Meniu

Estetica medicala

Actualizat pe:

Defectele fizice ale oamenilor afecteaza mai mult starea psihica si stima de sine decat starea de sanatate, de aceea tot mai multi oameni au inceput sa apeleze la serviciile de estetica medicala pentru a-si corecta micile imperfectiuni sau aspecte legate de fizicul lor si care ii deranjeaza.
Estetica medicala este acea ramura a medicinei care se ocupa cu infrumusetarea corpului uman, indiferent despre ce parte a acestuia este vorba, prin sculptarea acestora astfel incat sa se obtina cea mai buna versiune a lor.

Care sunt procedurile specifice esteticii medicale?

In general, estetica medicala cuprinde proceduri minim invazive care au rolul de a infrumuseta aspectul zonei asupra careia se actioneaza. Desi este asociata adesea numai cu proceduri dedicate fetei, aceasta ramura a medicinei se adreseaza tuturor partilor corpului care au nevoie de o retusare in ceea ce priveste aspectul estetic.
Pentru efectuarea procedurilor specifice esteticii medicale se utilizeaza atat substante speciale, care contin principii active – cum ar fi acidul hialuronic si toxina botulinica – dar si aparate medicale, care sunt utilizate si recunoscute la nivel mondial.
Astfel ca unele dintre cele mai cunoscute proceduri de estetica medicala sunt augumentarea buzelor, umplerea ridurilor, tratamente anti-aging, de rejuvenare faciala si de corectare a ridurilor fine, tratarea vergeturilor sau cicatricilor, mezoterapie, radiofrecventa, microneedling, peelinguri chimice.

Cine efectueaza procedurile de estetica medicala?

Cu toate ca unele proceduri specifice esteticii medicale, cum ar fi, de exemplu, marirea buzelor cu acid hialuronic, pot fi efectuate si in unele cabinete de cosmetica, se recomanda ca intotdeauna sa se apeleze la serviciile unui medic estetician. Acesta detine atat cunostintele de specialitate, cat si experienta si aparatura necesare in cazul unor astfel de interventii, chiar daca sunt minim invazive.
Estetica medicala este, de fapt, o ramura a Dermatologiei, cunoscuta si ca Dermato-estetica sau Dermatologie estetica, astfel ca medicii esteticieni pot fi specializati atat in Dermatologie, cat si in Chirurgie plastica. Prin urmare, cunostintele si indemanarea unor astfel de specialisti nu pot fi comparate cu cele ale unei cosmeticiene.
In plus, tinand cont ca se lucreaza la nivelul pielii, posibilitatea aparitiei unor efecte secundare negative grave, unele dintre ele imposibil de corectat, este mult mai ridicata daca se apeleaza la serviciile unei clinici de infrumusetare obscure.

Care sunt efectele obtinute in urma procedurilor de estetica medicala?

Categoriile de proceduri care pot fi efectuate in cadrul unei clinici de estetica medicala sunt foarte numeroase, astfel ca si rezultatele obtinute in urma acestora sunt diferite.
De obicei se urmareste imbunatatirea aspectului pielii, atat la nivelul fetei si gatului – prin proceduri de reintinerire sau corectare a unor disproportionalitati – cat si la nivelul mainilor sau picioarelor. Alte proceduri estetice au rolul de a corecta cicatricele cauzate de acnee sau de a indeparta unele tatuaje, dar si de a elimina grasimea localizata sau celulita care este greu de dizolvat.
Totodata, estetica medicala se adreseaza deopotriva femeilor, cat si barbatilor care doresc sa isi imbunatateasca aspectul fizic.

Prin urmare, estetica medicala este ramura medicinei care se ocupa cu obtinerea frumosului, prin corectarea anumitor trasaturi sau imperfectiuni, folosind proceduri minim invazive.