Meniu

Cafea inainte de colonoscopie: permisa sau nu, parere medicala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pentru a face o colonoscopie, intestinul trebuie să fie gol, astfel încât medicii să poată vedea clar colonul. Acest lucru se întâmplă prin schimbarea regimului alimentar cu două zile înainte de test. Este important ca alimentele din dietă să fie săraci în fibre, astfel încât acestea să se poată deplasa ușor prin sistemul digestiv și să fie eliminate înainte de test. 

Cafea inainte de colonoscopie

Cafeaua este desemnată ca fiind o băutură care trebuie evitată înainte de colonoscopie și există mai multe motive pentru aceasta:

 • Cafeaua înainte de colonoscopie poate interfera cu procesul de curățare a colonului
  În ziua dinaintea colonoscopiei, se recomandă consumul de alimente ușor digerabile și fără fibre, precum terciul sau iaurtul, până la prânz inclusiv. Dacă o persoană are un intestin lent, este posibil să fie nevoie să treacă pe o dietă exclusiv cu lichide clare chiar mai devreme. Din după-amiaza zilei de dinaintea testului, este strict interzisă mâncarea solidă și sunt permise doar lichidele și băuturile clare. Cafeaua fără lapte este considerată lichid clar potrivit pentru dieta pentru colonoscopie. Adăugarea laptelui sau a altor produse derivate din lapte o descalifică din a face parte dintr-o dietă cu lichide clare.
 • Cafeaua înainte de colonoscopie ar putea păta intestinul
  Cafeaua poate păta pereții interiori ai intestinului. Această colorare poate îngreuna identificarea și evaluarea de către medic a oricăror potențiale anomalii sau modificări în timpul colonoscopiei. Prin urmare, este recomandabil să se evite cafeaua dacă o persoană dorește să se asigure că va avea rezultate cât mai precise în urma testului.
 • Alegeri alternative la cafea
  Dacă o persoană consideră că este o provocare să se țină strict de un consum de apă, poate lua în considerare ceaiurile din plante și ceaiurile de fructe ca alternative potrivite la cafea și alte băuturi restricționate. Aceste opțiuni nu vor interfera cu procedura și vor ajuta la menținerea clarității sistemului digestiv.

Întrebări frecvente

 1. Cu cât timp înainte de colonoscopie poate un pacient să bea cafea?
  Pentru procedurile care sunt programate să înceapă după ora 12.00, este permis consumul de lichide clare (cafea neagră sau ceai fără zahăr sau lapte și apă) până cu 6 ore înainte de ora de începere a procedurii.
 2. Se poate bea cappuccino cu o zi înainte de o colonoscopie?
  Cappuccino conține lapte și nu face parte dintr-o dietă de lichide clare. Acest lucru poate provoca perturbări al procesului de defecare și poate duce la o vizibilitate slabă a colonului în ziua testului. Nerespectarea perioadei de pregătire cu o dietă cu lichide clare poate duce la o amânare a procedurii sau o perioadă de pregătire prelungită pentru colonoscopie.

Concluzie

Atunci când o persoană se pregătește pentru un test medical, cum ar fi colonoscopia, este esențial să urmeze instrucțiunile dietetice oferite de medic. Cu două zile înainte de test, lichidele clare sunt preferabile spre consum, iar în ziua dinaintea testului, un regim strict de lichide clare ajută la asigurarea unei proceduri de succes și precise. Cafeaua ar trebui evitată din cauza potențialului său de a păta colonul, ceea ce face ca procedura să fie mai puțin eficientă.