Meniu

Ulei de cocos pentru dinti

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Oil pulling-ul este un remediu popular indian, despre care se pretinde că împrospătează respirația și îmbunătățește considerabil sănătatea orală. Folosirea uleiului de nucă de cocos pentru oil pulling sau gargare devine o practică din ce în ce mai populară. Aceasta poate reduce numărul de bacterii dăunătoare din gură și poate scădea riscul unor afecțiuni de sănătate, dar nu există dovezi concludente care să sugereze că extrage toxinele din sânge sau că albește dinții.

Clătirile cu ulei de cocos pentru dinți

Gargarele cu uleiul de cocos presupun mestecarea uleiului în gură, similar cu folosirea apei de gură, însă pentru o perioadă mai lungă de timp. Uleiul de nucă de cocos se absoarbe ușor și are mai multe beneficii recunoscute pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și combaterea bacteriilor orale dăunătoare. De asemenea, acesta este comestibil, deci există puține riscuri pentru utilizarea orală. Multe persoane adepte a oil pulling-ului recomandă mestecarea unei linguri de ulei în jurul gurii timp de 15-20 de minute, apoi scuiparea acestuia. Principalul beneficiu al acestui procedeu este că reduce cantitatea de bacterii dăunătoare din gură. În timp ce multe dintre bacteriile din gură sunt prietenoase, cele care creează un biofilm pe dinți, un strat subțire cunoscut sub numele de placă bacteriană sunt dăunătoare. Placă pe dinți poate cauza diverse probleme, inclusiv respirație urât mirositoare, boli ale gingiilor, carii și inflamații ale gingiilor, cum ar fi gingivita. Modul în care funcționează oil pulling este simplu, atunci când o persoană învârte uleiul în gură, bacteriile sunt eliminate și se dizolvă în uleiul lichid. Oil pulling ar trebui să funcționeze cu aproape orice ulei, dar cel de cocos extravirgin este o alegere populară datorită gustului său plăcut, de asemenea, are un profil favorabil de acizi grași, conținând cantități mari de acid lauric, care are proprietăți antimicrobiene.

Beneficiile uleiului de cocos pentru dinți

Clătirea gurii cu ulei de nucă de cocos poate avea multe beneficii, unele dintre care sunt următoarele: 

 • Elimină bacteriile dăunătoare din gură. Gura conține mai multe tipuri de bacterii, unele dintre care pot duce la apariția cariilor dentare, a respirației urât mirositoare și a bolilor gingivale. Oil pulling-ul poate reduce numărul de bacterii din salivă și susține igiena orală. Cercetătorii spun că uleiul de nucă de cocos este o alternativă sigură la clorhexidină, un ingredient din unele ape de gură din comerț. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii care să compare eficiența uleiului de cocos cu alte tipuri de ulei.
 • Reduce respirația urât mirositoare. Aceasta rezultă, în general, dintr-o acumulare de bacterii în gură și poate fi asociată cu o igienă orală deficitară, o infecție sau o boală gingivală. Clătirea gurii cu ulei de cocos poate fi un tratament natural eficient pentru respirația urât mirositoare. Mai multe studii trebuie să examineze dacă acest procedeu are beneficii similare pentru halitoză. 
 • Previne cariile. Acestea rezultă din acumulările bacteriene, igiena orală deficitară și consumul de zahăr. Placa bacteriană poate acoperi dinții și poate deteriora smalțul, provocând în cele din urmă carii. Potrivit cercetărilor, clătirea gurii cu ulei de cocos poate reduce numărul de bacterii care cauzează carii în gură. Împreună cu periajul și folosirea aței dentare, oil pulling-ul poate fi o altă modalitate de a susține sănătatea orală.
 • Reduce inflamația și îmbunătățește sănătatea gingiilor. Bacteriile din placa bacteriană pot contribui la gingivită, o boală comună a gingiilor care provoacă roșeață, umflături și inflamații. De asemenea, poate face ca gingiile să sângereze ușor. Cercetările sugerează că uleiul de nucă de cocos poate reduce inflamația, în plus, potrivit unor studii, acest procedeu poate reduce formarea plăcii și poate ajuta la prevenirea gingivitei induse de placă.
 • Albirea dinților. Nicio dovadă științifică nu a confirmat faptul că oil pulling poate albi dinții, cu toate acestea, dovezile anecdotice sugerează că poate elimina petele de pe suprafețele dinților. Există puține riscuri în încercarea de a albi dinții în acest mod.

Considerații privind clătirea gurii cu ulei de nucă de cocos

Nu este sigur pentru persoanele cu alergii la nucile de cocos sau la uleiul de cocos să încerce această tehnică, însă alte riscuri nu sunt cunoscute. Este de remarcat faptul că oil pulling-ul nu înlocuiește periajul, folosirea aței dentare sau alte tehnici de îngrijire orală.

Cum se fac clătirile cu ulei de nucă de cocos pentru dinți?

Pentru a încerca oil pulling-ul cu ulei de cocos, trebuie pusă o lingură de ulei de cocos în gură. Dacă pentru unele persoane gustul este prea intens, ar putea încerca ulei de susan sau ulei de măsline. Stând în poziție verticală sau în picioare, se învârte uleiul în jurul gurii timp de 15-20 de minute. Dacă menținerea uleiului în gură este dificilă, se poate începe cu 5 sau 10 minute, crescând treptat durata. După ce se termină procesul de mestecare, uleiul trebuie scuipat la gunoi, deoarece scuiparea acestuia în chiuvetă sau în toaletă poate duce la înfundare. Nu se recomandă înghițirea uleiului sub nicio formă. Cele mai multe ghiduri sugerează spălarea pe dinți imediat după procedură. Alții afirmă că este mai bine să se aștepte puțin pentru a favoriza retenția bacteriilor bune și reechilibrarea microbiomului bucal. În orice caz, trebuie folosită o periuță de dinți diferită de cea folosită pentru curățarea zilnică a dinților după oil pulling.

Întrebări frecvente

 1. Ce este oil pulling-ul cu ulei de nucă de cocos?
  Oil pulling-ul cu uleiul de nucă de cocos este o practică simplă de a clăti gura cu o lingură de uleiul respectiv. În timp ce se învârte uleiul, acesta trebuie tras printre dinți, astfel încât să poată trece prin gingii. Timpul în care ar trebui să se facă aceste gargare cu ulei diferă de la o sursă la alta, instrucțiunile oferind intervale de la 20 de minute la doar 60 de secunde. Persoanele care practică oil pulling-ul au sugerat, de asemenea, folosirea altor uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul din semințe de susan, uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui. Deși, nu este o practică nouă, multe surse atribuie originile acesteia medicinei alternative tradiționale ayurvedice din India și Asia de Sud.
 2. Clătirea gurii cu uleiului de cocos funcționează pentru toți?
  La fel ca în cazul multor practici medicale alternative, mulți oameni laudă această practică de igienă orală, cu toate acestea, există o lipsă substanțială de cercetări medicale de înaltă calitate cu privire la oil pulling. Nu există studii științifice fiabile care să sublinieze beneficiile uleiului de cocos pentru dinți și, prin urmare, nu se recomandă neapărat această practică. Într-o revistă medicală, cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică a studiilor clinice randomizate pentru a examina eficacitatea uleiului de cocos asupra igienei dentare. Concluzia lucrărilor a fost că dovezile limitate de până acum din studiile clinice sugerează că oil pulling-ul poate avea efecte benefice asupra sănătății orale, dar viitoarele studii clinice ar trebui să fie mai riguroase și mai bine raportate.
 3. Care sunt presupusele beneficii ale clătirilor cu uleiul de cocos?
  Se spune că mestecarea uleiului de cocos elimină toxinele din gură. S-a raportat că gargarele cu uleiul de cocos remediază o serie de probleme de sănătate orală, inclusiv gingivita, parodontita și halena. S-au făcut afirmații conform cărora această procedură poate întări dinții, gingiile și maxilarul, pe lângă prevenirea cariilor dentare, a gâtului uscat și a buzelor crăpate. Deoarece această practică pretinde că elimină bacteriile din placa bacteriană, promite, de asemenea, să reducă inflamația gingiilor. Dovezile anecdotice sugerează chiar că aceasta poate să albească dinții, însă această proprietate necesită studii suplimentare. 
 4. Care sunt riscurile clătirii gurii cu uleiul de nucă de cocos?
  Nu există riscuri cunoscute pentru sănătate asociate cu utilizarea uleiului de cocos pentru dinți și, prin urmare, deși, nu există dovezi care să sugereze acest lucru, nu poate face rău unei persoane, cu excepția cazului în care acestea au o alergie la nucile de cocos. Totuși, multe persoane au raportat dereglări la nivelul stomacului ca efect secundar al înghițirii accidentale a unor cantități mici de ulei. Clătirea gurii cu uleiul de nucă de cocos nu poate și nu ar trebui să înlocuiască periajul obișnuit și folosirea aței dentare. În timp ce unele studii sugerează că practica este la fel de eficientă ca și utilizarea unei ape de gură cu clorhexidină, beneficiile pentru sănătatea orală ale clătirii de două ori pe zi cu o apă de gură pentru a reduce placa bacteriană și gingivita sau cu o apă de gură cu fluor pentru a preveni cariile dentare, le fac opțiuni mai recomandate. Atunci când este combinată cu periajul și folosirea aței dentare de două ori pe zi, garagarele cu ulei de cocos ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare și promovează un zâmbet sănătos.
 5. Care sunt dezavantajele oil pulling-ului cu ulei de nucă de cocos pentru dinți?
  Oil pulling-ul are multe dezavantaje, unele dintre ele sunt:
  – Gura uscată
  – Setea excesivă
  – Rigiditatea musculară
  – Falca dureroasă
  – Durerile de cap
  – Epuizarea
  – Pierderea gustului
  – Senzațiile reduse în gură
 6. Când se recomandă clătirea gurii cu ulei de cocos pentru dinți, seara sau dimineața?
  Oil pulling este cel mai bine încorporat dimineața, la trezire și pe stomacul gol, deoarece ajută la stimularea apetitului. Unii sugerează efectuarea acestei proceduri înainte de periaj, în timp ce alții sugerează periajul înainte de procedura de oil pulling. Fiecare persoană ar trebui să decidă care mod este mai potrivit pentru ea.

Concluzie

Uleiul de cocos pentru dinți este o metodă simplă care poate reduce riscul de respirație urât mirositoare, carii și gingivită. Există o mulțime de alte beneficii asociate cu oil pulling, dar majoritatea nu sunt susținute de știință. Cu toate acestea, se consideră a fi o strategie complementară excelentă pentru a îmbunătăți igiena orală.