Meniu

Proteza scheletata inferioara si superioara: Tipuri si avantaje

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Protezele scheletate sunt piese dentare complexe și rafinate, care implică o parte fixă (o punte dentară pe dinții rămași) și o parte mobilă.

Ce este o proteză scheletată?

În general, există două tipuri de proteze dentare scheletate (denumite și proteze detașabile) proteze parțiale detașabile, pentru persoanele cărora le lipsesc o parte din dinți și proteze complete pentru persoanele cărora le lipsesc toți dinții. Prin definiție, accesoriile sunt elemente de legătură precise care leagă părțile fixe și mobile ale protezei parțiale scheletate într-un întreg și care participă la reținerea, stabilizarea și menținerea protezei în poziția principală.

O proteză scheletată este utilizată pentru a înlocui mai mulți dinți lipsă. Dacă un pacient nu este candidat pentru o punte dentară fixă sau un implant dentar, atunci o proteză scheletată este o opțiune. În general, o aceasta va fi purtată în timpul zilei pentru a putea mânca confortabil și pentru a putea zâmbi estetic. Noaptea, însă, este scoasă pentru a o curăța și pentru a oferi țesuturilor din gură o pauză de la purtarea protezei. 

Proteza dentară scheletată este una dintre compensațiile protetice mobile reduse la maximum. Miezul scheletului este realizat din aliaj de cobalt-crom-molibden după care și-a primit numele. Scheletul metalic din maxilarul superior are forma unei benzi, în timp ce scheletul maxilarului inferior (mandibula) ia forma unui arc. Cealaltă parte a protezei care compensează dinții pierduți este realizată din acrilic. O proteză scheletată este folosită în mod obișnuit atunci când dinții nu sunt localizați corespunzător pentru a fi plasată o punte dentară sau când grosimea osului nu este adecvată pentru a fi inserate implanturile. Aceasta este atașată prin elemente conjunctive speciale (atașamente) la alți dinți ascunși sub proteză și care nu sunt vizibile în timpul vorbirii.  Pentru a plasa atașamentele în proteză trebuie realizate coroane corespunzătoare din metalo-ceramică peste alți dinți. Protezele scheletate sunt cea mai bună opțiune atunci când, chiar dacă pacientul are un număr de dinți lipsă, unul sau mai mulți dinți naturali sunt încă prezenți în maxilarul superior sau în maxilarul inferior. 

Tipuri de proteze parțiale scheletate

Există trei tipuri diferite de proteze dentare parțiale scheletate:

  • O proteză scheletată din metal turnat 

Acestea sunt cele mai comune tipuri de proteze scheletate și utilizează închizători metalice sau accesorii de precizie pentru a conecta la dinții naturali o bază metalică, care este realizată din aliaj de cobalt-crom. Diferența dintre clemele metalice și atașamentele de precizie este de ordin estetic. Dacă unui pacient îi pasă de felul în care arată proteza parțială, acesta poate alege atașamente de precizie mai puțin vizibile. În general, aceste proteze costă mai mult decât cele cu închizători metalice, dar vor avea un aspect mai natural. Protezele parțiale detașabile din metal turnat sunt o soluție permanentă bună, care poate dura mulți ani.

  • Proteze parțiale scheletate cu închizătoare acrilică

Ele sunt realizate dintr-un material roz care se sprijină pe țesutul din gură. Acest material este mai slab și s-ar putea rupe ușor, așa că acestea sunt, în general, recomandate doar ca soluție temporară. Se pot purta până când proteza parțială scheletată din metal turnat este gata. În plus, protezele parțiale cu închizătoare acrilică sunt cel mai puțin costisitor tip de proteză scheletată, dar nu sunt la fel de confortabile ca celelalte din cauza grosimii bazei acrilice.

  • Proteze parțiale scheletate flexibile

O proteză parțială scheletată flexibilă este o bună alternativă temporară pentru acei pacienți care sunt alergici la metalul turnat sau la acrilic. Aceste proteze sunt realizate dintr-un tip de plastic foarte subțire, sunt confortabile și arată bine din punct de vedere estetic. Deși protezele parțiale scheletate flexibile sunt cel mai scump tip și nu durează la fel de mult ca cele turnate din metal, acestea pot fi o opțiune adecvată pentru a reface dinții lipsă.

Cine are nevoie de o proteză scheletată?

Există mai multe motive din care un pacient poate alege o proteză sheletată, unele dintre acestea fiind:

  • Lipsa mai multor dinți, dar unii dintre dinții naturali sunt încă în stare bună.
  • Pierderea dinților sau o boală parodontală severă.

Avantajele protezei scheletate

  • Îmbunătățirea funcției. Acestea facilitează vorbirea și mestecarea.
  • Zâmbet încrezător. Proteza scheletată va umple golul cauzat de lipsa dinților.
  • Estetică îmbunătățită. Aceste proteze vor menține forma optimă a feței.
  • Mai puțin costisitoare decât alte restaurări. În comparație cu alte opțiuni de înlocuire a dinților (cum ar fi protezele fixe și protezele pe implanturi all-on-4), protezele scheletate reprezintă o alternativă mai puțin costisitoare.
  • Pot fi remodelate în timp. În unele cazuri, în funcție de tip, pot fi adăugați dinți suplimentari la proteză.
  • Mai ușor de adaptat. O proteză scheletată este, în general, mai confortabilă decât o proteză completă.
  • Datorită scheletului metalic, acestea sunt mult mai subțiri.
  • Nu provoacă reacții alergice.
  • Nu oprimă gingiile și palatul, nu distrug pinionul.

La ce să se aștepte un pacient după ce proteza scheletată este finalizată?

La început, este posibil ca noua proteză parțială să se simtă puțin incomodă sau voluminoasă. Acest lucru se întâmplă până când mușchii obrajilor și ai limbii se obișnuiesc cu noua situație. Este nevoie de 3 până la 4 săptămâni înainte ca persoana să se obișnuiască să o poarte. Introducerea și scoaterea protezei parțiale va necesita ceva practică.

Nu este neobișnuit să apară iritații sau dureri minore și să crească fluxul de salivă atunci când persoana începe să poarte proteza dentară. Dacă proteza scheletată pune prea multă presiune pe o anumită zonă, acel loc va deveni dureros. Sunați un dentist imediat ce observați acest lucru. După efectuarea ajustărilor necesare, pacientului i se poate cere să poarte o proteza parțială tot timpul, deși acest lucru poate fi inconfortabil la început, este cel mai rapid mod de a identifica zonele care ar putea avea încă nevoie de ajustări.

Odată ce se instalează proteza scheletată, persoana poate începe prin a mânca alimente moi care sunt tăiate în bucăți mici, mestecând pe ambele părți ale gurii și evitând alimentele care sunt extrem de lipicioase sau tari. Pe măsură ce o persoană se obișnuiește cu proteza dentară, mâncatul ar trebui să devină o experiență mai plăcută.

Dacă persoanei i se pare dificil să pronunțe anumite cuvinte, poate exersa cititul cu voce tare și repetarea cuvintelor care sunt greu de pronunțat, astfel, în scurt timp, persoana se va obișnui să vorbească corect cu proteza scheletată. 

Concluzie

Protezele scheletate alături de protezele pe închizătoare sunt cea mai bună soluție dintre restaurările protetice detașabile. Acestea sunt realizate din metal și, datorită fixării cataramei și a faptului că nu comprimă gingiile pacientului, nu au un efect distructiv asupra procesului alveolar precum protezele acrilice obișnuite.