Meniu

Fototerapie

Actualizat pe:

Lumina naturala este foarte importanta pentru buna dezvoltare a organismelor, in general, motiv pentru care foarte multe afectiuni dermatologie, pot fi tratate prin intermediul terapiei cu lumina, cunoscuta sub denumirea de fototerapie.

Acest tip de terapie foloseste radiatiile UV produse de lampi cu ultraviolete, care pot fi aplicate atat pe intrega suprafata a corpului, cat si numai pe o anumita zona a corpului care trebuie tratata.

Cum functioneaza si cum se desfasoara o sesiune de fototerapie?

Din categoria razelor ultraviolete, cele care pot fi folosite in scop terapeutic sun razele UVA si UVB, care in functie de afectiunea care se doreste a fi tratata prin intermediul fototerapiei, pot fi setate lungimi de unda diferite. Acest lucru permite ca terapia cu lumina sa fie personalizata pentru fiecare pacient si controlata, astfel incat sa fie sigura pentru piele.

In principal, fototerapia functioneaza prin inhibarea proliferarii keratinocitelor si a limfocitelor, precum si prin reducere inflamatiilor de la nivelul pielii. Astfel, aceasta poate contribui la incetinirea evolutiei sau reducerea simptomelor unor afectiuni ale pielii, cum sunt psoriazis, eczeme sau vitiligo.

O sedinta de fototerapie are o durata relativ scurta de timp, insa pentru ca efectele acesteia sa fie  vizibile si de durata, medicul dermatolog poate recomanda urmarea unei sesiuni de mai multe sedinte regulate, care pot avea loc de 2-3 ori pe saptamana, pentru o perioada de cateva luni.

Cate tipuri de fototerapie exista?

Exista trei tipuri de fototerapie, dintre care medicul dermatolog alege tipul potrivit nevoilor – tipul de piele, de fototip si raspunsul inregistrat la tratamentele anterioare pentru aceeasi afectiune – si afectiunii de care sufera un pacient.

Cele trei tipuri sunt: UVB cu banda larga, UVB cu banda ingusta si PUVA. Daca fototerapia UVB cu banda larga presupune tratarea pielii cu spectrul complet de raze UV, folosit pentru afectiuni precum eczeme sau psoriazis, fototerapia UVB cu banda ingusta este mai intensa, motiv pentru care este folosita pentru tratarea formelor severe de afectiuni ale pielii.

In ceea ce priveste fototerapia PUVA, aceasta consta in combinarea ultravioletelor de tip A cu o substanta care creste sensibilitatea la lumina ultravioleta, denumita psoralen. De aici provine si numele terapiei de PUVA.

Pentru ce afectiuni se poate apela la fototerapie?

Dupa cum este mentionat si mai sus, afectiunile dermatologice sunt principalele vizate de fototerapie. Astfel ca pe langa afectiunile cunoscute ale pielii, cum sunt eczemele, psoriazis, vitiligo, dermatita atopica, fototerapia poate fi folosita si pentru tratarea sau ameliorarea altor afectiuni mai putin cunoscute, cum ar fi:

  • eruptie polimorfa la lumina;
  • lichen plan;
  • pitiriazis alb;
  • morfee;
  • prurit generalizat;
  • alopecie areata;
  • prurigo nodular;
  • granulom inelar.

Care sunt contraindicatiile referitoare la fototerapie?

Contraindicatiile referitoare la fototerapie sunt legate, in special, de tipul de fototerapie necesar. Acest tip de terapie este recomandat de medicul dermatolog, adesea in situatiile in care alte tipuri de tratament nu au functionat.

In plus, fototerapia cu UVB este sigur, in general, pentru copii, femei insarcinate sau care alapteaza, mai multe contraindicatii existand insa legate de fototerapia cu UVA.

Prin urmare, pentru a urma o sesiune de sedinte cu fototerapie este necesara o consultatie initiala la medicul dermatolog, care va recomanda tipul de tratament potrivit.