Meniu

Pozitia pentru colonoscopie: pe ce parte trebuie sa stai culcat

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Colonoscopia este o procedură prin care un medic folosește un colonoscop sau un osciloscop pentru a privi în interiorul rectului și al colonului. În timpul procedurii, pacienții sunt plasați de obicei în poziția stângă laterală, deoarece aceasta a devenit poziția obișnuită recomandată de comunitatea medicală.

Poziția pentru colonoscopie

Poziția convențională utilizată pentru colonoscopie este poziția stângă laterală, însă au fost utilizate și poziții alternative pentru a spori succesul procedurii. Faptul că pacienții stau culcați pe partea stângă în timp ce partea dreaptă a colonului este examinată poate duce la descoperirea mai multor polipi, crescând astfel eficiența colonoscopiei pentru depistarea cancerului de colon, potrivit unui studiu.

Un alt studiu confirmă faptul că, atunci când pacienții au fost întorși pe partea stângă în timp ce examinau partea dreaptă a colonului, au fost detectați mai mulți polipi și adenoame (excrescențe anormale) decât atunci când pacienții au fost examinați în timp ce stăteau pe spate. Această schimbare de poziție a ajutat la poziționarea anumitor părți ale colonului pentru o mai bună vizualizare și a îmbunătățit umflarea colonului, ceea ce a facilitat observarea potențialelor probleme. Cu toate acestea, creșterea detectării polipilor ca urmare a acestei schimbări de poziție a vizat în principal polipi mici, mai puțin îngrijorători imediat. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că descoperirea mai multor excrescențe de acest tip ar putea schimba momentul în care pacientul ar trebui să revină pentru următoarea colonoscopie, ceea ce face ca procedura să fie mai eficientă pentru monitorizarea continuă și prevenirea problemelor legate de colon. 

O altă cercetare a constatat că, atunci când vine vorba de finalizarea procedurii de colonoscopie, atât poziția culcat pe spate, cât și cea culcat pe burtă sunt la fel de bune ca și poziția tradițională pe partea stângă. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de găsirea adenoamelor (excrescențe anormale), poziția în stânga laterală a avut o rată de detectare ușor mai bună în comparație cu celelalte poziții. Însă, rămâne în continuare discutabilă poziția care este cea mai eficientă. Rezultatele indică faptul că vizualizarea colonului și detectarea adenomului pot fi îmbunătățite considerabil prin tehnici simple de schimbare a poziției la majoritatea pacienților, 92% dintre cei care au necesitat o schimbare de poziție obținând o vizualizare adecvată. În cele din urmă, este nevoie de un studiu care să implice un număr mai mare de endoscopiști pentru a valida generalizarea datelor și pentru a determina dacă vizualizarea îmbunătățită mediată de schimbarea poziției duce la îmbunătățiri ale ratelor de detectare a adenomului și la reducerea numărului de cazuri de cancer de colon.

Concluzie

Poziția pentru colonoscopie este, de obicei, în poziția stângă laterală, dar studiile recente au constatat că schimbarea poziției ar putea crește șansele de a găsi leziuni minore sau incipiente ale colonului. Medicul este de obicei cel care recomandă o anumită poziție, deoarece are mai multe cunoștințe relevante și experiență în a analiza rezultatele.