Meniu

Proteza dentara: Cele mai bune optiuni, preturi si avantaje

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fie că vă gândiți să vă puneți proteze dentare, fie că le aveți deja sau cunoașteți pe cineva care le are, este foarte probabil să aveți câteva întrebări despre acestea. În cele ce urmează veți găsi informații despre ce sunt cu adevărat protezele dentare, ce fel de îngrijire necesită și cum pot acestea să vă îmbunătățească sănătatea orală. 

Ce sunt protezele dentare?

Protezele dentare contemporane, cunoscute în mod obișnuit sub numele de dinți falși, sunt construite la comandă într-un laborator de protetică pentru a se potrivi gurii unei persoane. Acestea vin în forme complete și parțiale, care înlocuiesc toți sau o parte din dinții lipsă. În mod obișnuit, baza sau cadrul protezei complete sau parțiale este realizat dintr-un material precum rășina acrilică, nailon, porțelan, rășină sau metal, în timp ce dinții falși sunt de obicei confecționați din rășină acrilică sau porțelan. Protezele parțiale se sprijină pe dinții și gingiile rămase, în timp ce protezele totale sau complete se sprijină direct pe gingii.  Indiferent de tipul de proteză de care ar putea avea nevoie o persoana, aceasta va fi concepută la comandă pentru a se potrivi gurii și vizual cu dinții existenți ai persoanei.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare sunt disponibile într-o varietate de forme menite să rezolve diferite probleme dentare, de la câțiva dinți lipsă până la o gură întreagă. Opțiunile includ:

  • Protezele dentare complete pot fi “convenționale” sau “imediate”. Acestea înlocuiesc toți dinții din gură și sunt plăci dure, adesea acrilice, cu dinți falși atașați la ele. Aceste proteze se potrivesc peste gingii și pe maxilarul superior, baza acrilică poate acoperi și palatul. Protezele dentare complete trebuie îndepărtate și curățate cu grijă noaptea.
    • O proteză convențională este realizată după ce dinții au fost îndepărtați și țesutul gingival a început să se vindece, fiind gata pentru a fi plasată în gură la aproximativ 8-12 săptămâni după ce dinții au fost îndepărtați.
    • Protezele imediate sunt proteze complete folosite ca o soluție de rezervă în timp ce gura se vindecă în urma extracțiilor dentare. Aceste proteze sunt fabricate și adaptate la pacient. Pe măsură ce gura se vindecă și se schimbă, pacienții vor lucra cu proteticianul lor pentru a monitoriza potrivirea și confortul, în timp ce se folosesc reazeme moi ca o pernă pentru a îmbunătăți confortul, a promova o vindecare mai rapidă și o condiționare a gingiilor. Unele proteze imediate pot fi reamenajate și rezemate cu materiale mai moi decât mai dure pentru o purtare pe termen lung.
  • Protezele dentare snap-in sunt proteze dentare detașabile care se atașează la stâlpii de implant din maxilar. Acestea sunt considerate proteze pe implant și sunt mai stabile și mai confortabile decât protezele convenționale. Această tehnică ajută, de asemenea, la menținerea sănătății osoase în maxilare și face ca protezele pe implant să fie mai stabile și mai confortabile decât cele convenționale. La nivelul maxilarului superior, protezele cu fixare rapidă nu acoperă palatul, ceea ce reprezintă un avantaj atât pentru vorbire, cât și pentru gust.
  • Protezele dentare fixe se bazează pe implanturi pentru a le menține în poziție. Un tip de proteză fixă este marca comercială all-on-4, care utilizează de obicei patru stâlpi de implant și piloni pentru a ancora permanent o punte cu arcadă completă (adică opt implanturi în total pentru proteza superioară și inferioară).
  • O proteză parțială detașabilă, sau o punte detașabilă, se atașează la dinții vecini cu ajutorul unor elemente metalice, care pot fi desfăcute de cel care o poartă. Acestea sunt utilizate de obicei pentru pacienții care au câțiva dinți lipsă, dar nu au nevoie de proteze complete.
  • O proteză fixă parțială, cunoscută și sub numele de punte fixă, este ancorată de dinții sănătoși rămași pentru susținere și poate umple un gol lăsat de doi sau trei dinți lipsă. Se deosebește de o proteză parțială detașabilă deoarece poate fi îndepărtată doar prin tăierea ei cu buretele de către un dentist.
  • Proteza dentară flexibilă este un fel de proteză parțială, dar este confecționată din materiale diferite de protezele parțiale obișnuite. Cele mai multe proteze flexibile sunt realizate dintr-un termoplastic subțire, cum ar fi nailon, în comparație cu acrilicul mai gros și mai rigid folosit la protezele totale. Este posibil să considerați că protezele parțiale flexibile sunt mai confortabile decât alte proteze parțiale detașabile, mai ales dacă sunteți încă începător în a purta dinți de înlocuire. 

Beneficiile protezelor dentare

Protezele dentare au o serie de beneficii pentru cei care au nevoie de ele:

  • Facilitarea și clarificarea vorbirii
  • Îmbunătățirea nutriției prin facilitarea capacității de a mesteca și înghiți o varietate de alimente
  • Înlocuirea dinților cariați
  • Prevenirea prăbușirii faciale – lăsarea pielii feței care apare pe măsură ce maxilarele și mușchii se deteriorează din cauza dinților lipsă
  • Menținerea unei biomecanici adecvate a capului și a gâtului

Cum se fac protezele dentare?

Procesul de realizare a protezei dentare durează aproximativ două luni și presupune mai multe programări. Odată ce dentistul sau proteticianul (un dentist specializat în restaurarea și înlocuirea dinților) stabilește ce tip de aparat este cel mai potrivit, pașii generali sunt următorii:

  • Efectuarea unei serii de amprente ale maxilarului și efectuarea de măsurători cu privire la modul în care maxilarele se raportează unul la celălalt și la cât spațiu există între ele.
  • Se creează modele, forme de ceară și/sau modele din plastic în forma și poziția exactă a protezei care urmează să fie realizată. Veți “proba” acest model de mai multe ori, iar proteza va fi evaluată din punct de vedere al culorii, formei și potrivirii înainte de a fi turnată proteza finală.
  • Efectuarea ajustărilor după dacă este necesar.

Îngrijirea protezelor dentare

Proteza dentară poate fi puțin ciudată la început, dar în scurt timp pacientul se deprinde să o poarte. La început, este posibil să trebuiască să fie purtată proteza dentară tot timpul, inclusiv în timpul somnului. Dentistul sau tehnicianul dentar clinic va sfătui dacă trebuie să vă scoateți proteza înainte de a merge la culcare. Nu este întotdeauna necesar să vă scoateți proteza dentară pe timp de noapte, dar făcând acest lucru puteți permite gingiilor să se odihnească în timp ce dormiți. 

Dacă vă scoateți proteza dentară, aceasta trebuie păstrată umedă.

Igiena dentară

Păstrarea igienei bucale este la fel de importantă atunci când purtați proteze dentare. Ar trebui să vă spălați dinții, gingiile și limba în fiecare dimineață și seară cu pastă de dinți cu fluor pentru a preveni cariile dentare, bolile gingivale și alte probleme dentare.

Curățarea protezelor dentare

Este important să îndepărtați în mod regulat placa și depunerile de alimente de pe proteza dentară. Acest lucru se datorează faptului că protezele necurățate pot duce și ele la probleme, cum ar fi respirația urât mirositoare, boli ale gingiilor, carii dentare și afte orale. Curățați-vă proteza dentară la fel de des ca și pe dinții normali – cel puțin de două ori pe zi, în fiecare dimineață și seara.

Ar trebui:

  • Să vă spălați proteza dentară cu pastă de dinți sau cu apă și săpun înainte de a o înmuia, pentru a îndepărta particulele de alimente.
  • Să le înmuiați într-o soluție efervescentă de tablete de curățare a protezelor pentru a îndepărta petele și bacteriile (urmați instrucțiunile producătorului).
  • Să le periați din nou ca și pe dinții normali (dar nu le frecați prea tare).
  • Protezele dentare se pot rupe dacă le scăpați, așa că ar trebui să le curățați deasupra unui bol sau a unei chiuvete pline cu apă, sau a ceva moale, cum ar fi un prosop împăturit.

Mâncatul cu proteze dentare

  • Când începeți să purtați proteze dentare, ar trebui să mâncați alimente moi tăiate în bucăți mici și să mestecați încet, folosind ambele părți ale gurii.
  • Evitați guma de mestecat și orice alimente lipicioase, tari sau cu margini ascuțite.
  • Puteți începe treptat să mâncați alte tipuri de alimente până când reveniți la vechea dietă. Nu folosiți niciodată scobitori.

Adeziv pentru proteze dentare

Un adeziv pentru proteze dentare poate fi luat în considerare în următoarele circumstanțe:

  • Pentru a vă îmbunătăți satisfacția cu o proteză dentară construită corespunzător. Adezivii îmbunătățesc retenția, stabilitatea, forța de mușcătură și sentimentul de siguranță.
  • Pentru a ajuta persoanele cu afecțiuni ale gurii uscate care diminuează aderența protezei dentare, cum ar fi cei care iau medicamente pentru răceală, au dizabilități neurologice, inclusiv accidente vasculare cerebrale, și persoanele în vârstă.
  • Pentru a oferi un plus de stabilitate și siguranță pentru cei care solicită neobișnuit mușchii faciali, cum ar fi vorbitorii în public sau muzicienii.

Există două tipuri de adeziv pentru proteze dentare: 

  • Aplicarea în pastă – se aplică pe o proteză uscată sau, de preferință, umedă. Evitați să plasați adezivul aproape de marginile protezei. Dacă adezivul transpiră, folosiți mai puțin produs. Pentru protezele de pe maxilarul superior, aplicați trei benzi scurte de adeziv sau o serie de puncte mici de-a lungul zonei de creastă și unul în centru. Pentru protezele de pe maxilarul inferior, aplicați trei benzi scurte de adeziv sau o serie de puncte mici în centrul zonei de creastă.
  • Aplicarea pulberii – presărați un strat subțire și uniform pe toată suprafața purtătoare de țesut a protezei. Scuturați excesul de pulbere și apăsați proteza în poziție. Pudrele pot fi preferate în locul pastelor deoarece sunt mai ușor de curățat de pe proteză și de pe țesut. În plus, acestea nu au aceeași tendință ca și pastele de a se “șubrezi” – țin proteza departe de țesut.

Cât costă o proteză dentară?

Poate fi dificil să obțineți un răspuns clar la această întrebare. Protezele dentare variază foarte mult în ceea ce privește calitatea. Tarifele mai mari reflectă, de obicei, o calitate mai bună și materiale mai bune. În plus, procedurile premergătoare protezei dentare de care are nevoie fiecare persoană variază, unele persoane pot avea nevoie de extragerea mai multor dinți sau chiar de grefe osoase (pentru dinții falși pe implant) înainte de realizarea protezei dentare.

Costurile medii pentru diferite tipuri de proteze dentare variază foarte mult, dar cifrele recente din industrie indică faptul că acestea pot varia între 1500 RON și 4000 RON.

Concluzie

Există mai multe modalități de a vă înlocui dinții lipsă. Dentistul va putea să vă recomande cea mai bună opțiune, fie că este vorba de o proteză, o punte sau un implant. Dacă medicul dentist vă recomandă o proteză dentară, există mai multe tipuri pe piață – fiecare dintre ele fiind confecționată din materiale diferite și având scopuri diferite. 

Protezele dentare sunt aparate detașabile care pot înlocui dinții lipsă și care vă ajută să vă refaceți zâmbetul. Dacă v-ați pierdut toți dinții naturali, fie din cauza unei boli gingivale, a unei carii sau a unei leziuni, înlocuirea dinților lipsă va fi benefică pentru aspectul și sănătatea dvs. 

Atunci când vă pierdeți toți dinții, mușchii faciali se pot lăsa, făcându-vă să păreți mai bătrân. Protezele dentare pot ajuta la completarea aspectului feței și a profilului. Acestea pot fi realizate pentru a semăna foarte bine cu dinții naturali, astfel încât aspectul dvs. să nu se schimbe prea mult.