Meniu

Ecografie sarcina

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O ecografie prenatală sau de sarcină utilizează unde sonore pentru a crea o imagine a copilului. Medicii o folosesc pentru a verifica starea de sănătate a bebelușului și pentru a detecta anumite complicații ale sarcinii. Majoritatea persoanelor fac două ecografii în timpul sarcinii, dar puteți face mai multe dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar din punct de vedere medical.

Ce înseamnă o ecografie în timpul sarcinii?

O ecografie prenatală (sau sonogramă) este un test făcut în timpul sarcinii, care verifică sănătatea și dezvoltarea copilului. Există diferite motive pentru care se efectuează această procedură. Uneori are loc pentru a verifica bebelușul și pentru a vă asigura că se dezvoltă în mod corespunzător. Alteori, poate fi recomandată dacă se suspectează sau se detectează o problemă.

Ecografia poate fi o parte specială a sarcinii, este prima dată când vă puteți “vedea” copilul. În funcție de momentul în care se face și de poziția bebelușului, este posibil să îi puteți vedea mâinile, picioarele și alte părți ale corpului. De asemenea, ați putea afla dacă este băiat sau fată. Cele mai multe femei fac o ecografie în al doilea trimestru, la 18-20 de săptămâni de sarcină. Unele fac și o ecografie în primul trimestru, numită și ecografie timpurie, înainte de 14 săptămâni de sarcină. Numărul de ecografii și timpul în care sunt realizate pot fi diferite pentru femeile cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul și obezitatea.

Chiar dacă ecografiile prenatale sunt sigure, ar trebui să le faceți doar atunci când este necesar din punct de vedere medical. Dacă nu există niciun motiv (de exemplu, dacă doriți doar să vă vedeți bebelușul), este posibil ca asigurarea dvs. medicală să nu o plătească. De obicei, medicul informează femeia însărcinată cu privire la momentul în care să se aștepte la ecografii în timpul sarcinii, pe baza istoricului personal de sănătate.

De ce ar trebui să aveți o ecografie?

Medicul dumneavoastră folosește ultrasunetele pentru a:

  • Confirma sau a se asigura că femeia este însărcinată.
  • Verifica vârsta și creșterea copilului. Acest lucru ajută la calcularea datei nașterii copilului.
  • Verifica bătăile inimii, tonusul muscular, mișcările și dezvoltarea generală a bebelușului.
  • Identifica dacă există o sarcină de gemeni, tripleți sau mai mulți .
  • Vedea dacă bebelușul se află în poziția cu capul în jos înainte de naștere.
  • Examina ovarele și uterul. Ovarele sunt locul în care sunt stocate ovulele în organism.

Medicul folosește, de asemenea, ultrasunetele pentru screening și alte teste. De exemplu, pentru a vedea dacă este mai probabil ca bebelușul să aibă o afecțiune decât altele. Însă, acest lucru nu înseamnă confirmarea că bebelușul are afecțiunea respectivă.

Alte motive pentru utilizarea ecografiei sunt:

  • Depistarea malformațiile congenitale, cum ar fi spina bifida sau malformațiile cardiace. După o ecografie, ar putea fi necesare mai multe teste, numite teste de diagnosticare, pentru a vedea cu siguranță dacă bebelușul are un defect congenital,care poate schimba forma sau funcția uneia sau mai multor părți ale corpului. Acestea pot cauza probleme în sănătatea generală, în modul în care se dezvoltă organismul sau în modul în care funcționează organismul.
  • Susținerea altor teste prenatale, cum ar fi prelevarea de probe de vilozități coriale (numită și CVS) sau amniocenteza (numită și amniocenteză). CVS este atunci când se prelevează celule din placentă pentru testare. Placenta este un țesut care furnizează nutrienți pentru copil.  Amniocenteza este un test prin care se prelevează lichidul amniotic și celule din sacul din jurul bebelușului dumneavoastră. 
  • Verificarea altor complicații ale sarcinii, inclusiv sarcina ectopică, sarcina molară și avortul spontan.

Tipuri de ultrasunete în sarcină

Diferite tehnici avansate de ecografie sunt utilizate pentru a obține o imagine mai amplă și pentru a monitoriza mai bine sarcina. Acestea îi pot oferi medicului informațiile necesare pentru a pune un diagnostic dacă au fost detectate anumite probleme.

Ecografia transabdominală

Când auziți despre ecografie în timpul sarcinii, cel mai probabil este vorba de acest tip de ecografie – transabdominală. În timpul acestei proceduri, trebuie să vă întindeți pe spate pe o masă de examinare, iar abdomenul este acoperit cu un strat subțire de gel. Gelul ajută undele sonore să se miște mai ușor, astfel încât să fie obținută o imagine mai bună. Apoi, medicul deplasează transductorul pe abdomen. Este posibil să fie necesar să beți mai multe apă cu aproximativ 2 ore înainte de examinare pentru a avea vezica plină în timpul testului. O vezică plină ajută ca undele sonore să se miște mai ușor pentru a obține o imagine mai bună. Ecografia este nedureroasă, dar puteți simți un disconfort dacă aveți vezica plină. De obicei, acest tip de ecografie durează aproximativ 20 de minute.

Ecografia transvaginală

Se poate face o ecografie transvaginală pentru a obține o imagine mai clară a fătului și a organelor interne. De-obicei această ecografie este utilizată în primele etape ale sarcinii, când capturarea unei imagini clare poate fi mai dificilă. Pentru acest test, o mică sondă de ultrasunete este introdusă în vagin. Medicul deplasează în ea un transductor subțire în formă de baghetă. Este posibil să simțiți o oarecare presiune din partea transductorului, dar nu ar trebui să provoace durere. Vezica dumneavoastră trebuie să fie goală sau doar parțial plină. Acest tip de ecografie durează, de asemenea, aproximativ 20 de minute.

Ecografie 3-D

Spre deosebire de o ecografie tradițională 2-D, o ecografie 3-D îi permite medicului să vadă lățimea, înălțimea și adâncimea fătului și a organelor dumneavoastră. Această ecografie poate fi deosebit de utilă pentru a diagnostica orice problemă suspectată în timpul sarcinii. O ecografie 3-D urmează aceeași procedură ca și o ecografie standard, dar folosește o sondă specială și un software pentru a crea imaginea 3-D. Însă pentru a realiza această procedură, medicul are nevoie de o pregătire specială. Prin urmare, este posibil să nu fie disponibilă în orice unitate medicală. 

Ecografia 4-D

O ecografie 4-D poate fi numită și ecografie dinamică 3-D. Spre deosebire de alte ecografii, o ecografie 4-D creează un videoclip în mișcare al fătului. Aceasta creează o imagine mai bună a feței și a mișcărilor bebelușului. De asemenea, captează mai bine evidențele și umbrele. Ecografia 4-D se efectuează în mod similar cu alte ecografii, dar cu un echipament special.

Ecocardiografie fetală

O ecocardiografie fetală se efectuează dacă medicul suspectează că bebelușul ar putea avea defecte cardiace congenitale. Acest test poate fi efectuat în mod similar cu o ecografie de sarcină tradițională, dar ar putea dura mai mult timp pentru a fi finalizat. Ecografia fetală captează o imagine în profunzime a inimii fătului – una care arată dimensiunea, forma și structura inimii. De asemenea, îi oferă medicului informații privind modul în care funcționează inima bebelușului dumneavoastră, ceea ce poate fi util în diagnosticarea problemelor cardiace.

Ecografia Doppler 

Acest tip de ecografie este folosit pentru a verifica fluxul sangvin al bebelușului dacă acesta nu crește normal. Medicul folosește un transductor pentru a asculta bătăile inimii bebelușului dumneavoastră și pentru a măsura fluxul sanguin în cordonul ombilical și în unele dintre vasele de sânge ale bebelușului. De asemenea, este posibil să vi se facă o ecografie Doppler dacă aveți boala Rh. Aceasta este o afecțiune a sângelui care poate cauza probleme grave copilului dumneavoastră dacă nu este tratată. Ecografia Doppler este folosită de obicei în ultimul trimestru, dar poate fi făcută și mai devreme.

Cum este efectuată ecografia în sarcină?

Înainte de procedură

Nu există o pregătire specială pentru o ecografie. Unii medici responsabili de o sarcină vă cer să veniți cu vezica plină și să nu folosiți toaleta înainte de test. Acest lucru îi ajută să vadă mai bine bebelușul la ecografie. Puteți aduce o persoană de sprijin, dar aducerea copiilor este descurajată, deoarece acesta este un test important care necesită o concentrare totală. Este posibil să vi se ceară să vă schimbați într-un halat de spital, dar acest lucru nu este de obicei necesar pentru ecografiile abdominale. Dacă medicul dvs. efectuează o ecografie transvaginală în primul trimestru, veți îmbrăca un halat de spital sau vă veți dezbrăca de la brâu în jos.

În timpul procedurii

Veți sta întinsă pe o masă de examinare în timpul testului. Cele mai multe ecografii au loc într-o cameră slab luminată, ceea ce permite vizualizarea mai clară a ecranului. Ecografistul aplică o cantitate mică de gel solubil în apă pe pielea abdomenului. Acest gel nu dăunează pielii și nu pătează hainele, dar este posibil să lase o senzație rece. Acest gel ajută la transmiterea mai eficientă a undelor sonore.

Apoi, ecograful plasează un transductor pe abdomenul dumneavoastră. Transductorul trimite unde sonore în corp, care se reflectă pe structurile interne, inclusiv pe bebelușul dumneavoastră. Undele sonore care se reflectă înapoi creează imagini pe un ecran. Ecograful utilizează aceste imagini pentru a face măsurători importante, cum ar fi circumferința și lungimea capului bebelușului. Este posibil să îl vedeți trasând linii pe ecran sau făcând clic pe un buton pentru a “îngheța” anumite unghiuri.

Nu există practic niciun disconfort în timpul unei ecografii prenatale. Este posibil să simțiți un ușor disconfort doar dacă trebuie să aveți vezica plină. Testul cu ultrasunete durează aproximativ 30 de minute. Dacă aveți o ecografie transvaginală, procesul este diferit doar prin faptul că transductorul se află în interiorul vaginului și nu pe abdomen.

După procedură

Pentru majoritatea femeilor, ecografia arată că bebelușul crește normal. Dacă ecografia este normală, asigurați-vă că mergeți în continuare la controalele prenatale. Uneori, ecografia poate arăta că mama sau bebelușul au nevoie de îngrijire specială. De exemplu, dacă ecografia arată că bebelușul are spina bifida, acesta poate fi tratat în uter înainte de naștere. Dacă ultrasunetele arată că bebelușul este cu picioarele în jos (în loc de capul în jos), medicul poate încerca să întoarcă poziția bebelușului, sau va fi necesară o naștere prin cezariană. O cezariană este o intervenție chirurgicală prin care bebelușul se naște printr-o tăietură pe care medicul o face pe burtă și în uter.

Când se efectuează o ecografie?

Ecografiile din primul trimestru

Nu toată lumea beneficiază de o ecografie în primul trimestru în timpul sarcinii, dar uneori aceasta poate fi utilizată pentru a determina viabilitatea, pentru a stabili termenul sarcinii sau dacă există suspiciuni de complicații. Prima ecografie, cunoscută și sub numele de ecografie fetală sau sonogramă, ar putea avea loc la șase-opt săptămâni de sarcină. În plus față de un test de sarcină, unii medici folosesc ecografiile pentru a confirma sarcina.

În general, ecografiile la începutul sarcinii pot:

  • Să stabilească vârsta gestațională
  • Să determine numărul de fetuși
  • Să determine dacă doi fetuși împart placenta și sacul amniotic

Cu toate acestea, nu toată lumea va beneficia de această scanare timpurie. Nu se recomandă efectuarea unei ecografii de rutină la începutul sarcinii decât în cazul în care există un indiciu clinic al unei complicații. Astfel, de exemplu, unii medici vor efectua ecografii timpurii doar pentru anumite afecțiuni cu risc ridicat de sarcină, cum ar fi sângerări, dureri abdominale sau pentru a exclude sarcina ectopică, tulburări congenitale sau avort spontan.

La începutul sarcinii, ecografia se face de obicei pe cale transvaginală, care oferă cea mai clară imagine a uterului și a embrionului în acest stadiu incipient. În acest caz, medicul va plasa o sondă transductoare subțire, asemănătoare unei baghete, care transmite unde sonore de înaltă frecvență prin uterul dumneavoastră în vagin. Undele sonore ricoșează în făt și trimit semnale înapoi la un aparat, care convertește aceste reflexii într-o imagine alb-negru a uterului dumneavoastră. Deși structurile cardiace nu sunt încă complet dezvoltate la șase săptămâni de gestație, este posibil să se vadă impulsurile electrice ale inimii în dezvoltare (denumite uneori activitate cardiacă embrionară).

O ecografie de transluciditate nucală (NT) are loc în jurul săptămânilor 10-13 de sarcină. Aceasta măsoară spațiul din spatele gâtului fătului. Măsurătorile anormale pot indica sindromul Down și alte dizabilități congenitale ale inimii, abdomenului și scheletului. Pe lângă o ecografie abdominală, un screening NT include măsurarea hormonilor și a proteinelor cu ajutorul unui test de sânge. Acest test este opțional pentru orice persoană însărcinată. Uneori, oamenii aleg să facă această ecografie pentru a atenua îngrijorările legate de sănătatea copilului lor. Alteori, medicul ar putea să o recomande dacă mama prezintă risc de complicații sau dacă are un istoric familial de tulburări congenitale. Pe lângă depistarea anomaliilor, această ecografie poate oferi aceleași informații ca și o scanare anterioară, inclusiv o dată estimată a nașterii, “lungimea coroanei și a șoldului” (măsurarea de la cap la fund), numărul de copii din uter și activitatea cardiacă a fătului.

Ecografia din al doilea trimestru

Al doilea trimestru este cel mai frecvent moment pentru o ecografie prenatală de rutină. Ecografia de anatomie, o scanare amănunțită a corpului și a organelor în dezvoltare ale bebelușului, este oferită fiecărei gravide. Această ecografie de sarcină detaliată are loc, în general, între săptămânile 18 și 22 în al doilea trimestru. Este cel mai amănunțit control pe care îl va avea bebelușul tău înainte de a se naște. În timpul scanării anatomice, numită și ecografie de nivel II, medicul va verifica ritmul cardiac al bebelușului dumneavoastră și va căuta anomalii la nivelul creierului, inimii, rinichilor și ficatului. De asemenea, va număra degetele de la mâini și de la picioare ale bebelușului, va examina placenta și va măsura nivelul lichidului amniotic. Probabil că vor putea vedea organele genitale ale bebelușului pentru a presupune sexul. Dacă nu doriți să știți despre sexul copilului dumneavoastră, asigurați-vă că informați tehnicianul din timp. 

Ecografia din al treilea trimestru

Mulți viitori părinți nu au nevoie de o ecografie în al treilea trimestru. Dar dacă sarcina dumneavoastră este considerată cu risc ridicat, aceasta poate fi recomandată. De exemplu, dacă aveți tensiune arterială ridicată, sângerări, niveluri scăzute de lichid amniotic, contracții premature sau aveți peste 35 de ani, medicul poate efectua ecografii în cabinet, cu rezoluție scăzută, în timpul unora dintre vizitele prenatale din trimestrul al treilea, pentru reasigurare. În plus, dacă o scanare anterioară a constatat că placenta dvs. se afla în apropierea sau acoperă colul uterin (numită placenta previa), veți avea nevoie de ecografii suplimentare pentru a monitoriza locația acesteia.

Care este prețul unei ecografii în sarcină?

Prețurile ecografiilor depind de locația dumneavoastră, de medic și, cel mai important, de tipul de ecografie. În general, prețurile variază între 200-250 RON. În unele cazuri, dacă aveți asigurare de sănătate, aceasta ar putea acoperi costul ecografiilor prenatale (cel puțin parțial) dacă acestea sunt în scopuri medicale. Întrebați întotdeauna medicul și compania de asigurări dacă nu sunteți sigură cât va trebui să plătiți.

Întrebări frecvente

  1. Poate o ecografie să-mi facă rău mie sau copilului meu?
    Ecografia este sigură pentru dvs. și pentru bebelușul atunci când este efectuată de către medicul dvs. Această procedură este folosită de peste 30 de ani și nu s-au descoperit riscuri periculoase. Dacă sarcina este sănătoasă, ecografia este bună pentru a exclude problemele, însă aceasta nu poate identifica orice problemă. De exemplu, este posibil să rateze unele defecte congenitale. Uneori, o ecografie de rutină poate sugera că există o problemă la naștere, când în realitate nu există una. În timp ce testele de urmărire arată adesea că bebelușul este sănătos, alarmele false pot cauza îngrijorare pentru părinți. De asemenea, uneori, scanarea poate furniza informații care pot însemna că trebuie să luați alte decizii importante. De exemplu, este posibil să vi se ofere teste suplimentare, cum ar fi amniocenteza, care prezintă un risc de avort spontan.
  2. Cât durează o ecografie?
    O ecografie durează de obicei între 20 și 30 de minute. Cu toate acestea, este posibil ca ecograful să nu poată obține imagini bune dacă bebelușul se află într-o poziție incomodă sau se mișcă prea mult. În astfel de cazuri, scanarea poate dura mai mult sau trebuie să fie repetată la un alt moment.
  3. Dacă scanarea arată că bebelușul dvs. are mai multe șanse de a avea o afecțiune, ce se întâmplă în continuare?
    Dacă ecografia arată că bebelușul dvs. este mai probabil să aibă o afecțiune, ecograful poate solicita o a doua opinie de la un alt membru al personalului. S-ar putea să vi se ofere un alt test pentru a afla cu certitudine dacă bebelușul are afecțiunea respectivă. Dacă vi se oferă alte teste, vi se vor oferi mai multe informații despre acestea, astfel încât să puteți decide dacă doriți sau nu să le faceți. Veți putea discuta acest lucru cu moașa sau consultantul dumneavoastră. Dacă este necesar, veți fi îndrumată către un specialist, eventual în alt spital.
  4. De ce este importantă o ecografie  în timpul sarcinii?
    O ecografie este una dintre puținele modalități prin care medicul vă poate vedea și auzi bebelușul în timpul sarcinii. Aceasta îl poate ajuta să determine termenul sarcinii, dacă bebelușul dumneavoastră crește în mod corespunzător sau dacă există probleme potențiale cu sarcina. Ecografiile pot avea loc în orice moment al sarcinii, dacă medicul consideră acest lucru necesar.
  5. Este sigur să faci o ecografie în fiecare lună în timpul sarcinii?
    Studiile au arătat că ecografiile sunt sigure în timpul sarcinii. Nu există efecte secundare dăunătoare pentru dumneavoastră sau pentru bebeluș. Cu toate acestea, majoritatea asociațiilor medicale majore recomandă ca medicii care se ocupă de sarcină să facă ecografii doar atunci când testele sunt necesare din punct de vedere medical. Dacă ecografiile sunt normale, iar sarcina dumneavoastră nu are complicații sau prezintă un risc scăzut, nu sunt necesare ecografiile repetate.
  6. Pot să aduc familia sau prietenii cu mine atunci când fac ecografia?
    Da. Este posibil să doriți ca cineva să vină cu dumneavoastră la programarea pentru scanare. Cele mai multe spitale nu permit copiilor să participe la scanări, deoarece, de obicei, nu sunt disponibile servicii de îngrijire a copiilor. Vă rugăm să întrebați spitalul despre acest lucru înainte de programare. Nu uitați că o ecografie este o examinare medicală importantă și este tratată în același mod ca orice altă investigație.
  7. Care sunt motivele pentru care aveți nevoie de mai multe ecografii în timpul sarcinii?
    Există mai multe motive pentru care medicul de îngrijire a sarcinii poate solicita ecografii suplimentare în timpul sarcinii. Unele dintre aceste motive includ:
    – Probleme cu ovarele, uterul, colul uterin sau alte organe pelvine.
    – Bebelușul dvs. este mic pentru vârsta gestațională sau medicul suspectează RCI (restricție de creștere intrauterină).
    – Probleme cu placenta, cum ar fi placenta previa sau dezlipirea placentei.
    – Sunteți însărcinată cu gemeni, tripleți sau mai mulți copii.
    – Bebelușul este în poziție de breech.
    – Aveți prea mult lichid amniotic (polihidramnios).
    – Aveți prea puțin lichid amniotic (oligohidramnios).
    – Aveți o afecțiune precum diabetul gestațional sau preeclampsia.
    – Bebelușul are o afecțiune congenitală.
    Rezultatele normale la ecografiile de sarcină pot varia. În general, un rezultat normal înseamnă că bebelușul dumneavoastră pare sănătos și că medicul dumneavoastră nu a găsit nicio problemă.

Concluzie

O ecografie în timpul sarcinii poate fi atât interesantă, cât și îngrijorătoare. Medicul folosește ultrasunetele pentru a avea o idee mai bună despre cum crește și se dezvoltă copilul dumneavoastră. Există diferite tipuri de ecografii, iar momentul efectuării acesteia depinde de recomandările medicului. Cele mai multe persoane însărcinate fac două ecografii – una în primul trimestru și una în al doilea trimestru. Cu toate acestea, dacă există o potențială complicație sau un motiv medical, se vor comanda mai multe ecografii ca măsură de precauție. Dacă doriți să aflați mai multe informații despre procedură și despre pașii ulteriori, întrebați întotdeauna medicul, el vă este alături pentru a vă sprijini pe parcursul întregii călătorii.