Meniu

Ortodont

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Oamenii asociază adesea un zâmbet perfect cu o stare de sănătate bună. Este adevărat că sănătatea orală joacă un rol important în bunăstarea generală. Malocluzia, sau dinții nealiniați, poate duce la probleme dentare, inclusiv carii, boli ale gingiilor și masticație dificilă sau dureroasă. Prin urmare, persoanele care sunt preocupate de cum arată zâmbetul lor, ar putea dori să consulte un ortodont.

Ce este un ortodont?

Un ortodont este un medic care se concentrează pe îmbunătățirea mușcăturii. El nu efectuează tratamente de stomatologie generală, cum ar fi plombări, coroane sau punți, ci corectează condițiile existente și este instruit să identifice problemele care pot apărea în viitor. Ortodonții lucrează cu persoane de toate vârstele, de la copii la adulți. 

Ce face un ortodont?

Ortodonții sunt, de asemenea, doctori în sănătate orală. Din punct de vedere tehnic, ei sunt un fel de dentiști cu o specialitate în alinierea dinților și a maxilarului. Aceștia sunt instruiți să diagnosticheze și să trateze condițiile de sănătate orală ale dinților, gingiilor și gurii, dar în principal, ortodonții se concentrează pe asigurarea că dinții și maxilarul sunt așezate corect. Ei fac următoarele:

  • Supraveghează creșterea facială (linia maxilarului și mușcătura) la copii
  • Diagnostichează și tratează dinții și maxilarele nealiniate (malocluzie)
  • Creează un plan de tratament care include aparat dentar și aparate de retenție
  • Efectuează operații de îndreptare a dinților
  • Instalează aparate dentare, disjunctori dentari, aparatele ortodontice pentru cap sau aparatele Herbst

Educație și formare pentru un ortodont

Ortodonții urmează o facultate și practică. Această pregătire este esențială. Programele de rezidențiat în ortodonție oferă o instruire intensivă și concentrată pentru specialiștii în stomatologie. Acestea se bazează pe două discipline:

  • Ortodonție: cum să mute corect și în siguranță dinții.
  • Ortopedie dento-facială: cum să ghidezi corect dezvoltarea dinților, a maxilarului și a feței.

Ortodonție

Tratamentul ortodontic este cel mai adesea utilizat pentru a îmbunătăți aspectul și alinierea dinților strâmbi, proeminenți sau înghesuiți și pentru a corecta problemele legate de mușcătura dinților. 

Beneficiile ortodonției pot include:

  • Corectarea înghesuirilor dentare și îndreptarea dinților
  • Corectarea mușcăturii, astfel încât dinții din față și din spate să se întâlnească în mod egal
  • Reducerea șanselor de deteriorare a dinților proeminenți

Mulți oameni au dinții înghesuiți sau strâmbi sau dinții lor nu se întâlnesc corect atunci când mușcă. Aceste probleme pot însemna că este mai greu să fie menținuți curați, fiind mai susceptibili de a se deteriora. În unele cazuri, poziționarea anormală a dinților și a maxilarului poate afecta forma feței cuiva. Ortodonția poate ajuta, de asemenea, în tratamentul altor probleme de sănătate, cum ar fi despicătura de buză și cerul gurii.

Tratamente ortodontice

Tratamentul ortodontic este de obicei început doar după ce majoritatea dinților de adult ai unui copil au început să iasă. Acest lucru se întâmplă de obicei când au aproximativ 12 ani, dar depinde de câți dinți de adult au ieșit și de creșterea feței și a maxilarelor. Tratamentul ortodontic pentru adulți poate începe la orice vârstă, dar opțiunile de tratament sunt mai limitate. Tratamentul nu va începe decât dacă o persoană are un standard bun de igienă orală, deoarece tratamentul ortodontic poate crește riscul apariției cariilor dentare și a problemelor gingivale.

Tipuri de tratament ortodontic

Ortodonția presupune utilizarea aparatelor ortodontice pentru a corecta poziția dinților. Tratamentul exact va depinde de problema dinților. Într-un număr mic de cazuri, este posibil ca o persoană să fie nevoită să poarte o cască de protecție sau să i se plaseze temporar mici ace în maxilar, precum și să poarte un aparat dentar. În cazul în care dinții sunt foarte apropiați, ceea ce face ca aceștia să se răsucească sau să se suprapună, este posibil să fie nevoie, de asemenea, ca o parte din dinți să fie îndepărtați ca parte a tratamentului. Durata acestuia va depinde de cât de complicată este problema, dar de obicei este cuprinsă între 18 și 24 de luni. Când se termină tratamentul, o persoană va trebui să poarte o gutieră. Aceasta este de obicei detașabilă și trebuie purtată în fiecare noapte pentru a menține dinții în noua lor poziție. De obicei, ele sunt folosite timp de cel puțin 12 luni, dar un ortodont va oferi cele mai bune sfaturi. Uneori, un fir subțire poate fi fixat permanent în spatele dinților pentru a-i menține la locul lor.

Aparate ortodontice

Tratamentul ortodontic utilizează aparate pentru a corecta poziția dinților. Cele 4 tipuri principale sunt:

  • Aparat dentar fix – un aparat care nu poate fi îndepărtat și care este alcătuit din suporturi ce sunt lipite în fața fiecărui dinte și legate cu sârme. Acestea sunt cel mai comun tip de aparat ortodontic. La câteva zile după ce este montat un aparat dentar fix, o persoană va putea mânca o gamă normală de alimente, dar trebuie să evite anumite alimente și băuturi, cum ar fi caramelul, dulciurile tari și băuturile carbogazoase, deoarece acestea pot deteriora aparatul și dinții. Dacă o persoană folosește un aparat fix și practică un sport de contact, cum ar fi rugby-ul, ar trebui să poarte o gutieră pentru a proteja atât gura, cât și aparatul. Acesta este, de obicei, realizat din metal, așa că va fi vizibil pe partea din față a dinților. Mulți ortodonți privați oferă aparate ceramice sau transparente, sau aparate metalice montate pe partea din spate a dinților, deși acestea sunt de obicei mai scumpe.
  • Aparate dentare detașabile – pot fi folosite pentru a corecta probleme minore sau ca parte a unui tratament cu aparate fixe. De asemenea, uneori pot fi folosite pentru a-i descuraja pe copii să-și sugă degetul mare. Aceste aparate dentare trebuie scoase din gură doar pentru curățare sau ca măsură de precauție în timpul anumitor activități. Un ortodont poate sfătui un pacient în acest sens.
  • Aparate funcționale – pot fi folosite pentru a trata problemele legate de poziția maxilarului superior și inferior și a dinților. Majoritatea oamenilor trebuie să le poarte tot timpul. Este foarte important să urmați instrucțiunile unui ortodont cu privire la cum și când să purtați aparatul. Dacă acesta nu este purtat corect, tratamentul nu va funcționa. Poate fi necesar să se scoată aparatul funcțional pentru curățare în timpul mesei.
  • Aparat de cap – acesta nu este un aparat ortodontic, dar poate fi utilizat împreună cu alte aparate și este purtat de obicei noaptea. Acesta este utilizat pentru a corecta poziția dinților din spate sau pentru a-i menține în poziție în timp ce dinții din față sunt tratați. O persoană nu va putea să mănânce sau să bea în timp ce poartă acest aparat.

În cazurile mai severe, tratamentul poate implica aparate fixe plus o intervenție chirurgicală pentru a muta maxilarul. Acest tratament se face în spital. 

Alte tratamente

Există și alte tipuri de aparate dentare disponibile în privat, cum ar fi aliniatoarele sau aparatele dentare invizibile sau linguale, care se montează pe partea din spate a dinților. Pacientul va trebui să discute cu un ortodont pentru a vedea dacă acestea pot fi folosite pentru problema sa. Costul acestor aparate dentare este de obicei mai ridicat.

  • Gutierele. Acestea sunt folosite la sfârșitul unui tratament ortodontic și țin la locul lor dinții îndreptați în timp ce gingia și osul din jur se adaptează la noua lor poziție. Gutierele pot fi fie detașabile, fie fixe. Un ortodont este responsabil de îngrijirea acestora timp de 12 luni după ce tratamentul obișnuit se încheie. După această perioadă, pacientul va trebui să plătească în mod privat pentru continuarea îngrijirii, pentru tratamentele repetate și pentru orice înlocuire sau reparare a gutierelor. Este probabil să existe o anumită mișcare a dinților dacă pacientul nu mai poartă gutiera. Modificările în poziția dinților pot continua pe tot parcursul vieții și sunt normale. Singura modalitate de a avea dinți permanent drepți este de a purta o gutieră conform recomandărilor.
  • Îndepărtarea dinților. În unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea unuia dintre dinți pentru a corecta poziția și aspectul dinților din apropiere.

Întrebări frecvente

  1. La ce să vă așteptați la ortodont?
    Adesea, medicul dentist este cel care observă pentru prima dată dinții nealiniați în timpul unui examen de rutină. Dacă dinții din spate nu se îmbină corect, medicul dentist vă poate sugera să consultați un ortodont. În timpul primei consultații ortodontice, probabil că veți fi avea: un examen oral, fotografii ale feței și zâmbetului, radiografii dentare, radiografii panoramice ale feței și ale capului și amprente pentru a crea mulaje ale dinților. Aceste teste îl vor informa pe ortodont despre cum să procedeze cu tratamentul și ce intervenții ortodontice sunt cele mai bune.
  2. Ar trebui să consultați un ortodont sau un dentist?
    Gândiți-vă la dentist ca la un medic generalist și la ortodont ca la un specialist. Majoritatea problemelor dentare standard pot fi rezolvate printr-o vizită la dentist. Durerea dentară, cariile, repararea dinților și extracția dentară pot fi diagnosticate și tratate de către dentist. De asemenea, aceștia pot trata bolile gingivale, inflamațiile și infecțiile orale. Pot exista cazuri în care un dentist vă trimite la un ortodont. Malocluzia maxilarului, înghesuiala dinților și expansiunea palatului pot necesita aportul unui ortodont. De asemenea, se recomandă ca toți copiii să fie evaluați de un ortodont înainte de vârsta de 7 ani pentru a vedea dacă va fi nevoie de aparat dentar. Dacă sunteți un adult și suspectați că aveți o linie a maxilarului strâmbă sau dinți care trebuie aliniați, ați putea lua în considerare posibilitatea de a sări peste dentist și de a merge direct la ortodont. Nu toate îngrijirile ortodontice vor fi acoperite de asigurare, chiar dacă aveți asigurare stomatologică. 
  3. Cine nu ar trebui să urmeze un tratament ortodontic?
    Pentru a vă califica pentru tratamentul ortodontic, nu ar trebui să aveți probleme dentare grave, cum ar fi carii extinse sau boli ale gingiilor. Plasarea unui aparat dentar pe dinții bolnavi poate avea un impact negativ serios asupra sănătății orale. Dacă aveți carii sau afecțiuni gingivale, consultați un dentist pentru tratament. Odată ce ați gestionat aceste afecțiuni, întrebați medicul dentist dacă tratamentul ortodontic este potrivit pentru dvs.
  4. Care sunt avantajele ortodonției?
    Beneficiile cosmetice ale ortodonției sunt clare, dar aceste tratamente oferă și avantaje funcționale și legate de sănătate:
    – Atunci când dinții sunt aliniați corespunzător, sunt mult mai ușor de curățat.
    – Îndreptarea dinților poate îmbunătăți masticația și funcția de vorbire.
    – Tratamentul ortodontic poate ușura durerea legată de tulburarea ATM.
    – O mușcătură aliniată vă poate reduce riscul de carii, boli ale gingiilor și alte probleme de sănătate orală.
    – Ortodonția vă poate ajuta să obțineți și să vă mențineți un zâmbet frumos și sănătos.
  5. Care sunt dezavantajele ortodonției?
    Principalul dezavantaj este pe termen scurt: Va trebui să urmați îndeaproape instrucțiunile de tratament și să aveți răbdare până când vă atingeți obiectivul. Pentru unele persoane, tratamentul ortodontic durează mai puțin de un an. Pentru alții, poate dura până la doi ani sau mai mult. Deoarece fiecare persoană are propriile nevoi unice, durata tratamentului arată diferit pentru fiecare. Întrebați ortodontul la ce să vă așteptați. Dacă nu curățați temeinic în jurul aparatelor ortodontice, aveți, de asemenea, un risc mai mare de carii. Asigurați-vă că urmați recomandările ortodontologului privind igiena orală.
  6. Când ar trebui să consultați un ortodont?
    Programați o consultație la un ortodont oricând sunteți îngrijorat de aspectul, sănătatea sau funcția dinților. Mulți ortodonți vă vor primi fără o recomandare, dar și dentistul vă poate recomanda un ortodont. Dacă credeți că copilul ar putea avea nevoie să consulte un ortodont, cereți recomandări de la medicul dentist. În general, ortodonții consultă copii cu vârsta de 7 ani.
  7. Ortodonții îndepărtează dinții?
    În cazul în care dinții sunt înghesuiți sau dacă unul sau doi sunt foarte mult ieșiți din poziție, ortodonții pot recomanda extracția ca parte a diagnosticului lor. 
  8. Ce este un tratament ortodontic complet?
    Tratamentul ortodontic complet se referă la tratamentul tradițional cu aparat dentar pe care mulți oameni l-au urmat după ce au erupt toți dinții permanenți. Tratamentul ortodontic poate fi folosit pentru multe cazuri diferite, fie că este vorba de o subocluzie, o supraocluzie sau o dezaliniere generală a structurii dentare.
  9. Care sunt riscurile tratamentelor ortodontice?
    Unul dintre cele mai importante riscuri care trebuie luate în considerare în ortodonție este eșecul de a obține rezultatul dorit în urma tratamentului. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, beneficiile tratamentului depășesc posibilele riscuri și dezavantaje. Unele dintre riscuri includ:
    – Cariile dentare timpurii – acest lucru poate apărea dacă zonele din jurul aparatului dentar nu sunt menținute curate și placa s-a acumulat în jurul unui aparat fix, cauzând carii (mai ales dacă dieta este bogată în zahăr).
    – Resorbția rădăcinilor sau dizolvarea rădăcinilor dinților – mișcarea și legarea dinților cu aparatul dentar poate duce la această complicație.
    – Pierderea suportului gingival – aceasta este, de asemenea, cauzată de utilizarea aparatului dentar la unele persoane. Aparatul dentar și tratamentul ortodontic pot da naștere sau agrava inflamația gingivală și pot crește riscul de boli gingivale.

Concluzie

Multe persoane iau în considerare ortodonția atunci când doresc să îmbunătățească aspectul zâmbetului lor, dar tratamentul ortodontic poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea și funcția orală. Ortodonții oferă o gamă largă de tratamente în funcție de nevoi. Pentru a afla mai multe, discutați cu un dentist sau programați o vizită la un ortodont.