Meniu

Durerea de colon iradiaza in spate: cauze comune si rare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Există numeroase surse posibile ale durerii ce iradiază în spate în organele din regiunile dorsală, abdominală sau pelviană. Aceasta poate debuta în urma unei inflamații sau iritații a unui organ intern sau poate fi chiar un semn de infecție. O altă cauză a durerilor de spate este condiționată de sindromul intestinului iritabil.

De ce durerea de colon iradiază în spate?

Tulburările intestinale de multe ori pot afecta intestinul gros sau colonul. Cele mai cunoscute simptome ale acestuia sunt durerea abdominală, flatulența, scaunul cu sânge, constipația, diareea și gazele. Ceea ce mulți oameni nu realizează este că problemele intestinale sunt legate și de durerile de spate. Acest lucru se datorează faptului că nervii spatelui, cât și cei din zona abdominală trec prin partea inferioară a coloanei vertebrale.

Dacă o persoană se confruntă cu dureri abdominale și balonare, pe lângă simptomele clasice, poate dezvoltă adesea simptome extraintestinale care pot include durerile de spate sau de pelvis, durerile musculare, problemele la urinare, oboseala, problemele de somn și durerile de cap, iar toate acestea sunt condiționate de sindromul colonului iritabil. De asemenea, poate să apară cu furnicături, slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor și al brațelor.

Cauze comune ale durerii de colon care iradiază în spate 

Uneori, o persoană poate confunda durerile de colon cu constipația, care este, de asemenea, asociată cu durerile de spate. Atât constipația, cât și durerile lombare sunt probleme medicale destul de frecvente și, de multe ori, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar dacă apar brusc în același timp, este indicat să se consulte un medic, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. De exemplu, următoarele sunt exemple de afecțiuni care determină atât constipația, cât și durerile de spate să apară în același timp:

 • Boala celiacă
  Aceasta este o tulburare digestivă cauzată de o reacție imunitară anormală la gluten. Poate provoca simptome intestinale care contribuie la balonare și dureri abdominale, care la rândul lor cauzează durerile de spate.
 • Ascita
  Aceasta duce la acumularea de lichid în abdomen, ceea ce poate provoca durere abdominală, balonare și dureri de spate.
 • Obstrucție sau perforație intestinală
  Ambele afecțiuni cauzează în primul rând dureri abdominale, dar pot provoca, de asemenea, dureri de spate.
 • Apendicita
  Aceasta este o afecțiune de urgență care, de obicei, duce la o intervenție chirurgicală pentru a scoate apendicele. Simptomele includ durerile abdominale acute, care pot iradia și în partea inferioară a spatelui.
 • Ciroza
  Este o boală de ficat care poate provoca atât dureri abdominale, cât și dureri de spate.
 • Pietrele la rinichi
  De obicei, acestea își au originea în rinichi, dar se pot dezvolta oriunde de-a lungul tractului urinar, din acest motiv pot apărea dureri pe o parte a spatelui sau a abdomenului.
 • Infecția tractului urinar
  Infecțiile tractului urinar pot provoca dureri în partea superioară a spatelui, precum și dureri în zona pelviană.
 • Endometrioza
  Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care în mod normal căptușește uterul crește în afara acestuia. La persoanele care suferă de endometrioză, țesuturile care ar trebui să căptușească uterul pot fi găsite pe ovare, pe trompele uterine sau pe intestine. Durerile intestinale sunt foarte frecvente în cazul endometriozei, la fel ca și durerile de spate. Acest lucru se datorează faptului că celulele endometriale se pot lipi de partea inferioară a spatelui și de partea din față a cavităților pelviene.
 • Fibromialgia
  Acest sindrom cronic este asociat cu dureri răspândite în mușchi și oase, zone de sensibilitate și oboseală generală. Alte simptome comune pot include atât durerile abdominale, cât și durerile de spate.
 • Poliomielita
  Aceasta este o boală contagioasă cauzată de un virus care atacă sistemul nervos. Poliomielita însăși poate provoca dureri abdominale, dar pot apărea și dureri de spate dacă se dezvoltă sindromul post polio.

Durere de colon care iradiază în spate – colon iritabil

Durerile de spate sunt frecvente în rândul pacienților cu sindromul colonului iritabil, deși incidența exactă este necunoscută, studiile estimează că afectează între 28% și 81% dintre persoanele cu această tulburare. Unii experți consideră că poate fi denumită durere care își are originea în altă parte a corpului și este resimțită în spate. În cadrul cercetărilor, simptomele gastrointestinale, cum ar fi gazele și balonarea, au fost asociate cu durerile ce iradiază în spate. O altă posibilitate a apariției durerilor de colon ce iradiază în spate este că persoanele cu sindromul colonului iritabil au adesea și alte afecțiuni de sănătate în același timp, care sunt, de asemenea, frecvent asociate cu durerile de spate. Printre acestea se numără cistita interstițială, o boală cronică care provoacă presiune și dureri la nivelul vezicii urinare și fibromialgia. În plus, colonul iritabil poate fi asociat cu alte afecțiuni inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă, care ar putea duce la dureri de spate. Este important ca o persoană să se adreseze la medic atunci când simptomele însoțite de dureri de spate nu se remediază cu medicamente. 

Cauze mai puțin frecvente ale durerilor de colon care iradiază în spate

Anumite tipuri de cancer pot provoca balonare, durere abdominală și dureri de spate, dar rareori doar durerile de spate în sine sunt un simptom de alarmă pentru cancer. De obicei, simptomele cancerului se instalează treptat, cauzând apoi dureri în partea inferioară a spatelui, acest fapt este valid mai ales în contextul cancerului de colon. Există mai multe instanțe în care cancerul de colon poate provoca dureri de spate:

 • Obstrucție
  Cancerul de colon poate provoca dureri de spate atunci când colonul este obstrucționat. Acest lucru duce la o acumulare de scaun și gaze, provocând balonare și disconfort în abdomen. Presiunea cauzată de obstrucție poate iradia, de asemenea, în spate, provocând durere.
 • Efect secundar al tratamentului
  Tratamentul pe care o persoană îl primește pentru cancerul de colon poate provoca, de asemenea, dureri de spate. Unele medicamente de chimioterapie, cum ar fi trastuzumab, pot provoca dureri de spate și de oase la unele persoane.
 • Cancerul de colon în stadiu avansat
  În unele cazuri, durerile de spate pot fi un simptom al cancerului de colon avansat. Pe măsură ce cancerul progresează, poate provoca inflamații și deteriorarea țesuturilor și organelor din apropiere, inclusiv a mușchilor și nervilor din spate.
 • Metastaza
  Un mod în care cancerul de colon poate afecta spatele este prin metastaze, acest proces funcționează atunci când celulele canceroase din colon ajung în alte părți ale corpului, cum ar fi oasele sau coloana vertebrală. Dacă celulele canceroase se răspândesc la nivelul coloanei vertebrale, pot provoca comprimarea nervilor sau a măduvei spinării, ceea ce duce la dureri de spate.

Întrebări frecvente

 1. Unde se simte de obicei durerea de cancer de colon?
  Cancerul de colon nu provoacă dureri decât în stadiile avansate. Pe măsură ce acesta avansează, o persoană poate simți durere în abdomen, ficat, oase și alte părți în care s-a răspândit cancerul. În cazul în care tumora apasă pe un nerv, pot apărea dureri de spate.
 2. Ce tip de cancer provoacă dureri de spate?
  În mod normal, doar cancerul de colon poate provoca dureri de spate, dar orice tip de cancer care se răspândește la nivelul măduvei spinării este susceptibil să provoace dureri. Mai mult, și tumorile coloanei vertebrale în stadii avansate pot avea ca simptom durerea de spate. Tipurile de cancer la nivelul și în apropierea coloanei vertebrale care pot provoca dureri de spate includ:
  – Cancerul pulmonar
  – Cancerul de sân
  – Cancerele de sânge
  – Cancerele de piele
  – Cancerul ovarian
  – Cancerul de prostată

Concluzie

Există situații în care durerile de spate sunt cauzate de afecțiuni subiacente, însă acestea apar odată cu problemele existente ale colonului. Este important să se consulte un medic dacă durerile de colon care iradiază în spate persistă, deoarece se pot depista în timp eficient anumite afecțiuni cu potențial pericol grav asupra sănătății.