Meniu

Plomba dinte fata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cariile sunt rezultatul degradării dinților. Atunci când oamenii nu se spală pe dinți, bacteriile din gură atacă dinții, în cele din urmă, acestea își vor face drum prin stratul superior al dintelui, smalțul, și vor continua să mănânce până la pulpa acestuia. Pentru a opri distrugerea dintelui, dentiștii vor săpa de obicei în dinte, vor curăța bacteriile și resturile și vor obtura gaura cauzată de bacterii pentru a ajuta la conservarea lui.

Care sunt cauzele cariilor la nivelul dinților din față?

În cazul adulților, cariile dinților din față se formează din aceleași motive și în același mod ca și cariile din orice altă parte a gurii. Acestea se datorează, de obicei, unei combinații de periaj inadecvat și de folosirea aței dentare și unei diete pline de alimente și băuturi zaharoase și acide. Anumite afecțiuni medicale și ereditatea pot juca, de asemenea, un rol în șansele unei persoane de a avea carii. Atunci când copiii mici fac carii pe dinții din față, ar putea fi din cauza cariei de biberon. Cei mai mulți medici le cer părinților să evite să-și lase bebelușii și copiii mici să ia biberonul peste noapte sau pentru perioade lungi de timp în timpul zilei. Acest lucru poate permite zaharurilor naturale din lapte, lapte praf sau sucuri de fructe să persiste în gură. Rezultatul sunt bacteriile care pot provoca carii în dinții de lapte. Chiar dacă dinții de lapte cad în cele din urmă, aceștia sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea dentară a unui copil. Cariile la o vârstă fragedă pot interfera cu mestecatul și vorbirea. 

O bună îngrijire dentară ar trebui să înceapă chiar înainte ca dinții să apară, cu ștergerea gingiilor unui copil. Periajul ar trebui să devină o rutină atunci când apar dinții. Prima vizită la dentist ar trebui să aibă loc în termen de șase luni de atunci, sau în jurul primei aniversări a copilului.

Semne ale necesității unei plombe pentru un dinte din față

Nu există schimbări semnificative din punct de vedere fizic în timpul apariției cariilor dentare, cu toate acestea, dacă sunt resimțite simptome, trebuie consultat un dentist pentru plombarea dinților frontali. Cele mai comune semne ale cariilor frontale care necesită obturație sunt:

  • Sensibilitate dentară: Dacă la unul dintre dinții din față se resimte o senzație ascuțită ori de câte ori mâncați ceva de temperatură extremă, motivul ar putea fi o carie pe un dinte din față sau între dinții din față. S-ar putea să doriți să faceți un tratament de obturație a dinților din față pentru a remedia această afecțiune.
  • Ața dentară se rupe în spațiile dintre dinți: Dacă ața se rupe sau se sfărâmă atunci când este folosită, atunci acesta este un semn că au apărut mici fisuri cauzate de degradarea dintelui cauzat de o carie.
  • Obturația anterioară este pierdută: Dacă obturația compozită anterioară a dinților frontali s-a rupt, lipsește sau s-a fisurat poate fi nevoie de una nouă.
  • Traumatism dentar: Dacă dintele este afectat sau are o traumă.
  • Alimente blocate între dinți: Când mâncați, dacă mâncarea se blochează în anumite zone.
  • Pete întunecate: Dacă vedeți sau simțiți o pată întunecată, sau dacă smalțul este peticit.
  • Carie la dintele din față care umple linia gingivală: Aveți dureri la nivelul dintelui din față.

Obturație dinți frontali

Tratamentul pentru cariile dinților frontali este același ca pentru orice altă carie. Cel mai adesea, asta înseamnă o obturație. Din cauza amplasării sale în față și în centrul gurii, medicul dentist va recomanda de obicei porțelan sau rășină compozită ca material de obturație. Spre deosebire de obturațiile din amalgam de culoarea aurului sau argintului, aceste materiale pot fi realizate pentru a se potrivi cu culoarea restului dintelui. Fațetele sunt o altă opțiune și pot fi o alegere bună dacă cavitatea este mare și se află pe partea din față a dintelui. O fațetă acoperă întreaga parte frontală a dintelui, însă acestea sunt un pic mai invazive decât obturațiile. Pentru o obturație, dentistul face o gaură chiar la locul cariei. În cazul unei fațete, dentistul grabează o porțiune mare de smalț pe întreaga suprafață frontală a dintelui, apoi lipește fațeta. În cazul în care cariile sunt extinse, pacientul ar putea avea nevoie de o coroană pentru a acoperi întregul dinte. Dacă caria este suficient de adâncă, probabil că va avea nevoie mai întâi de o obturație de canal. Coroanele, la fel ca și plombele, vin, de asemenea, în materiale care se pot potrivi cu aspectul și senzația unui dinte natural. 

Orice procedură care se face pentru a remedia o carie pe dinții din față se face, de obicei, având în vedere aspectul cosmetic. Un lucru de reținut este că restaurările dentare sunt făcute de mâna dentistului și nu se aseamănă cu smalțul dentar real. Dinții se pătează sau se decolorează în timp, dar plombele, coroanele și fațetele vor rămâne la fel, ceea ce le poate face să iasă în evidență, mai ales pe dinții din față. De asemenea, nu își vor schimba culoarea, chiar și cu produse profesionale de albire a dinților. O bună regulă de bază este să se discute planurile viitoare de albire a dinților cu medicul dentist. Acesta poate potrivi obturația sau coroana cu felul în care vor arăta dinții odată ce vor avea nuanța dorită. Cariile din dinții din față nu sunt nici mai mult, nici mai puțin grave decât orice altă carie. Dar ignorarea ei poate provoca daune suplimentare pe măsură ce caria se răspândește. Indiferent de locul unde se află o carie, este necesar să se meargă imediat la un dentist pentru a o rezolva. 

Plombarea pentru un dinte din față

În cazul în care dintele frontal este deteriorat, se parcurg acești pași pentru obturarea acestuia:

  • Se folosește o obturație din rășină compozită pentru a umple dintele anterior într-o culoare care se potrivește cu nuanța naturală a dinților.
  • În primul rând, partea cariată a dintelui este îndepărtată pentru a face loc obturației din compozit.
  • Se aplică un lichid de lipire pe zonă și se tratează cu o lumină de polimerizare pentru a-l fixa. Fluidul de lipire asigură faptul că compozitul se lipește eficient de dinte.
  • Apoi, compozitul este umplut în cavitate și conturat corespunzător pentru a se potrivi cu forma suprafeței dintelui.
  • Din nou se aplică lumina de polimerizare pentru a solidifica compozitul la locul său.
  • În cele din urmă, obturația din compozit este lustruită pentru a o netezi și pentru a-i conferi o strălucire plăcută care să se potrivească cu restul dinților.

Cum poate fi identificată și tratată o carie la nivelul dinților frontali?

Pentru că s-ar putea să nu vă dați seama că aveți o carie, se recomandă să vă faceți controale la dentist la fiecare șase luni. Dacă observați o carie pe un dinte din față, cel mai bine este să vă adresați imediat medicului dentist. Dacă sunteți atenți la culoarea dinților, puteți vedea cum cariile încep cu pete albe și duc la culoarea maro deschis sau gri a dinților. În acel moment, căutați asistență stomatologică înainte ca un dinte să devină maro închis sau negru. De asemenea, dvs. sau copilul dvs. ar putea avea dureri sau sensibilitate la rece, cald sau la dulciuri. Pentru a trata cariile permanente ale dinților frontali, medicii dentiști vor îndepărta porțiunea cariabilă a dintelui și o vor umple cu un material de restaurare rezistent. Dentistul ar putea folosi plombe compozite de culoarea dinților, realizate din rășini de plastic și elemente asemănătoare sticlei fin măcinate, pentru un aspect natural. Acest tratament durează de obicei o singură vizită. Pentru a corecta problemele cosmetice apărute în urma unei carii pe un dinte din față, medicul dentist ar putea recomanda tratarea cariei cu una dintre aceste proteze:

  • O coroană, o calotă în formă de dinte, de culoarea dintelui natural, care acoperă structura dentară rămasă.
  • Un furnir, o bucată subțire de porțelan de culoarea dintelui natural, care este lipită pe suprafața frontală a dintelui.

Aceste opțiuni cosmetice ar putea necesita două sau mai multe vizite la dentist. Medicul dentist vă poate ajuta să determinați cea mai bună opțiune de tratament.

Prevenirea unei carii pe dintele din față

Se poate reduce în mod semnificativ riscul de carii dentare cu ajutorul adoptării unor pași simpli:

  • Spălați dinții de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor.
  • Folosiți ața dentară (cunoscută și sub numele de curățare interdentară) o dată pe zi.
  • Adoptați o dietă echilibrată, limitând alimentele și băuturile cu adaos de zaharuri.
  • Mergeți la medicul dentist de două ori pe an pentru controale și curățări.
  • Faceți o rutină de îngrijire a sănătății orale, așa puteți menține un zâmbet sănătos pe tot parcursul vieții. 
  • Evitați alimentele și băuturile zaharoase și acide și curățați-vă și folosiți ața dentară de două ori pe zi pentru a menține o gură sănătoasă.

Întrebări frecvente

  1. Cât rezistă obturația pentru dinții din față?
    Obturațiile din compozit oferă protecție timp de cinci până la șapte ani, dar le puteți prelungi longevitatea prin îngrijirea gurii și a dinților conform recomandărilor medicului dentist. Din păcate, dacă obturația cedează, o puteți înlocui ori de câte ori observați deteriorarea și puteți obține obturații similare în dinți pentru a continua protecția.
  2. Ce tip de obturație este cea mai potrivită pentru dinții din față?
    Cele mai bune tipuri de plombe dentare pentru dinții din față sunt cele din compozit și cele din porțelan. Ambele opțiuni oferă propriile lor beneficii pentru pacienții cu carii.
  3. Sunt rezistente plombele pentru dinții din față?
    O obturație din compozit frontală poate rezista chiar și la forțe puternice de mestecat, astfel încât acestea sunt mai mult decât potrivite pentru a servi ca obturație dentară. În plus, cercetările arată că acestea pot dura un deceniu sau mai mult în dinți, dacă pacientul are o sănătate orală bună și obturația este mică.
  4. Obturațiile frontale sunt vizibile?
    Obturațiile albe sunt realizate din rășină compozită și servesc la umplerea cariilor la fel ca și obturațiile din amalgam. Cu toate acestea, plombele albe se potrivesc cu culoarea dinților și sunt practic invizibile. Obturațiile în culoarea dinților au devenit mai populare de-a lungul anilor.
  5. De câte ori poate fi plombat un dinte din față?
    Nu există un număr unic de câte ori se poate înlocui o obturație. De obicei, se încetează înlocuirea obturației dentare după ce gaura devine prea mare. Odată ce aveți mai mult material de obturație decât materialul dintelui natural, dintele nu mai are suficientă rezistență.
  6. Obturațiile frontale sunt dureroase?
    Mulți oameni se tem să-și facă o plombă pentru dintele din față pentru că le este teamă că va durea, dar obținerea unei obturații poate să nu doară deloc. Medicul dentist va administra adesea un anestezic local sau o substanță care amorțește gingiile înainte de a începe lucrarea, astfel încât nu se va simți aproape nimic în timp ce se face lucrarea.
  7. Obturația dinților din față este permanentă?
    O obturație este utilizată pentru a trata o zonă de carie. Aceasta oprește răspândirea acesteia și restabilește rezistența dintelui. Deși o obturație va dura câțiva ani, aceasta nu va dura pentru totdeauna.
  8. Cât timp durează procedura de obturație a dinților frontali?
    Timpul mediu necesar pentru a obține o obturație dentară frontală variază între o oră și două ore. În majoritatea cazurilor, plasarea unei obturații dentare este o procedură relativ simplă și nedureroasă, deoarece gura va fi anesteziată pentru a amorți zona afectată.
  9. De ce cad plombele din față?
    Plombele de obturație sunt supuse unei presiuni mari timp de ani de zile și, în timp, acestea se pot slăbi și pot cădea de la sine sau din cauza cariilor dentare. Uneori, o obturație poate cădea din cauza folosirii viguroase a aței dentare, a mușcăturilor prea puternice, a acumulării de placă sau a bruxismului.
  10. Se pot spăla dinții după o obturație frontală?
    Nu ezitați să vă spălați pe dinți sau să folosiți ața dentară după o obturație. Atâta timp cât vă periați ușor și folosiți ața dentară cu atenție în jurul dintelui, ar trebui să puteți păstra zona curată ca de obicei.

Concluzie

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală, acestea sunt zone afectate ale dinților care duc la mici găuri sau deschideri. Cariile dentare sunt cauzate de diverși factori, cum ar fi utilizarea excesivă de alimente și băuturi zaharoase, acumularea de bacterii în gură și o igienă orală nesatisfăcătoare. Lăsarea cariei de una singură poate duce la infecții în părțile mai profunde ale dintelui, dureri puternice și chiar la pierderea dinților. O curățare dentară regulată și un bun regim de îngrijire orală pot preveni cariile dentare.