Ulcerațiile pe limbă sau aftele care apar pe limbă se vindecă de obicei fără tratament. Dar, medicamentele fără prescripție medicală și remediile de casă, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, pot ajuta la ameliorarea durerii.
Ce sunt ulcerațiile pe limbă?
Ulcerațiile limbii, numite și afte, sunt răni albicioase pe limbă, care se dezvoltă cel mai adesea în interiorul buzelor și al obrajilor. Cu toate acestea, ele pot apărea uneori și în alte zone ale gurii, cum ar fi gingiile, limba și cerul gurii. Acestea pot apărea individual sau o persoană poate avea între două și patru la un moment dat. Aftele minore au, de obicei, o lățime de câțiva milimetri. Cu toate acestea, dacă măsoară 1-3 centimetri, profesioniștii din domeniul sănătății se referă la ele ca la ulcerații majore. Acestea nu sunt contagioase și nu se pot răspândi de la o persoană la alta prin contact sau prin obiecte comune.
Cum arată un ulcer pe limbă?
Ulcerele pe limbă sunt de obicei răni rotunde sau ovale care apar de obicei în interiorul gurii, pe: obraji, buze și limbă. Acestea pot fi albe, roșii, galbene sau gri și umflate și este posibil să apară mai multe în același timp sau se pot răspândi sau crește. Ulcerațiile pe limbă nu trebuie confundate cu aftele, care sunt mici vezicule ce apar pe buze sau în jurul gurii. Aftele reci încep adesea cu o senzație de furnicături, mâncărimi sau arsuri în jurul gurii.
Cauzele ulcerațiilor pe limbă
Nu există o singură cauză a ulcerațiilor de limbă. În schimb, există mai mulți factori declanșatori potențiali. O persoană poate dezvolta ulcerații pe limbă din umrătoarele cauze:
- Mușcarea accidentală a limbii sau a obrazului
- Procedurile dentare, cum ar fi obturarea unei carii dentare, care pot provoca leziuni minore ale țesuturilor.
- Obturații dentare aspre sau dinți ascuțiți
- Proteze dentare și aparate dentare prost montate
- Arsuri provocate de consumul de alimente fierbinți
- Consumul de alimente acide, cum ar fi portocalele, ananasul și căpșunile
- Periajul dinților cu o periuță cu peri duri
- Utilizarea de pastă de dinți abrazivă
- Deficiența de vitamine și minerale
- Modificări hormonale în timpul menstruației
- Medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
- Reacții alergice datorate unor agenți patogeni specifici, alergii sau intoleranțe alimentare.
- Niveluri ridicate de stres, oboseală sau anxietate
- Lipsa unui somn corespunzător
- Infecții bacteriene, virale sau fungice
- De asemenea, oamenii pot dezvolta ulcerații ale limbii atunci când se lasă de fumat pentru prima dată.
Până la 20% din cazuri s-ar putea datora unor deficiențe, cum ar fi cele de fier sau de vitamine B. De asemenea, ar putea exista un factor genetic în apariția ulcerelor pe limbă. Cercetările afirmă că persoanele cu anumite gene ar putea fi mai predispuse să se confrunte cu ulcerații recurente.
Condiții medicale
Persoanele care au mai multe ulcerații pe limbă sau în altă parte a gurii pot avea simptome ale altor afecțiuni, cum ar fi boala mâinilor, picioarelor și gurii sau lichenul plan oral. Persoanele cu anumite afecțiuni care se confruntă cu ulcerații ale limbii ar trebui să vorbească cu medicul lor. Aceste afecțiuni includ:
- Diabet
- Boala inflamatorie intestinală
- Boala celiacă
- Afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar
- Boala Behcet
Unele forme de ulcerații pe limbă și în gură pot fi semne de cancer oral. Oricine are îngrijorări cu privire la simptomele lor ar trebui să vorbească cu un medic pentru a obține un diagnostic.
Alte cauze rare
Anumite alte afecțiuni pot provoca apariția unui ulcer sau a unei răni pe limbă.
- Papilele gustative umflate
Papilele gustative umflate fac ca unul sau mai multe papile gustative să devină umflate și sensibile sau dureroase. Ele apar atunci când un papilon gustativ devine deteriorat. Traumatismele provocate de mușcături, arsurile provocate de temperaturile fierbinți sau alimentele deranjante pot cauza această deteriorare.
- Lichen plan oral
Lichenul plan oral este o afecțiune inflamatorie care poate provoca o erupție albicioasă și dantelată în gură. Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome. Cu toate acestea, alții pot avea răni sau ulcerații în gură. Unele persoane pot prezenta, de asemenea, simptome care afectează brațele și picioarele.
- Boala mâinilor, picioarelor și gurii
Această boală este frecventă la copiii cu vârsta sub 5 ani și poate provoca apariția de răni în gură la 1-2 zile după ce începe febra. Plăgile încep de obicei ca niște mici pete roșii în partea din spate a gurii.
- Afte de răceală
Aftele de răceală pot apărea în interiorul gurii, inclusiv pe limbă sau în interiorul buzelor. Acestea apar din cauza unei infecții virale subiacente care rămâne în organism. O serie de factori declanșatori pot determina apariția unor focare din când în când.
Cum să vindecați ulcerele de pe limbă la domiciliu?
- Pachete de gheață
Temperaturile reci ale pachetelor de gheață sau ale cuburilor de gheață oferă o senzație de amorțeală în regiunea de durere extremă de pe limbă. După o masă, aplicați ușor o pungă de gheață pe zonele afectate ale limbii sau mestecați încet un cub de gheață, pentru a atenua durerea de pe limbă.
- Ulei de nucă de cocos
Înzestrat cu nenumărate elemente antimicrobiene și proprietăți emoliente, uleiul de nucă de cocos este o soluție excelentă pentru tratarea unui ulcer pe limbă. Tamponați puțin ulei de nucă de cocos pe un ghem de bumbac, întindeți-l pe porțiunile dureroase ale limbii, lăsați-l să acționeze timp de 15 minute și apoi spălați-l cu apă călduță. Acest lucru ajută la diminuarea umflăturii ulcerațiilor, precum și la menținerea țesuturilor limbii umede și calme.
- Aloe vera
Gelul de aloe vera este cunoscut pentru că promovează vindecarea țesuturilor deteriorate și accelerează procesul de vindecare. Puteți aplica gel de aloe vera pe ulcerul de limbă pentru a grăbi vindecarea acestuia. De asemenea, puteți bea suc de aloe vera pentru a ajuta la tratarea ulcerului.
- Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel acționează ca un agent antiinflamator, care reduce eficient părțile congestionate ale limbii, pe lângă diminuarea umflăturilor, pentru a descărca puroiul din ulcer. Sorbiți încet o ceașcă de ceai de mușețel rece după ce ați consumat alimente, păstrați infuzia de plante în gură câteva minute, apoi clătiți gura cu ea. Acest lucru ajută la liniștirea zonelor agitate ale limbii.
- Bicarbonat de sodiu
Conținutul de sare bicarbonat din bicarbonatul de sodiu este cel mai eficient pentru vindecarea ulcerațiilor de pe limbă. Faceți o pastă folosind 2 linguri de bicarbonat de sodiu și 3-4 linguri de apă, întindeți-o uniform pe zonele sensibile și roșii ale limbii, lăsați-o să acționeze timp de 10 minute și spălați-o cu apă călduță. Acest lucru va atenua enorm durerea de pe limbă, pe lângă faptul că va reduce dimensiunea ulcerațiilor pe limbă.
- Apă sărată
Aceasta este o terapie testată în timp, care este practic pentru toate anomaliile de sănătate asociate cu gura și gâtul, de la tuse, leziuni, răceli și dureri de gât. Gargara gurii de două sau trei ori pe zi, cu un pahar plin cu apă caldă cu sare, asigură diminuarea infecției și a durerii la nivelul ulcerațiilor pe limbii, ușurând astfel și procesul de vorbire și de alimentație.
- Miere
Mierea este cunoscută pentru că posedă beneficii de vindecare a rănilor. Aceasta accelerează procesul de vindecare și poate fi folosită ca agent eficient pentru tratamentul ulcerelor. Mierea nu este accesibilă ca preț și un remediu ușor de folosit pentru ulcere. Pentru a o folosi, puteți pune puțină miere direct pe zona afectată de câteva ori pe zi. În plus, puteți sorbi miere adăugând-o la o ceașcă de ceai.
- Suplimente de vitamine
Ulcerațiile de pe limbă se pot forma, de asemenea, ca urmare a unei deficiențe de anumite minerale și vitamine. Administrarea acelor vitamine și minerale sub formă de suplimente alimentare poate ajuta în cazul ulcerelor pe limbă. De exemplu, suplimentarea cu vitamina B12 și fier ar putea ajuta în cazul ulcerelor orale.
- Evitarea lucrurilor care provoacă ulcerul
Vă puteți gestiona singur ulcerele prin evitarea factorilor declanșatori care le provoacă. De exemplu, ar trebui evitat consumul de alimente picante, acide sau aspre, consumul de băuturi foarte fierbinți, utilizarea pastei de dinți care conține laurilsulfat de sodiu și consumul de gumă de mestecat. Aceasta va fi benefică pentru ulcer, oferind beneficii precum:
– Reducerea durerii
– Accelerarea procesului de vindecare
– Reducerea șanselor de reapariție.
Întrebări frecvente
- Ce sunt ulcerațiile pe limbă?
Denumite în termeni medicali aftoase, ulcerele linguale sunt umflături înroșite, pline de puroi, care apar în general pe, sub sau pe părțile laterale ale limbii, precum și în interiorul buzelor și obrajilor, ducând invariabil la un disconfort proeminent în timpul vorbitului, mâncatului și chiar somnului. - Care sunt cauzele ulcerațiilor pe limbă?
Există diverși factori care cauzează ulcerațiile pe limbă, cum ar fi rănile accidentale sau bruște la nivelul gurii, durerile provocate de aparatul dentar, infecțiile microbiene precum aftele bucale sau boala mâinilor, picioarelor și gurii, sensibilitatea extremă la alimentele picante, precum și fumatul sau administrarea oricăror alte medicamente puternice. În timp ce ulcerele de pe limbă sunt foarte frecvente la persoane de toate vârstele, de la copii, adolescenți, până la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice, acestea reprezintă, de obicei, o problemă de sănătate ușoară și, în majoritatea cazurilor, nu duc la repercusiuni grave. Mai mult decât atât, ele pot fi tratate cu ușurință acasă, cu ajutorul unor ingrediente naturale care se găsesc cu ușurință acasă. - Cum pot fi prevenite ulcerațiile pe limbă?
S-ar putea să nu fie posibil să evitați fiecare cauză a ulcerelor de limbă. Cu toate acestea, oamenii pot lua măsuri preventive împotriva unor cauze. Aceste măsuri includ:
– Trecerea la o pastă de dinți blândă
– Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi
– Evitarea alimentelor acide sau picante
Este important să lucrați cu un medic dacă ulcerațiile pe limbă sunt recurente sau provoacă prea mult disconfort. În cazul în care o persoană se confruntă cu ulcerații regulate ale limbii, un medic poate ajuta la identificarea și tratarea oricăror afecțiuni de bază, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea apariției altor ulcerații. - Când trebuie să contactați un medic?
Orice persoană care se confruntă cu ulcerații regulate sau cu mai multe care apar deodată ar trebui să consulte un medic. Medicul poate ajuta la identificarea oricăror afecțiuni de bază care contribuie la apariția acestora. Ulcerațiile pe limbă de lungă durată necesită, de asemenea, asistență medicală în cazul în care este un semn al unei afecțiuni mai grave. - Care sunt simptomele ulcerațiilor linguale?
Principalul simptom pe care o persoană îl va observa este durerea. Durerea poate fi mai puternică dacă ulcerul intră în contact cu un obiect, cum ar fi o periuță de dinți. Unele alimente pot agrava, de asemenea, ulcerațiile pe limbă, în special cele condimentate sau acide. Ulcerele în sine tind să fie albe și rotunjite. De obicei, acestea au o lățime de câțiva milimetri și par ușor scufundate. Unele pot avea o zonă de roșeață în jurul inelului lor exterior, mai ales dacă ceva le irită. - Care sunt remediile de casă care pot fi folosite pentru ulcerațiile pe limbă?
Există câteva articole de uz casnic comune care pot fi folosite pentru a gestiona ulcerele de limbă. Ceaiul de mușețel, mierea, uleiul de nucă de cocos și aloe vera se numără printre acestea. Puteți încerca o clătire a gurii cu apă caldă cu sare pentru a accelera vindecarea ulcerațiilor. Dacă acesta se datorează unei deficiențe de vitamine sau minerale, ați putea încerca să suplimentați aceste vitamine și minerale pentru a ajuta la vindecare. Cu toate acestea, dacă ulcerațiile pe limbă sunt cauzate de o afecțiune de bază, gestionarea afecțiunii și ținerea sub control a acesteia ar putea fi primul pas pentru a scăpa de ulcere. - Sunt ulcerațiile pe limbă grave?
Nu, ulcerele linguale în sine nu indică, în general, nimic grav, acestea sunt comune și se vindecă singure. Cu toate acestea, dacă aveți ulcerații pe limbă care durează mai mult de trei săptămâni, unele noi care apar înainte ca cele vechi să se vindece, febră, diaree, durere care nu dispare cu medicamente, ulcerații care se răspândesc în alte părți ale gurii sau ulcerații anormal de mari, ar trebui să vă adresați medicului, deoarece ar putea fi un semn de ceva mai grav. - Cum să preveniți ulcerațiile pe limbă?
Nu se cunoaște nicio modalitate de a preveni complet apariția ulcerelor. Cu toate acestea, vă puteți reduce riscurile, având o dietă bogată și sănătoasă, folosind o periuță de dinți cu peri moi pentru a evita rănirea țesuturilor, spălându-vă pe dinți de două ori pe zi pentru a menține igiena orală și vizitând medicul dentist pentru curățare și controale. - Clătirea cu apă sărată ajută în cazul ulcerelor?
Da, clătirea gurii cu apă caldă sărată ar putea ajuta la ameliorarea ulcerațiilor pe limbă, acționând ca un ajutor de vindecare. - Puteți aplica ulei de cocos pe ulcerațiile pe limbă?
Da, puteți aplica ulei de nucă de cocos pe ulcerațiile de pe limbă. Aplicarea uleiului de nucă de cocos creează o barieră protectoare, accelerează vindecarea și luptă împotriva bacteriilor care cauzează ulcerele. Nuca de cocos se poate aplica direct pe zona afectată. - De ce nu se vindecă ulcerațiile pe limbă?
Dacă ulcerul de limbă nu se vindecă în trei săptămâni, ar trebui să vă adresați medicului. O afecțiune sau o problemă ar putea fi cauza acestui fapt. - Cum să folosiți mierea pentru a trata ulcerațiile de pe limbă?
Puteți aplica mierea direct pe zona afectată. Mierea este eficientă în gestionarea ulcerelor, deoarece accelerează procesul de vindecare. - Puteți aplica gel de aloe vera pe limbă pentru a trata ulcerele?
Da, puteți utiliza gel de aloe vera direct pe zona afectată de pe limbă. Puteți, de asemenea, să beți suc de aloe vera pentru a obține beneficiile sale și a gestiona ulcerațiile de pe limbă.
Concluzie
Ulcerațiile pe limbă nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare. Ele sunt relativ frecvente și au o serie de cauze și factori declanșatori. Persoanele care își pot identifica factorii declanșatori personali pot preveni mai ușor formarea ulcerelor. Remediile casnice pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau la accelerarea procesului de vindecare. Oricine are răni persistente care nu se vindecă sau răni care reapar în mod regulat ar trebui să consulte un medic pentru un diagnostic și tratament.