Meniu

Ecografie bebelusi

Actualizat pe:

Una din modalitatile prin care parintii pot asigura sanatatea si dezvoltarea corecta a copilului este ecografia la bebelusi. Metoda este sigura, neinvaziva si poate fi repetata de cate ori este nevoie pentru ca pacienta sa se asigure ca totul este in regula cu copilul ei.

Singurul lucru de care parintii trebuie sa tina cont este ca pentru a obtine cat mai multe informatii in legatura cu starea in care se afla bebelusul, medicul care se ocupa de ecografie trebuie sa aiba o ampla experienta in materie de imagistica pediatrica. Un medic la inceput de cariera nu va putea interpreta cu exactitate toate semnele pe care le vede in imagini.

Ecografia nu este obligatorie, asa ca parintii care nu vor sa treaca prin aceasta experienta nu trebuie sa o faca, dar ar fi bine sa fie constienti de afectiunile de care ar putea suferi copilul lor, deoarece asa vor fi mai bine pregatiti pentru momentul in care se vor confrunta cu ele.

In general, de cate tipuri de ecografie la bebelusi se poate vorbi?

In functie de zona care urmeaza sa fie supusa interventiei de ecografie pentru bebelusi o sa fie de mai multe feluri: ecografia abdominala totala, cea transfontanelara, de sold, inghino-scrotala si de parti moi. Fiecare tip de ecografie vine cu un set de indicatii pe care oamenii trebuie sa le ia la cunostinta de la bun inceput.

Spre exemplu, in timp ce ecografia transfontanelara este recomandata, in primul rand, la copiii nascuti prematur, cea abdominala trebuie facuta in primul an de viata pentru a confirma faptul ca organele abdominale sunt prezente si se dezvolta in mod normal. Ecografia de tiroida se efectueaza dupa un consult endocrinologic.

Ce afectiuni vor putea fi descoperite dupa o ecografie la bebelusi?

Printre principalele afectiuni ce vor putea fi descoperite prin intermediul ecografiei la bebelusi se afla si spina bifida. Acest defect apare in zona lombara si consta in dezvoltarea necorespunzatoare a coloanei vertebrale, care lasa maduva spinarii expusa deoarece nu o poate acoperi in intregime.

Exista diversi factori de risc care pot rezulta in acest defect, in primul rand istoricul familial de spina bifida. Pe urma, se mai poate vorbi si de diverse medicamente pe care mamele le iau in timpul sarcinii pentru a trata afectiuni precum epilepsia sau tulburarea bipolara. Alti factori sunt obezitatea, diabetul zaharat, deficitul de acid folic, deficitul de proteine vegetale etc.

Exista un moment ideal in care trebuie facuta ecografia la bebelusi?

Deoarece exista mai multe tipuri de ecografie la bebelusi si momentul ideal pentru efectuarea lor o sa difere: exista ecografii ce vor fi facute atunci cand medicul este ingrijorat ca cel mic ar putea avea probleme neurologie, cum este cazul ecografiei transfontanelara, sau ecografii care fac parte din setul de examinari de rutina la cei mici, cum este cea abdominala.

Prin urmare, ecografiile sunt foarte importante pentru dezvoltarea corecta a bebelusilor si nu trebuie evitate, doar pentru ca parintilor le e teama ca vor afla ceva neplacut. Sanatatea celui mic reprezinta o prioritate, mai ales in astfel de situatii.