Meniu

Sensibilitate dentara dupa plombare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sensibilitatea dentară în urma plasării unei plombe este destul de frecventă. Un dinte poate fi sensibil la presiune, la aer, la alimente dulci sau la temperatură. De obicei, aceasta se rezolvă de la sine în câteva săptămâni. În această perioadă, se recomandă evitarea acelor lucruri care cauzează sensibilitatea. Însă pentru a fi gestionată, în general, nu sunt necesare analgezicele.

La ce să vă așteptați după plombarea dinților?

Sensibilitatea va reveni în gură odată ce efectul anestezicului va dispărea. Cât timp durează acest lucru depinde de persoană. Este posibil să fie simțite efectele anestezicului timp de câteva ore după procedură. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare includ: 

  • Amorțeală
  • Mâncărime
  • Umflături 

De asemenea, este posibil să vă fie dificil să înghițiți, să mestecați, să vorbiți sau să vă mișcați fața. Pentru că este posibil să vă simțiți încă fața amorțită și există posibilitatea să vă mușcați limba sau partea laterală a obrazului, medicul dentist vă va sfătui să nu mâncați sau să beți timp de câteva ore. 

Cauzele sensibilității asociate cu o plombă dentară

O sensibilitate și un disconfort minor sunt normale după o plombă, mai ales în primele ore. Este normal să simțiți furnicături și poate chiar unele contracții pe măsură ce anestezicul local dispare. Dacă durerea persistă peste câteva ore, atunci ar putea exista probleme cu procedura. Uneori, sensibilitatea poate dispărea și reveni mai târziu. Acest lucru ar putea însemna că încă există carii în jurul plombei sau că acea carie a fost mai extinsă decât se credea anterior. Durerea poate fi definită ca o senzație de disconfort sau durere la nivelul dintelui cu plombă, care este declanșată din cauza anumitor factori. 

Sensibilitate în timpul mușcatului sau la atingerea dinților între ei

Acest tip de sensibilitate apare atunci când mușcați. Durerea este observată imediat după ce efectul anesteziei dispare și continuă în timp. În acest caz, este posibil ca plomba să interfereze cu mușcătura, respectiv este nevoie de intervenția medicului pentru reface plomba. Dacă durerea continuă, aceasta poate indica o altă problemă care necesită un tratament suplimentar, cum ar fi tratamentul de canal.

Sensibilitate la cald sau la rece

Această sensibilitate este foarte ascuțită și apare doar atunci când dinții ating ceva cald sau rece. Durerea dispare în câteva secunde când se îndepărtează frigul sau căldura. Dacă aceasta persistă mult timp chiar și după îndepărtarea căldurii sau a frigului, poate indica o afectare ireversibilă a nervului și ar trebui să vă adresați medicului dentist.

Bruxism

Pacienții care strâng și scrâșnesc dinții prezintă mai multă sensibilitate postoperatorie din cauza stresului asupra nervilor dintelui. Atunci când dintele este deja inflamat din cauza tratamentului dentar, acesta va resimți un disconfort suplimentar din cauza scrâșnirilor.

Reacție alergică

Disconfortul sau sensibilitatea după o plombă pot fi cauzate de o reacție alergică la materialele de umplere a dinților. Deși rară, aceasta este mai frecventă în cazul plombelor din amalgam. În astfel de cazuri, medicul dentist va înlocui plomba cu un material diferit, cum ar fi rășina compozită.

Plomba înaltă

O plombă înaltă poate provoca o mușcătură neuniformă, astfel încât este dureros atunci când mușcați sau mestecați, deoarece trebuie să apăsați mai tare, ceea ce face ca ligamentele parodontale să fie sensibile. Această problemă poate fi rezolvată cu ușurință prin rectificarea plombei de către dentist.

Pulpitații

Este posibil ca un pacient să aibă pulpită dacă observă că se umflă gingiile sau că există o pungă de puroi lângă dinte. Acest lucru este cauzat de căldura generată de freza dentară la îndepărtarea porțiunii cariate a dintelui, care inflamează pulpa dentară. Poate apărea, de asemenea, dacă dentistul nu îndepărtează tot țesutul cariabil. Dacă pulpita este reversibilă, aceasta se va vindeca cu un tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, dacă este ireversibilă, va fi nevoie de un tratament de canal pentru a elimina țesutul infectat.

Iritarea nervilor

Medicul dentist trebuie să foreze mai mult în interiorul dintelui în cazul dinților cu carii profunde pentru a îndepărta țesutul necrozat. Adesea, acest lucru înseamnă să forezi aproape de terminațiile nervoase ale dintelui. Căldura și frecarea produse de freza dentară pot irita nervii. Pe măsură ce nervii se vindecă, sensibilitatea dentară și disconfortul ar trebui să dispară, Cu toate acestea, poate dura între șase și opt săptămâni pentru ca un nerv dentar să se refacă cu ajutorul tratamentului, care include medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și terapie cu laser.

Suprafețe dentare multiple

O altă cauză poate fi existența a două suprafețe diferite în gură. De exemplu, dacă un dinte are o coroană de aur, iar dintele de deasupra sau de sub el are o plombă de argint, s-ar putea să fie simțită o senzație ciudată atunci când se ating.

Sensibilitatea cauzată de plombele dentare 

Atunci când o persoană se confruntă cu sensibilitatea la plombe dentare, poate observa că anumiți factori declanșatori cauzează o senzație temporară și inconfortabilă la nivelul dintelui obturat sau în zona înconjurătoare. Se poate simți ca un șoc de frig sau ca o durere bruscă ce apare rapid și apoi dispare. Posibilii factori declanșatori ai sensibilității dentare după o plombare includ:

  • Alimente sau băuturi reci
  • Băuturi fierbinți
  • Aerul rece
  • Alimente zaharoase
  • Alimente și băuturi acide, inclusiv fructe, sucuri și cafea
  • Mușcătura în timpul consumului de alimente

Cum este prevenită și tratată sensibilitatea plombelor dentare?

Impactul unei plombe dentare poate provoca sensibilitate dentară, indiferent de pregătirea unei persoane. Cu toate acestea, practicarea unei bune igiene orale este cel mai bun mod de a preveni sensibilitatea dentară. În urma unei plombări, o persoană poate minimiza disconfortul prin evitarea alimentelor și băuturilor prea calde sau prea reci și a alimentelor care reprezintă un efort de mestecat.

De asemenea, pot fi utilizate următoarele metode la domiciliu pentru a ajuta la ameliorarea sensibilității dentare:

  • Administrarea de analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.
  • Utilizarea unui unguent topic de amorțire conceput pentru gură.
  • Periajul cu mișcări ușoare și circulare pe dinți și gingii.
  • Evitarea pastelor de dinți și a produselor de albire, care pot agrava sensibilitatea.
  • Clătirea gurii cu apă după ce ați consumat alimente sau băuturi acide.
  • Evitarea periajului dinților imediat după ce ați consumat alimente acide, deoarece acest lucru poate îndepărta mai mult smalț.
  • În primele 24 de ore, aplicarea unei comprese reci pe obraz la intervale de 20 de minute.
  • Mestecarea doar pe partea opusă a gurii până când sensibilitatea dispare.
  • Respectarea unei diete cu alimente lichide sau moi timp de 24-48 de ore.
  • Evitarea alimentelor și băuturilor extrem de fierbinți sau reci timp de 24-48 de ore.

Dacă sensibilitatea dentară nu se ameliorează în zilele care urmează unei plombări, este important să discutați cu un medic dentist. Dentistul va trebui să excludă alte cauze potențiale ale sensibilității care nu pot fi legate de plombă.

Întrebări frecvente

  1. Când trebuie să sunați la un dentist?
    Nu ar trebui să vă faceți prea multe griji dacă aveți dureri minore de dinți după o plombare. Puteți folosi remedii casnice pentru a minimiza durerile de dinți și disconfortul. Cu toate acestea, dacă sensibilitatea sau durerea de dinți după o plombă persistă, începe să se înrăutățească, îngreunează deschiderea gurii sau masticația sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi febra sau durerea severă de dinți, ar trebui să vă adresați imediat celui mai apropiat dentist. Unele simptome comune sunt: umflături în jurul dintelui, durerea sau sensibilitatea durează mai mult de 5 zile, erupție cutanată sau mâncărime în jurul locului, durere continuă, chiar și atunci când nu există niciun “factor declanșator” și “simțiți” plomba când mușcați, mai ales după câteva zile.
  2. Este gravă sensibilitatea dentară după o plombă?
    Pentru a determina dacă o plombă nu a fost pusă cum trebuie, trebuie să fiți atenți la simptome, cum ar fi o durere scurtă și ascuțită atunci când mușcați sau mestecați cu acel dinte singur. Alte simptome pot include faptul că dintele arată gri în comparație cu alți dinți, acesta fiind un semn că bacteriile ar fi putut pătrunde în zona dintre plombă și smalț. În acest caz, plomba va fi probabil înlocuită.
  3. Cât timp durează sensibilitatea dentară după plombare?
    Un dinte nu ar trebui să doară sau să provoace disconfort din cauza unei noi plombe pentru o perioadă lungă de timp. Orice sensibilitate de la o plombă dentară ar trebui să dispară rapid, cel puțin în decurs de două până la patru săptămâni, dacă caria a fost foarte adâncă.
  4. Cum scăpați de sensibilitatea dentară după o plombă?
    În orice caz, practicarea unei bune igiene orale este cel mai bun mod de a preveni sensibilitatea dentară. În urma unei plombe, o persoană poate reduce la minimum disconfortul evitând alimentele și băuturile prea calde sau prea reci și alimentele care reprezintă un efort de mestecat.
  5. De ce sunt dinții mai sensibili după plombări?
    Cel mai adesea, pacienții prezintă sensibilitate dentară după plombare odată ce anestezia dispare. Acest lucru se datorează faptului că îndepărtarea țesutului cariabil stimulează nervii dintelui, iar dacă acea carie a fost deosebit de adâncă sau aproape de nervul dintelui, este posibil să resimțiți un anumit disconfort ulterior.
  6. Ce se întâmplă dacă o plombă este prea adâncă?
    Dacă ați suferit o plombare profundă și aveți dureri, este posibil ca plombarea să fi ajuns la un nerv și să-l fi iritat. Nervul ar trebui să se vindece singur, dar dacă durerea sau sensibilitatea nu dispare în decurs de două până la patru săptămâni, este posibil să fie necesară o intervenție dentară.
  7. Ce se întâmplă dacă o plombă este prea joasă?
    Este posibil ca plombele care sunt prea joase să nu fi fost montate sau modelate corespunzător în spațiul dintelui. Acest lucru pune plomba în pericol de a se desprinde, de a se rupe sau de a cădea. Dacă descoperiți că plomba este slăbită, vizitați din nou medicul dentist, deoarece bacteriile își vor găsi calea spre dinte.
  8. Plombele dentare provoacă durere?
    Toate procedurile moderne de plombare folosesc un anestezic local pentru a vă asigura că nu simțiți nicio durere în timpul procedurii. Plombele sunt concepute pentru a atenua orice durere asociată cu caria, astfel încât, odată ce acestea au fost plasate, orice durere anterioară cauzată de carie ar trebui să dispară.
  9. De ce vă dor dinții chiar și după o plombă?
    Sensibilitatea poate fi definită ca o senzație de disconfort sau durere la nivelul dintelui cu plombă, care se declanșează din cauza anumitor factori. V-o puteți imagina ca pe o durere de dinți care apare și dispare brusc. Dinții vă pot durea după o plombă din mai multe motive:
    – Dacă dintele devine sensibil după o plombă, vă poate durea dacă consumați înghețată, sau băuturi răcoroase.
    – Sibilitatea la temperatură după o plombare poate face ca dinții să suporte cu greu băuturile fierbinți, în plus, poate provoca dureri extreme dacă beți ceai sau cafea.
    – Atunci când respirați pe gură, aerul vă lovește dinții și poate creea durere dacă este prea rece.
    – Consumul de alimente dulci poate, de asemenea, să provoace sensibilitate dentară.
    – Băuturile și alimentele acide pot fi neprietenoase pentru dinți.
    – Presiunea exercitată de mușcături poate fi uneori dureroasă.
  10. Ce se întâmplă dacă o plombă este prea aproape de nerv?
    Dacă plomba este prea aproape de nerv, aceasta se poate infecta încet. Dentiștii nu pot prezice intervalul de timp în care dintele se va infecta, dar în cazul în care se întâmplă, puteți avea o durere pulsatilă sau un abces dentar.
  11. Plombele pot provoca afectarea nervilor?
    Cea mai frecventă cauză a sensibilității dentare pe termen scurt după o plombare este inflamarea nervului din interiorul dintelui . Dacă dentistul a efectuat o plombare profundă, este posibil ca aceasta să se fi apropiat de nerv, rezultând disconfort sau sensibilitate. Această senzație ar trebui să se vindece pe măsură ce nervul se vindecă.
  12. La ce să vă așteptați după ce efectul anestezicului a dispărut?
    Pacienții care au plombe dentare vor trebui să se adapteze puțin după ce efectul anestezicului a dispărut. Sensibilitatea dentară este un efect secundar relativ normal.

Concluzie

Plombele sunt o modalitate sigură și eficientă de a trata cariile dentare. Cele mai multe plombe vor dura mulți ani. Îngrijirea bună a dinților prin periajul zilnic și folosirea aței dentare și efectuarea de controale dentare regulate poate ajuta la prevenirea cariilor viitoare. O anumită sensibilitate după efectuarea unei plombări este normală și de așteptat. Cu toate acestea, este important să vorbiți cu un medic dentist dacă apare o sensibilitate sau o durere severă sau dacă apar alte simptome, cum ar fi febra.