Meniu

Proteza dentara partiala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Protezele parțiale pot înlocui câțiva dinți lipsă, dar nu și o întreagă dantură superioară sau inferioară. Pentru a putea beneficia de tratament cu o proteză dentară parțială, o persoană trebuie să mai aibă câțiva dinți sănătoși în părțile superioare și inferioare ale gurii. Dacă aceasta a suferit o pierdere de dinți, se recomandă să discute cu un dentist pentru a vedea dacă protezele parțiale sunt potrivite pentru cazul său.

Ce sunt protezele dentare parțiale?

O proteză parțială este utilizată pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă și poate rezolva atât problema funcțională (mestecat și mușcat), cât și cea estetică (aspect) a faptului că lipsesc unul sau mai mulți dinți. Protezele parțiale sunt mai mult decât dispozitive cosmetice, acestea pot, de asemenea, să fixeze dinții rămași în gură, care altfel s-ar putea deplasa în timp. Ele nu sunt destinate pentru a fi purtate non-stop, iar majoritatea dentiștilor vor recomanda scoaterea protezelor parțiale noaptea și curățarea lor. Curățarea acestora reduce riscul de apariție a cariilor la dinții sănătoși din apropiere, deoarece o persoană se poate peria corespunzător în jurul acestora. Natura detașabilă a protezelor dentare parțiale, precum și preocupările legate de aspect și potrivire, pot face uneori ca acestea să fie o opțiune mai puțin populară.

Când un pacient are nevoie de proteze dentare parțiale?

O persoană poate beneficia de proteze parțiale în cazurile în care lipsesc mai mulți dinți în partea superioară sau inferioară a maxilarului. Unii factori care contribuie la pierderea dinților includ:

  • Rănire
  • Îndepărtarea dinților sau extracția
  • Caria

Oricare ar fi motivul, este important ca dinții rămași să fie păstrați sănătoși, pentru că un dentist va construi proteza parțială, ținând cont de dinții rămași. În cazul în care aceștia nu sunt sănătoși, se poate recomanda extragerea dinților și utilizarea în schimb a protezelor totale.

Tipuri de proteze dentare parțiale

Există două tipuri de proteze parțiale din care oamenii pot alege în mod obișnuit. 

  • Proteza cu fermoar. Acest tip de proteză rămâne la locul ei prin prinderea pe dinții adiacenți cu ajutorul unor închizători metalici subțiri și discreți.
  • Overdenture, sau proteză reținută de implant. Dacă o persoană are suficientă structură osoasă pentru a susține implanturile, acest tip de proteză se poate atașa la implanturile inserate pentru o potrivire mai sigură și mai confortabilă.

Un medic dentist poate ajuta un pacient să ia o decizie informată cu privire la tipul de proteză parțială care este cea mai potrivită pentru acesta, deoarece structura osoasă existentă joacă un rol important pentru a stabili dacă proteza parțială va funcționa. Un dentist va efectua o inspecție vizuală pentru a determina starea dinților înainte de a decide asupra unui tratament.

Numărul de dinți de pe proteza dentară

Proteza dentară parțială nu este singura opțiune atunci când vine vorba de înlocuirea dinților lipsă. O persoană poate alege, de asemenea, protezele dentare complete, care înlocuiesc un set întreg de dinți superiori sau inferiori lipsă. Dacă mai există dinți rămași, un dentist va trebui să-i extragă înainte de a insera protezele dentare complete. Punțile sunt un alt tip de înlocuire a dinților, acestea fiind similare cu protezele parțiale, deoarece înlocuiesc doar câțiva dinți lipsă. Cu toate acestea, punțile sunt de obicei prezente pe o singură parte a gurii, în timp ce protezele parțiale pot înlocui dinții pe ambele părți ale gurii. De asemenea, punțile tind să fie lipite permanent, în timp ce protezele parțiale sunt adesea detașabile. De obicei, un dentist va recomanda proteze parțiale atunci când o persoană are trei sau mai mulți dinți lipsă care sunt unul lângă altul.

Durabilitate

Este posibil ca un dentist să nu ofere întotdeauna unei persoane proteze parțiale permanente, în schimb, o persoană poate avea o opțiune temporară, acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un dentist a extras dinții deteriorați sau cariați pe care proteza parțială îi va înlocui.

Proteze dentare parțiale vs. implanturi dentare

Deși există multe diferențe între protezele parțiale și implanturile dentare, cea mai mare diferență este că protezele parțiale sunt detașabile, iar implanturile nu sunt. Implanturile dentare sunt cel mai bun mod de a înlocui dinții lipsă, ei se simt și funcționează la fel ca dinții naturali și nu sunt niciodată îndepărtați, dar există câteva motive pentru care cineva poate să nu fie un candidat excelent pentru implanturi, aceste motive includ:

  • Confruntarea cu alte probleme de sănătate
  • Structură osoasă insuficientă sub linia gingivală
  • Medicamente care nu sunt compatibile cu implanturile

Procedura de inserție a protezei dentare parțiale

Cei care au nevoie de un aparat dentar de orice fel se pot aștepta la o serie de întâlniri cu medicul dentist înainte ca procesul să fie complet. O defalcare a diferiților pași implicați în obținerea unei proteze parțiale este prezentată mai jos:

  1. Examinare completă
    Primul pas este un examen cuprinzător pentru a determina starea gurii unei persoane. Un examen complet este întotdeauna recomandat înainte de a fabrica proteze parțiale, deoarece este întotdeauna cel mai bine să se elimine mai întâi orice boală dentară activă. În timpul examinării, un dentist va lua notă cu atenție de creasta edentată a pacientului, sau zona din gură în care proteza parțială va înlocui dinții lipsă. Nu ar trebui să existe vârfuri de rădăcină sau protuberanțe osoase ascuțite, care ar putea cauza iritații sau puncte dureroase odată ce proteza parțială este fabricată.
  2. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea fragmentelor dentare
    Odată ce examinarea s-a încheiat, medicul dentist va programa cel mai probabil o procedură chirurgicală minoră pentru a îndepărta orice resturi de dinți, cum ar fi vârfurile rădăcinilor sau acele zone osoase menționate mai sus. La fel ca orice altă procedură dentară, cum ar fi o plombă, o coroană sau un canal radicular, această intervenție chirurgicală minoră va necesita anestezie locală și, poate, o anumită planificare în ceea ce privește transportul către și de la cabinetul stomatologic.
  3. Confecționarea protezei parțiale
    După ce gura unei persoane s-a vindecat în urma îndepărtării chirurgicale a oricăror fragmente dentare rămase, este timpul să se realizeze aparatul dentar. Acest proces începe cu o serie de amprente personalizate, împreună cu o probă a jantei de ceară, care stabilește mușcătura corectă. Acest pas important face mai probabil ca proteza parțială să se potrivească corect și să se simtă confortabil.
  4. Montarea și ajustarea protezei parțiale
    În cele din urmă, pacienții vor avea o programare de probă, prin care se va verifica dimensiunea, forma și culoarea corecte pentru dinții reali, iar apoi se încheie cu o livrare finală. Întotdeauna există câteva programări de ajustare în săptămânile care urmează livrării finale pentru a ajusta orice puncte dureroase care apar aproape întotdeauna pentru pacienți.

Întrebări frecvente

  1. Ce sunt protezele parțiale?
    Protezele parțiale reprezintă unul sau mai mulți dinți și gingii artificiale, care înlocuiesc dinții naturali ai unei persoane atunci când aceștia au fost pierduți sau îndepărtați. Un dentist creează protezele parțiale și le personalizează în funcție de nevoile specifice ale purtătorului. Acesta poate recomanda un anumit tip de proteză parțială în funcție de numărul de dinți care trebuie înlocuiți și de locul în care va fi amplasată proteza parțială.
  2. Care sunt tipurile de proteze parțiale?
    Sunt disponibile mai multe tipuri diferite de proteze parțiale. Principala diferență între diferitele tipuri este materialul din care este confecționată proteza. Atunci când alegeți între tipurile de proteze parțiale, este important să discutați cu medicul dentist beneficiile fiecărei opțiuni, deoarece unele pot fi mai potrivite pentru diferite situații.
  3. Cum arată protezele dentare parțiale?
    Proteza dentară parțială este o placă la care sunt atașați unul sau mai mulți dinți artificiali. În general, protezele parțiale sunt realizate fie complet din acrilic, fie din acrilic cu închizători metalice. Unele se atașează la dinții existenți cu închizători, dar altele se pot atașa prin metode alternative, cum ar fi atașamentele de precizie. Majoritatea acrilicelor sau a metalelor din care sunt realizate protezele parțiale sunt concepute pentru a avea culoarea dinților și a gingiilor, astfel încât să se integreze cu restul dinților. Cu toate acestea, este important de reținut că nu există două perechi de proteze parțiale care să arate exact la fel, toate sunt personalizate de către un medic dentist. 
  4. Cum ar trebui să se potrivească o proteză parțială?
    Ca o persoană să-și dea seama cât de bine ar trebui să se simtă o proteză parțială bine ajustată poate fi dificil. Poate dura între una și patru săptămâni pentru a vă obișnui cu noua proteză parțială și cu modul în care se potrivește, dar există câteva semne clare care indică faptul că aceasta trebuie să fie ajustată. Dacă proteza parțială se simte slăbită și se mișcă în gură, acesta poate fi un semn că nu se potrivește corect, dacă se resimte o durere persistentă a gingiilor, acesta poate fi, de asemenea, un semn pentru a consulta un dentist.
  5. Cât rezistă protezele parțiale?
    În timp ce protezele parțiale sunt destul de rezistente, acestea nu sunt indestructibile. Urmând o rutină adecvată de îngrijire a protezelor parțiale se va menține aspectul și performanța optime ale protezelor parțiale. Discutați cu un medic dentist despre protezele parțiale particulare și când este necesară o ajustare a aparatului.
  6. La ce să se aștepte o persoană atunci când își pune proteze dentare parțiale?
    După ce protezele parțiale au fost montate, purtarea lor în mod constant se poate simți ciudat în gură și necesită o perioadă de ajustare. În primele una-două zile după inserare, acestea se pot simți grele și o persoană se poate aștepta la unele schimbări în obiceiurile de vorbire și de alimentație. Aceste schimbări și senzații sunt normale, gura, limba și mușchii faciali se vor adapta.
  7. Ce trebuie să întrebați medicul dentist înainte de o extracție dentară?
    Obținerea unei extracții dentare poate părea o procedură anxioasă, dar faptul că o persoană știe la ce să se aștepte o poate ajuta să se liniștească. Este important să discutați cu un dentist despre programul din ziua procedurii. O persoană ar putea lua în considerare, de asemenea, să pună întrebări despre tipurile de anestezic, metodele de atenuare a anxietății dinaintea extracției și la ce să se aștepte după operație.
  8. Cum va fi prima săptămână cu proteze parțiale?
    Deși experiența fiecărei persoane cu protezele parțiale este diferită, știind la ce să se aștepte în prima săptămână cu proteze parțiale o poate ajuta să determine la ce să se aștepte. Atunci când cineva începe să poarte proteze parțiale, se poate experimenta un anumit disconfort inițial, iar vorbirea și alimentația se pot schimba. O modalitate de a face față acestor provocări este planificarea meselor în consecință și exersarea vorbirii cu protezele parțiale acasă.

Concluzie

Protezele parțiale nu numai că adaugă valoare estetică, dar pot modifica mușcătura unei persoane, ceea ce poate îmbunătăți calitatea vieții prin faptul că pot mânca și bea mai ușor și mai confortabil. Printre dezavantajele minore ale protezelor parțiale se numără iritarea gingiilor și faptul că închizătoarele nu oferă o senzație de siguranță. De asemenea, acestea necesită o curățare regulată și este posibil să fie nevoie să fie reajustate pe măsură ce trece timpul, deoarece sunt realizate din material acrilic care se poate uza mai repede decât dinții naturali. Este posibil ca protezele parțiale să trebuiască să fie înlocuite în timp, dar, dacă luăm toate lucrurile în considerare, inclusiv costul mai mic în raport cu alte proceduri dentare mai scumpe (cum ar fi implanturile), protezele parțiale pot fi o opțiune bună pentru cineva care speră să își îmbunătățească funcționalitatea și estetica zâmbetului.