Meniu

Proteza dentara mobila

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Proteza dentară mobilă este un tratament de restaurare dentară care permite ca aceasta să fie îndepărtată din gură atunci când este nevoie. Scopul său este de a înlocui una sau mai multe piese dentare care au trebuit să fie îndepărtate. Protezele dentare mobile îndeplinesc o funcție estetică foarte importantă, dar ajustarea pe care o oferă nu este niciodată aceeași cu cea a unei proteze naturale, astfel încât mestecatul se simte de obicei diferit de cum ar fi cu dinții naturali. Această opțiune este aleasă de persoanele care nu doresc să se supună intervenției chirurgicale pe care ar reprezenta-o un implant.

Ce sunt protezele dentare mobile?

Protezele dentare mobile sunt restaurări dentare care pot fi îndepărtate de către pacient atunci când nu mai este necesară utilizarea lor. Aceasta este cea mai frecventă modalitate pe piață care majoritatea pacienților o aleg pentru a-și înlocui dinții lipsă. Motivul este că, în ciuda tuturor celorlalte progrese în tehnologia dentară, protezele dentare detașabile sunt neinvazive și nu vor necesita incizii chirurgicale sau recuperare dureroasă. Protezele dentare detașabile sunt susținute de țesuturile înconjurătoare din cavitatea bucală și pot fi îndepărtate în mod convenabil de către pacient atunci când nu sunt folosite și înlocuite ori de câte ori este necesar.

Medicii stomatologi recomandă utilizarea protezelor dentare mobile pentru pacienții care nu doresc să se supună unui tip specific de intervenție chirurgicală dentară pentru a-și înlocui dinții lipsă. Protezele dentare mobile pot îmbunătăți abilitățile de masticație, pot ajuta la menținerea tonusului muscular care se pierde odată cu pierderea dinților, pot restabili sau îmbunătăți abilitatea pacientului de a vorbi și de a pronunța mai bine cuvintele și, mai presus de toate, pot oferi pacientului o creștere a stimei de sine care, în mod normal, se pierde atunci când pacientul începe să își piardă dinții.

Care sunt tipurile de proteze dentare mobile?

Protezele dentare parțiale sunt proteze dentare mobile utilizate pentru pacienții cărora le lipsesc doar o parte din dinți, restaurarea fiind ancorată sau fixată pe dinții naturali rămași ai pacientului. Dinții de înlocuire dintr-o proteză parțială sunt de obicei atașați la o bază din plastic colorat care este conectată la structura metalică, ce va ține proteza la locul ei atunci când este pusă în gura pacientului. Atașamentele interne care se fixează pe dinții adiacenți sunt cruciale pentru a se asigura că protezele parțiale detașabile nu se deplasează sau cad atunci când pacientul le folosește. Protezele parțiale mobile sunt eficiente, nu numai pentru a umple golurile create de dinții lipsă, ci și pentru a preveni deplasarea dinților naturali rămași în afara poziției. Protezele parțiale mobile sunt realizate exclusiv cu rășină. De obicei, pacientul are nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a se adapta la mestecatul cu ea. Deși pot apărea dureri la nivelul țesutului care susține proteza și nu este exclusă prezența ulcerelor, acestea vor dispărea într-un timp scurt.

Pe de altă parte, protezele complete sunt folosite pentru a înlocui toți dinții din arcada maxilară superioară sau mandibulară inferioară a pacientului. O proteză completă convențională este un tip de proteză dentară mobilă care se introduce în gură după ce gingiile s-au vindecat complet în urma extracției dentare. Deoarece gingiilor le poate lua ceva timp să se vindece, este posibil ca proteza completă să nu poată fi folosită de pacient o anumită perioadă de timp, perioadă în care acesta poate fi nevoit să rămână fără dinți. Protezele complete imediate, pe de altă parte, sunt introduse în gura pacientului imediat după ce toți dinții au fost extrași. Pacientul nu va trebui să rămână fără dinți, dar pe măsură ce gingiile și țesuturile se vor vindeca, acestea se vor contracta și acest lucru va face ca protezele dentare mobile să se desprindă, fiind necesară o reajustare după o anumită perioadă de timp.

Scheletul dentar necesită mai multe materiale de fabricație deoarece sunt realizate cu un aliaj metalic și rășină. Metalul, mai exact crom-cobalt, este suportul care se prinde în dinții care încă mai persistă în gura pacientului, în timp ce rășina este cea care formează gingia și dinții. Această opțiune este, de obicei, cea aleasă pentru a face trecerea la o proteză dentară fixă. Unul dintre avantajele sale este că sunt mult mai ieftine decât alte alternative din acest punct de vedere.

Când sunt necesare protezele dentare mobile?

Protezele dentare mobile pot fi folosite pentru orice număr de dinți lipsă în maxilarul superior și inferior. Dinții lipsă duc la următoarele agravări:

  • Digestia se înrăutățește, deoarece este imposibilă mestecarea corectă a alimentelor
  • Deplasarea arcadei, din cauza unei alveole goale, dinții vecini se deplasează
  • Perturbarea mușcăturii
  • Atrofia osului maxilar – țesutul își pierde din volum
  • Deformarea arcadei dentare

Protezele dentare mobile împiedică modificarea conturului facial, care rezultă din edentația completă sau parțială. Plasarea unei structuri ortopedice va păstra dicția, capacitatea de a mânca corect și de a zâmbi fără disconfort. Situația se agravează și mai mult atunci când dinții lipsesc de mult timp, deoarece provoacă boli parodontale concomitente.

Contraindicații

Protezele dentare mobile sunt contraindicate în următoarele cazuri:

  • Tuberculoză într-o formă acută
  • Oncologie
  • Deficiență imunitară
  • Alergie la materiale
  • Afecțiuni ale sistemului nervos central

Este necesar să se amâne orice fel de proteze în timpul sarcinii, exacerbării bolilor cronice și radioterapiei. De asemenea, dentistul trebuie informat dacă pacientul primește orice medicament sau dacă suferă de infecții virale respiratorii acute.

Dezavantajele protezelor mobile

Chiar dacă protezele mobile pot fi rentabile și procedura poate fi neinvazivă, există totuși câteva dezavantaje asociate cu acest tip de procedură dentară. Unele dezavantaje asociate cu protezele detașabile sau cu protezele dentare detașabile includ:

  • Perioada de adaptare – există o mică perioadă de adaptare necesară pentru ca pacientul să se obișnuiască cu senzația de proteză mobilă.
  • Întreținere – protezele dentare mobile durează mult timp, dar este posibil să fie nevoie de înlocuirea acestora la o anumită perioadă, deoarece gura își poate schimba forma, dinții se pot deplasa sau materialele din care este construită proteza se uzează și se strică.
  • Acumularea de placă bacteriană – protezele dentare mobile duc uneori la acumularea de placă bacteriană, ceea ce poate cauza cariile dinților naturali.
  • Pierderea osului
  • Scoaterea protezei dentare pe noapte

Protezele dentare mobile pot fi eficiente sau nu în funcție de necesitățile pacientului. De aceea, trebuie discutate toate opțiunile disponibile cu un protetician cu experiență.

Cum să aveți grijă de protezele dentare mobile?

Igiena corespunzătoare a protezelor dentare mobile este primul pas pentru a evita afecțiuni precum tartrul, gingivita sau boala parodontală. Pe de altă parte, în cazul scheletelor, alimentele sunt filtrate și reținute pe cârligele de susținere, ceea ce poate fi o cauză a apariției cariilor. Pe lângă o igienă imaculată, este necesar să se programeze vizite la medicul stomatolog pentru efectuarea revizuirilor corespunzătoare. Monitorizarea profesională este singura modalitate de a preveni problemele viitoare. Iată câțiva pași simpli pentru a avea grijă de protezele dentare mobile:

  • După mese. Clătirea gurii și spălarea protezei sub jet de apă.
  • Igiena de două ori pe zi. Curățarea cu o perie moale pentru a evita zgârierea.
  • Pasta. Utilizarea pastei de dinți cu cea mai mică abrazivitate este obligatorie, pasta standard sau de albire este inacceptabilă.
  • Preparatele speciale care conțin antiseptice și enzime proteolitice se vor folosi o dată sau de două ori pe săptămână.
  • Curățarea profesională a structurii de către medicul dentist o dată la șase luni.

O proteză mobilă trebuie depozitată într-un mediu umed, ceea ce va reduce riscul de deformare, pentru aceasta există soluții speciale sau apa.

Întrebări frecvente

  1. Este dificilă alimentația cu noile proteze dentare mobile?
    Mâncatul cu proteze dentare mobile noi va necesita un pic de practică și poate fi inconfortabil pentru unii purtători timp de câteva săptămâni. Pentru a vă obișnui cu noua proteză, începeți cu alimente moi tăiate în bucăți mici. Mestecați încet, folosind ambele părți ale gurii. Pe măsură ce vă obișnuiți cu noua proteză, adăugați alte alimente până când reveniți la o dietă normală. Fiți prudent cu alimentele fierbinți, tari și cu capete ascuțite. De asemenea, evitați alimentele extrem de lipicioase și gumă de mestecat în timp ce purtați proteza dentară mobilă. Pe lângă toate acestea, nu folosiți scobitori în timp ce purtați proteza dentară.
  2. Ce tipuri de alimente nu sunt recomandate atunci când purtați o proteză dentară mobilă?
    Pentru a evita deteriorarea, abțineți-vă să mâncați alimente lipicioase, vâscoase și foarte tari, cum ar fi pâinea uscată și nucile. Legumele, fructele, carnea și peștele sunt bune.
  3. Trebuie scoasă proteza dentară mobilă peste noapte? 
    Nu este necesar. Cu toate acestea, este important să-i oferiți o igienă adecvată și să o puneți înapoi în gură. Acest lucru va ajuta la obișnuirea rapidă cu ea.
  4. La ce să vă așteptați imediat după plasarea unei proteze dentare mobile?
    Vă veți obișnui cu ea în prima zi. Este posibil să aveți o senzație de disconfort, o senzație de corp străin, salivație, uscăciune și un reflex de căscat. Destul de curând, aceste senzații vor dispărea.
  5. Cu ce ar trebui să curățați proteza mobilă?
    O perie moale și o pastă cu abraziune redusă vor fi bune. Puteți folosi soluții speciale de curățare sau puteți merge la medicul dentist pentru profilaxie.
  6. Proteza dentară ciupește, apasă și se mișcă. Poate fi ajustată de unul singur?
    Dacă aceste senzații nu sunt puternice și sunt resimțite în prima zi, acesta este un proces normal de ajustare. Dacă acestea persistă și începeți să simțiți durere și frecare, vizitați medicul pentru a o ajusta.
  7. Cât timp va dura o proteză dentară mobilă? 
    Longevitatea unei proteze mobile depinde de materialele din care este construită și de o igienă corespunzătoare. O structură din plastic durează până la 3 ani, însă cele din materiale mai rezistente pot dura până la 15 ani.
  8. Există alternative la protezele dentare mobile?
    Da, implanturile dentare pot fi folosite pentru a susține punți cimentate, eliminând necesitatea unei proteze dentare. Costul este, de obicei, mai mare, dar implanturile și punțile seamănă mai mult cu senzația de dinți adevărați. Implanturile dentare devin alternativa la protezele dentare, dar nu toți pacienții sunt potriviți pentru implanturi. Acestea pot fi, de asemenea, folosite pentru a susține protezele dentare, oferind mai multă stabilitate. Consultați-vă medicul dentist pentru sfaturi despre implanturi.
  9. Cum se simt noile proteze dentare mobile?
    Noile proteze dentare se pot simți puțin ciudate sau slăbite timp de câteva săptămâni, până când mușchii obrajilor și ai limbii învață să le mențină la locul lor și vă simțiți confortabil în a le introduce și scoate. De asemenea, nu este neobișnuit să apară iritații sau dureri minore și să crească fluxul de salivă atunci când începeți să purtați proteze dentare pentru prima dată, dar aceste probleme se vor diminua pe măsură ce gura se adaptează.
  10. Protezele dentare mobile vă vor face să arătați diferit?
    Protezele dentare sunt realizate pentru a semăna foarte bine cu dinții naturali, astfel încât ar trebui să existe doar o mică schimbare vizibilă a aspectului. De fapt, protezele dentare pot chiar să vă îmbunătățească zâmbetul și să vă completeze aspectul facial.
  11. Protezele dentare mobile vor schimba modul în care vorbiți?
    După ce vă puneți proteze dentare, este posibil să aveți dificultăți în pronunțarea anumitor cuvinte. Dacă este așa, exersați spunând cuvintele dificile cu voce tare. Cu ajutorul practicii și cu timpul vă veți obișnui să vorbiți corect cu proteze dentare. Dacă proteza dentară mobilă „pocnește” în timp ce vorbiți, contactați medicul dentist. Aceasta poate aluneca ocazional atunci când râdeți, tușiți sau zâmbiți. Repoziționați proteza dentară mușcând ușor și înghițind. Dacă orice problemă de vorbire persistă, consultați-vă medicul dentist sau proteticianul.
  12. Protezele dentare mobile se poartă 24 de ore pe zi?
    Dentistul sau proteticianul vă va instrui cu privire la cât timp trebuie să purtați protezele mobile și când trebuie să le scoateți. În primele câteva zile după ce ați primit proteza dentară, vi se poate cere să o purtați tot timpul, inclusiv în timp ce dormiți. Deși acest lucru poate fi temporar inconfortabil, este cel mai rapid mod de a identifica zonele de pe proteză care ar putea necesita ajustare. Odată ce ajustările sunt făcute, ar trebui să scoateți proteza mobilă înainte de a merge la culcare. Acest lucru permite țesuturilor gingivale să se odihnească și permite stimularea și curățarea normală de către limbă și salivă. Proteza dentară poate fi pusă înapoi în gură dimineața.
  13. La ce rezultate ar trebui să vă așteptați de la purtarea protezelor dentare mobile?
    Este nevoie de o perioadă de timp pentru ca organismul să se adapteze la senzația de proteze dentare mobile. La început, noile proteze dentare vor fi inconfortabile și chiar incomode uneori. Pacientul va avea salivă excesivă, dificultăți în a mânca sau a vorbi și senzația că proteza este atât de groasă încât limba nu are suficient spațiu pentru a se mișca în interiorul gurii. Toate acestea însă vor dispărea în cele din urmă, pe măsură ce pacientul se obișnuiește din ce în ce mai mult cu aparatul.

Concluzie

Aplicarea protezelor dentare mobile face posibilă refacerea unei arcade dentare în cazul edentației complete sau parțiale și corectarea unor defecte complicate. Această structură ortopedică imită foarte bine dinții naturali și restabilește funcția masticatorie și estetica. Nu este nevoie de mult timp pentru a vă obișnui cu ea, mâncatul alimentelor devine convenabil în scurt timp, iar comunicarea devine din nou o experiență plăcută.