Reflux acid (arsuri la stomac) ocazional nu este neobișnuit, dar unele persoane suferă de disconfort de arsură, balonare și eructații aproape de fiecare dată când mănâncă. Aproximativ 20% din populație suferă de reflux gastroesofagian (BRGE), o afecțiune cronică de reflux acid care este diagnosticată de un medic. Dieta joacă un rol major în controlul simptomelor de reflux acid și reprezintă prima linie de tratament utilizată pentru persoanele cu BRGE.
Regim reflux gastroesofagian
Dacă o persoană se confruntă cu arsuri la stomac, încorporarea acestor alimente în dietă poate: reduce riscul de reflux acid, în comparație cu alte alimente, ajuta la neutralizarea acidului gastric și contribui la gestionarea simptomelor refluxului acid. Niciunul dintre aceste alimente nu va vindeca refluxul gastroesofagian, iar ceea ce se potrivește unei persoane poate să nu se potrivească alteia, alegerile vor depinde în cele din urmă de modul în care alimentele afectează persoana respectivă.
Fructe
Fructele sunt o sursă potrivită de vitamina C, fibre, magneziu și potasiu. În timp ce cel mai probabil evitați citricele și sucurile de citrice, precum portocalele și lămâile, alegeți dintr-o varietate de fructe care nu sunt citrice, cum ar fi:
- Merele
- Avocado
- Banane
- Fructe de pădure
- Pepeni
- Piersici
- Pere
Legume
Legumele sunt o sursă potrivită de fibre, fiind sărace în grăsimi și zahăr, cu toate acestea, trebuie evitate sau reduse sosurile sau garniturile din legume care au un conținut ridicat de grăsimi sau alte substanțe iritante, cum ar fi roșiile sau ceapa. Opțiunile potrivite includ:
- Sparanghel
- Broccoli
- Varză de Bruxelles
- Conopidă
- Castraveți
- Fasole verde
- Kale
- Cartofi
- Spanac
O persoană poate folosi condimente precum turmericul sau scorțișoara pentru a adăuga aromă, însă, adăugarea de unt, lămâie, ketchup și sosuri pentru salată poate crește riscul de reflux acid.
Alimente bogate în fibre
Alimentele fibroase fac ca o persoană să se simtă sătulă, astfel încât este mai puțin probabil să mănânce prea mult, ceea ce poate contribui la apariția arsurilor la stomac. Câteva surse bogate în fibre sănătoase sunt următoarele alimente:
- Cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, cușcușul și orezul brun
- Legumele rădăcinoase, cum ar fi cartofii dulci, morcovii și sfecla roșie
Proteine slabe
- Ouăle sunt bogate în proteine. Cu toate acestea, dacă ouăle reprezintă o problemă pentru o persoană, aceasta se poate limita la albușuri, evitând gălbenușurile mai bogate în grăsimi, care sunt mai susceptibile de a provoca simptome.
- Carnea slabă care este gătită la grătar, fiartă sau coaptă este potrivită pentru dieta BRGE. În plus, atunci când gătiți proteinele, încercați să folosiți metode, cum ar fi grătarul, prăjirea, coacerea sau poșarea (în cazul ouălor), în loc de prăjire.
Grăsimi
Grăsimea este un tip de nutrient cu un conținut ridicat de calorii, dar care este o parte necesară a dietei. Nu toate grăsimile sunt create în mod egal. În general, evitați sau reduceți grăsimile saturate (de obicei din carne și lactate) și grăsimile trans (din alimentele procesate, margarine și grăsimi scurte). Încercați să le înlocuiți, cu moderație, cu grăsimi nesaturate din plante sau pește. O regulă generală pentru BRGE este să evitați sau să reduceți grăsimile saturate din carne și lactate și grăsimile trans din alimentele procesate și să le înlocuiți cu alimente care conțin grăsimi sănătoase, cu moderație, cum ar fi:
- Uleiul de avocado
- Uleiul de măsline
- Unt de nuci
- Pește gras
- Nuci și semințe
Alimente apoase
Consumul de alimente care conțin multă apă poate dilua și slăbi acidul gastric. Alegeți alimente precum:
- Țelina
- Castravetele
- Salata verde
- Pepenele verde
- Supele pe bază de bulion
- Ceaiul din plante medicinale
Ghimbir
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii naturale, iar mulți oameni îl folosesc ca remediu natural pentru indigestie, greață și alte probleme gastrointestinale. Unul dintre motive este faptul că ghimbirul încurajează golirea gastrică. Cu alte cuvinte, ajută alimentele să se deplaseze mai departe prin tractul gastrointestinal, dincolo de stomac. O persoană poate adăuga rădăcină de ghimbir rasă sau feliată în rețete sau smoothie-uri, sau poate bea ceai de ghimbir pentru a ușura simptomele. La unele persoane, însă, ghimbirul poate declanșa arsuri la stomac.
Mic dejun în esofagita de reflux și regimul alimentar general pentru reflux gastroesofagian
Nu este posibil să se creeze un plan de masă de 7 zile pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece experiența fiecărei persoane va fi diferită. Este important să se înceapă prin a ține un jurnal alimentar pentru a vedea ce alimente cauzează probleme, apoi un medic sau un dietetician poate ajuta o persoană să alcătuiască un plan alimentar care să i se potrivească. Deși fiecare este diferit, există unele planuri de masă pentru BRGE, dar acestea trebuie adaptate în funcție de nevoile fiecărei persoane.
Ziua 1
- Micul dejun (310 calorii)
– 1 porție de omletă de spanac în 10 minute
– 1 cană de pepene galben, tăiat în cuburi - Gustare de dimineață (131 calorii)
– 1 pară mare - Prânz (348 calorii)
– 1 porție de pâine prăjită cu fasole albă și avocado
– ¾ cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi
– ¼ cană de afine - Gustarea de după-amiază (206 calorii)
– ¼ ceașcă de migdale prăjite uscate nesărate - Cină (503 calorii)
– 1 porție de somon simplu la grătar și legume
– 1 cană de quinoa gătită
Totaluri zilnice: 1.498 calorii, 89 g de proteine, 66 g de grăsimi, 154 g de carbohidrați, 34 g de fibre, 1.250 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Schimbați gustarea de la prânz la 1 prună și reduceți la 1/2 cană de quinoa gătită la cină.
Pentru 2.000 de calorii: Adăugați 1 porție de Smoothie de varză Kale și banane la micul dejun, 1/4 cană de nuci tocate la prânz și 1 prună la gustarea de după-amiază.
Ziua 2
- Mic dejun (384 calorii)
– 1 porție de fulgi de ovăz
– ½ cană de afine
– ¼ cană de nuci tocate - Gustare de dimineață (200 calorii)
– 1 cană de edamame, în păstăi - Prânz (376 calorii)
– 1 porție de supă de pui și varză
– 1 banană medie - Gustare după-amiaza (182 calorii)
– 1 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi
– ¼ cană de zmeură - Cină (352 calorii)
– 1 porție de pui și sparanghel la cuptor cu o singură tigaie
Totaluri zilnice: 1.494 calorii, 104 g de proteine, 52 g de grăsimi, 134 g de carbohidrați, 34 g de fibre, 1.416 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Reduceți la 2 linguri de nuci tocate la micul dejun, reduceți la 1/2 cană de edamame la gustarea de dimineață și omiteți banana la prânz.
Pentru 2.000 de calorii: Adăugați 1 felie de pâine prăjită din grâu germinat cu 1 lingură de unt de arahide natural la micul dejun, 1 prună la gustarea de dimineață, 1 cană de chefir simplu cu conținut scăzut de grăsimi la prânz și 1/4 cană de nuci tocate la gustarea de după-amiază.
Ziua 3
- Mic dejun (384 calorii)
– 1 porție de fulgi de ovăz de modă veche
– ½ cană de afine
– ¼ ceașcă de nuci tocate - Gustare de dimineață (100 calorii)
– ½ cană de edamame, în păstăi - Prânz (376 calorii)
– 1 porție de supă de pui și varză
– 1 banană medie - Gustare după-amiaza (182 calorii)
– 1 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi
– ¼ cană de zmeură - Cină (467 calorii)
– 1 porție de paste cu ricotta
– 2 căni de verdețuri mixte
– 1 porție de dressing grecesc pentru salată
Totalurile zilnice: 1.509 calorii, 88 g de proteine, 57 g de grăsimi, 174 g de carbohidrați, 33 g de fibre, 1.444 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Reduceți la 1 lingură de nuci tocate la micul dejun, omiteți banana la prânz și reduceți la 1/2 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi la gustarea de după-amiază.
Pentru 2.000 de calorii: Creșteți la 1 1/2 cești de edamame în păstăi la gustarea de dimineață, adăugați 2 linguri de unt de arahide natural la banana de la prânz, plus adăugați 2 linguri de migdale feliate la gustarea de după-amiază.
Ziua 4
- Mic dejun (319 calorii)
– 1 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi
– ⅓ cană de mure
– ¼ cană de migdale feliate - Gustare de dimineață (131 calorii)
–1 pară mare - Prânz (376 calorii)
– 1 porție de supă de pui și varză
– 1 banană medie - Gustare după-amiaza (116 calorii)
– 15 migdale prăjite uscate nesărate - Cină (573 calorii)
– 1 porție de burgeri de curcan cu spanac, feta și tzatziki
– 1 porție de cartofi prăjiți crocanți la cuptor
Totaluri zilnice: 1.516 calorii, 94 g de proteine, 56 g de grăsimi, 174 g de carbohidrați, 32 g de fibre, 1.519 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Reduceți la 1 lingură de migdale feliate la micul dejun, schimbați gustarea de dimineață cu 1/4 cană de afine și omiteți banana la prânz.
Pentru 2.000 de calorii: Adăugați 1 porție de Smoothie de varză Kale și banane la gustarea de dimineață și adăugați 2 linguri de unt de arahide la banana de la prânz.
Ziua 5
- Mic dejun (384 calorii)
– 1 porție de fulgi de ovăz de modă veche
– ½ cană de afine
– ¼ cană de nuci tocate - Gustare de dimineață (6 calorii)
– ⅓ cană de castravete feliat - Prânz (376 calorii)
– 1 porție de supă de pui și varză
– 1 banană medie - Gustare de după-amiază (182 calorii)
– 1 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi
– ¼ ceașcă de zmeură - Cină (572 calorii)
– 1 porție de bol vegetarian cu proteine
Totaluri zilnice: 1.520 calorii, 77 g de proteine, 56 g de grăsimi, 191 g de carbohidrați, 33 g de fibre, 1.654 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Reduceți la 1 lingură de nuci tocate la micul dejun și omiteți iaurtul la gustarea de după-amiază.
Pentru 2.000 de calorii: Adăugați 1 porție de Smoothie de varză Kale și banane la micul dejun și adăugați 2 linguri de unt de arahide la banana de la prânz.
Ziua 6
- Mic dejun (319 calorii)
– 1 cană de iaurt grecesc simplu cu conținut scăzut de grăsimi
– ⅓ cană de mure
– ¼ cană de migdale feliate - Gustare de dimineață (131 calorii)
– 1 pară mare - Prânz (421 calorii)
– 1 porție de wrap vegetarian
– 1 prună - Gustare după-amiaza (196 calorii)
– 20 de migdale prăjite uscate și nesărate
– ½ cană de afine - Cină (440 calorii)
– 1 porție de cotlete de porc la grătar cu fenicul și caise
– 1 porție de salată de rucola și cartofi cu ierburi aromatice
Totaluri zilnice: 1.507 calorii, 78 g de proteine, 69 g de grăsimi, 153 g de carbohidrați, 29 g de fibre, 1.807 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Reduceți la 2 linguri de migdale feliate la micul dejun, schimbați gustarea de dimineață cu 1 prună și omiteți migdalele la gustarea de după-amiază.
Pentru 2.000 de calorii: Adăugați 1 felie de pâine prăjită din grâu germinat cu 1 lingură de unt de arahide natural la micul dejun și adăugați 1 1/2 cești de edamame, în păstăi, la gustarea de dimineață.
Ziua 7
- Mic dejun (310 calorii)
– 1 porție de omletă de spanac în 10 minute
– 1 cană de pepene galben tăiat în cuburi - Gustare de dimineață (200 calorii)
– 1 cană de edamame, în păstăi - Prânz (421 calorii)
– 1 porție de wrap vegetarian
– 1 prună - Gustare după-amiaza (21 calorii)
– ¼ ceașcă de afine - Cină (552 calorii)
– 1 porție de pește la cuptor în stil provensal cu cartofi prăjiți și ciuperci
– 1 porție de salată verde de bază cu vinetă
– ½ avocado, tăiat în felii
Totalurile zilnice: 1.504 calorii, 76 g de proteine, 79 g de grăsimi, 125 g de carbohidrați, 31 g de fibre, 1.570 mg de sodiu.
Pentru 1.200 de calorii: Schimbați gustarea de dimineață cu 1/2 ceașcă de castravete feliat cu 2 linguri de hummus și omiteți avocado la cină.
Pentru 2.000 de calorii: Adăugați 1 porție de Smoothie de varză Kale și banane la micul dejun și adăugați 1/4 cană de migdale prăjite uscate nesărate la gustarea de după-amiază.
Alimente de evitat într-un regim de reflux gastroesofagian
Nu există o listă definitivă a alimentelor care trebuie evitate la persoanele cu BRGE, dar anumite alimente provoacă simptome comune, iar acestea includ următoarele:
Alimente cu conținut ridicat de grăsimi
Alimentele prăjite și grase pot face ca refluxul gastroesofagian să se relaxeze, permițând ca mai mult acid gastric să se întoarcă în esofag. Alimentele bogate în grăsimi cresc riscul simptomelor de reflux, așa că gestionarea aportului de grăsimi poate fi de ajutor. Următoarele alimente au un conținut ridicat de grăsimi, de aceea trebuie evitate sau consumate cu moderație:
- Cartofi prăjiți și inele de ceapă
- Produse lactate cu conținut integral de grăsimi, cum ar fi untul, laptele integral, brânza obișnuită și smântâna acră
- Bucăți grase sau prăjite de carne de vită, porc sau miel
- Grăsimea de șuncă și untura de porc
- Deserturi sau gustări, cum ar fi înghețata și chipsurile de cartofi
- Sosuri cremoase pentru salate
- Alimente uleioase și grase
Alimente acide
Fructele și legumele sunt importante într-o dietă sănătoasă, dar anumite fructe pot provoca sau agrava simptomele BRGE, în special cele foarte acide. Dacă o persoană are reflux acid frecvent, trebuie să limiteze consumul următoarelor alimente:
- Portocale
- Grapefruit
- Lămâi
- Lime
- Ananas
- Tomate
- Sos de roșii sau alimente care îl folosesc, cum ar fi pizza și chili
- Salsa
Alte alimente de evitat într-un regim de reflux gastroesofagian
- Ciocolată. Aceasta conține un ingredient numit metilxantină. Unele cercetări mai vechi au sugerat că aceasta poate relaxa mușchiul neted din sfincterul esofagian inferior și crește refluxul. Acest lucru ar putea face ca ciocolata să fie nepotrivită pentru persoanele cu BRGE și reflux acid.
- Cafea. Aceasta și alte alimente bogate în cafeină pot declanșa simptomele BRGE.
- Usturoi, ceapă și alimente picante. Alimentele picante și condimentate, cum ar fi ceapa și usturoiul, declanșează simptome de arsuri la stomac la multe persoane.
- Mentă. Planta în stare naturală și produsele cu aromă de mentă, cum ar fi guma de mestecat și bomboanele de mentă pentru respirație, pot declanșa simptome de reflux acid.
- Alcoolul. Evitați sau limitați consumul de alcool, deoarece acesta poate crește riscul de reflux acid.
- Sucuri. Băuturile carbogazoase și băuturile răcoritoare pot crește riscul de reflux acid, potrivit unor cercetări.
- Guma de mestecat. Aceasta crește producția de salivă și reduce cantitatea de acid din esofag.
- Produsele făinoase. În timp ce listele de mai sus includ factori declanșatori comuni, și alte alimente pot afecta o persoană. Aceasta ar putea lua în considerare eliminarea produselor pe bază de făină, cum ar fi pâinea și biscuiții, și a proteinelor din zer pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.
Identificarea factorilor declanșatori pentru refluxul gastroesofagian
Arsurile la stomac sunt un simptom comun al refluxului acid și al BRGE. O persoană poate observa o senzație de arsură în stomac sau în piept după ce mănâncă o masă completă sau anumite alimente. Alte simptome includ:
- Tuse uscată
- Dureri în gât
- Balonare
- Râgâieli sau sughiț
- Dificultate la înghițire
- Umflături în gât
- Vărsături sau regurgitare
Nu există o singură dietă care să poată preveni toate simptomele de BRGE, iar factorii declanșatori alimentari sunt diferiți pentru fiecare persoană. Pentru a identifica factorii declanșatori individuali, țineți un jurnal alimentar și urmăriți:
- Ce alimente mănâncați
- În ce moment al zilei mâncați
- Ce simptome experimentați
Păstrați jurnalul timp de cel puțin o săptămână sau mai mult dacă dieta variază. Se poate folosi jurnalul pentru a identifica alimentele și băuturile specifice care afectează BRGE. Un medic sau un dietetician poate sfătui o persoană mai detaliat cu privire la ce să mănânce și ce să evite și o poate ajuta să facă un regim alimentar.
Obiceiuri alimentare pentru regimul de reflux gastroesofagian
În plus față de schimbarea a ceea ce mănâncă o persoană, medicul îi poate cere să schimbe modul în care mănâncă, iar recomandările comune includ:
- Mâncatul meselor mai mici. A mânca mai puține alimente mai frecvent poate reduce presiunea din stomac. O presiune mai mare a stomacului poate face ca sfincterul esofagian inferior să se relaxeze, permițând conținutului stomacului să curgă în sus în esofag.
- Mâncatul lent. Este mai puțin probabil ca o persoană să mănânce în exces sau să irite esofagul sau stomacul dacă ia înghițituri mai mici și mestecă bine mâncarea.
- Evitarea întinderii imediat după mâncare. Dacă o persoană rămâne în picioare timp de două-trei ore după ce a mâncat, va reduce riscul de reflux. Atunci când aceasta stă în picioare sau în poziție verticală, gravitația ajută la împiedicarea conținutului stomacului să curgă în sus. Dar dacă stă întinsă, este mai ușor pentru acestea să intre în esofag.
- Evitarea gustărilor decât dacă unei persoane îi este de fapt foame. Atunci când stomacul este plin, a mânca mai mult poate crește presiunea din stomac.
- Evitarea hainelor strânse în jurul taliei. Dacă îmbrăcămintea pune presiune pe abdomen atunci când o persoană mănâncă, aceasta poate, la rândul ei, să pună presiune pe stomac și pe sfincterul esofagian inferior.
- Mâncatul pentru a menține o greutate sănătoasă. Menținerea unei greutăți optime a corpului, elimină o sursă în plus de presiune în interiorul abdomentului.
Întrebări frecvente
- Ce alimente neutralizează acidul gastric?
Niciun aliment nu neutralizează acidul gastric, dar fulgii de ovăz pot ajuta la absorbția acestuia, astfel încât să nu se întoarcă în esofag. Alte alimente, cum ar fi bananele, pot fi mai puțin susceptibile de a declanșa acidul gastric decât, de exemplu, roșiile și citricele. - Ce alimente ar trebui să evite o persoană care are reflux gastroesofagian?
Alimentele grase, zaharurile adăugate, ciocolata, cofeina, alcoolul, alimentele picante și sucurile pot agrava refluxul acid. De aceea, este recomandat ca o persoană să le evite sau să le consume cu moderație. - Ce alimente sunt bune pentru persoanele cu reflux gastroesofagian?
Carnea slabă, fulgii de ovăz, albușurile de ou și legumele sunt alegeri bune. Ghimbirul este util pentru unii oameni, dar poate agrava simptomele la alții. - Ce alimente pot vindeca reflux gastroesofagian?
Niciun aliment nu poate vindeca reflux gastroesofagian, dar există anumite alimente, cum ar fi proteinele slabe și fructele non-citrice, care sunt mai puțin susceptibile de a declanșa simptomele. Adesea, tratarea BRGE necesită o combinație de strategii, inclusiv administrarea de medicamente, limitarea alimentelor declanșatoare și efectuarea de schimbări comportamentale, cum ar fi consumul de mese mai mici. - Ce cină este bună pentru reflux gastroesofagian?
Atunci când alegeți o cină sănătoasă pentru BRGE, optați pentru mese fără alimente declanșatoare comune, cum ar fi sosul de roșii sau usturoiul și ceapa crude. De asemenea, încercații să luați cina mai devreme. În mod ideal, evitați să mâncați cu două-trei ore înainte de culcare. - Care este un prânz bun dacă o persoană are reflux gastroesofagian?
Alegeți un prânz care să conțină puțin sau deloc factori declanșatori obișnuiți ai BRGE. Deoarece mâncatul prea repede poate înrăutăți simptomele, este adesea util să alegeți un prânz care este greu de mâncat. Supa este o opțiune excelentă, în plus, este ușor de pregătit în avans pentru săptămânile aglomerate. - Este untul de arahide bun pentru refluxul gastroesofagian?
Untul de arahide este o opțiune bună pentru majoritatea persoanelor cu reflux acid. Deoarece consumul de alimente bogate în grăsimi în cantități mari poate crește simptomele BRGE pentru unele persoane, limitați-vă la 1 sau 2 linguri de unt de arahide sau de nuci la un moment dat. - Este puiul la rotisor bun pentru reflux gastroesofagian?
Puiul la rotisor este o proteină excelentă, rapidă și ușoară, fiind o opțiune bună pentru persoanele cu BRGE, doar limitați cantitatea de piele de pui, deoarece este mai bogată în grăsimi.
Concluzie
Refluxul gastroesofagian face ca conținutul stomacului să se deplaseze înapoi în gât în mod regulat, provocând simptome incomode de arsură. Deși nicio dietă specifică nu poate preveni această afecțiune, consumul și evitarea anumitor alimente pot ameliora simptomele la unele persoane. Persoanele cu BRGE își pot gestiona deseori simptomele cu ajutorul unor modificări ale dietei și ale stilului de viață și al medicamentelor OTC.