Meniu

Ecografie testiculara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecografia testiculară  este un test de imagistică care examinează scrotul. Scrotul este sacul acoperit de carne care atârnă între picioare la baza penisului și care conține testiculele. Testiculele sunt organele de reproducere masculine care produc spermatozoizi și hormonul testosteron. Acestea sunt situate în scrot, împreună cu alte organe mici, vase de sânge și un mic tub numit canal deferent.

Ce este o ecografie testiculară?

O ecografie testiculară este un test de diagnosticare care obține imagini ale testiculelor și ale țesuturilor înconjurătoare din scrot. Este cunoscută și sub numele de ecografie testiculară sau ecografie scrotală.  Este principala metodă utilizată pentru a ajuta la evaluarea afecțiunilor testiculelor, epididimului (tuburile imediat lângă testicule care colectează sperma) și scrotului. Ecografiile cu ultrasunete pot oferi imagini fixe sau în mișcare, în timp real. Datele din imaginile în mișcare sunt utile pentru a examina fluxul sanguin către și dinspre testicule. Aceasta este sigură, neinvazivă și nu utilizează radiații ionizante.

De ce este necesară o ecografie testiculară?

Această procedură este utilizată de obicei pentru:

  • Testarea nodulilor testiculari. Dacă un medic suspectează că un bărbat are cancer testicular, o ecografie testiculară este unul dintre primele teste pe care le va efectua medicul. Acesta este folosit pentru a afla dacă un nodul găsit în testicule este probabil să fie canceros sau nu. Imaginile cu ultrasunete îl pot ajuta pe medic să vadă dimensiunea și localizarea nodulului și să identifice dacă nodulul este umplut cu lichid, care este adesea inofensiv, sau solid, care poate fi canceros. Într-o ocazie rară, în interiorul testiculului este detectat un nodul malign, iar diagnosticul este cancer testicular. Imaginile cu ultrasunete vor arăta un nodul sau o masă în testicul care prezintă caracteristicile tipice ale cancerului. În cazul în care radiologul suspectează un cancer testicular primar, pacientul va fi trimis la un urolog pentru tratament.
  • Testarea torsiunii testiculare. Aceasta este o afecțiune gravă, foarte dureroasă, care necesită asistență medicală de urgență. Ea apare atunci când cordonul spermatic, care furnizează sânge testiculului, se răsucește. Torsiunea testiculară este cauzată de atașamentele anormal de libere ale țesuturilor care se formează în timpul dezvoltării fetale. Torsiunea apare frecvent în timpul adolescenței și mai rar în perioada neonatală. Dacă torsiunea testiculară nu este tratată imediat, alimentarea cu sânge poate fi întreruptă, ceea ce duce la moartea țesutului testiculului. Adesea, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a preveni deteriorarea în continuare a testiculului. O persoană ar trebui să se prezinte imediat la medic dacă are dureri puternice de testicul fără o cauză aparentă.
  • Testarea epididimitei. O cauză frecventă a durerii scrotale este epididimita, o inflamație a epididimului, care este tubul strâns înfășurat în spatele testiculului ce stochează și transportă sperma. Aceasta se poate trata cu antibiotice, în caz contrar poate duce la un abces sau la pierderea fluxului sanguin către testicule. Inflamația este cauzată de obicei de o infecție și poate provoca acumularea de lichid în jurul testiculului, având ca rezultat un nodul sau o umflătură. 
  • Verifică infertilitatea. Testiculele produc și stochează spermatozoizii. Problemele care afectează testiculele pot provoca uneori infertilitate masculină. Problemele potențiale includ infecții, leziuni, intervenții chirurgicale anterioare sau boli. O altă problemă care poate fi examinată și care poate cauza infertilitate este varicocelul (vene varicoase în interiorul scrotului).
  • Testarea testiculelor nedeschise. Aceasta este o afecțiune frecventă care afectează bărbații tineri. În timpul dezvoltării fetale, testiculele ar trebui să se deplaseze în mod natural în jos, din interiorul abdomenului, pentru a se așeza în cele din urmă în afara corpului, în scrot. Acest lucru se întâmplă de obicei înainte de naștere, dar poate dura până la 6 luni după naștere pentru a se produce. Dacă testiculele nu coboară până când băiatul împlinește 6 luni, este esențial să consultați un specialist. Uneori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Operația este de obicei simplă și presupune ca un chirurg să mute testiculele în jos, astfel încât acestea să se așeze în poziția corectă în organism.
  • Testiculul absent sau necoborât. Se estimează că aproximativ 3% dintre băieții născuți la termen au un testicul nedescoperit. În mod normal, testiculul migrează din abdomen în jos printr-un pasaj scurt numit canal inghinal și apoi în poziția obișnuită în sacul scrotal înainte de naștere. Dacă nu este prezent în sacul scrotal, este posibil ca testiculul să se fi oprit în regiunea inghinală, caz în care examenul cu ultrasunete îl va vedea adesea. Dacă testiculul nu a părăsit cavitatea abdominală, este posibil ca acesta să nu fie văzut prin ecografie. În cazul în care nu se detectează un testicul, poate fi consultat un urolog pentru a decide dacă sunt necesare imagini suplimentare, cum ar fi un RMN, pentru a determina localizarea acestuia. În cazul în care se constată că testiculul se află în regiunea inghinală, acesta poate fi mutat în scrot. Dacă este lăsat prea mult timp în abdomen, testiculul poate deveni canceros și poate fi necesară îndepărtarea lui.

Alte afecțiuni care sunt diagnosticate prin ecografie testiculară includ:

  • Orhită – Umflătură/inflamație a testiculului din cauza unei infecții bacteriene sau virale.
  • Varicocel – Extinderea venelor din interiorul scrotului (sacul liber de piele care ține fiecare testicul)
  • Hidrocel O acumulare de lichid în jurul testiculului
  • Spermatocele – Un chist rotund umplut cu lichid care se dezvoltă în epididimis
  • Traumatisme în zona scrotală – există diferite motive care pot traumatiza zona scrotală.

Cum să vă pregătiți pentru ecografia testiculară?

În mod obișnuit, nu este necesară nicio pregătire specială pentru o ecografie testiculară. Nu este nevoie să faceți schimbări în dietă, să țineți post sau să mențineți vezica plină înainte de examinare. De obicei, nu veți primi sedative, anestezie sau agenți de amorțire. Rareori este nevoie să întrerupeți utilizarea medicamentelor înainte de o ecografie testiculară. Cu toate acestea, ar trebui totuși să discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre orice medicamente pe bază de prescripție medicală sau fără prescripție medicală pe care le luați. Purtați haine confortabile și largi. Este posibil să fie nevoie să vă scoateți toate hainele și bijuteriile din zona care urmează să fie examinată și să vă schimbați într-un halat pentru ecografia testiculară. Nu este necesară nicio altă pregătire. 

Dacă fiul dumneavoastră este supus examinării, explicați-i procedura. În cele mai multe cazuri, îl veți putea însoți în sala de examinare pentru a-l sprijini și reasigura.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii testiculare?

O ecografie testiculară este, de obicei, o procedură ambulatorie efectuată în departamentul de radiologie al unui spital sau la cabinetul unui medic. Este nedureroasă și ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute.  Examinarea va fi efectuată de un profesionist medical specializat în ecografie testiculară. Acesta poate fi un radiolog, un urolog sau un ecografist. Înainte de a începe, aceștia ar trebui să explice ce se va întâmpla în timpul examinării.

Este posibil să trebuiască să vă schimbați într-un halat de spital. După aceea, veți sta întins pe spate cu picioarele desfăcute. Tehnicianul de ultrasunete poate pune un prosop sub scrot pentru a-l menține ridicat. Este posibil să pună benzi largi de bandă adezivă peste coapse și sub scrot pentru a vă ridica scrotul. Va trebui să stați complet nemișcat în timpul procedurii.

Tehnicianul va aplica un gel cald, pe bază de apă, pe testiculele dumneavoastră. Acest gel va permite transductorului să alunece peste corpul dumneavoastră. De asemenea, acesta facilitează conducerea undelor sonore. Apoi va glisa transductorul în jurul scrotului, mișcându-se înainte și înapoi. Este posibil să simțiți o presiune în timp ce tehnicianul îl împinge ferm împotriva corpului dumneavoastră sau un disconfort dacă există presiune pe o zonă în care aveți sensibilitate din cauza unei anomalii. Tehnicianul va poziționa transductorul împotriva corpului dumneavoastră din diferite unghiuri.

După procedură, tehnicianul va șterge gelul de pe corpul dumneavoastră. După ecografia testiculară, vă puteți relua activitățile și dieta normală. Nu este necesară nicio perioadă de recuperare.

Întrebări frecvente

  1. Ce veți experimenta în timpul și după procedură?
    Majoritatea examinărilor cu ultrasunete sunt nedureroase, rapide și ușor de tolerat. Ecografia testiculară este de obicei finalizată în 15-30 de minute, deși uneori este necesar mai mult timp. Dacă vă însoțiți fiul în timpul procedurii, rugați-l să stea nemișcat, astfel încât undele sonore să poată produce imaginile corespunzătoare. Bebelușii supuși examinării ar putea plânge, dar acest lucru nu ar trebui să interfereze cu procedura. Când examinarea este finalizată, tehnologul vă poate cere să vă îmbrăcați și să așteptați în timp ce analizează imaginile ecografice. După o ecografie testiculară, ar trebui să vă puteți relua imediat activitățile normale.
  2. Ce înseamnă rezultate anormale?
    Cauzele posibile ale rezultatelor anormale includ colectarea de vene foarte mici, numită varicocel, infecție sau abces, chist necanceros (benign), răsucirea testiculului care blochează fluxul sanguin, numit torsiune testiculară, și tumoare testiculară. Însă, rezultatele anormale înseamnă lucruri diferite pentru fiecare caz în parte, respectiv, este recomandat să cereți explicații medicului.
  3. Există riscuri implicate de o ecografie testiculară?
    O ecografie testiculară nu vă va expune riscului de a avea probleme de sănătate. Nu există expunere la radiații în timpul procedurii. Cu toate acestea, este posibil să aveți dureri sau disconfort sporit în timpul procedurii dacă aveți anumite probleme testiculare, cum ar fi torsiunea testiculară sau o infecție.
  4. Care sunt limitările ecografiei testiculare?
    Ecografia testiculară este utilă pentru a găsi anomalii, cum ar fi masele din scrot sau testicule. Cu toate acestea, nu permite întotdeauna un diagnostic exact, adică tipul exact de țesut din care este compusă o masă, în special atunci când masa este solidă. Imaginile fluxului sanguin al testiculelor nu sunt întotdeauna fiabile pentru a determina prezența sau absența alimentării cu sânge a unui testicul care s-a răsucit. Atunci când se caută un testicul absent, este posibil ca ultrasunetele să nu-l poată găsi dacă acesta este localizat în abdomen, deoarece buclele intestinale pline de gaz pot bloca vederea.

Concluzie

Ecografia testiculară este o modalitate neinvazivă și nedureroasă prin care specialiștii pot evalua simptomele ieșite din comun pe care un bărbat le poate avea la testicule. Cele mai frecvente simptome care conduc la o ecografie testiculară includ durerea, umflarea sau detectarea unui nodul. Ocazional, ecografia este necesară și pentru a examina o leziune în zona testiculară. De obicei, un bărbat este trimis la un radiolog pentru o ecografie testiculară de către medicul său de familie sau urolog.