Meniu

Puroi la gingie: Cauze, simptome si metode de tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Umflăturile de pe corp nu sunt neobișnuite, uneori, o persoană le poate găsi chiar și pe gingii sau în altă parte în interiorul gurii. Unele umflături pot fi mai grave decât altele. Dacă o persoană observă ceva ciudat în gură, cum ar fi un abces pe gingii sau o umflătură care arată ca un coș, este o idee bună să fie verificată de un dentist. Un abces gingival arată ca un cucui umflat, plin de puroi și rezultă în principal dintr-o infecție bacteriană sub suprafața gingiei.

Ce este puroiul în gingie?

Un abces care se dezvoltă pe gingii apare ca niște umflături pe gingie, pline de puroi. Principala cauză a puroiului la gingie este reprezentată de bacteriile provenite adesea de la placa bacteriană, particule alimentare sau carii dentare, care duc la o infecție sub suprafața gingiei. Uneori, traumatismele gingivale, intervențiile chirurgicale la nivelul gingiilor sau un sistem imunitar slăbit pot provoca o pungă de puroi în gingii. Rareori, este un simptom al cancerului oral. În funcție de locul în care este localizat abcesul gingival, acesta este clasificat ca fiind unul dintre cele trei tipuri:

  • În linia gingivală. Un abces gingival este o pungă de infecție (puroi) care începe în gingii. De obicei, acesta este mai închis la culoare decât alte zone ale gingiei și pare umflat. Umflarea poate varia de la ușoară la severă.
  • La nivelul rădăcinii dintelui – abces periapical. Un abces periapical este o colecție de puroi la rădăcina unui dinte, de obicei cauzată de o infecție care s-a răspândit de la un dinte la țesuturile din jur. 
  • În țesuturile de susținere a dinților – abcesul parodontal. Un abces parodontal este o pungă de puroi în țesuturile gingiei. Seamănă cu o mică bilă roșie care iese în afara gingiei umflate. Un abces poate apărea în cazul unei boli grave a gingiilor (parodontită), care face ca gingia să se desprindă de dinți. Acest lucru lasă buzunare adânci în care se pot dezvolta bacterii. Dacă tartrul se acumulează prea mult sau dacă alimentele rămân blocate în buzunare, se formează puroi. Dacă puroiul nu se poate scurge, se formează un abces, care poate provoca febră, durere pulsatilă la nivelul dinților din apropiere, sau daune pe termen lung la nivelul dinților și al gingiilo, care pot duce la slăbirea și căderea acestora. Infecția cu puroi se poate răspândi în alte părți ale corpului. În afară de aspectul inestetic și de posibilul disconfort, un abces gingival este o infecție potențial gravă care nu trebuie lăsată netratată.

Cauzele și simptomele puroiului gingival

Deși unele pungi de puroi în gingie nu sunt dureroase, majoritatea sunt, acesta fiind primul indiciu. După ce simte durere, o persoană poate sonda zona cu limba sau se poate uita în gură folosind o oglindă și poate găsi o umflătură pe gingie. Alte simptome ale puroiului gingival pot include:

  • Respirație urât mirositoare
  • Sângerare
  • Scurgere de puroi
  • Durere de ureche
  • Gingii umflate
  • Sensibilitate la cald sau la rece
  • Greață
  • Febră

Atât abcesele dentare, cât și cele gingivale sunt provocate de germenii din gură. Abcesele parodontale, în special, apar adesea ca o complicație a unei boli gingivale sau parodontale netratate. Atunci când o persoană are boală parodontală, gingiile se îndepărtează de dinți, creând buzunare care captează germenii și le permit să se dezvolte. Tartrul și alimentele pot rămâne blocate în aceste buzunare, ceea ce duce la apariția puroiului. Dacă puroiul nu se poate scurge din aceste buzunare, se poate forma un abces, care este adesea însoțit de inflamație, umflături și durere. Lăsată netratată, infecția se poate răspândi în alte zone ale corpului.

Tratamentul pentru punga de puroi în gingie

Menținerea sănătății orale prin vizitarea medicului dentist pentru controale regulate va ajuta la detectarea și tratarea puroiului la gingii înainte ca acesta să poată provoca complicații. Un abces netratat poate răspândi infecția în alte părți ale cavității bucale, cum ar fi osul maxilarului, și chiar poate duce la pierderea unui dinte din apropiere. Atunci când evaluează un abces, medicul stomatolog va lua notă de simptome și probabil va face radiografii panoramice pentru a determina sursa infecției. 

Tratamentul pentru puroiul în gingie

De obicei, primul pas pentru tratarea unei pungi de puroi în gingii implică eliminarea lichidului. Medicul dentist poate da o rețetă pentru antibiotice. De asemenea, acesta poate să dreneze abcesul pentru a elimina puroiul, ceea ce poate ajuta la ameliorarea oricărui disconfort. Acest lucru este adesea prescris împreună cu:

  • O curățare în profunzime de către un dentist sau un igienist dentar, dacă motivul este reprezentat de gingii nesănătoase.
  • Un tratament de canal de către un dentist sau un endodontist dacă pricina o reprezintă cariile dentare.
  • O ajustare a protezei dentare de către un dentist dacă problema este reprezentată de o proteză prost adaptată.
  • Antibiotice. În plus față de curățarea zonei infectate, medicul dentist vă poate prescrie o serie de antibiotice pentru a reduce riscul de reinfectare cu puroi.
  • Tratamentul de canal. Dacă un abces parodontal se extinde la un dinte și îl infectează, este posibil să aveți nevoie de un tratament de canal pentru a salva dintele.
  • Extracție dentară. În cazurile severe, medicul dentist vă poate recomanda să scoateți un dinte infectat. Dacă aveți nevoie de o extracție dentară, medicul dentist va discuta cu dumneavoastră despre opțiunile de înlocuire.

Tratamentele la domiciliu (pentru ameliorarea simptomelor) includ:

  • Clătirea cu apă sărată
  • Clătirea cu peroxid de hidrogen (amestecați peroxid de hidrogen 3% cu apă)
  • Aplicarea de ulei de arbore de ceai pe zona afectată
  • Clătirea cu suc de usturoi

Concluzie

Prevenirea printr-un regim de bune practici de igienă orală este cea mai bună protecție împotriva puroiului la gingii. Vizitați un medic dentist cât mai curând posibil dacă identificați simptomele unui puroi gingival. Acesta nu numai că poate identifica sau exclude punga de puroi ca fiind un potențial simptom al cancerului oral, dar poate recomanda și un tratament care să se ocupe de orice infecție, înainte ca aceasta să se răspândească.