Meniu

Polipi pe colon: simptome si tratament pentru cei maligni si benigni

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipii pe colon sunt mici excrescențe pe mucoasa colonului sau a rectului. Aceștia sunt foarte frecvenți și, de obicei, nu sunt gravi, dar în cazuri rare pot duce la cancer de colon. Polipii pe colon se mai numesc și polipi colonici sau colorectali.

Cauzele polipilor pe colon

Polipii sunt prezenți la aproximativ 30% din populația adultă cu vârsta de peste 45-50 de ani. Bărbații și femeile de toate etniile sunt expuși riscului de a avea polipi de colon și cancer de colon. 

Un polip este rezultatul unor modificări genetice în celulele mucoasei colonului care afectează ciclul normal de viață al celulelor. Mulți factori pot crește riscul sau rata acestor modificări. Factorii sunt legați de dietă, stilul de viață, vârsta înaintată, sexul și genetica sau problemele ereditare. Factorii importanți ai stilului de viață care predispun la polipi de colon includ:

  • Fumatul
  • Stilul de viață pasiv
  • Excesul de greutate
  • Consumul excesiv de alcool
  • Consumul de alimente procesate și prea multă carne roșie

Alți factori includ:

  • Un istoric personal de polipi de colon sau cancer de colon
  • Un istoric personal de boală inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colită ulcerativă) sau colangită sclerotică primară

Celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat. Modificările în anumite gene pot determina celulele să continue să se divizeze chiar și atunci când nu este nevoie de celule noi. În colon și rect, această creștere continuă a celulelor poate provoca formarea polipilor. Există două categorii principale de polipi, non neoplastici și neoplastici. Polipii non neoplastici nu devin de obicei canceroși. Polipii neoplastici includ adenoamele și polipii zimțați, iar adenoamele sunt cele mai susceptibile de a se transforma în cancer sau polipi maligni dacă li se dă suficient timp să crească. Polipii zimțați pot deveni, de asemenea, canceroși, în funcție de mărimea și localizarea lor. În general, pentru polipii neoplazici, cu cât polipul este mai mare, cu atât crește riscul de cancer. 

Simptomele polipilor de colon

Majoritatea polipilor de colon și a cancerului de colon timpuriu și vindecabil nu prezintă simptome, motiv pentru care se recomandă screening-ul. Cu toate acestea, atunci când apar simptome, acestea pot include:

  • Sângerarea din rect condiționată de polipii pe colon
    Acesta este cel mai frecvent simptom al polipilor, deși poate fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni, cum ar fi hemoroizii sau rupturi minore la nivelul anusului.
  • Schimbarea culorii scaunelor condiționată de polipii pe colon
    O sângerare minoră a polipilor poate provoca dungi roșii în scaun, iar o sângerare mai puternică poate face ca scaunul să pară negru. Cu toate acestea, și alți factori pot schimba culoarea scaunului, cum ar fi alimentele, medicamentele și suplimentele.
  • Anemie prin deficit de fier cauzată de polipii pe colon
    Dacă polipii unei persoane sângerează încet în timp, aceasta poate dezvolta o deficiență de fier. Anemia poate provoca slăbiciune, piele palidă, dificultăți de respirație, amețeală sau leșin.
  • Schimbarea obiceiurilor intestinale cauzată de polipii colonici
    Constipația sau diareea care durează mai mult de o săptămână poate însemna prezența unui polip de colon mai mare sau a unui cancer. Cu toate acestea, multe alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, modificări ale obiceiurilor intestinale.
  • Durere abdominală din cauza polipilor la colon
    Polipii mari care blochează parțial intestinul pot provoca crampe și dureri abdominale.

Diagnosticul pentru polipi de colon

Înainte de a prescrie un tratament pentru polipii de colon, este important să se stabilească un diagnostic. Există mai multe tipuri de teste de depistare, iar medicul poate, de asemenea, să scoată polipi în timpul unora dintre ele.

  • Colonoscopie pentru depistarea polipilor pe colon
    Cu aproximativ 1 până la 3 zile înainte de test, o persoană va urma o dietă cu lichide clare și va lua un laxativ pentru a curăța colonul. Medicul îi va administra unei persoane medicamente pentru ca aceasta să nu fie trează în timpul procedurii. Medicii folosesc un tub lung, subțire și flexibil cu o lumină și o cameră la capăt pentru a privi interiorul colonului. De asemenea, ei pot îndepărta majoritatea polipilor și îi pot trimite la un laborator pentru a verifica dacă sunt cancerigeni. Acest test durează aproximativ 30 de minute.
  • Colonografie CT pentru identificarea polipilor la colon
    Cunoscută și sub numele de colonoscopie virtuală, aceasta folosește raze X și un computer pentru a face fotografii ale colonului din afara corpului. Medicul nu poate scoate polipi în timpul acestui test. Dacă depistează vreunul, o persoană va trebui să facă o colonoscopie obișnuită. 
  • Sigmoidoscopie flexibilă pentru identificarea polipilor colonici
    Acest test este similar colonoscopiei, dar o persoană nu trebuie să urmeze o pregătire intestinală la fel de complicată ca în cazul colonoscopiei. Medicul introduce un tub subțire cu o lumină în partea de jos pentru a se uita doar la partea inferioară a colonului. Dacă o persoană are un polip, îl poate îndepărta în timpul testului. Acesta durează aproximativ 20 de minute.
  • Teste de scaun pentru identificarea semnelor de polipi pe colon
    Un test de sânge ocult fecal pe bază de guaiac și un test imunochimic fecal caută urme mici de sânge în scaun. Testele ADN pentru fecale verifică dacă există modificări genetice. Pentru oricare dintre aceste teste, o persoană colectează o mostră de scaun acasă și o duce la cabinetul medicului sau o trimite la un laborator. În cazul în care testele găsesc probleme, se va face o colonoscopie.
  • Clismă de bariu pentru identificarea polipilor pe colon
    Înainte de acest test, radiologul va umple intestinul gros cu un lichid calcaros numit bariu, care face ca colonul să fie mai ușor de văzut în timpul unei radiografii.

Tratamentul pentru polipi de colon

De obicei, medicii tratează polipii de colon prin îndepărtarea lor. De asemenea, aceștia pot sugera anumite modificări ale stilului de viață pentru a preveni reapariția polipilor de colon. Medicii pot îndepărta polipii de colon folosind următoarele metode:

  • Colonoscopia pentru eliminarea polipilor de colon
    Medicii pot folosi un instrument tăietor sau o buclă de sârmă electrificată la capătul unui colonoscop pentru a efectua o polipectomie, sau îndepărtarea polipilor. În cazul polipilor mai mici, medicii pot injecta un lichid sub polip pentru a-l ridica și izola de zona înconjurătoare pentru o îndepărtare mai ușoară.
  • Laparoscopia pentru eliminarea polipilor de colon
    În timpul unei laparoscopii, medicul va face o mică incizie în abdomen sau pelvis și va introduce un instrument numit laparoscop în intestin. Ei folosesc această tehnică pentru a îndepărta polipii care sunt prea mari sau care nu pot fi îndepărtați în siguranță prin colonoscopie.
  • Îndepărtarea colonului și a rectului
    Această procedură, cunoscută sub numele de proctocolectomie totală, este necesară doar atunci când o persoană suferă de o afecțiune gravă sau de cancer. Medicii recomandă această opțiune pentru cei cu afecțiuni ereditare rare, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (PAF). Aceasta este o afecțiune ereditară care provoacă cancerul de colon și rect, iar îndepărtarea polipilor poate preveni apariția cancerului.

După îndepărtarea unui polip, medicul îl va trimite la analize de laborator, unde experții vor verifica dacă este canceros. Un anatomopatolog, care este specialist în analiza mostrelor de țesut, va examina țesutul polipului la microscop și va verifica dacă este benign sau precanceros. Acesta va baza intervalul de timp recomandat pentru următoarea colonoscopie pe aceste informații, plus numărul și mărimea polipilor. La persoanele care au deja polipi sau cancer de colon, medicul poate prescrie aspirină și coxib (inhibitori COX-2) pentru a opri formarea de noi polipi. În cazul persoanelor cu antecedente familiale de polipi de colon, se recomandă consilierea genetică pentru a preveni dezvoltarea acestora.

Următoarea vizită la medic după tratamentul polipilor de colon

Dacă o persoană a avut un polip adenomatos sau un polip zimțat, prezintă un risc crescut de cancer de colon. Nivelul de risc depinde de mărimea, numărul și caracteristicile polipilor adenomatoși care au fost îndepărtați. O persoană va avea nevoie de controale de urmărire a polipilor. Medicul va recomanda probabil o colonoscopie:

  • În 5 până la 10 ani dacă o persoană a avut doar 1-2 adenoame mici
  • În 3 până la 5 ani, dacă o persoană a avut 3-4 adenoame
  • În 3 ani dacă o persoană a avut între 5 și 10 adenoame, adenoame mai mari de 10 milimetri sau anumite tipuri de adenoame.
  • În termen de 6 luni dacă o persoană a avut adenoame multiple, un adenom foarte mare sau un adenom care a trebuit să fie îndepărtat în bucăți.

Prevenirea polipilor de colon

Oamenii își pot reduce riscul de a dezvolta polipi de colon prin adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi:

  • Consumul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi
  • Consumul unei diete bogate în fructe, legume și fibre
  • Păstrarea unei greutăți corporale normale
  • Renunțarea sau evitarea fumatului
  • Evitarea consumului excesiv de alcool

Persoanele care au avut polipi de colon ar trebui să-și facă controale regulate ale colonului, deoarece au o probabilitate mai mare de a dezvolta alții.

Riscurile asociate cu polipii maligni de colon

Factorii care ar putea cauza polipi sau cancer de colon includ:

  • Vârsta înaintată. Majoritatea persoanelor cu polipi de colon au 50 de ani sau mai mult.
  • Prezența afecțiunilor inflamatorii intestinale. Colita ulcerativă sau boala Crohn a colonului cresc riscul general de cancer de colon, deși polipii în sine nu reprezintă o amenințare semnificativă.
  • Antecedentele familiale. O persoană este mai predispusă să aibă polipi de colon sau cancer dacă are un părinte, un frate sau un copil cu o persoană ce are polipi pe colon. Dacă mai mulți membri ai familiei îi au, riscul este și mai mare. La unele persoane, această legătură nu este ereditară.
  • Fumatul și consumul de alcool în exces. Studiile arată că persoanele care consumă trei sau mai multe băuturi alcoolice pe zi au un risc crescut de a avea polipi de colon. Consumul de alcool combinat cu fumatul pare, de asemenea, să crească riscul.
  • Obezitatea, lipsa de exerciții fizice și consumul de grăsimi. O persoană are un risc mai mare de a dezvolta polipi pe colon dacă este supraponderală, nu face exerciții fizice în mod regulat și nu are o dietă sănătoasă.

Unii polipi de colon pot deveni canceroși. Cu cât polipii sunt îndepărtați mai devreme, cu atât este mai puțin probabil ca aceștia să devină canceroși.

Întrebări frecvente

  1. Este un polip pe colon  o tumoare?
    Dacă o persoană are un polip, medicul poate determina dacă este o tumoare canceroasă sau necanceroasă. Acest lucru implică, de obicei, o biopsie. În timpul unei biopsii, medicul prelevează o mică mostră de țesut sau îndepărtează întregul polip. Apoi, un expert examinează celulele polipului la microscop.
  2. Prezența unui polip canceros înseamnă cancer de colon?
    Polipii sunt comuni, dar polipii canceroși nu sunt la fel de des întâlniți. Majoritatea polipilor sunt benigni (nu sunt canceroși). Medicul poate determina dacă un polip de colon este canceros în timpul unei colonoscopii prin colectarea de țesut pentru a face o biopsie. Rezultatele biopsiei sunt de obicei trimise medicului în termen de o săptămână. Doar între 5% și 10% din toți polipii de colon devin canceroși.

Concluzie

Un polip este o excrescență de țesut de pe mucoasa colonului și a rectului care se extinde în intestine. Persoanele cu polipi de colon nu prezintă, de obicei, niciun simptom. Majoritatea acestora sunt inofensivi, deși unele tipuri pot deveni canceroase. Îndepărtarea polipilor este cel mai bun mod de a trata polipii pe colon și de a preveni apariția cancerului. Persoanele cu factori de risc ar trebui să efectueze controale regulate pentru depistarea polipilor pe colon, mai ales dacă au peste 50 de ani. În cazul în care o persoană are polipi pe colon, ar trebui să urmeze sfaturile medicului în ceea ce privește efectuarea de controale și efectuarea de modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la gestionarea acestora.