Cancer esofagian: simptome, tratament si speranta la viata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cancerul esofagian este al zecelea cel mai frecvent cancer din lume. În unele regiuni, ratele mai ridicate ale acestuia pot fi atribuite consumului de tutun și de alcool sau anumitor obiceiuri alimentare și obezității. Cancerul esofagian începe de obicei în celulele care căptușesc interiorul esofagului și poate apărea oriunde de-a lungul acestuia.

Ce este cancerul esofagian?

Cancerul esofagian apare atunci când celulele canceroase se dezvoltă în esofag, o structură asemănătoare unui tub care se întinde de la gât până la stomac. Acesta începe în țesuturile din esofag, tubul muscular lung care deplasează alimentele de la gât la stomac. Tumorile cauzate de cancerul esofagian pot să nu provoace simptome vizibile până când cancerul nu se extinde. Medicii îl tratează în stadiu incipient cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumorile sau pentru a atenua simptomele. Există două tipuri principale de cancer esofagian.

 • Un tip este carcinomul cu celule scuamoase, acestea căptușesc interiorul esofagului, iar cancerul care se dezvoltă din celulele scuamoase poate apărea de-a lungul întregului esofag.
 • Celălalt tip se numește adenocarcinom, iar acesta este un cancer care se dezvoltă din celulele glandelor. Pentru a dezvolta adenocarcinom de esofag, celulele scuamoase care căptușesc în mod normal esofagul sunt înlocuite de celule glandulare. Acest lucru apare de obicei în partea inferioară a esofagului, în apropierea stomacului, și se crede că este în mare măsură legat de expunerea la acid în partea inferioară a esofagului. 

Care sunt stadiile cancerului esofagian?

Stadiile cancerului esofagian sunt numerotate (de la I la IV) cu cât numărul este mai mare, cu atât cancerul este mai avansat. Stadiile sunt:

 • Stadiul 0
  Celulele anormale, care nu sunt încă cancer, se găsesc doar în stratul de celule care căptușește esofagul.
 • Stadiul I
  Celulele canceroase se găsesc doar în stratul de celule care căptușește esofagul.
 • Stadiul II
  Cancerul a ajuns la stratul muscular sau la peretele exterior al esofagului. În plus, cancerul se poate fi răspândit la 1 sau 2 ganglioni limfatici din apropiere (glande mici care fac parte din sistemul imunitar).
 • Stadiul III
  Cancerul a ajuns mai adânc în stratul muscular interior sau în peretele de țesut conjunctiv. Este posibil să se fi răspândit dincolo de esofag în organele din jur și/sau să se fi răspândit la mai mulți ganglioni limfatici din apropierea esofagului.
 • Stadiul IV
  Acesta este cel mai avansat stadiu. Cancerul s-a răspândit la alte organe din corp și/sau la ganglioni limfatici aflați departe de esofag.

Cum afectează cancerul esofagian organismul?

Cancerul esofagian apare atunci când celulele canceroase din țesutul esofagian încep să se înmulțească, creând în cele din urmă o tumoare. Acesta este agresiv, dar mulți oameni nu observă simptome decât după ce cancerul s-a răspândit. Acest lucru se datorează faptului că esofagul se întinde pentru a face loc mâncărilor mari. Pe măsură ce tumora crește, aceasta începe să blocheze deschiderea esofagului, iar o persoană poate avea probleme de înghițire sau poate observa dureri la înghitere.

Cauzele cancerului esofagian

Nu este întotdeauna clar care sunt cauzele cancerului esofagian, însă acesta apare atunci când celulele din esofag dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Modificările fac ca celulele să crească și să se dividă necontrolat. Celulele anormale care se acumulează formează o tumoare în esofag, care poate crește și invada structurile din apropiere și se poate răspândi în alte părți ale corpului. Oricine o poate contracta, dar o persoană poate fi mai expusă riscului dacă:

 • Are peste 75 de ani (nu este foarte frecvent la persoanele sub 45 de ani)
 • Este bărbat
 • Are anumite afecțiuni, cum ar fi refluxul acid sever pe termen lung (boala de reflux gastro-esofagian) sau esofagul Barrett.

Medicii nu cunosc cauza exactă, dar au identificat factorii de risc care cresc șansele de a dezvolta cancer esofagian, printre care:

 • Consumul de tutun
  Aceasta include fumatul și utilizarea tutunului fără fum.
 • Consumul de alcool
  Consumul cronic și/sau intens de alcool crește riscul de cancer esofagian.
 • Obezitatea
  Faptul de a fi supraponderal sau de a avea obezitate poate provoca o inflamație la nivelul esofagului care ar putea deveni cancer.
 • Esofagul Barrett și refluxul acid cronic
  Esofagul Barrett este o afecțiune în care unele dintre celulele din esofag cresc anormal. Dacă o persoană suferă de aceasta este puțin mai predispusă la cancer esofagian, dar acest lucru nu este frecvent, uneori fiind numită o afecțiune precanceroasă. Esofagul Barrett adesea nu are niciun simptom, dar o persoană poate avea simptome de indigestie și arsuri la stomac. Chiar și fără esofagul Barrett, persoanele cu arsuri la stomac pe termen lung au un risc mai mare de cancer esofagian.
 • Papilomavirusul uman (HPV)
  HPV este un virus comun care poate provoca modificări tisulare la nivelul corzilor vocale și al gurii, precum și la nivelul mâinilor, picioarelor și organelor genitale.
 • Antecedente de cancer
  Persoanele care au avut cancer la nivelul gâtului sau al capului prezintă un risc mai mare de cancer esofagian.
 • Alte tulburări
  Cancerul esofagian este legat de unele afecțiuni rare și/sau moștenite. Una dintre ele este achalazia, o boală mai puțin frecventă care face ca o persoană să înghită greu.
 • Expunerea la locul de muncă la anumite substanțe chimice
  Persoanele expuse pentru un timp îndelungat la solvenți de curățare prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian.

Factorii de risc ai cancerului esofagian

Se crede că iritarea cronică a esofagului poate contribui la modificările care provoacă cancerul esofagian. Factorii care provoacă iritații în celulele esofagului și cresc riscul de cancer esofagian includ:

 • Suferința de reflux gastroesofagian (BRGE)
 • Reflux biliar
 • Dificultăți la înghițire din cauza unui sfincter esofagian care nu se relaxează (achalazie)
 • Având un obicei constant de a bea lichide foarte fierbinți
 • Consumul insuficient de fructe și legume
 • Urmatul unui tratament de radioterapie la nivelul pieptului sau al abdomenului superior

Cancerul esofagian – simptome

Majoritatea persoanelor cu cancer esofagian sunt diagnosticate pentru că au simptome. Este rar ca persoanele fără simptome să fie diagnosticate cu acest tip de cancer. Atunci când se întâmplă, cancerul este de obicei descoperit din greșeală, din cauza unor teste efectuate pentru alte probleme medicale. Din nefericire, majoritatea cancerelor esofagiene nu provoacă simptome până când nu au ajuns într-un stadiu avansat, când sunt mai greu de tratat.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului esofagian sunt:

 • Probleme de înghițire
 • Dureri în piept
 • Pierderea în greutate
 • Răgușeală
 • Tuse cronică
 • Vărsături
 • Durere osoasă (dacă cancerul s-a răspândit la nivelul oaselor)
 • Sângerare în esofag. Acest sânge trece apoi prin tractul digestiv, ceea ce poate face ca scaunul să devină negru. În timp, această pierdere de sânge poate duce la anemie (niveluri scăzute de celule roșii din sânge), ceea ce poate face ca o persoană să se simtă obosită.

Problemele de înghițire

Cel mai frecvent simptom al cancerului esofagian este o problemă de înghițire (numită disfagie). Aceasta se poate simți ca și cum mâncarea este blocată în gât sau în piept și poate chiar determina pe cineva să se înece. Aceasta este adesea ușoară la început, iar apoi se agravează în timp, pe măsură ce cancerul crește și deschiderea din interiorul esofagului devine mai mică. Atunci când înghițirea devine mai dificilă, oamenii își schimbă adesea dieta și obiceiurile alimentare fără să-și dea seama. Ei iau îmbucături mai mici și mestecă mâncarea mai atent și mai încet. Pe măsură ce cancerul se extinde, problema se poate agrava, iar atunci, oamenii ar putea începe să mănânce alimente mai moi care pot trece mai ușor prin esofag. Ei ar putea evita pâinea și carnea, deoarece aceste alimente se blochează de obicei. Problema de înghițire poate deveni chiar atât de gravă încât unele persoane încetează complet să mai mănânce alimente solide și trec la o dietă lichidă. Dacă cancerul continuă să crească, la un moment dat, chiar și lichidele ar putea fi greu de înghițit. Pentru a ajuta la trecerea alimentelor prin esofag, organismul produce mai multă salivă. Acest lucru face ca persoanele să se plângă că au mult mucus gros sau salivă (scuipat).

Durerea toracică

Uneori, oamenii au dureri sau disconfort în partea de mijloc a pieptului, care se manifestă ca o senzație de presiune sau de arsură în piept. Aceste simptome sunt mai des cauzate de alte probleme decât cancerul, cum ar fi arsurile la stomac, așa că sunt rareori considerate un simptom al cancerului esofagian. Înghițirea poate deveni dureroasă dacă cancerul este suficient de mare pentru a limita trecerea alimentelor prin esofag. Termenul medical pentru înghițire dureroasă este odinofagie Durerea poate fi resimțită la câteva secunde după înghițire, deoarece alimentele sau lichidele ajung la tumoră și au probleme în a o ocoli.

Pierderea în greutate

Multe persoane cu cancer esofagian slăbesc fără să încerce. Acest lucru se întâmplă deoarece problemele lor de înghițire îi împiedică să mănânce suficient pentru a-și menține greutatea, de asemenea, cancerul ar putea să le diminueze pofta de mâncare și să le crească metabolismul.

Alte simptome ale cancerului esofagian

 • Senzația de oboseală sau lipsa de energie
 • Durere în gât sau în mijlocul pieptului, în special la înghițire
 • Defecație neagră sau tuse cu sânge (deși acestea sunt mai puțin frecvente)

Existența unuia sau mai multor simptome nu înseamnă că o persoană are cancer esofagian, de fapt, este mai probabil ca multe dintre aceste simptome să fie cauzate de alte afecțiuni. Cu toate acestea, dacă o persoană are oricare dintre aceste simptome, în special probleme de înghițire, este important să fie verificată de un medic, astfel încât cauza să poată fi găsită și tratată, dacă este necesar.

Cancer de esofag – diagnostic

Un medic va pune întrebări despre simptome și istoricul medical. Acesta poate efectua următoarele teste pentru a diagnostica afecțiunea:

 • Înghițire de bariu
  Medicii examinează esofagul printr-o serie de raze X. Se numește înghițitură cu bariu, deoarece oamenii beau un lichid cu bariu. Această soluție face ca medicii să vadă mai ușor esofagul pe radiografie.
 • Tomografie computerizată (CT)
  Acest test îi ajută pe medici să determine dacă tumorile s-au răspândit în piept și în abdomen.
 • Esofagogastroduodenoscopie (EGD)
  Medicii folosesc un tub subțire și flexibil, numit endoscop, pentru a examina interiorul esofagului.
 • Ecografie endoscopică esofagiană
  Undele sonore creează imagini ale interiorului esofagului. Medicii pot face acest test ca parte a unei EGD.
 • Biopsie
  În timpul EGD, medicii pot îndepărta o mică bucată de țesut pentru a o examina la microscop și a vedea dacă există celule canceroase.

Medicii folosesc rezultatele investigațiilor pentru a clasifica sau stadializa cancerul esofagian. Sistemele de stadializare a cancerului pun bazele tratamentului acestuia. Atunci când specialiștii stadializează cancerul esofagian, ei analizează factori precum localizarea și adâncimea tumorii canceroase, dacă aceasta s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere și dacă s-a răspândit la alte țesuturi sau organe îndepărtate. Ei stabilesc, de asemenea, gradele tumorii. Gradele tumorale îi spun medicului dacă celulele tumorale arată și acționează ca și celulele sănătoase. Tumorile de grad scăzut sunt cele cu creștere lentă și mai puțin agresive, iar cele de grad înalt au celule care se divid foarte repede și pot fi mai agresive.

Prevenirea cancerului la esofag

O persoană poate lua măsuri pentru a reduce riscul de cancer esofagian, de exemplu:

 • Să renunțe la fumat
  Dacă o persoană fumează, poate discuta cu medicul despre strategiile de renunțare la fumat. Medicamentele și consilierea sunt disponibile pentru a ajuta o persoană să renunțe la acest viciu. 
 • Să consume alcool cu moderație, dacă este cazul
  Dacă o persoană alege să bea alcool, se recomandă să o facă cu moderație. Pentru adulții sănătoși, aceasta înseamnă până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.
 • Să mănânce mai multe fructe și legume
  Trebuie adăugate o varietate de fructe și legume colorate în dietă.
 • Să mențină o greutate sănătoasă
  În cazul în care o persoană este supraponderală sau obeză, poate discuta cu medicul despre strategiile pentru a o ajuta să piardă în greutate. Se recomandă obținerea unei pierderi în greutate lentă și constantă de 1-2 kilograme pe săptămână.

Tratamentul pentru cancerul esofagian

Tratamentele pe care o persoană le primește pentru cancerul esofagian se bazează pe tipul de celule implicate în cancer, pe stadiul cancerului, pe starea generală de sănătate și pe preferințele pacientului pentru tratament.

Chirurgie pentru cancerul esofagian

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte tratamente. Operațiile utilizate pentru tratarea cancerului esofagian includ:

 • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor foarte mici
  În cazul în care cancerul este foarte mic, limitat la straturile superficiale ale esofagului și nu s-a răspândit, chirurgul poate recomanda îndepărtarea cancerului și a marjei de țesut sănătos care îl înconjoară. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată cu ajutorul unui endoscop trecut prin gât și în esofag.
 • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei porțiuni din esofag (esofagectomie)
  În timpul esofagectomiei, chirurgul îndepărtează porțiunea de esofag care conține cancerul, împreună cu o porțiune din partea superioară a stomacului și ganglionii limfatici din apropiere. Esofagul rămas este reconectat la stomac. De obicei, acest lucru se face prin tragerea stomacului în sus pentru a se întâlni cu esofagul rămas.
 • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți din esofag și a porțiunii superioare a stomacului (esofagogastrectomie)
  În timpul esofagogastrectomiei, chirurgul îndepărtează o parte a esofagului, ganglionii limfatici din apropiere și o parte mai mare a stomacului. Restul stomacului este apoi tras în sus și reatașat la esofag. Dacă este necesar, se folosește o parte din colon pentru a ajuta la unirea celor două.

Intervenția chirurgicală pentru cancer esofagian implică riscul unor complicații grave, cum ar fi infecții, sângerări și scurgeri din zona în care esofagul rămas este reatașat la stomac. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea esofagului poate fi efectuată ca o procedură deschisă, folosind incizii mari sau cu instrumente chirurgicale speciale introduse prin mai multe incizii mici în piele (laparoscopic). Modul în care se efectuează aceasta depinde de situația individuală și de abordarea particulară a chirurgului în gestionarea acesteia.

Tratamente pentru complicațiile cancerului esofagian

Tratamentele pentru obstrucția esofagiană și dificultatea de înghițire (disfagie) pot include:

 • Ameliorarea obstrucției esofagiene
  În cazul în care cancerul esofagian a îngustat esofagul, un chirurg poate folosi un endoscop și instrumente speciale pentru a plasa un tub metalic (stent) pentru a menține esofagul deschis. Alte opțiuni includ intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia cu laser și terapia fotodinamică.
 • Asigurarea alimentației
  Medicul poate recomanda un tub de hrănire dacă o persoană are probleme de înghițire sau dacă o persoană este supusă unei intervenții chirurgicale la nivelul esofagului. Un tub de hrănire permite ca nutriția să fie livrată direct în stomac sau în intestinul subțire, dând timp esofagului să se vindece după tratamentul împotriva cancerului.
 • Chimioterapia
  Chimioterapia este un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele de chimioterapie sunt utilizate de obicei înainte (neoadjuvant) sau după intervenția chirurgicală (adjuvant) la persoanele cu cancer esofagian. Chimioterapia poate fi, de asemenea, combinată cu radioterapia. La persoanele cu cancer avansat care s-a răspândit dincolo de esofag, chimioterapia poate fi utilizată singură pentru a ajuta la ameliorarea semnelor și simptomelor cauzate de cancer. Efectele secundare ale chimioterapiei pe care le experimentează o persoană depind de medicamentele de chimioterapie pe care le primește.
 • Radioterapie
  Radioterapia utilizează fascicule de înaltă energie, cum ar fi razele X și protonii, pentru a distruge celulele canceroase. De obicei, radiațiile provin de la un aparat aflat în afara corpului, care direcționează fasciculele către cancer (radiații externe). Sau, mai rar, radiațiile pot fi plasate în interiorul corpului, în apropierea cancerului (brahiterapie). Radioterapia este cel mai adesea combinată cu chimioterapia la persoanele cu cancer esofagian. De obicei, aceasta este utilizată înainte de operație sau, ocazional, după. Radioterapia este, de asemenea, utilizată pentru a ameliora complicațiile cancerului esofagian avansat, cum ar fi atunci când o tumoare crește suficient de mult încât să împiedice trecerea alimentelor către stomac. Efectele secundare ale radiațiilor la nivelul esofagului includ reacții cutanate asemănătoare arsurilor solare, înghițire dureroasă sau dificilă și afectarea organelor din apropiere, cum ar fi plămânii și inima.
 • Chimioterapie și radiații combinate
  Combinarea chimioterapiei și a radioterapiei poate spori eficacitatea fiecărui tratament. Chimioterapia și radioterapia combinate pot fi singurul tratament pe care îl primește o persoană sau terapia combinată poate fi utilizată înainte de o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, combinarea tratamentelor de chimioterapie și radioterapie crește probabilitatea și gravitatea efectelor secundare.
 • Terapia medicamentoasă țintită
  Tratamentele medicamentoase țintite se concentrează asupra unor slăbiciuni specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor puncte slabe, tratamentele medicamentoase țintite pot determina moartea celulelor canceroase. În cazul cancerului esofagian, medicamentele țintite sunt de obicei combinate cu chimioterapia pentru cancerele avansate sau pentru cancerele care nu răspund la alte tratamente.
 • Imunoterapie
  Imunoterapia este un tratament medicamentos care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar al organismului care luptă împotriva bolilor să nu atace cancerul deoarece celulele canceroase produc proteine care fac dificilă recunoașterea celulelor canceroase ca fiind periculoase de către celulele sistemului imunitar. Imunoterapia acționează prin interferarea acestui proces. Pentru cancerul esofagian, imunoterapia ar putea fi utilizată atunci când cancerul este avansat, a revenit sau când s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Cum sunt tratate etapele cancerului esofagian?

Opțiunile de tratament pentru cancerul esofagian în funcție de stadiu pot implica următoarele:

 • Etapa 0
  Opțiunile includ intervenția chirurgicală, terapia fotodinamică, ablația prin radiofrecvență sau rezecția endoscopică a mucoasei.
 • Stadiile I, II și III
  Chirurgie, chimioterapie, radioterapie.
 • Stadiul IV
  Chimioterapie, radioterapie, terapie țintită, imunoterapie. Tratamentul pentru acest stadiu se concentrează pe terapia paliativă, care este menită să amelioreze durerea și dificultatea de înghițire cauzate de cancer.

Speranța de viață – cancer esofagian

Speranța de viață depinde de factori precum starea generală de sănătate și dacă o persoană a primit un diagnostic înainte ca tumora să se răspândească. Medicii tratează adesea cu succes cancerul esofagian în stadiu incipient. Aproximativ 46% dintre persoanele tratate pentru cancer esofagian în stadiu incipient sunt în viață la cinci ani după diagnosticare. Este posibil ca medicii să nu poată distruge cancerul, mai ales dacă acesta s-a răspândit deja. Ei pot oferi tratament pentru a ajuta o persoană să trăiască bine atât timp cât este capabilă, să mențină calitatea vieții și să atenueze simptomele. De asemenea, medicii pot recomanda îngrijiri paliative care pot ajuta o persoană să trăiască confortabil și fără durere.

Întrebări frecvente

 1. Care sunt primele semne ale cancerului esofagian?
  Cele mai frecvente primele semne ale cancerului esofagian sunt:
  – Problemele la înghițire
  – Durerile toracice
  – Pierderile în greutate
  – Răgușeala
  – Tusea cronică
  – Vărsăturile
  – Durerea osoasă (dacă cancerul s-a răspândit la nivelul oaselor)
  – Sângerarea în esofag (acest sânge trece apoi prin tractul digestiv, ceea ce poate face ca scaunul să devină negru)
 2. Cât de repede progresează (se agravează) cancerul esofagian?
  După ce intră în sistemul limfatic, cancerul esofagian poate călători potențial în tot corpul și se poate răspândi la organe și țesuturi îndepărtate. De obicei, acest tip de cancer crește lent și pot trece mulți ani până când simptomele devin vizibile. Cu toate acestea, odată ce simptomele încep, cancerul progresează rapid, esofagul este foarte flexibil și se extinde în jurul tumorii pe măsură ce aceasta crește. Acesta este motivul pentru care, de multe ori, oamenii nu au simptome până când cancerul nu se extinde.
 3. Există un tratament pentru cancerul esofagian?
  Uneori, medicii pot face o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumorile mici. Din păcate, doar 25% dintre persoanele cu acest cancer primesc un diagnostic înainte ca acesta să se răspândească.
 4. Când ar trebui să se consulte un medic în legătură cu cancerul esofagian?
  Persoanele cărora li s-a îndepărtat cancerul în stadiu incipient prin intervenție chirurgicală vor avea un program de urmărire diferit față de persoanele care au un cancer avansat care s-a răspândit. Dacă tratamentul a avut succes, medicul poate recomanda controale la fiecare trei până la șase luni în primii doi ani după tratament și apoi controale la fiecare șase până la 12 luni în următorii trei ani. Medicul poate face un examen fizic, analize de sânge, teste imagistice și endoscopie.
 5. Care este rata de supraviețuire pentru cancerul esofagian?
  Rata generală de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul esofagian este de aproximativ 20%, dar aceasta poate varia de la 5% la 47%. Atunci când cancerul esofagian este descoperit la timp și când este de dimensiuni mici, rata de supraviețuire la cinci ani este mai mare.
 6. Cum se poate reduce riscul de a dezvolta cancer esofagian?
  O persoană poate fi capabilă să reducă riscul de dezvoltare a cancerului de esofag mâncând bine, astfel încât să aibă o greutate potrivită și pe care să o poată menține. Poate reduce, de asemenea, riscul prin evitarea unor activități cum ar fi consumul de tutun, consumul frecvent de mult alcool sau lucrul în preajma anumitor solvenți. Faptul de a avea o infecție cu HPV este un factor de risc pentru cancerul esofagian. Întrebați medicul dacă ar trebui să primiți vaccinul împotriva HPV. Nu există o modalitate recomandată de depistare a cancerului esofagian. Dar dacă o persoană are esofagul Barrett sau anumite alte afecțiuni, medicul poate recomanda un screening sau poate face o EGD pentru a face acest screening. În cazul în care medicul recomandă screeningul, acesta va anunța o persoană cât de des ar trebui să îl facă.

Concluzie

Cancerul esofagian este a șasea cea mai frecventă cauză de deces pe motiv de cancer la nivel mondial, și este, de asemenea, unul dintre cele mai dificile tipuri de cancer de tratat, deoarece provoacă simptome pe care oamenii pot să nu le observe decât după ce cancerul s-a răspândit. Adesea, nu există niciun tratament pentru cancerul la esofag. În această situație, medicii se concentrează pe tratamentele care îi vor ajuta pe oameni să trăiască cât mai mult și să aibă cea mai bună calitate a vieții cât mai mult timp posibil. O persoană poate avea nevoie de timp și de ajutor pentru a se împăca cu situația, medicii înțeleg acest lucru și vor face tot ce pot pentru a ajuta un pacient.