Meniu

Cancer esofagian: Simptome, tratament si speranta la viata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cancerul esofagian este al zecelea cel mai frecvent cancer din lume. În unele regiuni, ratele mai ridicate ale acestuia pot fi atribuite consumului de tutun și de alcool sau anumitor obiceiuri alimentare și obezității. Cancerul esofagian începe de obicei în celulele care căptușesc interiorul esofagului și poate apărea oriunde de-a lungul acestuia.

Ce este cancerul esofagian?

Cancerul esofagian apare atunci când celulele canceroase se dezvoltă în esofag, o structură asemănătoare unui tub care se întinde de la gât până la stomac. Acesta începe în țesuturile din esofag, tubul muscular lung care deplasează alimentele de la gât la stomac. Tumorile cauzate de cancerul esofagian pot să nu provoace simptome vizibile până când cancerul nu se extinde. Medicii îl tratează în stadiu incipient cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumorile sau pentru a atenua simptomele. Există două tipuri principale de cancer esofagian.

  • Un tip este carcinomul cu celule scuamoase, acestea căptușesc interiorul esofagului, iar cancerul care se dezvoltă din celulele scuamoase poate apărea de-a lungul întregului esofag.
  • Celălalt tip se numește adenocarcinom, iar acesta este un cancer care se dezvoltă din celulele glandelor. Pentru a dezvolta adenocarcinom de esofag, celulele scuamoase care căptușesc în mod normal esofagul sunt înlocuite de celule glandulare. Acest lucru apare de obicei în partea inferioară a esofagului, în apropierea stomacului, și se crede că este în mare măsură legat de expunerea la acid în partea inferioară a esofagului. 

Care sunt stadiile cancerului esofagian?

Stadiile cancerului esofagian sunt numerotate (de la I la IV) cu cât numărul este mai mare, cu atât cancerul este mai avansat. Stadiile sunt:

  • Stadiul 0
    Celulele anormale, care nu sunt încă cancer, se găsesc doar în stratul de celule care căptușește esofagul.
  • Stadiul I
    Celulele canceroase se găsesc doar în stratul de celule care căptușește esofagul.
  • Stadiul II
    Cancerul a ajuns la stratul muscular sau la peretele exterior al esofagului. În plus, cancerul se poate fi răspândit la 1 sau 2 ganglioni limfatici din apropiere (glande mici care fac parte din sistemul imunitar).
  • Stadiul III
    Cancerul a ajuns mai adânc în stratul muscular interior sau în peretele de țesut conjunctiv. Este posibil să se fi răspândit dincolo de esofag în organele din jur și/sau să se fi răspândit la mai mulți ganglioni limfatici din apropierea esofagului.
  • Stadiul IV
    Acesta este cel mai avansat stadiu. Cancerul s-a răspândit la alte organe din corp și/sau la ganglioni limfatici aflați departe de esofag.

Cauzele cancerului esofagian

Nu este întotdeauna clar care sunt cauzele cancerului esofagian, însă acesta apare atunci când celulele din esofag dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Modificările fac ca celulele să crească și să se dividă necontrolat. Celulele anormale care se acumulează formează o tumoare în esofag, care poate crește și invada structurile din apropiere și se poate răspândi în alte părți ale corpului. Oricine o poate contracta, dar o persoană poate fi mai expusă riscului dacă:

  • Are peste 75 de ani (nu este foarte frecvent la persoanele sub 45 de ani)
  • Este bărbat
  • Are anumite afecțiuni, cum ar fi refluxul acid sever pe termen lung (boala de reflux gastro-esofagian) sau esofagul Barrett.

Medicii nu cunosc cauza exactă, dar au identificat factorii de risc care cresc șansele de a dezvolta cancer esofagian, printre care:

  • Consumul de tutun
    Aceasta include fumatul și utilizarea tutunului fără fum.
  • Consumul de alcool
    Consumul cronic și/sau intens de alcool crește riscul de cancer esofagian.
  • Obezitatea
    Faptul de a fi supraponderal sau de a avea obezitate poate provoca o inflamație la nivelul esofagului care ar putea deveni cancer.
  • Esofagul Barrett și refluxul acid cronic
    Esofagul Barrett este o afecțiune în care unele dintre celulele din esofag cresc anormal. Dacă o persoană suferă de aceasta este puțin mai predispusă la cancer esofagian, dar acest lucru nu este frecvent, uneori fiind numită o afecțiune precanceroasă. Esofagul Barrett adesea nu are niciun simptom, dar o persoană poate avea simptome de indigestie și arsuri la stomac. Chiar și fără esofagul Barrett, persoanele cu arsuri la stomac pe termen lung au un risc mai mare de cancer esofagian.
  • Papilomavirusul uman (HPV)
    HPV este un virus comun care poate provoca modificări tisulare la nivelul corzilor vocale și al gurii, precum și la nivelul mâinilor, picioarelor și organelor genitale.
  • Antecedente de cancer
    Persoanele care au avut cancer la nivelul gâtului sau al capului prezintă un risc mai mare de cancer esofagian.
  • Alte tulburări
    Cancerul esofagian este legat de unele afecțiuni rare și/sau moștenite. Una dintre ele este achalazia, o boală mai puțin frecventă care face ca o persoană să înghită greu.
  • Expunerea la locul de muncă la anumite substanțe chimice
    Persoanele expuse pentru un timp îndelungat la solvenți de curățare prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian.

Factorii de risc ai cancerului esofagian

Se crede că iritarea cronică a esofagului poate contribui la modificările care provoacă cancerul esofagian. Factorii care provoacă iritații în celulele esofagului și cresc riscul de cancer esofagian includ:

  • Suferința de reflux gastroesofagian (BRGE)
  • Reflux biliar
  • Dificultăți la înghițire din cauza unui sfincter esofagian care nu se relaxează (achalazie)
  • Având un obicei constant de a bea lichide foarte fierbinți
  • Consumul insuficient de fructe și legume
  • Urmatul unui tratament de radioterapie la nivelul pieptului sau al abdomenului superior

Simptome

Majoritatea persoanelor cu cancer esofagian sunt diagnosticate pentru că au simptome. Este rar ca persoanele fără simptome să fie diagnosticate cu acest tip de cancer. Atunci când se întâmplă, cancerul este de obicei descoperit din greșeală, din cauza unor teste efectuate pentru alte probleme medicale. Din nefericire, majoritatea cancerelor esofagiene nu provoacă simptome până când nu au ajuns într-un stadiu avansat, când sunt mai greu de tratat.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului esofagian sunt:

  • Probleme de înghițire
  • Dureri în piept
  • Pierderea în greutate
  • Răgușeală
  • Tuse cronică
  • Vărsături
  • Durere osoasă (dacă cancerul s-a răspândit la nivelul oaselor)
  • Sângerare în esofag. Acest sânge trece apoi prin tractul digestiv, ceea ce poate face ca scaunul să devină negru. În timp, această pierdere de sânge poate duce la anemie (niveluri scăzute de celule roșii din sânge), ceea ce poate face ca o persoană să se simtă obosită.

Problemele de înghițire

Cel mai frecvent simptom al cancerului esofagian este o problemă de înghițire (numită disfagie). Aceasta se poate simți ca și cum mâncarea este blocată în gât sau în piept și poate chiar determina pe cineva să se înece. Aceasta este adesea ușoară la început, iar apoi se agravează în timp, pe măsură ce cancerul crește și deschiderea din interiorul esofagului devine mai mică. Atunci când înghițirea devine mai dificilă, oamenii își schimbă adesea dieta și obiceiurile alimentare fără să-și dea seama. Problema de înghițire poate deveni chiar atât de gravă încât unele persoane încetează complet să mai mănânce alimente solide și trec la o dietă lichidă. 

Durerea toracică

Uneori, oamenii au dureri sau disconfort în partea de mijloc a pieptului, care se manifestă ca o senzație de presiune sau de arsură în piept. Aceste simptome sunt mai des cauzate de alte probleme decât cancerul, cum ar fi arsurile la stomac, așa că sunt rareori considerate un simptom al cancerului esofagian. Înghițirea poate deveni dureroasă dacă cancerul este suficient de mare pentru a limita trecerea alimentelor prin esofag. Termenul medical pentru înghițire dureroasă este odinofagie Durerea poate fi resimțită la câteva secunde după înghițire, deoarece alimentele sau lichidele ajung la tumoră și au probleme în a o ocoli.

Pierderea în greutate

Multe persoane cu cancer esofagian slăbesc fără să încerce. Acest lucru se întâmplă deoarece problemele lor de înghițire îi împiedică să mănânce suficient pentru a-și menține greutatea, de asemenea, cancerul ar putea să le diminueze pofta de mâncare și să le crească metabolismul.

Alte simptome ale cancerului esofagian

  • Senzația de oboseală sau lipsa de energie
  • Durere în gât sau în mijlocul pieptului, în special la înghițire
  • Defecație neagră sau tuse cu sânge (deși acestea sunt mai puțin frecvente)

Existența unuia sau mai multor simptome nu înseamnă că o persoană are cancer esofagian, de fapt, este mai probabil ca multe dintre aceste simptome să fie cauzate de alte afecțiuni. Cu toate acestea, dacă o persoană are oricare dintre aceste simptome, în special probleme de înghițire, este important să fie verificată de un medic, astfel încât cauza să poată fi găsită și tratată, dacă este necesar.

Prevenirea cancerului la esofag

O persoană poate lua măsuri pentru a reduce riscul de cancer esofagian, de exemplu:

  • Să renunțe la fumat
    Dacă o persoană fumează, poate discuta cu medicul despre strategiile de renunțare la fumat. Medicamentele și consilierea sunt disponibile pentru a ajuta o persoană să renunțe la acest viciu. 
  • Să consume alcool cu moderație, dacă este cazul
    Dacă o persoană alege să bea alcool, se recomandă să o facă cu moderație. Pentru adulții sănătoși, aceasta înseamnă până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.
  • Să mănânce mai multe fructe și legume
    Trebuie adăugate o varietate de fructe și legume colorate în dietă.
  • Să mențină o greutate sănătoasă
    În cazul în care o persoană este supraponderală sau obeză, poate discuta cu medicul despre strategiile pentru a o ajuta să piardă în greutate. Se recomandă obținerea unei pierderi în greutate lentă și constantă de 1-2 kilograme pe săptămână.

Tratamentul pentru cancerul esofagian

Chirurgie pentru cancerul esofagian

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte tratamente. Operațiile utilizate pentru tratarea cancerului esofagian includ:

  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor foarte mici
  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei porțiuni din esofag (esofagectomie)
  • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți din esofag și a porțiunii superioare a stomacului (esofagogastrectomie)

Tratamente pentru complicațiile cancerului esofagian

Tratamentele pentru obstrucția esofagiană și dificultatea de înghițire (disfagie) pot include:

  • Ameliorarea obstrucției esofagiene
    În cazul în care cancerul esofagian a îngustat esofagul, un chirurg poate folosi un endoscop și instrumente speciale pentru a plasa un tub metalic (stent) pentru a menține esofagul deschis. Alte opțiuni includ intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia cu laser și terapia fotodinamică.
  • Asigurarea alimentației
    Medicul poate recomanda un tub de hrănire dacă o persoană are probleme de înghițire sau dacă o persoană este supusă unei intervenții chirurgicale la nivelul esofagului. Un tub de hrănire permite ca nutriția să fie livrată direct în stomac sau în intestinul subțire, dând timp esofagului să se vindece după tratamentul împotriva cancerului.
  • Chimioterapia
    Chimioterapia este un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele de chimioterapie sunt utilizate de obicei înainte (neoadjuvant) sau după intervenția chirurgicală (adjuvant) la persoanele cu cancer esofagian. Chimioterapia poate fi, de asemenea, combinată cu radioterapia. La persoanele cu cancer avansat care s-a răspândit dincolo de esofag, chimioterapia poate fi utilizată singură pentru a ajuta la ameliorarea semnelor și simptomelor cauzate de cancer. Efectele secundare ale chimioterapiei pe care le experimentează o persoană depind de medicamentele de chimioterapie pe care le primește.
  • Radioterapie
    Radioterapia utilizează fascicule de înaltă energie, cum ar fi razele X și protonii, pentru a distruge celulele canceroase. De obicei, radiațiile provin de la un aparat aflat în afara corpului, care direcționează fasciculele către cancer (radiații externe). Sau, mai rar, radiațiile pot fi plasate în interiorul corpului, în apropierea cancerului (brahiterapie). Radioterapia este cel mai adesea combinată cu chimioterapia la persoanele cu cancer esofagian. De obicei, aceasta este utilizată înainte de operație sau, ocazional, după. 
  • Terapia medicamentoasă țintită
    Tratamentele medicamentoase țintite se concentrează asupra unor slăbiciuni specifice prezente în celulele canceroase. Prin blocarea acestor puncte slabe, tratamentele medicamentoase țintite pot determina moartea celulelor canceroase. În cazul cancerului esofagian, medicamentele țintite sunt de obicei combinate cu chimioterapia pentru cancerele avansate sau pentru cancerele care nu răspund la alte tratamente.
  • Imunoterapie
    Imunoterapia este un tratament medicamentos care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar al organismului care luptă împotriva bolilor să nu atace cancerul deoarece celulele canceroase produc proteine care fac dificilă recunoașterea celulelor canceroase ca fiind periculoase de către celulele sistemului imunitar. Imunoterapia acționează prin interferarea acestui proces. Pentru cancerul esofagian, imunoterapia ar putea fi utilizată atunci când cancerul este avansat, a revenit sau când s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Cum sunt tratate etapele cancerului esofagian?

Opțiunile de tratament pentru cancerul esofagian în funcție de stadiu pot implica următoarele:

  • Etapa 0
    Opțiunile includ intervenția chirurgicală, terapia fotodinamică, ablația prin radiofrecvență sau rezecția endoscopică a mucoasei.
  • Stadiile I, II și III
    Chirurgie, chimioterapie, radioterapie.
  • Stadiul IV
    Chimioterapie, radioterapie, terapie țintită, imunoterapie. Tratamentul pentru acest stadiu se concentrează pe terapia paliativă, care este menită să amelioreze durerea și dificultatea de înghițire cauzate de cancer.

Speranța de viață – cancer esofagian

Speranța de viață depinde de factori precum starea generală de sănătate și dacă o persoană a primit un diagnostic înainte ca tumora să se răspândească. Medicii tratează adesea cu succes cancerul esofagian în stadiu incipient. Aproximativ 46% dintre persoanele tratate pentru cancer esofagian în stadiu incipient sunt în viață la cinci ani după diagnosticare. Este posibil ca medicii să nu poată distruge cancerul, mai ales dacă acesta s-a răspândit deja. Ei pot oferi tratament pentru a ajuta o persoană să trăiască bine atât timp cât este capabilă, să mențină calitatea vieții și să atenueze simptomele. De asemenea, medicii pot recomanda îngrijiri paliative care pot ajuta o persoană să trăiască confortabil și fără durere.

Concluzie

Cancerul esofagian este a șasea cea mai frecventă cauză de deces pe motiv de cancer la nivel mondial, și este, de asemenea, unul dintre cele mai dificile tipuri de cancer de tratat, deoarece provoacă simptome pe care oamenii pot să nu le observe decât după ce cancerul s-a răspândit. Adesea, nu există niciun tratament pentru cancerul la esofag. În această situație, medicii se concentrează pe tratamentele care îi vor ajuta pe oameni să trăiască cât mai mult și să aibă cea mai bună calitate a vieții cât mai mult timp posibil. O persoană poate avea nevoie de timp și de ajutor pentru a se împăca cu situația, medicii înțeleg acest lucru și vor face tot ce pot pentru a ajuta un pacient.