Meniu

Stenoza esofagiana: cum este diagnosticata si tratata eficient

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O stenoză esofagiană este o îngustare anormală a esofagului. Stricturile esofagiene pot limita sau bloca alimentele și lichidele care se deplasează din gât spre stomac. Înghițirea este dificilă și există senzația că mâncarea este blocată în gât. BRGE este cea mai frecventă cauză a stenozelor esofagiene, dar cancerul și alte probleme, de asemenea, le pot provoca. O procedură de dilatare poate lărgi esofagul și reduce simptomele acestei afecțiuni.

Ce este o stenoza esofagiană?

Esofagul, tubul muscular care face legătura între gât și stomac, este căptușit cu un țesut mucos special care lubrifiază alimentele în timp ce trec prin el. Dacă mucoasa esofagiană se inflamează în mod repetat, se poate produce o cicatrizare, ceea ce poate cauza o îngustare (stenoză) a tubului. Poate fi dificil ca alimentele să treacă prin stenoză, iar acestea pot fi impactate sau blocate, provocând dureri toracice și abdominale. Cele mai multe cazuri de strictură esofagiană sunt cauzate de boala de reflux gastroesofagian (BRGE). La persoanele care suferă de aceasta, sfincterul care se închide pentru a împiedica conținutul stomacului să treacă înapoi în esofag nu se închide corect, iar expunerea repetată la acidul gastric poate provoca cicatrizări pe mucoasa esofagiană. 

Stenozele esofagiene pot fi:

  • Cancerigene – aceste stricturi se agravează rapid
  • Benigne (nu canceroase) – stenozele benigne tind să progreseze lent

Care sunt tipurile de stenoze esofagiene?

Stenozele esofagiene pot fi simple sau complexe:

  • Stricturile simple sunt mai mici, lăsând o deschidere mai largă în esofag. De obicei acestea sunt drepte și simetrice, iar suprafețele și marginile (marginile) lor sunt netede.
  • Stricturile complexe sunt mai lungi și lasă o deschidere mai îngustă. Ele nu sunt drepte sau simetrice și au suprafețe și margini neuniforme.

Care sunt cauzele stenozelor esofagiene?

În general, orice lucru care lezează esofagul poate provoca cicatrizare, ceea ce în cele din urmă poate duce la o îngustare simptomatică a esofagului. Afecțiunile sau tratamentele care cauzează inflamații sau cicatrizări în esofag pot duce la stenoze:

  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
    Principalele cauze ale stenozelor esofagiene sunt tulburările digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Atunci când acidul din stomac refulează în mod regulat în partea de jos a esofagului, acesta provoacă deteriorarea mucoasei și poate duce la îngustarea esofagului. Acest tip de stenoză se numește strictură peptică.

Cauzele mai puțin frecvente ale unei stenoze esofagiene includ:

  • Ulcere
  • Comprimarea externă a esofagului
  • Anumite infecții și înghițirea accidentală de substanțe chimice pot provoca, de asemenea, stricturi.
  • Boli dermatologice rare care implică esofagul
  • Stricturi și pânze esofagiene congenitale
  • Tratamentul pentru varicele esofagiene (bandaj sau scleroterapie)
  • Unele medicamente, de exemplu, unele antibiotice și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Esofagita eozinofilică. Această reacție alergică/problemă a sistemului imunitar cauzează inflamație în esofag, ceea ce poate duce la stenoze.
  • Radioterapia. Tratamentul pentru cancer la nivelul capului, gâtului sau toracelui poate provoca stenoze esofagiene până la un an și jumătate mai târziu.
  • Intervenția chirurgicală. O procedură în esofag poate lăsa inflamații și cicatrici, cauzând o strictură.
  • Cancer esofagian. Atunci când celulele anormale se divid sau cresc necontrolat în țesutul esofagian, tumora poate provoca stricturi.

Care sunt simptomele unei stenoze esofagiene?

Principalul simptom al unei stenoze esofagiene este disfagia, adică dificultatea de a înghiți. Aceasta se poate manifesta ca o senzație de lipire a alimentelor sau ca o senzație de întârziere în trecerea alimentelor în gât, în piept sau în partea superioară a abdomenului. Pe măsură ce îngustarea se agravează, poate exista și dificultate la înghițirea lichidelor. Nu toate stenozele provoacă simptome, dar prezența și severitatea simptomelor se corelează, de obicei, cu gradul de îngustare esofagiană. Alte simptome ale stenozelor esofagiene includ:

  • Salivare
  • Durere la înghițire
  • Senzație de arsură în gât sau în piept
  • Regurgitare
  • Episoade frecvente de sufocare
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • O incapacitate de a tolera secrețiile proprii ale organismului
  • Refuzul de a mânca la copii
  • Tuse

Atunci când o persoană se confruntă cu oricare dintre aceste simptome este important să se adreseze unui medic. Acesta își poate da seama ce cauzează stenozele esofagiene, astfel încât pacientul să primească tratamentul potrivit și să se simtă mai bine. Dacă stenoza esofagiană nu este tratată, pot apărea complicații precum:

  • Conținutul esofagului ajunge în plămâni din cauza regurgitării, cauzând pneumonie prin aspirație.
  • Alimente care rămân blocate în esofag, provoacă sufocare sau dificultăți de respirație.
  • Neprimirea unei cantități suficiente de hrană sau lichide, poate duce la deshidratare sau malnutriție.
  • Gaură în esofag, care poate pune în pericol viața.

Cum este diagnosticată o stenoză esofagiană?

Pentru a diagnostica o stenoză esofagiană, medicii vor efectua probabil două sau mai multe dintre următoarele teste:

Esofagoscopie

În cadrul acestui test, medicii folosesc o cameră numită esofagoscop pentru a vizualiza esofagul. Acesta poate fi efectuat când pacientul este treaz, în cabinetul medicului, cu o cameră subțire trecută prin nas sau sub sedare, într-o sală de operație, cu camera trecută prin gură. În ambele cazuri, întregul esofag este vizualizat, ceea ce permite evaluarea unei posibile stenoze esofagiene.

Manometrie esofagiană

O manometrie esofagiană măsoară contracțiile musculare ritmice, precum și coordonarea și forța exercitată de mușchi, care au loc în esofag atunci când o persoană înghite. În timpul acestui test, un tub subțire și flexibil (cateter) care conține senzori este trecut prin nas, pe esofag și în stomac. Gâtul și nasul sunt amorțite pentru acest test. Pacienții vor fi rugați să ia înghițituri mici de apă și să înghită la comandă în timpul testului.

Testul de înghițire cu bariu modificat

În timpul acestui test, pacienții sunt rugați să înghită o varietate de substanțe care sunt acoperite cu bariu, o pastă albicioasă care se luminează în timpul unei radiografii, permițând examinatorului să determine cât de bine se deplasează aceste substanțe prin gură, faringe și esofag. Testul va arăta dacă sfincterul esofagian superior nu se relaxează sau dacă alimentele sau lichidele sunt blocate în timp ce trec prin esofag.

Evaluarea endoscopică flexibilă a deglutiției

Aceasta este o examinare instrumentală a deglutiției care permite examinatorului să vadă alimentele și lichidele în timp ce trec prin gât. Medicii trec un mic osciloscop flexibil cu fibră optică prin nas și îl țin deasupra laringelui pentru a vizualiza înghițirea.

Cum se tratează stenoza esofagiană?

Tratamentul pentru o stenoză esofagiană depinde de cauzele și de gravitatea acesteia. Două considerente importante în determinarea celui mai bun tratament pentru fiecare pacient sunt asigurarea unei alimentații adecvate și reducerea riscului de pneumonie sau alte infecții pulmonare. Tratamentul poate include:

Dilatarea esofagiană

Dilatarea esofagiană este tratamentul inițial de elecție pentru stenozele esofagiene benigne simptomatice, pe lângă tratamentul cauzei care stă la baza acestora. În cadrul acestei proceduri, medicul utilizează un endoscop echipat cu un balon de dilatare sau un dilatator din plastic pentru a întinde sau dilata esofagul. Dacă stenoza esofagiană este severă, pot fi necesare mai multe ședințe de dilatare pentru a obține o ameliorare adecvată a simptomelor și poate fi necesară o dilatare episodică continuă dacă simptomele reapar. 

Înainte de procedură, medicul îi administrează pacientului sedative pentru a-l ajuta să se relaxeze și pentru a reduce durerea. Apoi, va amorți și gâtul. Dacă pacientul suferă de BRGE, acesta poate primi medicamente care îi fac organismul să producă mai puțin acid. Apoi, medicul introduce un endoscop pe gât și în esofag. Scopul procedurii este de a introduce fie:

  • Un balon pentru a întinde zona
  • Dilatatoare din plastic sau cauciuc de dimensiuni din ce în ce mai mari pentru a întinde zona

O procedură de dilatare este un tratament ambulatoriu. Pacientul poate pleca acasă după ce medicamentele își pierd efectul. Medicul poate oferi instrucțiuni cu privire la când pacientul poate mânca, bea, lucra sau conduce un vehicul. De asemenea, poate prescrie medicamente pentru a controla acidul la domiciliu. Apoi, vor fi programate sesiuni de monitorizare pentru a se asigura că pacientul se vindecă bine și că nu există complicații.

Plasarea unui stent esofagian

Inserarea de stenturi esofagiene poate oferi o ușurare a stenozei esofagiene. Această procedură poate fi luată în considerare dacă strictura nu răspunde la alte tratamente. Un stent este un tub subțire realizat din plastic, metal expandabil sau dintr-un material flexibil de plasă. Stenturile esofagiene pot ajuta la menținerea deschisă a esofagului blocat, astfel încât pacientul să poată înghiți alimente și lichide. De asemenea, esofagul se poate vindeca într-o poziție mai deschisă în timp ce stentul îl menține în poziție. Pacienții vor primi sedare sau anestezie generală pentru această procedură. Medicul va folosi un endoscop pentru a ghida stentul în poziție. Stentul este, de obicei, temporar, iar în aproximativ 4 până la 8 săptămâni, medicul va îndepărta stentul.

Managementul medical

 În cazul în care o stenoză este legată de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), medicii vor trata afecțiunea cu medicamente pentru reflux. Un grup de medicamente care blochează acidul, cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni (IBP), sunt considerate cele mai eficiente medicamente pentru gestionarea efectelor BRGE. Aceste medicamente blochează un tip de receptor din stomac, ceea ce reduce producția de acid gastric. Medicul poate prescrie aceste medicamente pentru o ameliorare pe termen scurt, pentru a permite stenozei să se vindece. De asemenea, le poate recomanda pentru un tratament pe termen lung pentru a preveni reapariția. IBP-urile utilizate pentru a controla BRGE includ:

  • Omeprazol 
  • Lansoprazol 
  • Pantoprazol 
  • Esomeprazol

Alte medicamente pot fi, de asemenea, eficiente pentru tratarea refluxului gastroesofagian și pentru reducerea riscului de stenoză esofagiană. Acestea includ:

  • Antiacidele, care oferă o ușurare pe termen scurt prin neutralizarea acizilor din stomac.
  • Sucralfat, care acoperă esofagul și stomacul pentru a le proteja de sucurile gastrice acide.
  • Blocanți H2, cum ar fi famotidina, care scad secreția de acid.

Tub de hrănire

În cele mai grave cazuri, o stenoză poate duce la incapacitatea de a mânca sau de a bea complet sau nu suficient pentru a menține o nutriție adecvată. În aceste cazuri, se plasează un tub de hrănire.

Dieta și stilul de viață pentru stenozele esofagiene 

Efectuarea anumitor ajustări ale dietei și ale stilului de viață poate gestiona în mod eficient BRGE, care este cauza principală a stenozelor esofagiene benigne. Aceste modificări pot include:

  • Folosirea pernelor pentru a ridica partea superioară a corpului în timpul somnului, pentru a împiedica acidul gastric să se întoarcă în esofag.
  • Scăderea în greutate, dacă supraponderabilitatea sau obezitatea contribuie la BRGE.
  • Consumul de mese mai mici pe parcursul zilei
  • Evitarea meselor timp de 3 ore înainte de culcare
  • Renunțarea la fumat
  • Limitarea cantității de alcool consumatăi

O persoană ar trebui, de asemenea, să încerce să limiteze alimentele care pot provoca refluxul acid, cum ar fi:

  • Alimente picante
  • Alimentele grase
  • Băuturile carbogazoase
  • Ciocolata
  • Cafeaua
  • Alimentele pe bază de roșii
  • Alimentele acide, cum ar fi citricele

Întrebări frecvente

  1. Cum puteți preveni stenozele esofagiene?
    BRGE este cea mai frecventă cauză a stenozelor esofagiene. Anumite modificări ale stilului de viață vă pot ajuta să controlați BRGE și să preveniți sau să întârziați apariția stenozelor:
    – Evitați alimentele condimentate, grase, pe bază de roșii sau citrice și băuturile cu cofeină sau carbogazoase.
    – Nu beți alcool
    – Nu fumați
    – Mâncați mese mai mici și nu mâncați cu câteva ore înainte de culcare
    – Ridicați perna atunci când vă odihniți sau dormiți
    – Mențineți o greutate sănătoasă
  2. Care sunt perspectivele pentru persoanele cu stenoze esofagiene?
    Majoritatea stenozelor simptomatice necesită dilatare pentru a rezolva problema. Mulți pacienți au nevoie de mai multe dilatări de-a lungul timpului pentru a menține esofagul suficient de larg pentru ca alimentele să treacă prin el. În cazuri rare, stricturile esofagiene severe și netratate pot provoca perforații (mici rupturi), care pot pune viața în pericol. Nu întârziați să vă consultați medicul în legătură cu orice problemă de înghițire.
  3. Veți avea nevoie de mai mult de un tratament?
    Este posibil ca medicul să fie nevoit să repete procedura de dilatare pentru a împiedica îngustarea din nou a esofagului.
  4. Cum puteți avea grijă de dvs. dacă aveți o stenoză esofagiană?
    Dacă aveți o stenoză, consultați un medic. Aceștia pot determina cât de îngust este esofagul și pot trata orice afecțiune de bază, cum ar fi BRGE. Medicul vă va recomanda probabil schimbări în stilul de viață și alegeri alimentare sănătoase. Urmați aceste recomandări pentru a vă ușura simptomele și pentru a reduce șansele de sufocare. Dacă aveți o procedură de dilatare, urmați instrucțiunile medicului după aceea. Luați întotdeauna medicamentele așa cum v-au fost prescrise și participați la programările de urmărire.
  5. Când ar trebui să vă sunați medicul?
    Sunați-vă medicul dacă:
    – Aveți simptome asemănătoare astmului
    – Inspirați bucăți de alimente
    – Aveți alimente blocate în gât
    – Aveți dureri puternice în piept
  6. Ce altceva ar trebui să întrebați medicul?
    Dacă aveți o stenoză esofagiană, luați în considerare posibilitatea de a vă întreba medicul:
    – Care este cauza stenozei mele?
    – Cum pot trata cauza?
    – Trebuie să mi se facă o întindere a esofagului?
    – Ce pot face pentru a mă simți mai bine?
    – Există anumite alimente pe care ar trebui să le mănânc sau să le evit?
  7. Cine este expus riscului de stenoză esofagiană?
    Factorii de risc pentru stricturile esofagiene includ:
    – Consumul de alcool
    – Cancer în zona gâtului
    – Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
    – Hernia hiatală
    – Boala ulcerului peptic
    – Antecedente de disfagie (dificultăți de înghițire)
  8. Cum se tratează stenoza esofagiană?
    Dilatarea esofagiană este cel mai frecvent tratament pentru stricturi. Medicul folosește un balon sau un dilatator (un cilindru lung din plastic sau cauciuc) pentru a lărgi zona îngustă a esofagului.
  9. Cum este diagnosticată o stenoză esofagiană?
    Sunt necesare teste specifice pentru a diagnostica o stenoză esofagiană, cum ar fi, un studiu de înghițire cu bariu și/sau o endoscopie superioară. În general, este necesară o endoscopie superioară pentru a confirma diagnosticul și a evalua cauza stenozei esofagiene.
  10. Care sunt perspectivele pe termen lung pentru persoanele cu stenoză esofagiană benignă?
    Tratamentul poate corecta stenoza esofagiană benignă și poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate. Cu toate acestea, afecțiunea poate apărea din nou. Dintre persoanele care sunt supuse unei dilatări esofagiene, între 10% și 30% vor avea nevoie de o altă dilatare în viitor. Este posibil să trebuiască să luați medicamente pe tot parcursul vieții pentru a controla BRGE și pentru a reduce riscul de a dezvolta o altă stenoză esofagiană.
  11. Cum să preveniți stenoza esofagiană benignă?
    Puteți ajuta la prevenirea stenozei esofagiene benigne prin evitarea substanțelor care vă pot afecta esofagul. Gestionarea simptomelor de BRGE poate, de asemenea, să vă reducă foarte mult riscul de strictură esofagiană. Urmați instrucțiunile medicului în ceea ce privește alegerile alimentare și stilul de viață care pot reduce la minimum refluxul de acid în esofag. De asemenea, este important să vă asigurați că luați toate medicamentele așa cum v-au fost prescrise pentru a controla simptomele de BRGE.

Concluzie

Stenoza esofagiană poate face o persoană să se simtă ca și cum mâncarea este blocată în gât. Cazurile severe pot duce la episoade de sufocare, probleme de respirație, malnutriție și deshidratare. Dacă o persoană are probleme de înghițire sau de respirație, o discuție cu un specialist îl poate ajuta să determine cauza exactă și tratamentul potrivit. Dacă pacientul are o stenoză esofagiană, dilatarea este primul tratament eficient.