomandă discutarea cu medicul pentru a afla care este cea mai bună opțiune. - Este normal să se spele gingiile sângerânde?
Atunci când gingiile sângerează, este un semn că placa și/sau particulele de alimente se acumulează de-a lungul liniei gingivale, iar acestea au devenit iritate și inflamate. Trebuie utilizat periajul și ața dentară pentru a îndepărta toate aceste acumulări și a face ca sângerarea să înceteze, dacă nu se îndepărtează nu va face decât să agraveze inflamația și sângerarea. - Consumul de apă ajută la stoparea sângerării gingiilor?
Da, atâta timp cât o persoană bea multă apă, gingiile vor rămâne hidratate, curate și confortabile. Gingiile uscate au tendința de a se umfla și de a se îndepărta de dinți și, de asemenea, colectează bacteriile care provoacă gingivita.
Concluzie
În cele mai multe cazuri, oamenii pot trata eficient sângerarea gingiilor folosind remedii casnice, de asemenea, este posibil să se prevină sângerarea gingiilor prin practicarea unei bune igiene orale și prin abordarea oricăror cauze care stau la baza acesteia. Este important să se consulte un medic în cazul unei sângerări prelungite sau excesive. Un dentist poate trata boala gingivală, mai ales dacă este depistată în stadii incipiente. Dacă diabetul cauzează sângerarea gingiilor, o persoană poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge și la controlul sângerării gingiilor și al gingivitei, urmând un stil de viață sănătos și primind îngrijire medicală regulată. Dacă o persoană are o tulburare de sânge care provoacă sângerări neobișnuite, cum ar fi hemofilia, poate colabora cu medicul său pentru a lua medicamente și a primi alte tratamente, după cum este necesar. În timp ce sângerarea ocazională a gingiilor nu este, de obicei, o urgență, o persoană ar trebui să consulte un dentist dacă aceasta continuă.