Atunci cand trec printr-o problema care le afecteaza pielea, cand descopera o iritatie, o alunita suspecta sau in cazul unor leziuni cutanate, oamenii cauta cei mai buni dermatologi, pentru a se asigura ca atat diagnosticul, cat si tratamentul este unul corect.
Ce este dermatologia, dar medicul dermatolog?
Inainte de a afla cum sa alegi cei mai buni dermatologi, se cuvine sa intelegi exact ce inseamna dermatologie.
Dermatologia este specialitatea medicala ce studiaza afectiunile pieii, adica bolile cutanate, anexele pielii (parul si unghiile), precum si mucoasele adiacente (organele genitale si cavitatea bucala).
Acum ca stii exact ce presupune dermatologia, este util sa intelegi ce inseamna dermatolog. Poti sa mergi la dermatolog in aceste trei cazuri: pentru preventie (in cadrul controalelor de rutina care ar fi bine sa se desfasoare anual), pentru diagnostic si pentru tratament. Asadar, medicul dermatolog este medicul specializat in tratamentul bolilor de piele, par, unghii, mucoase, precum si in bolile transmise pe cale sexuala, fiind circa 3000 de boli de acest tip ce pot fi depistate si tratate de un medic dermatolog.
Criterii de care sa tii cont pentru a alege cei mai buni dermatologi
Sunt cateva criterii pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a te asigura ca ajungi „pe mainile” unora dintre cei mai buni dermatologi:
1. Experienta isi spune cuvantul
Pentru ca unii medici care se recomanda ca fiind medici dermatologi buni au diploma in medicina generala sau medicina interna, este recomandat sa faci un mic research inainte si sa cauti exact care este specialitatea medicului de care esti interesat. De regula, pe site-urile clinicilor se precizeaza clar acest lucru, la categoria „echipa medicala”, astfel ca tot ce trebuie sa faci este sa intri pe site-urile acelor cabinete de dermatologie de care esti interesat si sa afli detalii despre medici: specialitate, experienta si alte lucruri relevante. Unele clinici afiseaza chiar si un CV al acestora.
2. Ce proceduri dermatologice a desfasurat cu succes
Internetul este de mare ajutor pentru a primi informatiile de care ai nevoie, cu atat mai mult in cazul unui dermatolog bun. Poti tasta chiar aceasta sintagma pe google, in functie de orasul in care te afli si iti vor fi afisate diverse rezultate. Citeste parerile unor pacienti vechi si afla detalii despre relatia medic-pacient sau despre procedurile desfasurate cu succes in clinica respectiva.
3. Utilizeaza dispozitive medicale de ultima generatie?
Oricat de bine pregatiti ar fi cei mai buni dermatologi, daca nu sunt ajutati de dispozitive moderne, de ultima generatie, le va fi dificil sa diagnosticheze cu exactitate o afectiune. Spre exemplu, un dermatoscop vechi, uzat moral, nu se va ridica niciodata la inaltimea unuia nou, care mareste mai mult si il ajuta in acest mod pe medic sa-si formeze o opinie medicala certa.
In concluzie, te poti bucura de experienta si buna pregatire pe care le ofera cei mai buni dermatologi, daca te informezi asupra clinicii, a experientei lor si a echipamentelor utilizate. In acest fel vei primi un diagnostic corect, careva face diferenta intre un medic dermatolog bun si unul care nu a ajuns inca la aceasta performanta.