Ecografie parti moi

Actualizat pe:

Ecografia de parti moi este o investigatie imagistica non-invaziva, care prin intermediul unei sonde speciale, atasate la aparatul ecograf, foloseste ultrasunetele pentru a ajuta la diagnosticarea unor afectiuni specifice anumitor parti ale organismului.
Supranumita si ecografie musculoscheletata, acest tip de investigatie vizeaza atat tesuturile moi superficiale, cum sunt tesut, derm, tegument, dar si alte structuri anatomice superficiale: tiroida, ligamente, tendoane, muschi, glande salivare sau ganglioni limfatici.

Cand este necesara investigatia de ecografie pentru parti moi?

In general, recomandarea de a efectua o ecografie de parti moi vine din partea unui medic – de familie sau specialist – care are nevoie de investigatii mai amanuntite pentru a putea pune un diagnostic.
Situatiile in care este necesara o astfel de investigatie sunt aparitia unor modificari sau deformari la nivelul pielii ori cand exista anumite dureri sau un disconfort ridicat la nivelul membrelor sau in alte zone ale corpului. De asemenea, printre cazurile in care se recomanda efectuarea unei ecografii pentru tesuturi moi sunt si urmatoarele situatii:
– rupturi musculare sau de tendoane;
– rupturi sau intinderi de ligamente;
– luxatii congenitale, torticolis sau mase solide subcutanate – in cazul copiilor;
– inflamatii ale glandelor salivare sau ganglionilor limfatici;
– colectii de fluide in afectiuni precum sindromul de tunel carpian, artrita reumatoida, formatiuni benigne sau maligne, hernii, etc.
Astfel pot fi diagnosticate corect si rapid posibile afectiuni care sunt prezente la nivelul regiunilor respective. In plus, ecografia de parti moi este folosita si pentru monitorizarea evolutiei unui pacient, dupa eliminarea unei formatiuni celulare, de exemplu, precum si in dermatocosmetica, in vederea evaluarii dermului astfel in cat sa se poata oferi tratamentul de rejuvenare potrivit.

Care sunt avantajele ecografiei de parti moi?

Unul dintre cele mai importante avantaje al ecografiei de parti moi este faptul ca este o investigatie non-invaziva, deci nu este dureroasa si are efecte negative, motiv pentru care poate fi repetata ori de cat ori este nevoie.
De asemenea, acest tip de ecografie este o investigatie accesibila, cu preturi mai mici fata de alte investigatii imagistice, cum sunt RMN sau CT, permitand o imagine foarte clara a tesuturilor moi, care altfel nu ar fi fost posibila.
Un alt aspect care poate intra la avantajele ecografiei pentru tesuturi moi este si faptul ca reprezinta singura alternativa pentru pacientii care nu pot efectua un RMN, fie din cauza unor implanturi metalice sau a pacemaker-ului cardiac, fie din cauza claustrofobiei si, mai ales, in cazul copiilor, care nu mai trebuie sedati pentru a sta nemiscati.

Cum se interpreteaza rezultatele ecografiei de parti moti si cat de sigure sunt acestea?

Rezultatele obtinute in urma investiagatiei de ecografie pentru parti moi sunt interpretate chiar de medicul radiolog, dupa finalizarea investigatiei, pacientii primind un rezultat concret si chiar un diagnostic.
Daca este folosita pentru investigarea partilor corpului pentru care este dedicata, ecografia pentru tesuturi moi ofera rezultate precise, mai ales in ceea ce priveste unele detalii fine ale structurilor tisulare – nervi, tendoane, glanda tiroida sau glandele salivare.
Prin urmare, pacientii nu trebuie sa se teama de ecografia de parti moi, indiferent in ce situatie s-ar afla, rezultatele fiind unele dintre cele mai exacte.