Meniu

Remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian: ceaiuri si obiceiuri

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când apare refluxul acid acesta poate dura doar câteva minute sau chiar câteva ore, în orice caz, este inconfortabil. Există metode simple și accesibile pentru a scăpa de refluxul acid acasă sau cu remedii naturale. Remediile naturale pentru refluxul acid și arsurile la stomac pot fi accesibile, iar printre acestea se numără mierea, ghimbirul, bicarbonatul de sodiu, bananele, turmericul sau oțetul de cidru de mere.

Reflux gastroesofagian tratament naturist

Pentru a ajuta o persoană să gestioneze simptomele adesea dureroase și inconfortabile ale refluxului gastroesofagian, medicii pot recomanda remedii la domiciliu. Acestea pot include evitarea factorilor declanșatori alimentari, consumul de mese mai mici și luarea cinei mai devreme seara. Dacă simptomele persistă, medicii pot recomanda, de asemenea, un tratament medical, cum ar fi intervenția chirurgicală sau anumite medicamente. Schimbarea a ceea ce, când și cât de mult mâncă o persoană poate face o mare diferență pentru a ameliora arsurile la stomac. Unele dintre aceste schimbări pot fi observabile imediat, în timp ce pentru altele poate dura ceva timp până când se va simți o diferență.

Evitați alimentele declanșatoare

Adesea, anumite alimente se află în spatele episoadelor de reflux acid. Identificarea și evitarea acestor alimente poate reduce simptomele. S-ar putea ca o persoană să observe că anumite alimente sau băuturi deranjează, iar alteori, s-ar putea să nu fie evident. Un jurnal alimentar și al simptomelor poate ajuta la identificarea alimentelor declanșatoare.

Declanșatorii alimentari obișnuiți includ:

 • Alimentele acide (citrice, roșii, alimente pe bază de roșii)
 • Alcoolul
 • Cofeina (din cafea, ceai și alte surse)
 • Ciocolata
 • Alimentele prăjite sau grase
 • Menta
 • Mâncarea picantă

Unele persoane consideră că dulciurile, alimentele cu indice glicemic ridicat (adică cele care se digeră rapid) și mesele prea fierbinți pot declanșa arsuri la stomac.

Evitați mâncatul în exces

Mâncatul în exces este legat de arsuri la stomac și reflux, așa că oamenii trebuie să aibă grijă să nu mânânce prea mult. Acest lucru poate fi mai greu decât pare, mai ales dacă o persoană nu este obișnuită să acorde atenție semnalelor corpului că este sătul. Pentru a evita mâncatul în exces, se pot folosi tehnici de ceea ce se numește mindful eating. Mindfulness înseamnă “a acorda atenție într-un mod special, în mod intenționat, în momentul prezent și fără a judeca”.

A mânca în mod conștient înseamnă să îți acorzi timp pentru a te concentra și a acorda atenție mâncării, corpului tău și experienței de a mânca. Unele cercetări sugerează că acest lucru poate ajuta o persoană să mănânce mai puțin și să selecteze alimente mai sănătoase. Pentru a începe se pot adopta următoarele obiceiuri:

 • Pauză înainte de fiecare masă
  Luați-vă un moment pentru a observa dacă vă este foame, sunteți plictisit, stresat, supărat sau trist. Dacă de fapt nu vă este foame, nu mâncați.
 • Eliminați distragerile din timpul mesei
  Evitați să citiți, să vă verificați telefonul sau să vă uitați la televizor în timp ce mâncați, astfel încât să fiți mai conștient de faptul că sunteți sătul.
 • Faceți o pauză după fiecare îmbucătură
  Acordați atenție dacă vă simțiți sătul sau dacă vă este încă foame. Dacă vă simțiți sătul, opriți-vă din mâncat.
 • Opusul mâncării conștiente este mâncatul fără minte sau inconștient
  Un exemplu de mâncat inconștient este să pui deoparte o pungă întreagă de chipsuri în timp ce te uiți la un film și să realizezi cât de mult ai mâncat doar când nu mai ai nimic.

Limitați alimentele bogate în grăsimi

Alimentele prăjite și alte alimente grase pot fi, de asemenea, un factor declanșator pentru refluxul gastroesofagian. Unele cercetări arată că acestea pot duce la arsuri la stomac. Exemplele includ:

 • Alimentele prăjite
 • Cartofii prăjiți
 • Pizza
 • Șunca
 • Cârnații

Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi acestea, pot contribui la arsurile la stomac prin eliberarea de săruri biliare în tractul digestiv, ceea ce poate irita esofagul. De asemenea, acestea par să stimuleze eliberarea de colecistochinină, un hormon din sânge care poate relaxa sfincterul esofagian inferior, permițând conținutului stomacal să revină în esofag. Un studiu a analizat ce s-a întâmplat atunci când persoanele cu RGE au mâncat alimente bogate în grăsimi. Mai mult de jumătate dintre participanții care au raportat declanșatori alimentari au spus că au avut simptome de refluxul gastroesofagian după ce au mâncat alimente bogate în grăsimi și prăjite, acestea fiind spuse, aveți nevoie de ceva grăsimi pentru a rămâne sănătoși. 

Urmați o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați

Cercetările arată că o dietă bogată în carbohidrați poate agrava refluxul gastric, iar reducerea aportului de carbohidrați poate ajuta la reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian. Unii cercetători suspectează că carbohidrații nedigerate pot provoca o creștere excesivă a bacteriilor și o presiune crescută în interiorul abdomenului, ceea ce ar putea contribui la reflexul acid. A avea prea mulți carbohidrați nedigerați în sistemul digestiv poate provoca adesea nu numai gaze și balonare, ci și eructații.

Limitați consumul de alcool

Consumul de alcool poate crește severitatea refluxului acid și a arsurilor la stomac. Cercetările au arătat că un consum mai mare de alcool ar putea fi legat de creșterea simptomelor de reflux acid. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul crește acidul gastric, relaxează sfincterul esofagian inferior și afectează capacitatea esofagului de a elimina acidul. 

Mâncați mese mai mari mai devreme

Chiar și o mică gustare înainte de culcare poate provoca simptome cum ar fi refluxul de acid peste noapte. Acest lucru se datorează parțial schimbării de postură care are loc în timp ce organismul încă încearcă să digere. Pentru a evita acest lucru, o persoană ar putea lua masa principală la prânz și să se bucure de o masă mai ușoară la cină. O persoană poate încerca, de asemenea, să ia cina mai devreme, mai degrabă decât chiar înainte de culcare. În acest fel, organismul are mai mult timp pentru a digera mâncarea.

Mâncați într-un mediu relaxat

Pentru a facilita digestia, o persoană ar trebui să se asigure că ia masa într-un mediu cât mai relaxat posibil. Orice stres suplimentar ar putea provoca tensionarea mușchilor, ceea ce, la rândul său, ar putea agrava simptomele refluxul gastroesofagian.

Concentrează-te doar asupra mâncării în timpul meselor

O persoană ar trebui să evite să facă efort în timpul meselor, iar acest lucru include îngrijirea copiilor sau deplasările frecvente la bucătărie în timp ce mănâncă.

Alimente specifice pe care să le consumi ca remediu naturist pentru refluxul acid

O mulțime de remedii naturale au fost promovate pentru ameliorarea arsurilor la stomac sau a refluxului acid. Aceste remedii nu sunt, în general, bine documentate și ar trebui utilizate cu prudență. Nu uitați că și substanțele naturale pot provoca efecte secundare negative și interacțiuni medicamentoase. Unele tratamente nutriționale și pe bază de plante care pot opri refluxul acid în mod natural includ:

 • Oțetul de cidru de mere
  Studiile au fost inconsecvente cu privire la faptul că acesta ajută la simptomele refluxului.
 • Bicarbonatul de sodiu
  Un alcalin natural care se găsește în bucătărie, bicarbonatul de sodiu ajută la neutralizarea excesului de acid gastric pentru a ușura arsurile la stomac.
 • Ghimbirul
  Unii cercetători spun că ghimbirul pare promițător ca tratament pentru arsuri la stomac.
 • Sucul de aloe vera
  Produsele combinate care conțin suc de aloe vera s-au dovedit a fi promițătoare împotriva arsurilor la stomac.
 • Bananele coapte
  Alimentele alcaline, cum ar fi bananele bogate în potasiu, pot ajuta la contracararea acidului gastric iritant. 
 • Papaya
  În cadrul studiilor, s-a demonstrat că papaya aduce îmbunătățiri minore în cazul arsurilor la stomac.
 • Turmericul/curcumina
  Produsele combinate care conțin acest condiment de curry s-au dovedit promițătoare împotriva arsurilor la stomac.
 • Rădăcina de lemn dulce deglicirrizat
  Lemnul dulce poate proteja esofagul de leziuni prin creșterea mucusului. Prelucrarea specială elimină o substanță care poate provoca efecte secundare periculoase.
 • D-limonenul
  Această substanță provine din uleiul esențial de citrice. Cercetări limitate au arătat că este eficientă în ameliorarea refluxul gastroesofagian.
 • Miera
  Studiile sugerează că mierea crește mucusul și promovează vindecarea, ceea ce poate ajuta la tratarea refluxului și a leziunilor esofagiene.
 • Ceapa fiartă
  Ceapa crudă este un declanșator comun al simptomelor gastrointestinale, cum ar fi refluxul acid și arsurile la stomac. Acest lucru se datorează faptului că ceapa crudă este mai greu de digerat și ar putea irita mucoasa esofagului, provocând o agravare a arsurilor la stomac. Dacă vă place să mâncați ceapă, luați în considerare posibilitatea de a o consuma gătită.

Discutați cu medicul înainte de a încerca orice remediu natural pentru arsuri la stomac, reflux acid sau refluxul gastroesofagian.

Ceaiuri pentru reflux gastroesofagian

Ceaiurile din plante pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la calmarea problemelor de stomac, cum ar fi gazele și greața. Încercați să folosiți remedii pe bază de plante care pot calma simptomele refluxul gastroesofagian, cum ar fi:

 • Mușețelul
 • Licoricele (lemnul dulce)
 • Ulmul alunecos
 • Ghimbirul
 • Rădăcina de nalbă

Licoricele (lemnul dulce)

Lemnul dulce poate contribui la creșterea stratului de mucus din mucoasa esofagiană, ceea ce poate ajuta la reducerea efectelor acidului gastric care refulează. Un studiu a constatat că o formulă pe bază de plante care include lemn dulce deglicirrizat a oferit o ameliorare a simptomelor refluxul gastroesofagian în mod constant mai bună decât antiacidele obișnuite. Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la ameliorarea grețurilor. Cu toate acestea, există loc pentru mai multe cercetări care să confirme eficacitatea ceaiurilor din plante, inclusiv a ceaiului de fenicul, a rădăcinii de nalbă și a ceaiului de papaya. Atunci când folosiți plante uscate ca extracte în ceai, este recomandat să folosiți 1 linguriță de plante la 1 cană de apă fierbinte. Se infuzează frunzele sau florile acoperite timp de 5-10 minute. Dacă folosiți rădăcini, infuzați timp de 10-20 de minute. Pentru cele mai bune rezultate, puteți bea 2-4 căni pe zi. Cu toate acestea, este posibil să doriți să evitați ceaiurile de mentă, deoarece menta poate declanșa simptome de reflux acid la unele persoane. În plus, unele plante pot interfera cu anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă, așa că luați în considerare posibilitatea de a discuta cu un medic înainte de a încerca orice remediu nou pe bază de plante.

Ceaiul de ghimbir

Rădăcina de ghimbir face un ceai delicios și vindecător. Ceaiul de ghimbir are puteri digestive puternice și poate ajuta la orice, de la reducerea balonării până la a scăpa de greață și chiar la scăderea umflăturilor din sistemul digestiv. Acest lucru se datorează în principal proprietăților sale antiinflamatorii și beneficiilor adăugate de gingerol și shogaol care se adaugă la amestec.

Ceaiul de mușețel

Această infuzie nu este cunoscută doar echilibrul emoțional ci și pentru reducerea ulcerului și relaxarea mușchilor. CProprietățile alcaline și capacitatea ceaiului de a face ca organismul să se relaxeze pot ajuta la abordarea refluxului acid (care poate fi cu siguranță înrăutățit de stres și anxietate). Atunci când stomacul se află la înălțime cu prea mult acid și stres, mușețelul poate fi eficient.

Ceaiul de fenicul

Ceaiul de fenicul este un tratament pentru cei care suferă de reflux acid. Acest ceai bogat în fibre este un deliciu pentru sistem, deoarece poate ajuta cu excesul de gaze, ceea ce poate ajuta la atenuarea disconfortului cauzat de refluxul acid. De asemenea, hrănește sistemul digestiv, ceea ce face mai puțin probabil să suferiți de crize de reflux acid în primul rând. Feniculul are, de asemenea, o grămadă de proprietăți antiinflamatorii care pot reduce iritarea și umflarea în tractul digestiv.

Ceaiul de lemn dulce

Rădăcina naturală ușor dulce a fost asociată de mult timp cu vindecarea tulburărilor de stomac. Rădăcina de lemn dulce nu numai că ajută la reducerea durerii și a inflamației, contribuind la reducerea riscurilor de ulcer, dar ajută și la creșterea mucusului din stomac, care ar putea amortiza mucoasa stomacului și îl protejează de acid. Rădăcina de lemn dulce conține, de asemenea, acid glicirizic care poate ajuta la repararea mucoasei stomacale și aduce echilibru întregului sistem digestiv.

Ceaiul de rădăcină de nalbă

Numit astfel datorită consistenței sale lipicioase atunci când este amestecat cu apă, ceaiul de rădăcină de nalbă poate acoperi mucoasa stomacului, oferind un strat moale și liniștitor pentru a înăbuși creșterea acidității. Ceaiul de rădăcină de nalbă moale poate să reducă inflamația și să aducă odihnă mușchi strânși. Pentru a obține cele mai bune rezultate din această infuzie, fierbeți rădăcina în apă timp de câteva ore pentru a obține acea textură lipicioasă despre care vorbim.

Ceaiul de turmeric

Acest condiment este încărcat cu proprietăți de vindecare,. Bogat în antioxidanți și cu ingredientul activ curcumină care pune vindecă organism, turmericul este încărcat cu proprietăți antivirale și antifungice. De asemenea, turmericul poate fi capabil să te ajute și în cazul refluxului acid. Deoarece studiile au arătat că refluxul gastroesofagian poate fi declanșat de stresul oxidativ, puterea antioxidantă a turmericului poate reduce riscurile. Nu numai că turmericul va ajuta la menținerea organismului, dar poate, de asemenea, să protejeze și stomacul de leziuni intestinale și ulcere.

Ceaiul de mentă

Acest ceai răcoritor și ușor este un calmant sigur și poate diminua inflamația din sistemul digestiv, ajută la ameliorarea durerii asociate cu durerea în gât (un efect secundar al refluxului acid) și este plin de antioxidanți pentru a promova și vindecarea pe termen lung.

Ceaiul de ulm alunecos

O tehnică străveche pentru tratarea problemelor stomacale, ulmul alunecos provine din ulmul alunecos și este, de asemenea, renumit pentru că acoperă stomacul cu un strat protector. De asemenea, ajută și intestinele să producă mucus, ceea ce oferă un alt strat de protecție împotriva creșterii acidității.

Modificări ale stilului de viață ca remediu naturist pentru refluxul acid

Mențineți o greutate corporală sănătoasă

Scăderea în greutate poate ajuta la reducerea simptomelor de arsuri la stomac. Unele cercetări au arătat legături puternice între excesul de greutate sau obezitate și GER/refluxul gastroesofagian. Rata refluxul gastroesofagian la persoanele cu obezitate poate fi de până la 79%. Creșterea în greutate crește riscul, iar scăderea în greutate pare să îl reducă. Se crede că acest lucru se datorează impactului excesului de grăsime corporală asupra metabolismului și modificărilor fizice din jurul esofagului, stomacului și LES. Discutați cu medicul despre un plan de dietă și exerciții fizice care poate ajuta o să ajungeți la o greutate sănătoasă, dacă este cazul.

Evitați hainele cu talie strâmtă

Îmbrăcămintea cu talie strâmtă sau curelele pune presiune pe stomac, iar uneori acest lucru poate duce la refluxul acid. Pentru a testa acest lucru, puteți experimenta purtând următoarele:

 • Pantaloni/fuste cu talie mai joasă
 • Centuri elastice în talie
 • Pantaloni/fuste cu o mărime mai mare decât cea pe care o purtați în mod normal

De asemenea, poate doriți să încercați rochii în loc de pantaloni sau fustă.

Eliminați stresul

Stresul poate declanșa simptome de reflux la unele persoane. Există modalități dovedite de a ajuta la gestionarea stresului, cum ar fi:

 • Meditația de conștientizare
 • Relaxarea musculară progresivă
 • Respirația profundă
 • Yoga
 • Activități de relaxare, cum ar fi arta

Dacă vă luptați cu gestionarea stresului, este posibil să doriți să consultați un terapeut pentru ajutor.

Renunțați la nicotină

Nicotina din țigări și din unele soluții de vaping poate slăbi sfincterul esofagian inferior, potrivit unei cercetări. Dacă vă puteți opri din fumat/vaping, acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux. Dependența de nicotină este dificil de eliminat, așa că discutați cu un medic despre modalități eficiente de a renunța.

Renunțați la băutură

Mulți oameni se bazează pe alcool pentru a scăpa de stres și pentru a socializa, cu toate acestea, consumul de alcool poate deteriora sfincterul esofagian inferior și poate contribui la apariția simptomelor refluxul gastroesofagian. Evitarea alcoolului este foarte recomandată și s-a demonstrat că reduce foarte mult simptomele. Uneori, persoanele care beau în mod regulat sau în cantități mari consideră că este dificil să se oprească.

Evitați anumite activități după ce ați mâncat

O persoană nu trebuie să se angajeze în nicio activitate fizică după masă. Acest lucru ar putea provoca contracția mușchilor abdominali, ceea ce poate forța mâncarea să se întoarcă în esofag și să provoace arsuri la stomac. În special, o persoană ar trebui să evite sarcinile care implică aplecarea, cum ar fi curățarea podelei și ridicarea de obiecte.

Luați suplimente

Cercetările științifice au sugerat că suplimentele pot ajuta o persoană să amelioreze simptomele refluxul gastroesofagian.

 • Ghimbirul
  O analiză a explorat efectul suplimentelor de ghimbir asupra copiilor cu refluxului și a constatat că acestea au ajutat la reducerea simptomelor. Copiii au tolerat bine suplimentele și au prezentat efecte secundare doar atunci când dozele au fost mai mari de 5 grame pe zi. Cu toate acestea, medicii nu recomandă ghimbirul pentru persoanele care au o tulburare de sângerare, deoarece este un puternic fluidificator al sângelui. Mai mult, persoanele care iau suplimente de ghimbir ar trebui să le întrerupă înainte de a suferi o intervenție chirurgicală.
 • Lemnul dulce
  Potrivit aceleiași analize, oamenii folosesc de mult timp lemnul dulce pentru a ameliora simptomele inflamației gastrice. Acesta a arătat îmbunătățiri în studii mici ai căror participanți aveau refluxul gastroesofagian. Cu toate acestea, lemnul dulce are unele proprietăți care pot provoca efecte secundare, cum ar fi tensiunea arterială ridicată. Prin urmare, o persoană ar trebui să opteze pentru lemnul dulce deglicirrizat, care nu va produce aceste efecte. În timp ce cercetătorii din cadrul studiului recunosc beneficiile potențiale ale lemn dulce, aceștia solicită, de asemenea, mai multe dovezi care să susțină afirmațiile conform cărora acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului acid.

Practicați exerciții de respirație

O analiză a investigat efectul exercițiilor de respirație asupra persoanelor cu reflux gastroesofagian și a constatat că acestea au redus simptomele. Exercițiile de respirație au redus, de asemenea, nevoia de a lua medicamente pentru suprimarea acidului și au îmbunătățit calitatea vieții. Potrivit studiului, persoanele cu această afecțiune care iau terapie medicamentoasă pot obține mai multă ușurare dacă combină terapia cu exerciții de respirație profesionale. Un exemplu de exercițiu de respirație care poate ajuta la ameliorarea simptomelor de refluxul gastroesofagian este așa-numita respirație pe burtă. O persoană o poate practica atunci când stă jos, în picioare sau întinzându-se, urmând acești pași:

 • Puneți o mână chiar sub coaste și cealaltă pe piept.
 • Respirați adânc pe nas. Burta se va ridica și va împinge mâna în sus. Țineți pieptul nemișcat.
 • Expirați cât mai încet posibil prin buzele strânse. Acest lucru poate arăta ca un fluierat fără sunet. Lăsați mâna de pe burtă să se scufunde pe măsură ce respirația părăsește corpul.
 • Repetați încet de 3-10 ori.

Modificări de somn ca remediu naturist pentru refluxul gastroesofagian

Dormiți pe partea stângă

Cercetările arată că dormitul pe partea stângă poate ajuta la reducerea refluxului acid pe timp de noapte. Potrivit unei analize, culcatul pe partea stângă poate scădea expunerea acidului în esofag cu până la 71%. Deși motivul nu este pe deplin clar, acesta ar putea fi explicat prin anatomia esofagului. Esofagul intră în partea dreaptă a stomacului, așa că dormitul pe partea stângă ține acidul departe de sfincterul esofagian inferior. În mod normal, sfincterul este responsabil de împiedicarea acidului și a alimentelor nedigerate să se întoarcă în gât, dar diferite lucruri pot provoca o funcționare defectuoasă a acestuia, cum ar fi, de exemplu, poziția în care dormiți.

Ridicați capul atunci când dormiți

Dacă simptomele tind să apară atunci când o persoană doarme, ar trebui să încerce să-și schimbe poziția de dormit, astfel încât esofagul să se afle deasupra stomacului. De exemplu, o persoană ar putea introduce o pană sub capul patului pentru a-l ridica. Acest lucru permite ca esofagul lor să fie mai sus decât picioarele lor.

Întrebări frecvente

 1. Remediile pe bază de plante pentru refluxul acid funcționează?
  Nu există prea multe cercetări în ceea ce privește remediile pe bază de plante pentru arsuri la stomac. Cele mai multe cercetări s-au axat pe un produs numit Iberogast. Acesta este realizat cu 9 plante diferite, printre care:
  – Angelica
  – Chimenul
  – Planta muștarului
  – Mușețelul german
  – Celandina mare
  – Lămâița
  – Lemnul dulce
  – Ciulinul de lapte
  – Menta
  Unele studii au arătat că Iberogast poate reduce arsurile la stomac. Nu este clar, însă, care dintre plantele din amestec ameliorează simptomele. În plus, uleiul de mentă poate agrava de fapt arsurile la stomac, așa că nu este o idee bună să îl luați dacă aveți refluxul gastroesofagian.
 2. Există și alte tratamente naturale pentru refluxul acid?
  Melatonina, un supliment folosit pentru a ajuta la somn, a fost sugerat pentru a ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac, dar cercetările sunt contradictorii în ceea ce privește eficiența sa pentru acest lucru sau pentru orice alte simptome gastrointestinale. Înainte de a vă decide să luați orice remediu sau supliment pe bază de plante, consultați-vă cu medicul. Unele suplimente pot avea efecte secundare sau pot interacționa cu medicamentele pe care le luați deja.
 3. Este guma de mestecat o modalitate eficientă de a ameliora refluxului acid?
  Poate părea ciudat, dar guma de mestecat stimulează producția de salivă, care este un tampon de acid. În plus, guma de mestecat vă face să înghițiți mai des, ceea ce împinge acei acizi neplăcuți înapoi în esofag. Când alegi un pachet de gumă, asigură-te că este fără zahăr, astfel încât să-ți protejezi și dinții.
 4. Cum scapi rapid de refluxul acid?
  Cel mai rapid mod de a obține ameliorarea refluxului acid ar putea fi să iei un antiacid. Informați-vă despre tratamentele pentru refluxul gastroesofagian și refluxul acid.
 5. Ce se poate bea pentru a scăpa de refluxul acid?
  Anumite ceaiuri din plante, laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau pe bază de plante, sucul de fructe fără citrice, apa de nucă de cocos și, uneori, doar apa obișnuită pot ajuta la reducerea simptomelor de reflux acid. Aflați ce să beți pentru refluxul acid.
 6. Refluxul acid va dispărea în mod natural?
  Dacă aveți arsuri la stomac temporare legate de ceva ce sunteți sau de o formă ușoară de refluxul gastroesofagian, refluxul acid poate dispărea de la sine după câteva ore. În cazuri mai grave, este posibil să aveți nevoie de medicamente și de schimbări în stilul de viață pentru a vă gestiona simptomele.
 7. Laptele ajută la arsurile la stomac?
  Proteinele și calciul din lapte pot ajuta la neutralizarea acidului gastric și la ameliorarea rapidă a arsurilor la stomac. Dar rămâi la tipurile cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, deoarece grăsimile irită simptomele refluxul gastroesofagian.
 8. Muștarul ajută sau dăunează refluxului gastroesofagian?
  Muștarul picant poate agrava arsurile la stomac, așa că rămâi la tipul galben, ușor. Turmericul, un ingredient al muștarului, este antiinflamator. Cu toate acestea, cantitatea care se găsește în majoritatea muștarilor este destul de mică.
 9. Ce băutură este bună pentru refluxul acid?
  Ceaiurile din plante sunt cea mai bună opțiune pentru refluxul acid, deoarece nu conțin cofeină și pot aduce o multe beneficii vindecătoare.
 10. Ce fel de ceai este bun pentru refluxul acid?
  Oricare dintre ceaiurile menționat poate ajuta în cazul refluxului acid. Cele mai recomandate sunt ceaiul de ghimbir, ceaiul de mușețel, ceaiul de lemn dulce, ceaiul de rădăcină de nalbă, ceaiul de turmeric, ceaiul de fenicul și ceaiul de ulm alunecos. Este, totuși, recomandat să se consulte un doctor înainte de începerea oricărui remediu naturist pentru refluxul gastroesofagian.

Concluzie

Refluxul gastroesofagian este o problemă incomodă care poate fi cauzată de o varietate de factori diferiți. Dacă observați că simptomele sunt mai grave după ce consumați anumite alimente sau băuturi, este rezonabil să limitați sau să evitați aceste lucruri. Deși există multe medicamente și opțiuni de tratament disponibile pentru a ușura arsurile la stomac, efectuarea câtorva schimbări simple în dieta și stilul de viață poate fi, de asemenea, benefică și mult mai recomandată pentru eficiență pe termen lung.