Meniu

Hidrocolonoterapie: pret, beneficii si riscuri, efecte adverse

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Colonul absoarbe apa și sărurile din deșeurile care se elimină din organism. Bacteriile din colon descompun materialul rămas, care apoi iese din organism prin rect și anus, curățând în același timp și flora colonului, însă unii oameni cred că hidrocolonoterapia poate curăța intestinul gros adițional, iar profesioniștii care efectuează această procedură se referă la ea ca fiind simplă, sigură și convenabilă. Cu toate acestea, dovezile științifice nu susțin hidroterapia colonică ca modalitate de curățare a organismului sau de îmbunătățire a sănătății.

Hidrocolonoterapie – preț

Prețul terapiei hidrocolonice în România pornește de la 250 de roni pentru o ședință, dar în București ședința obișnuită poate începe de la 300 de roni. În funcție de clinică, de gama și de natura serviciilor oferite, hidrocolonoterapia poate varia în ceea ce privește prețurile și numărul de ședințe necesare pentru a avea o cură completă de colon. Înainte de înscrierea pentru această procedură, este recomandat să se consulte un medic în ceea ce privește hidrocolonoterapia, deoarece uneori poate provoca mai multe daune decât beneficii pentru sănătate. De asemenea, un alt pas important, în ceea ce privește hidrocolonoterapia, este informarea cu privire la procedură, poate fi util să se înțeleagă cum și ce anume se face în timpul unei ședințe.

Ce este hidrocolonoterapia?

Curățarea colonului, cunoscută și sub numele de irigare colonică, colonhidroterapie sau hidro colono terapie, presupune spălarea colonului cu lichide pentru a elimina deșeurile. Aceasta este o practică care există din cele mai vechi timpuri, iar beneficiile ei se bazează pe premisa că deșeurile digestive pot fi o toxină pentru organism. În general, un profesionist numit igienist colonic efectuează curățarea colonului în timp ce pacientul se odihnește pe o masă. Aceasta implică introducerea a aproximativ 60 de litri de lichid printr-un tub în rect. Toxinele sunt apoi expulzate printr-un alt tub, iar procesul se repetă. Se pretinde că acest lucru are diverse beneficii pentru sănătate.

În timpul procedurii se introduce un tub în rect. Apa (uneori amestecată cu aditivi precum vitamine, probiotice, enzime sau plante) este pompată în colon. Terapeutul poate masa abdomenul în timpul unei perioade de așteptare pentru a mișca lichidul. După colon, materiile fecale și lichidul care a fost folosit în timpul procedurii sunt eliminate din organism. Pacientul va fi trimis la toaletă pentru a finaliza acest proces de curățare. Întreaga sesiune durează în general aproximativ 45 de minute de la început până la sfârșit. 

Beneficiile și riscurile pretinse ale terapiei hidrocolonice

Beneficiile terapiei hidrocolonice

Hidrocolonoterapia este o formă de vindecare alternativă populară la nivel internațional, însă nu trebuie confundată cu clismele folosite pentru tratarea constipației severe. Una dintre credințele fundamentale care stau la baza acestei practici este autointoxicarea, starea prin care se crede că expunerea prelungită la substanțele din materiile fecale compromite sănătatea digestivă și imunitară. Prin eliminarea acestor substanțe din organism, se pretinde că tratamentele colonice influențează în mod pozitiv flora intestinală și sănătatea generală. Susținătorii hidrocolonoterapiei cred cu tărie că această procedură poate menține o sănătate optimă a colonului și poate trata diverse afecțiuni fizice. Acest lucru se datorează în parte porozității țesuturilor rectale și ale colonului, care pot absorbi substanțele terapeutice mai bine decât în cazul în care acestea sunt luate pe cale orală. Alții susțin că spălarea materiilor fecale din colon reduce expunerea toxică la substanțele care se găsesc în scaun. Hidrocolonoterapia este adesea promovată ca un mijloc eficient de detoxifiere, de normalizare a funcției intestinale, de tratare a bolilor inflamatorii intestinale și de promovare a pierderii în greutate. O analiză a concluzionat că niciunul dintre presupusele beneficii ale colon hidroterapiei nu este susținut de cercetări solide și că afirmațiile terapeutice sunt în mare măsură înșelătoare. 

Efecte secundare și riscurile colonhidroterapiei

Efectele secundare ale colonhidroterapiei pot include:

  • Crampe abdominale ușoare
  • Balonare sau senzație de plenitudine
  • Durere în zona anală

Există mai multe rapoarte publicate despre pacienți care au prezentat efecte adverse mai periculoase din cauza hidrocolonoterapiei. Acestea includ dezechilibre electrolitice potențial fatale și perforații ale colonului în timpul introducerii tubului colonic.

Persoanele cu anumite afecțiuni nu ar trebui să se supună procedurii, cum ar fi cei:

  • Care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul colonului
  • Care au afecțiuni renale sau cardiace
  • Care au afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi diverticulita, boala Crohn sau colita

Introducerea unor substanțe care nu se găsesc în mod normal în colon prezintă, de asemenea, riscuri. Aceasta include apă nesterilă sau ingrediente care pot conține organisme dăunătoare, cum ar fi bacteriile sau amibele. Deoarece țesuturile colonului și ale rectului sunt atât de delicate, chiar și concentrațiile mici ale acestor microorganisme pot fi dăunătoare. De asemenea, hidrocolonoterapia elimină bacteriile bune care trăiesc acolo. Privarea colonului de flora sa naturală ar putea permite bacteriilor dăunătoare să prolifereze și să cauzeze infecții. Un alt risc este că deseori tratamentele de colon sunt efectuate de practicieni care nu sunt licențiați de o organizație cu bază științifică. De asemenea, majoritatea dovezilor actuale sugerează că hidrocolonoterapia nu-și merită riscurile.

Procedura de hidrocolonoterapie

Curățarea înainte de operație

O curățare adecvată este importantă pentru a se asigura că procedurile de diagnosticare și chirurgicale care implică intestinul gros sunt fiabile. Acuratețea și siguranța unor astfel de proceduri, cum ar fi colonoscopia, depind adesea de o curățare bună a colonului. Hidrocolonoterapia poate servi acestui scop. Cu toate acestea, există și alte modalități, mai sigure, de a curăța colonul, inclusiv modificări ale dietei și administrarea de soluții prescrise de medic dacă este necesar acest lucru. Orice persoană supusă unei proceduri sau intervenții chirurgicale la colon ar trebui să primească instrucțiuni detaliate despre cum să se pregătească de la un medic acreditat.

Procedura de terapie hidrocolonică

Hidrocolonoterapia presupune introducerea duzei unui dispozitiv în rect pentru a introduce apă în colon. Pacientul poate controla presiunea și temperatura apei, iar întreaga procedură durează, de obicei, aproximativ 45 de minute. Aproximativ 60 de litri de apă trec prin intestin, iar lichidul poate conține infuzii din plante sau cafea. Se presupune că acestea oferă beneficii suplimentare, deși există puține dovezi în acest sens, dacă există. 

Efecte adverse ale hidrocolonoterapiei

  • Deshidratare. Procedura provoacă dezechilibre în organism, inclusiv la nivel de hidratare.
  • Infecție. Un alt risc este infecția, fie din cauza echipamentului nesteril, fie din cauza echipamentului care permite materiilor fecale să se întoarcă în colon. Infecția poate proveni, de asemenea, din eliminarea bacteriilor sănătoase. Oamenii de știință nu au explorat încă pe deplin modalitățile prin care irigarea colonului poate provoca un dezechilibru în microbiom.
  • Intestin perforat. Forțarea apei în colon poate provoca leziuni în colon, presiunea poate deteriora peretele colonului, provocând ruperea acestuia. Această problemă, numită intestin perforat, este o urgență medicală. Simptomele pot începe cu febră, durere, frisoane și greață. Organismul poate dezvolta apoi sepsis, un răspuns extrem la o infecție care poate fi fatal.

Întrebări frecvente

  1. Este sănătos să se facă o hidrocolonoterapie?
    Nu există prea multe dovezi științifice care să susțină terapia hidrocolonică. De asemenea, pot exista efecte secundare, iar unele pot fi grave. Acest lucru este valabil mai ales dacă procedura este făcută de cineva care nu este un medic licențiat. 
  2. Ce iese în timpul unei hidrocolonoterapii?
    Materia fecală și apa folosită în timpul terapiei hidrocolonice este eliminată din organism după procedură. Susținătorii spun, de asemenea, că procedura poate ajuta la eliberarea unei persoane de paraziți, microbi și toxine.
  3. Cum se poate detoxifica intestinul alternativ?
    Se poate îmbunătăți sănătatea digestivă în mod natural acasă. Începeți prin a bea multă apă și adăugați fibre în dietă. Sucurile și smoothie-urile pot fi, de asemenea, de ajutor. Întrebați medicul despre adăugarea de suplimente probiotice sau consumați alimente probiotice, cum ar fi iaurtul. 
  4. Cât durează o cură de hidrocolonoterapie?
    O cură de hidrocolonoterapie tipică durează de obicei între 40 și 60 de minute, astfel încât să se obțină o curățare eficientă a colonului fără a provoca dezechilibre electrolitice și de hidratare. În cele mai multe cazuri, un pacient trebuie să se aștepte să se supună la 6 ședințe dacă dorește să curețe întreaga lungime a colonului.
  5. Există contraindicații pentru hidroterapia colonului?
    Este important să consultați un medic în cazul în care aveți îndoieli cu privire la hidrocolonoterapie. Contraindicațiile pentru hidroterapia de colon includ intervențiile chirurgicale recente, hemoroizii severi, colita ulcerativă, boala Crohn și ciroza hepatică.
  6. Este necesar să se consulte un medic înainte de hidrocolonoterapie?
    Este absolut necesar, mai ales în cazul în care o persoană este îngrijorată de sănătate și sau colon. În cazul în care este diagnosticată cu diverticulită, colită ulcerativă, boala Crohn, hemoroizi severi, tumori rectale sau intestinale, persoana nu va fi un candidat pentru hidrocolonoterapie.

Concluzie

Hidrocolonoterapia este o procedură alternativă de vindecare care presupune spălarea colonului cu apă. Susținătorii cred că poate ajuta la tratarea anumitor afecțiuni fizice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală. Hidrocolonoterapia vine cu riscuri, inclusiv o posibilă perforare a colonului și un dezechilibru electrolitic fatal. Trebuie contactat imediat un medic în cazul în care apar simptome precum vărsături, dureri abdominale sau febră după procedură.