Meniu

Colonoscopie cu anestezie: cat dureaza, doare si alte intrebari

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O procedură de colonoscopie permite unui gastroenterolog să se uite în interiorul intestinului gros (colon) și al rectului. Colonoscopia a devenit foarte frecventă, dar există lucruri importante pe care toată lumea trebuie să le știe despre pregătire, opțiunile de anestezie și recuperare.

Cât durează o colonoscopie cu anestezie?

Majoritatea colonoscopiilor cu anestezie durează între 30 de minute și o oră. În timpul procedurii, anestezistul și asistentul medical anestezist colaborează pentru a se asigura că semnele vitale ale pacientului, în special tensiunea arterială și frecvența respiratorie, rămân într-un interval sigur.

Tipuri de anestezie în timpul colonoscopiei

Chiar înainte de a analiza opțiunile, există câteva lucruri importante pe care un pacient trebuie să le știe și să le facă. Gastroenterologul va determina nivelul de anestezie, dar pacientul poate conveni asupra acestei decizii. Atunci când se programează colonoscopia, trebuie să se întrebe întotdeauna medicul ce nivel de anestezie este planificat. Deși mulți gastroenterologi optează în mod implicit pentru anestezie profundă, nu este întotdeauna cazul, însă dacă o persoană dorește anestezie profundă, poate să o solicite. 

Vârsta, condițiile medicale și obiceiurile de sănătate pot influența alegerea anesteziei. De exemplu, un pacient cu probleme cardiace sau pulmonare, obezitate sau orice afecțiune care afectează căile respiratorii ar putea fi nevoit să evite anestezia profundă. În plus, nivelul de sedare pe care îl primește o persoană și istoricul de sănătate sunt factori care determină ce tip de profesionist medical ar trebui să administreze anestezia în timpul procedurii. Toate medicamentele în această etapă sunt administrate intravenos (printr-o venă din braț). Majoritatea pacienților primesc anestezie moderată sau profundă, dar există și alte opțiuni. 

Opțiunile de anestezie în timpul colonoscopiei

  • Colonoscopia fără anestezie
    Refuzul anesteziei este rar, însă unele persoane fac această alegere deoarece doresc să conducă singure acasă după procedură, de asemenea, pentru a preveni orice complicații potențiale ale anesteziei sau pentru a evita administrarea de opioide.
  • Colonoscopie cu sedare minimă sau ușoară
    Medicamentele precum benzodiazepinele și opioidele vor ajuta un pacient să se relaxeze, dar acesta va rămâne probabil treaz și poate simți durere sau disconfort. Pacientul va fi capabil să înțeleagă întrebările, să ofere răspunsuri și să urmeze instrucțiunile medicului.
  • Colonoscopie cu sedare moderată
    Pacientul se va simți somnolent și poate chiar să adoarmă în timpul procedurii și să nu-și amintească de aceasta. La fel ca în cazul anesteziei ușoare, benzodiazepinele și opioidele sunt cel mai frecvent utilizate, dar în cantități mai mari. În comparație cu anesteziea profundă, această opțiune are un risc mai mic de scădere a tensiunii arteriale sau de încetinire a respirației, dar, deoarece pacientul poate rămâne treaz, poate simți un anumit disconfort. 
  • Colonoscopie cu sedare profundă
    Pacientul nu va fi complet inconștient, dar va dormi în timpul procedurii și probabil că nu-și va aminti nimic despre aceasta. Medicamentul utilizat în mod obișnuit pentru anestezie profundă este propofolul. Acesta acționează rapid, dispare rapid și este sigur pentru majoritatea pacienților. Deoarece medicamentul poate scădea tensiunea arterială și încetini respirația, este posibil să nu fie sigur pentru toată lumea.
    Îngrijirea anestezică monitorizată în timpul colonoscopiei este un tip de procedură în care anestezia este administrată de un specialist în anestezie, care se află în cameră cu gastroenterologul și o asistentă sau un tehnician. Diferența dintre o simplă colonoscopie și una cu anestezie monitorizată o face anume prezența celui de-al treilea specialist. Anestezia este de obicei aleasă atunci când există îngrijorări cu privire la plămânii, inima sau toleranța pacientului la medicamente. Intensitatea anestezicului este doar uneori moderată, dar de obicei este specialistul alege o anestezie profundă.
  • Colonoscopie cu anestezie generală
    Acest tip de anestezie nu este utilizat în mod obișnuit pentru colonoscopii, dar, pentru siguranța pacientului, poate fi cea mai bună opțiune pentru persoanele care au anomalii ale căilor respiratorii sau care prezintă un risc ridicat de aspirație a conținutului stomacal. Acest tip de anestezie face ca pacientul să fie complet inconștient, iar respirația este afectată, astfel încât se utilizează un tub de respirație, un ventilator și un anestezic administrat prin inhalare.

Avantajele și dezavantajele diferitelor niveluri de anestezie sau sedare pentru colonoscopie

  • Sedare ușoară în timpul colonoscopiei – nu este recomandată
    Acest lucru se face rar. Deoarece se administrează medicamente, riscul de complicații este prezent. De asemenea, pacientul va trebui să fie însoțit acasă și nu trebuie să facă activități obișnuite până a doua zi. Totuși, deoarece anesteziea este ușoară, nu există niciun efect asupra durerii, pacientul simte și își amintește totul.
  • Sedare moderată în timpul colonoscopiei – alegerea de încredere
    Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de anestezie utilizate. Aceasta este o combinație plăcută și sigură și, de obicei, pacientul nu își amintește ce s-a întâmplat în timpul procedurii. Apar riscuri numai dacă se administrează prea mult medicament, însă acest lucru poate fi evitat, dacă se administrează încet, cu o monitorizare adecvată.
  • Anestezia profundă în timpul colonoscopiei – alegere comună pentru persoanele cu probleme de sănătate ce interferează cu procedura
    Anestezia profundă, în cele mai multe cazuri, permite pacienților să doarmă pe durata procedurii fără a-și aminti de vreo activitate medicală la trezire. Dezavantajele se referă la efectele secundare, care includ somnolență și afectarea funcțiilor cognitive timp de 4 până la 24 de ore după aceea. Prin urmare, pacienții nu pot lucra sau conduce un autovehicul și au nevoie de un însoțitor care să-i conducă acasă după endoscopie.
  • Anestezie generală în timpul colonoscopiei – se aplică foarte rar
    Aceasta nu este aproape niciodată folosită pentru colonoscopie. Anestezia generală este de obicei rezervată pacienților cu afecțiuni pulmonare severe, căi respiratorii instabile și proceduri deosebit de lungi. Principalele avantaje ale agenților sedativi sunt că le permit pacienților să se simtă confortabil și relaxați în timpul procedurii endoscopice și să resimtă o durere mică sau deloc.
  • Fără anesteziei în timpul colonoscopiei – potrivit pentru plecarea imediat după procedură
    Marele avantaj este că pacientul se recuperează imediat după procedură și poate merge la serviciu sau poate conduce imediat, neavând nevoie de cineva care să-l însoțească acasă. De asemenea, se elimină posibilele complicații care pot apărea cu orice formă de sedare. În timp ce procedura în sine poate provoca unele crampe sau dureri abdominale cu gaze, acestea pot fi minimizate prin utilizarea dioxidului de carbon pentru a umfla colonul și a unor tehnici speciale de avansare a endoscopului. Dacă un pacient dorește o colonoscopie fără anestezie, trebuie să se asigure că gastroenterologul are experiență în efectuarea colonoscopiei fără anestezie.

Posibile efecte secundare ale sedării pentru colonoscopie

Colonoscopia cu anestezie a devenit un subiect de dezbatere în comunitatea medicală din cauza posibilelor efecte secundare, riscuri și complicații pe care le resimt pacienții chiar și la nivelurile de anestezie conștientă. Aceste efecte secundare includ:

  • Depresia respiratorie
    Este afecțiunea care apare atunci când un pacient experimentează mai puțin de 12 respirații pe minut. Respirația lor devine ineficientă, lentă și superficială, din cauza puterii sedativului de a încetini semnalele cerebrale care se ocupă de respirație. S-a constatat că anestezia ușoară populară în cazul examinărilor de colonoscopie afectează ocazional unitatea respiratorie.
  • Bradicardia
    Aceasta, sau ritmul cardiac lent, poate fi cauzată de efectele anesteziei asupra sistemului nervos autonom. Acesta este responsabil pentru funcțiile corpului, cum ar fi ritmul cardiac, iar bradicardia poate fi potențial periculoasă pentru unii pacienți cu inima mai slabă.
  • Hipotensiunea arterială
    Aceasta, sau tensiunea arterială scăzută, duce la amețeli, oboseală și senzație generală de epuizare. S-a constatat că anestezia în colonoscopii duce la hipotensiune, motiv pentru care anesteziștii ar trebui să verifice mai întâi pacienții care iau în mod regulat medicamente pentru tensiunea arterială.
  • Vărsăturile și greața
    Vărsăturile și greața sunt efecte secundare comune ale analgezicelor și sedativelor. Acesta este motivul pentru care pacienților le este interzis să mănânce sau să bea timp de câteva ore înainte de o colonoscopie.

Colonoscopia doare?

Un medic va da sfaturi despre cum să se pregătească pentru colonoscopie cu mult înainte de procedură. Pacientul se poate aștepta să aibă restricții în ceea ce privește alimentele și lichidele de consumat cu o zi înainte. De asemenea, acesta va primi instrucțiuni cu privire la modul de golire a colonului. În scopul sedării, de obicei, medicii cer pacienților să evite orice alimente solide timp de cel puțin opt ore și orice lichide clare timp de cel puțin două ore înainte de procedură. 

În ziua procedurii, un anestezist și o asistentă medicală se întâlnesc cu pacientul pentru a revizui istoricul medical și semnele vitale. Dacă identifică orice potențiale probleme, medicul va discuta despre realizarea unui plan alternativ, cum ar fi utilizarea sedării conștiente (ușoare) în locul anesteziei generale în timpul colonoscopiei sau reprogramarea acesteia pentru o altă dată. Pentru pacienții cu o stare de sănătate bună, a căror inimă și tensiune arterială funcționează normal și care respiră bine, anestezistul va atașa o perfuzie intravenoasă la braț. Acest lucru ajută să se asigure că medicamentul curge corect și constant în venă. În câteva minute, pacientul este adormit, iar medicul începe apoi colonoscopia fără ca pacientul să simtă vreo durere sau un inconfort.

Colonoscopia fără anestezie doare?

Majoritatea pacienților raportează puțin disconfort sau deloc în timpul procedurii. O persoană poate solicita anestezie în timpul procedurii dacă se răzgândește și consideră că  are nevoie de aceasta, deși, acest lucru se întâmplă rareori. Selectarea unui medic care are experiență și se simte confortabil cu colonoscopiile fără anestezie este, de asemenea, importantă pentru a minimiza orice disconfort. Atunci când se efectuează o colonoscopie fără anestezie, se folosește adesea o tehnică prin care se infuzează apă în colon pe măsură ce colonoscopul avansează pentru a face procedura mai tolerabilă pentru pacienți.

Care sunt beneficiile unei colonoscopii fără anestezie?

Economisirea timpului este cel mai mare beneficiu al unei colonoscopii fără anestezie. Dacă un pacient este sedat pentru colonoscopie, va avea restricții după procedură până a doua zi, cum ar fi faptul că nu va putea conduce sau nu se va putea întoarce la serviciu. Pacientul  va avea nevoie de o mașină care să-l ducă acasă după procedură, ceea ce, de asemenea, îl poate determina pe șofer să își ia liber de la serviciu. După o colonoscopie fără anestezie, pacientul își poate relua imediat activitățile normale, poate conduce, poate face comisioane și, în general, își poate continua ziua. Al doilea beneficiu este siguranța sporită. În general, sedativele utilizate pentru colonoscopii sunt foarte sigure, dar există un mic risc de efecte secundare, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, probleme de respirație, vărsături și anestezie prelungită. Acestea sunt evitate prin efectuarea unei colonoscopii fără anestezie. Al treilea beneficiu este costul mai mic. Anesteziea se adaugă la cheltuielile procedurii. 

Bărbații se pot descurca mai bine decât femeile cu colonoscopii fără anestezie, din cauza diferențelor anatomice, dar, în general, ambii se descurcă bine fără sedare. O histerectomie anterioară și un istoric de alte intervenții chirurgicale pelviene sau abdominale pot avea ca rezultat un țesut cicatricial care poate face ca o colonoscopie fără anestezie să fie mai dificilă pentru unele femei. Colonoscopiile fără anestezie sunt, de asemenea, mai ușoare, în general, la persoanele care au o greutate normală în comparație cu cele care sunt foarte slabe. În cele din urmă, este posibil ca o colonoscopie fără anestezie să nu fie potrivită dacă o persoană are antecedente de anxietate, a avut o experiență neplăcută cu o colonoscopie anterioară sau are o toleranță scăzută la disconfort.

Întrebări frecvente

  1. Cum poate decide un pacient ce tip de anestezie este potrivit pentru el în timpul procedurii de colonoscopie?
    Discutați cu medicul. Dacă vă întâlniți cu gastroenterologul înainte de procedură, întrebați pur și simplu ce tip de anestezie este planificat. Discutați avantajele și dezavantajele și, bineînțeles, preferințele și preocupările. Dacă sunteți programat pentru o colonoscopie, puteți suna la cabinetul gastroenterologului înainte de procedură pentru a vedea ce este planificat. Dacă doriți să discutați mai mult despre anestezie, ar trebui să puteți vorbi cu o asistentă sau cu un medic înainte de procedură pentru a calma îngrijorările.
  2. Cine ar trebui să administreze anestezia în timpul colonoscopiei?
    Anestezia ușoară sau moderată este de obicei administrată de o asistentă sub conducerea gastroenterologului, dar dacă veți primi anestezie profundă sau anestezie generală, un anestezist va fi implicat în îngrijire. Este ușor să treci de la anestezie profundă la anestezie generală, în funcție de vârstă, de problemele medicale și de cantitatea de medicamente necesară pentru a vă face să adormiți. Un anestezist este un medic care are educația, formarea și experiența extinse necesare pentru a ajusta dozajul medicamentelor în timpul sedării profunde și pentru a interveni pentru a asista respirația, după caz.
  3. Cât de frecvente sunt colonoscopiile cu anestezie generală?
    Unii medici folosesc anestezia generală dacă descoperă că o persoană are încă mâncare în stomac sau dacă știu că va fi supusă unei proceduri foarte lungi, cum ar fi o endoscopie superioară care ajunge până la canalele biliare sau o colonoscopie în timpul căreia va fi îndepărtat un polip mare. Asta pentru că există un risc crescut de aspirație, sau de a inspira altceva decât aer în plămâni, iar acest lucru poate provoca o infecție. Cu cât sunteți mai sedat, cu atât este mai probabil să aveți nevoie de un anumit tip de intervenție pentru a vă ajuta să respirați. Dacă primiți o anestezie profundă, există întotdeauna posibilitatea să aveți nevoie de un tub de respirație dacă nu respirați suficient de bine independent. În această situație, veți primi, de asemenea, un anestezic general. 
  4. Ce se întâmplă cu pacienții în timpul anesteziei profunde pentru o colonoscopie?
    Este nevoie de mai mult timp pentru a oferi anestezia profundă în mod corespunzător. Aceasta îi permite pacientului să adoarmă complet, spre deosebire de alte tipuri de sedare, unde ar putea fi conștient de procedură. Este foarte puțin probabil ca pacienții să aibă vreo amintire conștientă a colonoscopiei sau să apară după procedură greață sau vărsături.
  5. Pot fi îndepărtați polipii în timpul unei colonoscopii fără anestezie?
    Da. În marea majoritate a cazurilor, un medic poate îndepărta polipii în timpul unei colonoscopii fără sedare. Îndepărtarea unui polip nu este resimțită de pacient deoarece mucoasa colonului nu are terminații nervoase precum cele care se găsesc pe piele.

Concluzie 

Efectuarea unei colonoscopii poate fi inconfortabilă, mai ales pentru cei care se supun pentru prima dată la această procedură. Acest lucru îi face pe mulți oameni să fie reticenți privind colonoscopiile în general, chiar dacă prezintă un risc ridicat de cancer de colon. În realitate, nu toate aceste proceduri trebuie să fie incomode. Nivelul și tipul de anestezie în această etapă sunt o alegere importantă care trebuie făcută și poate defini experiența colonoscopiei, recuperării și efectelor secundare ulterioare. Înțelegerea specificului anesteziei pentru colonoscopie este crucială pentru a face alegerea corectă.