Meniu

Ecografia partii moi

Actualizat pe:

Ecografiile cu ultrasunete pentru mase de țesut moale sunt examinări imagistice neinvazive care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a evalua noduli, umflături sau mase în țesuturile moi, oriunde pe corp. Aceste mase se află chiar sub piele și pot conține grăsime, lichid sau țesut, cum ar fi tendoane, ligamente, fascii, nervi, vase de sânge sau membrane sinoviale.

Ce se întâmplă în timpul ecografiei cu ultrasunete a masei de țesut moale?

O ecografie a țesuturilor moi este efectuată pentru a examina țesuturile moi care înconjoară umflăturile și protuberanțele și alte umflături de pe corp. Ecografia poate determina dacă nodulii sunt chistici (plini de lichid) sau solizi. Această procedură poate fi solicitată pentru cei care au umflături, ganglioni limfatici măriți, infecții, hematoame, mase, inflamații, chisturi, abcese, tumori canceroase, hernii, lipom și ganglion. Se efectuează o ecografie simplă a țesuturilor moi pentru a ajuta la detectarea, evaluarea și diagnosticarea tipului de nodul prezent. Această procedură poate furniza informații vitale, cum ar fi dimensiunea, consistența, localizarea și aspectul. Acestea sunt detalii importante care vor fi folosite pentru un diagnostic. O ecografie poate fi solicitată pentru a evalua o simplă umflătură sau o una care poate nu a fost acoperită în cadrul altor teste furnizate. Fiți siguri că majoritatea umflăturilor nu sunt sinistre. Medicul dumneavoastră va folosi aceste informații pentru a determina dacă este necesar un test de urmărire. Uneori ar putea fi solicitată o biopsie în urma unei ecografii a unei mase de țesut moale pentru a ajuta la diagnosticare.

O ecografie a țesuturilor moi poate fi, de asemenea, utilizată pentru examinarea cervicală. În timpul examinării ecografice a țesuturilor moi ale gâtului, sunt examinați nodulii palpabili, leziunile superficiale și diferențele structurale ale mușchilor de pe gât și de sub piele. Examinarea glandelor submandibulare și a glandei parotide, sialolitiaza, posibilele inflamații, tumorile benigne și maligne pot fi, de asemenea, detectate cu ajutorul ultrasunetelor cervicale. În timpul observării și examinării glandelor salivare și a ganglionilor limfatici cervicali, se monitorizează dimensiunea, structura, vascularizația, leziunile și relația lor cu mediul înconjurător. Examinarea cu ultrasunete a țesuturilor moi ale gâtului este cel mai adesea utilizată în cazul disconfortului cervical, de înghițire, al glandelor salivare dureroase (inflamate) și pentru a monitoriza o boală cunoscută, ca examinare de urmărire a cancerului diagnosticat sau a unei intervenții chirurgicale.

Ce se întâmplă în timpul ecografiei cu ultrasunete a țesuturilor moi?

Înainte de procedură vi se poate cere să vă schimbați în halat, în funcție de partea corpului care trebuie examinată. Alternativ, medicul vă poate aranja îmbrăcămintea pentru a expune zona necesară, astfel încât să poată fi aplicat gelul pentru ultrasunete. Ecografistul va aplica un gel ecografic cald, hipoalergenic, și va deplasa transductorul (sonda) în jurul zonei țesutului moale, folosind o presiune moderată. Această presiune nu ar trebui să provoace durere. Dacă simțiți orice disconfort, este important să informați imediat tehnologul. Ecografistul vă poate cere să vă schimbați poziția, stând întins pe o parte, așezat sau în picioare, pentru a putea obține cele mai bune imagini posibile. După ce ecograful a captat suficiente imagini, nu vi se cere să faceți nimic altceva, așa că veți putea părăsi cabinetul. Un radiolog va analiza imaginile și va trimite un raport detaliat medicului dumneavoastră, de obicei în termen de o zi lucrătoare. Această întreagă procedură nu va dura mai mult de 30-35 de minute.

De obicei, s-ar putea să vi se ceară să nu mâncați timp de 6 ore înainte de procedură. Anunțați echipa de scanare dacă acest lucru va fi o problemă din orice motiv, de exemplu dacă sunteți diabetic. S-ar putea să vi se ceară să beți multă apă înainte de scanare, astfel încât să aveți vezica urinară destul de plină pentru a obține imagini mai clare. Dacă trebuie să luați medicamente, le puteți lua în mod normal, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.

Concluzie

Mulți pacienți vin la medic cu plângeri legate de țesuturile moi, cum ar fi infecții, leziuni și mase anormale. Ecografia țesuturilor moi utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a unei părți a corpului. Aceasta arată fluxul sanguin și modificările din țesuturile moi. Ultrasonografia este o metodă excelentă de imagistică în evaluarea țesuturilor moi, cum ar fi tendoanele, ligamentele, fasciile, nervii, vasele de sânge sau membranele sinoviale.