Meniu

Plomba compozit

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă aveți o carie la unul dintre dinți, medicul dentist vă va recomanda probabil să faceți o plombă cât mai curând posibil pentru a preveni infecția și pentru a consolida dintele. Există mai multe tipuri diferite de materiale utilizate pentru restaurările dentare, dar cele mai comune tipuri de plombe sunt amalgamul și compozitul, sau rășina compozită. Cele din compozit au crescut în popularitate pentru combinația lor de aspect și durabilitate.

Ce sunt plombele compozite?

Plombele dentare din compozit sunt, în esență, plombe dentare standard care sunt colorate pentru a semăna cu nuanța naturală a dintelui original. Acestea sunt cunoscute și sub numele de plombe din rășină, plombe albe și plombe de culoarea dinților. Ele au aceeași funcție ca și plombele tradiționale – repararea fisurilor, crăpăturilor și a cariilor din dinții afectați. Dentistul îndepărtează zona de carie sau partea afectată a dintelui și apoi plasează o plombă din compozit în locul acesteia. 

Cât durează plombele compozite?

Plombele compozite, deși sunt durabile, tind să aibă o durată de viață mai scurtă decât altele. Un studiu a prezis o durată de viață de aproximativ 7 ani pentru o obturație din rășină compozită. O altă trecere în revistă a mai multor studii de cercetare sugerează că se poate obține 10 ani de la o plombă din compozit dacă este bine îngrijită. Însă, o persoană cu un risc foarte ridicat de carii, ar putea să nu obțină atât de mulți ani de la o plombă din compozit. Deși plombele compozite sunt concepute pentru a rezista la aceeași cantitate de stres la care sunt supuși dinții naturali în fiecare zi, acestea nu sunt o soluție pe viață. În cazul în care plomba se deteriorează, se desprinde sau cade, aceasta poate fi înlocuită cu ușurință. Dacă se întâmplă acest lucru, este important să vă contactați medicul dentist cât mai curând posibil pentru a vă asigura că dintele nu se infectează.

Sunt plombele compozite sigure?

Unele persoane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța plombelor compozite, în special în legătură cu posibilitatea ca materialul compozit să fie citotoxic sau dăunător pentru celulele din țesuturile din jurul dintelui cu plombă. Preocuparea poate fi mai relevantă pentru plombele cu o culoare mai închisă ca urmare a unității de polimerizare la lumină folosită pentru a le întări. Este nevoie de mult mai multe cercetări cu privire la posibilele riscuri. Cercetătorii au recomandat ca medicii dentiști să urmeze îndeaproape instrucțiunile producătorului cu privire la aspecte precum intensitatea luminii și timpul de fotopolimerizare și să evite ca materialul să atingă direct pielea. Dacă aveți îngrijorări, discutați cu medicul dentist. Acesta poate trece în revistă detaliile tipului specific de materiale disponibile pentru lucrările dentare.

Beneficiile plombelor din compozit

  • Durabilitate
  • Aspect natural (de culoarea dinților)
  • Finalizare într-o singură vizită
  • Rezistență la fracturi
  • Utilizare pentru repararea defectelor minore și daunelor mai mari

Dezavantajele plombelor din compozit

  • Durată de viață mai scurtă decât cea a plombelor din amalgam
  • Costuri în general mai ridicate decât obturațiile din amalgam
  • Durata vizitei mai lungă din cauza aplicării straturilor
  • Uscarea dinților în timpul plasării

Procedura de umplere cu materiale compozite

În general, este nevoie de mai mult timp pentru a plasa o plombă compozită decât pentru o plombă metalică. Acest lucru se datorează faptului că plombele compozite necesită ca dintele să fie păstrat curat și uscat în timp ce cavitatea este umplută. Plombele de culoarea dintelui sunt acum folosite mai des decât cele din amalgam sau aur, probabil datorită aspectului cosmetic. Într-o societate axată pe un zâmbet alb, strălucitor, oamenii tind să dorească plombe care se îmbină cu culoarea naturală a dinților lor. 

Atunci când alegeți să aveți o plombă din compozit, dentistul poate de obicei să finalizeze procedura într-o singură vizită. În general, ar fi cel mai bine dacă ați planificat să stați pe scaunul dentistului timp de aproximativ o oră până la o oră și jumătate. Un factor care joacă un rol în timpul necesar pentru finalizarea procedurii este cantitatea de carii din dintele care este plombat. De asemenea, dacă plănuiți să vi se aplice sigilanți după ce dentistul pune plomba, acest lucru ar putea adăuga o cantitate mică de timp la procedură.

Cu excepția cazului în care există circumstanțe speciale, procesul de obținere a unei plombări compozite este destul de simplu și poate fi finalizat într-o singură vizită.

Dentistul poate începe prin a selecta nuanța de compozit pe care o va folosi în plombă la începutul vizitei. Unele cercetări spun că este mai bine să facă această potrivire din timp, înainte ca dinții și gura să se usuce, ceea ce poate afecta luminozitatea dinților. Veți primi o injecție cu un agent de anestezie locală pentru a amorți dintele și zona înconjurătoare. Dentistul va fora în smalțul dintelui și va îndepărta partea cariată, va curăța și usca zona și va pregăti dintele. În cazul unor leziuni mai extinse, acest lucru ar putea implica o anumită radere a dintelui. Dentistul va grava și va lipi dintele și va începe să stratifice materialul compozit în gaura dintelui apoi va folosi o lumină pentru a polimeriza materialul de umplere din compozit și pentru a face plomba să se întărească. Deoarece compozitul este aplicat în straturi, lumina va fi folosită pentru a polimeriza fiecare strat înainte de a trece la următorul. Dentistul va modela și va contura dintele, apoi îl va lustrui. După care va verifica mușcătura pentru a se asigura că vă simțiți confortabil cu restaurarea. După aceea, este posibil să aveți o sensibilitate de scurtă durată la căldură și frig, dar ar trebui să dispară destul de repede.

Instrucțiuni de îngrijire la domiciliu pentru plombări compozite

Dacă ați avut o plombă compozită, se recomandă urmărirea câtorva instrucțiuni de bază pentru îngrijirea la domiciliu pentru a reduce durerea și umflarea. După procedura de plombare compozită, ar trebui:

  • Să vă abțineți de la consumul de băuturi fierbinți
  • Să evitați să mestecați până când amorțeala a dispărut
  • Să luați Ibuprofen pentru a controla sensibilitatea

Indiferent dacă ați avut o procedură pentru plombe de porțelan, plombe albe sau plombe compozite, urmând aceste sfaturi puteți, de asemenea, să vă îmbunătățiți timpul de recuperare:

Dieta

Dacă s-a folosit un anestezic pentru procedura de plombare compozită, este posibil ca buzele și limba să vă fie amorțite timp de câteva ore după programare. Evitați orice mâncare și băuturi fierbinți până când amorțeala a dispărut complet. Este foarte ușor să vă mușcați sau să vă ardeți limba sau buzele atunci când sunteți încă amorțit. Sunt recomandate alimente și lichide moi în ziua plombării cu compozit. De asemenea, asigurați-vă că beți și multe lichide. Puteți mesteca cu plombele din compozit imediat ce efectul anestezicului dispare complet, deoarece acestea sunt complet fixate atunci când părăsiți cabinetul.

Gestionarea durerii

Este normal să experimentați o oarecare sensibilitate la cald, la rece și la presiune după programarea pentru plombarea compozită. Locul de injectare poate fi, de asemenea, inflamat. Ibuprofenul sau aspirina, un comprimat la fiecare 3-4 ore, după cum este necesar pentru durere, funcționează bine pentru a atenua sensibilitatea. Dacă sensibilitatea la presiune mai este prezentă dincolo de câteva zile sau dacă sensibilitatea la cald sau la rece crește, trebuie consultat stomatologul.

Gestionarea stării de greață

Dacă aveți greață după programarea pentru plombarea dentară compozită, evitați mâncarea și băuturile timp de cel puțin o oră. Puteți sorbi încet cola, ceai sau bere de ghimbir pentru a ajuta la minimizarea grețurilor.

Igiena orală

Se recomandă acordarea unei atenții speciale unei igiene orale corespunzătoare. Spălați-vă pe dinți cu grijă și să clătiți ușor gura în ziua plombării compozite.

Întrebări frecvente

  1. Se potrivește plomba de compozit cu ceilalți dinți?
    Frumusețea plombelor compozite este că sunt disponibile în mai multe nuanțe. Nuanțele pot fi amestecate și mixate pentru a se potrivi destul de exact cu dintele, în mâinile unui dentist priceput.
  2. Plombele compozite dor?
    Înainte de procedura propriu-zisă, și după ce aceasta este terminată și anestezicul a dispărut, oamenii sunt îngrijorați de durerea pe care aceste plombe o presupun. În timpul plombării compozite, se recomandă utilizarea unui anestezic dacă este necesară îndepărtarea cariilor. Dacă optați pentru un anestezic local, nu veți simți durere în timpul plombării. Ceea ce veți simți poate fi senzația apei și a aerului, care suflă în jurul gurii. Acest lucru este complet normal și nu trebuie să vă îngrijoreze. Când plomba din compozit este terminată și anestezicul local dispare, este normal ca dintele să se simtă ușor sensibil, chiar și pentru câteva săptămâni. Puteți folosi o pastă de dinți pentru sensibilitate. De asemenea, este posibil ca limba să simtă fiecare diferență față de înainte, dar aceasta se obișnuiește după câteva zile.
  3. Cât rezistă plombele din compozit?
    Totul în viață are o dată de expirare și nu este diferit în cazul plombelor compozite. În general, o durată de viață a plombelor din compozit între 5-7 ani este normală, dar în unele cazuri, durează mult mai mult decât atât. Cu toate acestea, frumusețea obturațiilor din compozit este că pot fi reparate și completate cu ușurință. Acest lucru înseamnă că, dacă o piesă se rupe, poate pur și simplu să fie adăugată la loc fără a fi înlocuită toată.
  4. Ce este o plombă de compozit?
    Plombele compozite sunt un amestec de plastic și ceramică de culoarea dinților, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru dinții care sunt expuși sau vizibili atunci când vorbiți sau zâmbiți.
  5. Pentru ce cazuri se folosesc plombele compozite?
    Plombele din compozit sunt eficiente pentru repararea dinților ciobiți sau crăpați, deoarece se contopesc cu dintele, oferind un aspect natural. Zonele dentare care suportă o utilizare intensă, cum ar fi suprafețele de mestecat ale molarilor, nu sunt, de obicei, candidați buni pentru o plombă din compozit. Unele planuri stomatologice nu vor acoperi costul unui compozit în aceste zone din cauza rezistenței lor reduse în comparație cu amalgamul. Discutați cu medicul dentist pentru a determina ce tip se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.
  6. Care sunt beneficiile unei plombe compozite?
    Beneficiile compozitului sunt:
    – Plombele din compozit se îmbină perfect cu dinții naturali, făcându-le practic invizibile.
    – Materialul este ușor flexibil, ceea ce duce la reducerea numărului de foraje și la păstrarea unei părți mai mari din dintele natural.
    – Materialul de rășină din plombele compozite creează o legătură puternică cu dintele.
    – Sunt durabile și pot rezista la presiune și utilizare moderată.
    – Sunt potrivite pentru plombe și reparații de mici dimensiuni.
    – Compozitul poate fi utilizat și pentru a face față altor modificări cosmetice, cum ar fi schimbarea culorii sau formei dinților.

Concluzie

O plombă din compozit vă poate satisface dorința de a avea o plombă care să arate bine și să nu vă afecteze zâmbetul. În plus, poate împiedica cariile dentare ulterioare să vă slăbească dintele. Un dentist poate discuta despre opțiuni pentru a se asigura că aceasta este cea mai bună pentru dvs. În acest fel, veți ști la ce să vă așteptați.