Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune frecventă la 1 din 10 femei de vârstă fertilă. Acesta poate cauza alte provocări grave pentru sănătate, inclusiv diabet, boli cardiovasculare, depresie și un risc crescut de cancer endometrial. Cercetările au arătat că dieta și alegerile privind stilul de viață pot afecta în mare măsură sindromul ovarelor polichistice și simptomele experimentate.
Alimente interzise în cazul ovarelor polichistice
Alimentele procesate
Alimente precum orezul alb, bomboanele, pâinea, cartofii și produsele de patiserie au făină rafinată. Carbohidrații rafinați sunt cel mai rău aliment pentru ovarele polichistice și trebuie evitați, deoarece produc insulină în corp, care duce la diabet. Iar, femeile cu ovare polichistice sunt mai predispuse să dezvolte diabet.
Alcoolul
Consumul de alcool poate crește nivelul hormonilor de testosteron și, de asemenea, poate perturba hormonii necesari pentru ovulație. Acesta scade nivelul de zahăr din sânge, ceea ce duce la creșterea poftei de mâncare și la creșterea în greutate și la deficiențe nutriționale la unii. De asemenea, alcoolul poate declanșa migrene.
Băuturile zaharoase
Sucurile, băuturile carbogazoase și băuturile energizante au un nivel ridicat de zahăr. Acestea cresc eliberarea de insulină și afectează nivelul de testosteron. De asemenea, poate duce la schimbări de dispoziție și balonare. Prea mult zahăr din aceste băuturi va fi stocat sub formă de grăsime de către organism, ceea ce va duce la creșterea în greutate.
Produsele lactate
Laptele are unele substanțe chimice care cresc producția de hormoni androgeni. Androgenul ajută la producerea de estrogen (hormonul feminin). Creșterea nivelului de estrogen poate duce la agravarea ovarelor polichistice. Pe lângă lapte, trebuie evitate produsele lactate precum brânza, iaurtul îndulcit și înghețata.
Ce să mâncați atunci când vă luptați cu sindromul ovarelor polichistice
Carnea de vită hrănită cu verdeață
Consumul de carne slabă este esențial pentru orice dietă sănătoasă și, deși poate fi mai scumpă decât alternativele sale bogate în grăsimi, costul suplimentar poate fi justificat. Consumul de carne bio, de la animale hrănite cu iarbă, este la fel de important ca și atenția la conținutul de grăsimi din alimente. Carnea neorganică conține, de obicei, niveluri mai ridicate de hormoni, care sunt administrați animalelor, iar acest lucru poate avea un impact direct asupra nivelurilor hormonale umane.
Grăsimi sănătoase
O dietă sănătoasă pentru femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice include următoarele alimente:
- Alimente naturale, neprocesate
- Alimente bogate în fibre
- Pește gras, inclusiv somon, ton, sardine și macrou
- Varză kale, spanac și alte verdețuri cu frunze închise la culoare
- Fructe de culoare roșu închis, cum ar fi strugurii roșii, afinele, murele și cireșele
- Broccoli și conopidă
- Fasole uscată, linte și alte leguminoase
- Grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, precum și avocado și nucile de cocos
- Nuci, migdale și fistic
- Ciocolată neagră, cu moderație
- Condimente, cum ar fi turmericul și scorțișoara
Diete pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice
O dietă cu indice glicemic scăzut
Organismul digeră mai lent alimentele cu un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că aceste alimente nu determină creșterea nivelului de insulină atât de mult sau atât de rapid ca alte alimente, cum ar fi unii carbohidrați. Produse cu indice glicemic scăzut includ cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, fructe, legume cu amidon și alte alimente neprocesate, cu un conținut scăzut de carbohidrați.
O dietă antiinflamatorie
Alimentele antiinflamatorii, cum ar fi fructele de pădure, peștele gras, legumele cu frunze verzi și uleiul de măsline extravirgin, pot reduce simptomele legate de inflamație.
Dieta DASH
O dietă DASH este bogată în pește, carne de pasăre, fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Dieta descurajează alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate și zahăr. Un studiu a constatat că femeile obeze care au urmat o dietă DASH special concepută timp de 8 săptămâni au observat o reducere a rezistenței la insulină și a grăsimii de pe burtă în comparație cu cele care nu au urmat aceeași dietă.
Concluzie
A face față sindromului ovarelor polichistice și simptomelor asociate acestuia poate fi greu. Este ușor să devii frustrat, dar, cu pașii potriviți, poți reduce simptomele, îți poți îmbunătăți starea de spirit și îți poți îmbunătăți sănătatea. Consumul unei diete favorabile sindromului polichistic ovarian și efectuarea unor modificări ale stilului de viață vă pot ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit și să reduceți unele dintre simptomele asociate cu acesta. Dacă simptomele persistă, discutați cu un medic, puteți găsi împreună cauza și care sunt următorii pași în tratament.