Meniu

Ecografie transesofagiana

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O ecocardiogramă transesofagiană (ETE) este un tip de test ecografic care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale inimii. Spre deosebire de alte tipuri de ecografii, o ETE creează imagini din interiorul corpului dumneavoastră. Medicul vă ghidează un tub subțire și flexibil în esofag. Un ETE poate diagnostica multe probleme, inclusiv cheaguri de sânge și infecții la nivelul inimii dumneavoastră.

Ce este ecocardiografia transesofagiană?

O ecocardiogramă transesofagiană (ETE) utilizează ecocardiografia pentru a evalua structura și funcția inimii. În timpul procedurii, un transductor trimite unde sonore ultrasonice. Atunci când transductorul este plasat în anumite locații și unghiuri, undele sonore ultrasonice se deplasează prin piele și alte țesuturi corporale până la țesuturile inimii, unde undele ricoșează sau “răsună” în structurile inimii. Transductorul captează undele reflectate și le trimite la un computer. Calculatorul afișează ecourile sub forma unor imagini ale pereților și valvelor inimii.

O ecocardiogramă tradițională se face prin plasarea transductorului pe suprafața pieptului. Aceasta se numește ecocardiogramă transtoracică. O ecocardiogramă transesofagiană se face prin introducerea unei sonde cu un transductor în esofag. Aceasta oferă o imagine mai clară a inimii deoarece undele sonore nu trebuie să treacă prin piele, mușchi sau țesut osos. Sonda ETE este mult mai aproape de inimă, deoarece esofagul și inima se află chiar unul lângă celălalt. Dacă sunteți supraponderal sau aveți anumite boli pulmonare, acestea pot interfera cu imaginile inimii atunci când transductorul este plasat pe peretele toracic. Anumite afecțiuni ale inimii sunt mai bine văzute cu ajutorul ETE, cum ar fi tulburările valvei mitrale, cheagurile de sânge sau masele din interiorul inimii, o ruptură a mucoasei aortei și structura și funcția valvelor cardiace artificiale.

O ETE poate utiliza unul sau mai multe dintre cele câteva tipuri speciale de ecocardiografie, enumerate mai jos:

 • Ecocardiografia în mod M. Acesta este cel mai simplu tip de ecocardiografie. Realizează o imagine care este similară cu o trasare, mai degrabă decât o imagine reală a structurilor inimii. Este utilă pentru măsurarea structurilor inimii, cum ar fi camerele de pompare ale inimii, dimensiunea inimii în sine și grosimea pereților acesteia.
 • Ecocardiografie Doppler. Această tehnică este utilizată pentru a evalua fluxul sanguin prin camerele și valvele inimii. Cantitatea de sânge pompată la fiecare bătaie este un indiciu al funcționării inimii. De asemenea, Doppler poate detecta un flux sanguin anormal în interiorul inimii, ceea ce poate însemna că există o problemă la una sau mai multe valve cardiace sau la pereți.
 • Doppler color. Doppler color este o formă îmbunătățită de ecocardiografie Doppler. Cu Doppler color, se folosesc culori diferite pentru a desemna direcția fluxului sanguin. Acest lucru simplifică interpretarea tehnicii Doppler.
 • Ecocardiografie 2-D (bidimensională). Această tehnică este utilizată pentru a vizualiza mișcarea structurilor inimii în timp real. O vedere ecografică 2-D apare în formă de con pe monitor. Aceasta arată mișcarea în timp real a structurilor inimii, fapt ce îi permite medicului să vadă diversele structuri cardiace la lucru și să le evalueze folosind o singură secțiune sau o imagine bidimensională.
 • Ecocardiografie 3-D (tridimensională). Această tehnică captează imagini tridimensionale ale structurilor inimii cu mai multe detalii decât ecografia 2-D. Imaginile în timp real permit o evaluare mai precisă a funcției cardiace prin utilizarea măsurătorilor efectuate în timp ce inima bate.

De ce ați putea avea nevoie de o ecocardiografie transesofagiană?

Imaginile detaliate oferite de ETE îi pot ajuta pe medici să vadă:

 • Dimensiunea inimii și cât de groși sunt pereții acesteia.
 • Cât de bine pompează inima dumneavoastră.
 • Dacă există țesuturi anormale în jurul valvelor inimii, care ar putea indica infecții bacteriene, virale sau fungice, sau cancer.
 • Dacă sângele se scurge înapoi prin valvele inimii (regurgitare) sau dacă valvele sunt îngustate sau blocate (stenoză).
 • Dacă există cheaguri de sânge în camerele inimii dumneavoastră, în special în camera superioară, de exemplu după un accident vascular cerebral.

Medicii folosesc ETE pentru a găsi probleme în structura și funcția inimii dumneavoastră. ETE poate oferi imagini mai clare ale camerelor superioare ale inimii și ale supapelor dintre camerele superioare și inferioare ale inimii decât ecocardiogramele standard. De asemenea, medicii pot utiliza ETE dacă aveți un perete toracic gros, sunteți obez, aveți bandaje pe piept sau folosiți un ventilator pentru a vă ajuta să respirați. Ecocardiografia transesofagiană poate fi efectuată pentru a evalua semnele și simptomele care pot sugera: 

 • Ateroscleroză – o înfundare treptată a arterelor de către materiale grase și alte substanțe din sânge.
 • Cardiomiopatie – o mărire a inimii din cauza îngroșării sau slăbirii mușchiului cardiac.
 • Boală cardiacă congenitală – defecte ce apar în timpul formării inimii fătului. ETE poate ajuta la evaluarea și localizarea anomaliei, precum și la determinarea efectului acesteia asupra fluxului sanguin cardiac.
 • Insuficiență cardiacă – o afecțiune în care mușchiul inimii a slăbit într-o măsură în care sângele nu poate fi pompat eficient. Acest lucru poate provoca acumularea de lichid (congestie) în vasele de sânge și în plămâni, precum și în picioare, glezne și alte părți ale corpului.
 • Anevrism – o slăbire și o umflare a unei părți a mușchiului cardiac sau a aortei, artera mare care transportă sângele oxigenat din inimă către restul corpului.
 • Boala valvei inimii – funcționarea defectuoasă a uneia sau a mai multor valve cardiace care poate bloca circulația sângelui în interiorul inimii sau poate duce la scurgerea sângelui înapoi (regurgitare).
 • Tumoare cardiacă – o tumoare a inimii poate apărea pe suprafața exterioară a inimii, în una sau mai multe camere ale inimii sau în țesutul muscular al inimii.
 • Pericardită – o inflamație sau o infecție a sacului care înconjoară inima.
 • Endocardită infecțioasă – o infecție a inimii, care afectează de obicei valvele inimii.
 • Disecția aortică – o ruptură în peretele aortei.
 • Cheag de sânge și accident vascular cerebral – se pot forma în interiorul camerelor inimii, se pot desprinde și apoi pot ajunge la creier sau în alte zone ale corpului. Acest lucru poate provoca un accident vascular cerebral sau alte probleme. Cel mai adesea, aceste cheaguri se formează în cazul unor ritmuri cardiace neregulate sau al stagnării fluxului sanguin în inimă.

ETE poate ajuta la investigarea condițiilor medicale care pun în pericol viața. În unele situații critice, furnizorii folosesc ETE fără a utiliza mai întâi ETT(ecografie transtoracică). Acest lucru se poate întâmpla dacă aveți una dintre următoarele afecțiuni fără o cauză clară:

 • Instabilitate hemodinamică, adică probleme cu tensiunea arterială și fluxul sanguin.
 • Hipotensiune arterială, adică tensiune arterială scăzută.
 • Hipoxie, adică oxigen scăzut.

ETE poate fi, de asemenea, utilizat inițial, fără o ETT prealabilă, pentru a investiga:

 • Disecția aortică sau alte probleme bruște ale aortei care pot necesita investigații urgente.
 • Atac de cord.
 • Probleme la valva protetică (cum ar fi un cheag de sânge sau o infecție).
 • Traumatisme la nivelul toracelui.

Alte motive suplimentare pentru care se poate face o ETE includ:

 • Pentru a evalua inima în timpul operației pe cord deschis, după proceduri, cum ar fi bypass-ul coronarian sau înlocuirea sau repararea valvei.
 • Pentru a evalua inima în timpul unei intervenții chirurgicale non-cardiace.
 • Înainte de cardioversia pentru fibrilație atrială sau flutter atrial pentru a vă asigura că nu există cheaguri.
 • Pot exista și alte motive pentru ca medicul dumneavoastră să vă recomande un ETE.

ETE este un instrument valoros în timpul anumitor intervenții chirurgicale și proceduri. Medicul poate utiliza ETE înainte de operație pentru a vă verifica anatomia. De asemenea, poate utiliza ETE după aceea pentru a confirma succesul operației. Procedura poate fi utilizată pentru:

 • Intervenții chirurgicale pentru boli cardiace congenitale
 • Repararea valvei
 • Înlocuirea valvei

Cum să vă pregătiți pentru o ecocardiografie transesofagiană?

Medicul vă va explica procedura iar dvs. veți putea adresa întrebări. Apoi, vi se va cere să semnați un formular de consimțământ care vă dă permisiunea de a face testul. Citiți formularul cu atenție și puneți întrebări dacă ceva nu este clar. Va trebui să postiți o anumită perioadă înainte de procedură. Medicul vă va spune cât timp trebuie să postiți (să nu mâncați nimic), fie pentru câteva ore, fie peste noapte.

Dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi, anuntați medicul despre acest lucru. De asemenea, informați-l dacă sunteți alergic sau sensibil la medicamente, anestezie locală sau latex, dacă luați medicamente (cu sau fără prescripție medicală) și suplimente pe bază de plante, dacă aveți antecedente de tulburări de sângerare sau dacă luați medicamente anticoagulante (care subțiază sângele), aspirină sau alte medicamente care afectează coagularea sângelui. Este posibil să vi se spună să întrerupeți unele dintre aceste medicamente înainte de procedură. De asemenea, dați orice informație medicului dacă aveți o boală a valvelor inimii, o afecțiune cardiacă congenitală sau un istoric de endocardită (infecție a valvelor inimii).

În afară de aceasta, vi se poate solicita un test de sânge înainte de procedură pentru a determina cât timp îi ia sângelui dumneavoastră să se coaguleze. În funcție de starea dumneavoastră medicală, medicul poate solicita și alte pregătiri specifice și alte analize de sânge.

Procedura ETE

În timpul procedurii

O ETE poate fi efectuată în ambulatoriu sau ca parte a șederii în spital. Procedurile pot varia în funcție de starea dumneavoastră și de practicile medicului. Vi se va cere să vă scoateți orice bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu procedura. Dacă purtați proteze dentare sau orice altă proteză orală, acestea vor fi îndepărtate înainte de introducerea sondei ETE. Dacă vi se cere să vă scoateți hainele, vi se va da un halat pe care să îl purtați. După aceea, vi se va cere să vă goliți vezica înainte de procedură și se va introduce o perfuzie (IV) în mână sau în braț pentru a injecta medicamente și pentru a administra lichide intravenoase, dacă este necesar. Veți sta întins pe o masă sau pe un pat, poziționat pe partea stângă. O pernă poate fi plasată la spate pentru sprijin.

Veți fi conectat la un monitor de electrocardiogramă (ECG) care înregistrează activitatea electrică a inimii și monitorizează inima în timpul procedurii cu ajutorul unor electrozi mici, adezivi. Semnele dumneavoastră vitale (ritmul cardiac, tensiunea arterială, ritmul respirației și nivelul de oxigen) vor fi monitorizate în timpul procedurii. Se va aplica un spray anestezic local în partea din spate a gâtului pentru a face trecerea sondei ETE mai confortabilă. În gură va fi plasat un protector de mușcătură. Veți primi un sedativ înainte de procedură pentru a vă ajuta să vă relaxați. Dacă este indicat, se va administra oxigen prin tuburi nazale.

Camera va fi întunecată pentru ca imaginile de pe monitorul ecocardiogramei să poată fi văzute de către medic. Sonda ETE va fi trecută prin gură și pe gât. Este posibil să vi se ceară să înghițiți pentru a ajuta la trecerea sondei. Odată ce sonda se află în locul potrivit, se realizează imaginile. După ce imaginile sunt luate, sonda va fi scoasă din gât.

După procedură

Veți fi mutat într-o zonă de recuperare, unde asistentele vă vor monitoriza ritmul cardiac, ECG-ul, tensiunea arterială și nivelul de oxigen. Când reflexul de căscat a revenit, semnele vitale sunt stabile și sunteți mai alert, electrozii ECG, sonda de oxigen și perfuzia vor fi îndepărtați și veți putea să vă îmbrăcați.

Este posibil să vă simțiți slăbit, obosit sau amețit pentru restul zilei de testare. Ar trebui să vă simțiți normal până a doua zi după procedură. Este posibil să vă doară gâtul timp de câteva zile din cauza introducerii sondei ETE. Dacă procedura a fost efectuată în regim ambulatoriu, puteți fi externat, cu excepția cazului în care medicul stabilește că starea dumneavoastră necesită o observație suplimentară sau internare în spital.

Va trebui să aveți pe cineva care să vă conducă acasă dupè procedură. În rest, vă puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care sunteți sfătuit altfel. În general, nu există niciun tip special de îngrijire în urma unei ETE. Cu toate acestea, puteți primi alte instrucțiuni după procedură, în funcție de situația dumneavoastră particulară.

Întrebări frecvente

 1. Este ETE o procedură invazivă?
  Un ETE este o procedură invazivă deoarece medicul trebuie să introducă un dispozitiv în interiorul corpului dumneavoastră. Este posibil să resimțiți un ușor disconfort. Dar riscul de probleme grave este scăzut.
 2. Care sunt riscurile ETE?
  Riscurile ETE implică trecerea sondei din gură în gât și în esofag. Veți primi medicamente înainte de test pentru a vă calma și pentru a vă amorți gâtul. Dar este posibil să simțiți că vă vine să vomitați. De asemenea, este posibil să vă doară gâtul timp de o zi sau două după test. Riscurile posibile, dar rare, ale ETE includ:
  – Probleme de respirație
  – Probleme de ritm cardiac
  – Sângerare
  – Leziuni la nivelul dinților, gurii, gâtului sau esofagului
  Dacă aveți probleme cunoscute ale esofagului, cum ar fi varice esofagiene, obstrucție sau stenoză esofagiană sau radioterapie în zona esofagului, este posibil să nu puteți efectua o ETE. Medicul vă va evalua cu atenție înainte de a efectua procedura. Pot exista și alte riscuri, în funcție de starea dumneavoastră medicală specifică. Asigurați-vă că discutați orice îngrijorare înainte de procedură.
 3. Este nevoie de anestezie?
  De obicei, o ETE necesită doar anestezie locală și sedare moderată. Aceasta înseamnă că vi se va pulveriza în partea din spate a gâtului un medicament analgezic. De asemenea, vi se va administra medicamente prin perfuzie pentru a vă ajuta să vă relaxați. Însă, majoritatea oamenilor nu au nevoie de anestezie totală. Respectiv, este recomandat să discutați cu medicul despre opțiunea cea mai potrivită pentru dvs.
 4. Sunteți treaz în timpul unei ecocardiografii transesofagiene?
  Sedarea moderată ar trebui să vă facă somnolent și să vă permită să tolerați procedura fără disconfort semnificativ. Personalul va monitoriza în permanență semnele de disconfort și poate decide dacă aveți nevoie de mai multă sedare. Dacă aveți nevoie de anestezie generală, veți fi complet adormit și nu vă veți aminti procedura. În cazul anesteziei generale, va trebui să fiți conectat la un aparat de respirație. Deoarece sunteți profund sedat, recuperarea va fi mai lungă în comparație cu sedarea moderată.
 5. Cât durează o ecocardiografie transesofagiană?
  O examinare ETE poate dura până la 90 de minute. Partea de fotografiere durează, de obicei, doar 15 minute.
 6. Ce înseamnă rezultatele ETE?
  Medicul va analiza împreună cu dumneavoastră rezultatele. Imaginile pot arăta aceste probleme:
  – Modificări ale dimensiunii inimii dvs.
  – Dacă pereții inimii s-au îngroșat
  – Cât de bine pompează inima sângele
  – Dacă aveți țesut suplimentar în jurul valvelor inimii, ceea ce sugerează o infecție sau un cancer
  – Dacă sângele regurgitează, sau se întoarce în inimă prin valvele acesteia după fiecare pompare
  – Dacă aveți valvele inimii îngustate sau blocate
  – Dacă aveți cheaguri de sânge, ceea ce ar putea sugera că ați suferit un accident vascular cerebral
  – Țesut cardiac deteriorat, ceea ce este un semn al unui atac de cord trecut
  – Orice conexiuni anormale între inimă și vasele de sânge sau între cele patru camere ale inimii dumneavoastră
 7. La ce vă puteți aștepta după o ecografie transesofagiană?
  Cineva va trebui să vă conducă acasă după procedură, deoarece nu puteți conduce timp de 24 de ore după ETE din cauza sedării. Vă puteți aștepta să:
  – aveți gâtul amorțit timp de o oră sau cam așa ceva. Nu mâncați și nu beți nimic până când amorțeala dispare. S-ar putea să vă sufocați dacă mâncați sau beți prea repede.
  – aveți o durere în gât timp de până la două zile. Acest lucru este normal și va dispărea. Dacă nu dispare sau se înrăutățește, adresați-vă la medic.
 8. Cum pot afla mai multe despre ETE?

Discutați cu medicul dumneavoastră. Iată câteva întrebări ce pot fi adresate:
– De ce nu puteți efectua o ecocardiogramă obișnuită pentru a obține imagini ale inimii mele?
– Ce veți afla din acest test?
– Când voi afla rezultatele TEE?
– Pot să mă întorc la serviciu în ziua testului?

Concluzie

Ecocardiograma transesofagiană (ETE) este un tip special de ecocardiogramă. De obicei, aceasta se face atunci când medicul dumneavoastră dorește să vă examineze mai îndeaproape inima pentru a vedea dacă aceasta ar putea produce cheaguri de sânge. Testele medicale îi fac pe unii oameni să se simtă nervoși sau neliniștiți. Este normal să vă simțiți așa. Dar teste precum ecocardiograma transesofagiană joacă un rol imens în a vă ajuta să rămâneți sănătos sau în tratarea problemelor care apar. O ETE este o procedură obișnuită care are un risc scăzut de complicații. Dacă aveți nevoie de o ETE, discutați cu medicul despre cum să vă pregătiți și la ce să vă așteptați.