Meniu

Colon iritabil scaun verde: este grav sau nu, abordarea corecta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

De obicei, scaunul verde nu ar trebui să reprezinte o sursă de îngrijorare. Chiar și diareea verde se poate clasifica în limitele unui scaun normal. Cu toate acestea, diareea verde poate indica, de asemenea, o afecțiune medicală, cum ar fi o infecție a stomacului sau o tulburare digestivă care necesită un tratament imediat sau continuu. 

Colon iritabil – scaun verde

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune caracterizată prin inflamarea cutelor intestinale, care provoacă, de obicei, dureri de stomac, flatulență și balonare, dar poate duce și la producerea de scaune verzi sau galbene. De obicei, alimente precum legumele cu frunze, suplimentele și medicamentele sunt cauza scaunului verde, totuși, aceasta poate fi observată și din cauza modificărilor în producția de bilă. Aceasta este produsă în ficat și depozitată în vezica biliară pentru a ajuta la digestia grăsimilor. Ea dă, de obicei, scaunelor culoarea maro obișnuită, însă, uneori, culoare poate suferi modificări în funcție de produsele consumate sau de anumite modificări în organism. Mai mult, persoanele care trăiesc cu sindromul colonului iritabil sunt susceptibile de a acorda atenție culorii scaunelor, deoarece afecțiunea se caracterizează prin modificări ale mișcărilor intestinale și ale aspectului scaunelor. Ca regulă generală, ar trebui să se consulte medicul dacă scaunele sunt de culoare argiloasă, galben, portocaliu, verde, roșu aprins, roșu închis sau negru. Acestea pot fi un semn al unei afecțiuni medicale grave care necesită atenție. Dacă o persoană suferă de sindromul colonului iritabil, aspectul scaunelor poate varia în funcție de faptul dacă are afecțiunea care se manifestă preponderent prin diaree, constipație sau e de tip mixt. 

Colonul iritabil – tratamentul scaunului verde

Tratamentul diareei verzi variază în funcție de cauza care stă la baza acesteia. Dacă nu se știe ce a cauzat-o, se poate discuta cu un medic sau cu un specialist cunoscut sub numele de gastroenterolog. Acest lucru este valabil mai ales dacă există și alte simptome, cum ar fi greață, dureri abdominale sau vărsături. Colonul iritabil care cauzează diaree este tratat în principal cu modificări ale dietei și ale stilului de viață. O parte dintre acestea implică evitarea zaharurilor fermentabile numite FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili) care pot duce la balonare și dureri abdominale. În cazurile severe pot fi prescrise și medicamente. Tratamentele pentru colonul iritabil cauzate de scaunul verde pot include:

  • Consumul de mai multe fibre și mai puțin gluten
  • O dietă cu conținut scăzut de FODMAP
  • Creșterea activității fizice și a somnului
  • Reducerea nivelului de stres
  • Medicamente antidiareice, cum ar fi Imodium (loperamidă) 

Întrebări frecvente

  1. Poate scaunul verde să fie cauzat de stres?
    În general, nu, scaunul verde nu se datorează stresului. Acesta se datorează cel mai adesea consumului de legume cu frunze verzi, de coloranți alimentari verzi sau de alimente verzi. Cu toate acestea, se poate datora, de asemenea, unei motilități intestinale crescute (viteză). Alimentele care se mișcă mai repede prin intestin lasă mai puțin timp pentru a descompune bila, o substanță verde pe care organismul o produce în mod natural pentru a digera grăsimile. Dacă bila nu este digerată, scaunul poate avea un aspect verzui închis.
  2. Scaunul verde poate fi un semn de infecție?
    Nu. Este neobișnuit să se producă scaun verde ca semn de infecție. Cu toate acestea, dacă o infecție face ca intestinele să se miște mai repede, este posibil să apară un scaun verde ca urmare. Așa cum s-a precizat în întrebarea anterioară, este posibil ca alimentele care se mișcă rapid să nu dea bilei șansa de a se digera, provocând un scaun verde (de culoarea bilei).
  3. De ce miroase a sulf scaunul verde?
    Scaunul verde poate avea un miros de sulf, fiind un posibil un semn al unei infecții gastrointestinale, mai ales giardia. Cele mai multe infecții gastrointestinale se rezolvă în decurs de o săptămână până la 10 zile. Dacă simptomele persistă sau dacă începeți să vă simțiți slăbit sau nu reușiți să păstrați lichidele în organism, ar trebui să consultați un medic.

Concluzie

Modificările de culoare sau de consistență a scaunelor pot să nu însemne nimic sau să fie un semn a unei afecțiuni grave. Pentru persoanele care trăiesc cu sindromul colonului iritabil, modificările scaunelor sunt comune, ceea ce face mai greu de precizat când prezintă un motiv de îngrijorare și când nu. Deși este important să se raporteze orice schimbare medicului, verificarea fiecărui scaun rareori oferă o imagine clară a afecțiunii și poate provoca un stres inutil, astfel verificarea scaunului o dată pe săptămână este de obicei suficientă.