Meniu

Primul scaun dupa colonoscopie: normalitati si cand suni medicul

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Primul scaun după o colonoscopie poate varia de la o persoană la alta, dar există câteva lucruri generale care se pot întâmpla. Primul scaun după o colonoscopie este probabil să fie lichid sau foarte moale din cauza laxativelor și a soluției de curățare a intestinelor. De asemenea, este posibil să fie decolorat sau să conțină rămășițe ale soluției. Este important să se urmeze instrucțiunile medicului după procedură, inclusiv orice restricții dietetice sau recomandări pentru reluarea obiceiurilor alimentare normale.

Primul scaun după colonoscopie

În mod normal, ar putea dura între 2 și 3 zile înainte ca o persoană să aibă primul scaun după colonoscopie, deoarece a golit complet colonul și rectul înainte de procedură. Se poate observa un pic de sânge în primul scaun după colonoscopie, mai ales dacă medicul a îndepărtat un polip sau a făcut o biopsie de țesut anormal. Însă acest lucru nu trebuie să prezinte un motiv de îngrijorare atâta timp cât este doar o cantitate mică și nu persistă. Dacă sângerarea devine abundentă sau continuă după mai multe scaune, o persoană ar trebui să sune la medic. Aceasta ar putea indica o perforație, sau o ruptură în peretele colonului. Deși acest lucru se întâmplă rar, mai puțin de 10 pacienți din 10.000, aceasta ar putea necesita o reparație chirurgicală. Probleme precum sângerarea rectală abundentă pot apărea abia la câteva săptămâni după test. Acest lucru nu este obișnuit, dar se poate întâmpla după ce polipii sunt îndepărtați.

Întrebări frecvente

  1. Este normal să fii constipat după o colonoscopie?
    Potrivit unui studiu, după o colonoscopie, pot apărea complicații minore, inclusiv disconfort abdominal, balonare, greață, diaree și constipație. Din nefericire, constipația este un efect secundar comun al colonoscopiei și ar putea dura chiar și 5 zile. Se poate întâmpla din câteva motive diferite, anestezia folosită în timpul procedurii, medicamentele pentru durere pe care le luați sau stilul de alimentație pe care îl urmați.
  2. Cum se poate declanșa un scaun după colonoscopie?
    Consumul de alimente bogate în fibre sau utilizarea unui supliment de fibre poate ajuta la reluarea scaunelor. Beți multe lichide pentru a le înlocui pe cele pierdute în timpul pregătirii intestinului. Evitați ridicarea de greutăți sau activitățile intense. Nu conduceți și nu folosiți utilaje grele timp de 24 de ore.
  3. În cât timp se vor restabili scaunele după colonoscopie?
    Poate dura în jur de două-trei zile pentru a avea un scaun normală după o colonoscopie. Timpul poate varia de la o persoană la alta. Atunci când aveți prima mișcare intestinală, este posibil să observați puțin sânge. Acest lucru este normal și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Concluzie

Deoarece este o procedură sigură pentru majoritatea persoanelor sănătoase, recuperarea după o colonoscopie nu este, de obicei, problematică, limitându-se la câteva crampe și o senzație de flatulență, efecte care vor trece de la sine. Primul scaun ar putea conține puțin sânge, dar acest lucru este destul de comun și nu indică o problemă, cu excepția cazului în care sângerarea nu se oprește sau este prezentă în cantități mari.