Meniu

Cancer endometrial

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cancerul endometrial este cel mai frecvent diagnosticat cancer ginecologic, fiind și cea mai frecventă formă de cancer uterin, astfel încât este deseori denumit cancer uterin. Cancerul endometrial debutează atunci când celulele din endometru, mucoasa interioară a uterului, încep să crească necontrolat. Celulele din aproape orice parte a corpului pot deveni canceroase și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Cancerul endometrial este adesea detectat într-un stadiu incipient, deoarece produce frecvent sângerări vaginale anormale. În cazul în care cancerul endometrial este descoperit la timp, îndepărtarea chirurgicală a uterului vindecă adesea cancerul endometrial.

Ce este cancerul endometrial?

Cancerul poate afecta uterul, organul gol, în formă de pară, în care crește un copil. Uterul este căptușit cu un țesut special numit endometru. Atunci când cancerul se dezvoltă în această mucoasă, se numește cancer endometrial. Dacă nu este tratat, acesta se poate răspândi la vezica urinară sau la rect, sau se poate răspândi la vagin, la trompele uterine, la ovare și la organe mai îndepărtate. Din fericire, cancerul endometrial crește lent și, cu controale regulate, este de obicei descoperit înainte de a se răspândi foarte mult.

Cancerul endometrului este diferit de cel al țesutului conjunctiv sau al mușchiului uterului, care se numește sarcom uterin. Aproximativ 80 % din toate cancerele endometriale sunt adenocarcinoame, fapt ce înseamnă că acesta apare în celulele care dezvoltă glandele din endometru. Cancerul de endometru este foarte curabil atunci când este depistat la timp. Carcino-sarcomul uterin este un tip foarte rar de cancer uterin, cu caracteristici atât ale cancerului endometrial, cât și ale sarcomului uterin. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de tumoare mezodermică mixtă malignă.

Carcinoamele endometriale pot fi împărțite în diferite tipuri pe baza modului în care celulele arată la microscop. Acestea includ:

  • Adenocarcinomul 
  • Carcino-sarcom uterin sau CS 
  • Carcinom cu celule scuamoase
  • Carcinom cu celule mici
  • Carcinom de tranziție
  • Carcinom seros

Carcinomul cu celule clare, adenocarcinomul mucinos, carcinomul nediferențiat, carcinomul dediferențiat și adenocarcinomul seros sunt tipuri mai puțin frecvente de cancer endometrial. Acestea tind să crească și să se răspândească mai repede decât majoritatea celorlalte tipuri de cancer endometrial și, adesea, s-au răspândit în afara uterului în momentul în care sunt diagnosticate.

Clasificarea cancerului endometrial

Pentru majoritatea cancerelor, gradul (numit și “diferențiere”) este un număr care spune cât de anormale arată celulele canceroase la microscop. În cazul cancerelor de grad inferior (gradele 1 și 2), mai multe celule canceroase formează glande. În cancerele de grad superior (gradul 3), mai multe celule canceroase sunt dezorganizate și nu formează glande. În timp, cancerul endometrial se poate răspândi potențial din uter în alte părți ale corpului. Astfel, cancerul este clasificat în patru stadii, în funcție de cât de mult a crescut sau s-a răspândit:

  • Stadiul 1: Cancerul este prezent doar în uter.
  • Stadiul 2: Cancerul este prezent în uter și în colul uterin.
  • Stadiul 3: Cancerul s-a răspândit în afara uterului, dar nu până la rect sau vezica urinară. Ar putea fi prezent în trompele uterine, ovare, vagin și/sau în ganglionii limfatici din apropiere.
  • Stadiul 4: Cancerul s-a răspândit dincolo de zona pelviană. Acesta ar putea fi prezent în vezica urinară, rect și/sau în țesuturile și organele îndepărtate.

Atunci când o persoană este diagnosticată cu cancer endometrial, stadiul afectează opțiunile de tratament disponibile și perspectivele pe termen lung. Acesta este mai ușor de tratat în stadiile incipiente ale afecțiunii.

Dacă o persoană este diagnosticată cu cancer endometrial, medicul poate spune că este de tipul 1 sau de tipul 2. Aproximativ 80% dintre cancerele endometriale sunt de tip 1. De obicei, acest tip nu se formează, nu crește și nu se răspândește foarte repede. Experții cred că este cauzat de o cantitate prea mare de hormon sexual estrogen. Uneori, acesta se dezvoltă dintr-o afecțiune numită hiperplazie atipică, care apare atunci când în endometru cresc prea multe celule.  Prognosticul pentru persoanele cu cancer endometrial de tip 1 este, de obicei, bun. Prognosticul este o estimare a modului în care va decurge evoluția bolii.

Până la 20% dintre cazurile de cancer endometrial sunt de tip 2. Acest tip are mai multe șanse să crească și să se răspândească în afara uterului. Experții nu cred că prezența unui exces de estrogen îl provoacă. Prognosticul (perspectivele) nu este la fel de bun în comparație cu tipul 1. De obicei, medicii trebuie să trateze cancerul endometrial de tip 2 cu tratamente mai intense. Cancerele de tip 2 includ toate carcinoamele endometriale care nu sunt de tip 1, cum ar fi carcinomul seros papilar, carcinomul cu celule clare, carcinomul nediferențiat și carcinomul endometrioid de gradul 3. Aceste cancere nu seamănă deloc cu endometrul normal și de aceea sunt numite slab diferențiate sau de grad înalt.

Care sunt simptomele cancerului endometrial?

Unele femei cu cancer endometrial nu prezintă simptome până când boala nu se extinde la alte organe. Dar cancerul endometrial este diagnosticat, de obicei, prin apariția unor simptome, cum ar fi sângerările vaginale, pe măsură ce cancerul începe să crească. Consultați un medic dacă prezentați oricare sau toate simptomele următoare:

  • Sângerări sau scurgeri care nu au legătură cu menstruația – peste 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer endometrial au sângerări vaginale anormale. Problemele necanceroase pot provoca, de asemenea, sângerări anormale. Dar este important să solicitați imediat unui medic să verifice orice sângerare neregulată. Dacă ați trecut prin menopauză, este deosebit de important să raportați medicului orice sângerare vaginală, pete sau scurgeri anormale. Scurgerile vaginale fără sânge pot fi, de asemenea, un semn de cancer endometrial. Chiar dacă nu puteți vedea sânge în secreție, nu înseamnă că nu există cancer. Orice secreție anormală trebuie verificată de un medic.
  • Durere și/sau masă în zona pelviană. Durerea în zona pelviană, simțirea unei mase (tumori) și pierderea în greutate fără a depune efort pot fi, de asemenea, simptome ale cancerului endometrial. Aceste simptome sunt mai frecvente în stadiile ulterioare ale bolii. Cu toate acestea, orice întârziere în a solicita ajutor medical poate permite ca boala să progreseze și mai mult și poate scade șansele ca tratamentul să aibă succes. Deși oricare dintre aceste simptome poate apărea și din alte cauze decât cancerul, este important să fie verificat de un medic.
  • Urinare dificilă sau dureroasă
  • Durere în timpul actului sexual
  • Slăbiciune și durere în partea inferioară a abdomenului, a spatelui sau a picioarelor. Acest lucru se întâmplă atunci când cancerul s-a răspândit la alte organe.

Aceste simptome nu sunt neapărat un semn al unei afecțiuni grave, dar este important să le supuneți unui control. Medicul vă poate ajuta să identificați cauza simptomelor și vă poate recomanda un tratament adecvat, dacă este necesar.

Factori care cresc riscul de cancer endometrial

Există mai mulți factori de risc pentru cancerul endometrial. Mulți dintre ei se referă la echilibrul dintre estrogen și progesteron. Printre acești factori de risc se numără obezitatea, o afecțiune numită sindromul ovarelor polichistice (SOPC) sau primirea estrogenului neopus (a lua estrogen fără a lua și progesteron). O tulburare genetică cunoscută sub numele de sindromul Lynch este un alt factor de risc care nu are legătură cu hormonii. Factorii care cresc riscul de cancer endometrial includ:

Vârsta, stilul de viață și istoricul familial

  • Vârsta. Pe măsură ce îmbătrâniți, crește probabilitatea de a dezvolta cancer uterin. Cancerul endometrial apare cel mai adesea după menopauză, după vârsta de 50 de ani.
  • Dieta bogată în grăsimi animale. O dietă bogată în grăsimi poate crește riscul de a suferi de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer uterin. Alimentele grase sunt, de asemenea, bogate în calorii, ceea ce poate duce la obezitate. Greutatea în plus este un factor de risc pentru cancerul uterin.
  • Antecedente familiale. Unii părinți transmit mutații genetice (modificări) pentru cancerul colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC). Sindromul Lynch, numit și cancer colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC), este un sindrom care crește riscul de cancer de colon și alte tipuri de cancer, inclusiv cel endometrial. Sindromul Lynch este cauzat de o mutație genetică transmisă de la părinți la copii. Dacă un membru al familiei a fost diagnosticat cu sindromul Lynch, discutați cu un medic despre riscul de a suferi de acest sindrom genetic. Dacă ați fost diagnosticat cu sindromul Lynch, interesați-vă ce teste de screening pentru cancer ar trebui să faceți.
  • Să nu fi fost niciodată însărcinată. Dacă nu ați fost niciodată însărcinată, aveți un risc mai mare de cancer endometrial decât o persoană care a avut cel puțin o sarcină.
  • Modificări ale echilibrului hormonilor feminini din organism. Ovarele produc doi hormoni feminini principali – estrogen și progesteron. Fluctuațiile în echilibrul acestor hormoni provoacă modificări la nivelul endometrului. O boală sau o afecțiune care crește cantitatea de estrogen, dar nu și nivelul de progesteron, în organism poate crește riscul de cancer endometrial. Printre exemple se numără modelele neregulate de ovulație, care s-ar putea produce în cazul sindromului ovarelor polichistice, al obezității și al diabetului. Administrarea de hormoni după menopauză care conțin estrogen, dar nu și progesteron sau un tip rar de tumoare ovariană, care secretă estrogen, poate crește riscul de cancer endometrial.

Alte afecțiuni

  • Diabet. Această boală este adesea legată de obezitate, un factor de risc pentru cancer. Dar unele studii sugerează o legătură mai directă între diabet și cancerul uterin, de asemenea.
  • Obezitatea (faptul de a avea o greutate corporală în exces). Unii hormoni sunt transformați în estrogen de către țesutul adipos, crescând riscul de cancer uterin. Cu cât este mai mare cantitatea de țesut adipos, cu atât mai mare este efectul asupra nivelului de estrogen.
  • Bolile ovariene. Persoanele care au anumite tumori ovariene au niveluri ridicate de estrogen și niveluri scăzute de progesteron. 

Istoricul menstrual și reproductiv

  • Menstruație timpurie. Începerea menstruației la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani, sau începerea menopauzei mai târziu crește riscul de cancer endometrial. Cu cât ați avut mai multe menstruații, cu atât mai multă expunere a avut endometrul la estrogen.
  • Menopauza târzie. În mod similar, dacă menopauza are loc după vârsta de 50 de ani, riscul crește și el. Uterul este expus la estrogen mai mult timp.
  • Durata lungă a menstruației. Numărul de ani de menstruație ar putea fi mai important decât vârsta la care a început sau s-a încheiat menstruația.

Tratamente anterioare pentru alte afecțiuni

  • Radioterapie anterioară la nivelul pelvisului (între burtă și picioare). Radioterapia pentru tratarea altor tipuri de cancer poate afecta ADN-ul celular. Această deteriorare poate crește riscul de a dezvolta un al doilea tip de cancer.
  • Terapia de substituție cu estrogeni. Unele persoane primesc terapie cu estrogeni pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei. Obținerea acesteia fără progesteron presupune un risc mai mare de cancer uterin.
  • Terapia hormonală pentru cancerul de sân. Administrarea medicamentului de terapie hormonală tamoxifen pentru cancerul de sân poate crește riscul de a dezvolta cancer endometrial. Dacă luați tamoxifen, discutați acest risc cu medicul. Pentru majoritatea, beneficiile tamoxifenului depășesc riscul mic de cancer endometrial.

Cum se diagnostichează cancerul endometrial?

Diagnosticarea cancerului endometrial include o analiză a istoricului medical și un examen fizic general. Acesta poate include, de asemenea, unul sau mai multe dintre următoarele.

  • Examen pelvian intern.
    Acesta se face pentru a palpa orice noduli sau modificări ale formei uterului. 
  • Ecografia transvaginală (numită și ultrasonografie).
    Acest test cu ultrasunete utilizează un instrument mic, numit transductor, care este plasat în vagin. Medicul poate face o biopsie dacă endometrul pare prea gros.
  • Biopsia endometrială.
    Această procedură utilizează un tub mic și flexibil care este introdus în uter pentru a colecta o mostră de țesut endometrial. Proba este examinată la microscop pentru a vedea dacă există cancer sau alte celule anormale. O procedură de biopsie endometrială se face adesea în cabinetul unui medic.
  • Dilatarea și chiuretajul (numit și D&C).
    Medicul poate recomanda o D&C dacă nu este posibilă efectuarea unei biopsii endometriale sau dacă sunt necesare informații suplimentare de diagnosticare. Aceasta este o operație minoră în care colul uterin este dilatat (deschis), astfel încât canalul cervical și mucoasa uterină să poată fi răzuite cu o curetă (instrument în formă de lingură). Patologul examinează țesutul pentru a găsi celule canceroase.
  • Test Papanicolau (numit și frotiu Papanicolau).
    Acest test presupune examinarea microscopică a celulelor recoltate de pe colul uterin, folosit pentru a detecta modificări care pot fi canceroase sau care pot duce la cancer și pentru a evidenția afecțiuni necanceroase, cum ar fi infecții sau inflamații. Cu toate acestea, testul Papanicolau nu detectează cancerul endometrial cu precizie.

Cum se tratează cancerul endometrial?

Tratamentul specific pentru cancerul de endometru va fi stabilit de către medicul (medicii) în funcție de:

  • Starea generală de sănătate și istoricul medical
  • Extinderea bolii
  • Toleranța la anumite medicamente, proceduri sau terapii specifice
  • Așteptările privind evoluția bolii
  • Opinia sau preferințele personale

Alegerea tratamentului depinde de stadiul în care se află cancerul, dacă acesta se află doar în endometru sau dacă s-a răspândit în alte părți ale uterului sau ale corpului. Cele mai multe persoane vor fi tratate mai întâi prin intervenție chirurgicală. Unele pot avea nevoie de terapie suplimentară. În general, tratamentul pentru persoanele cu cancer de endometru include unul sau mai multe dintre următoarele:

Intervenție chirurgicală

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale care pot fi efectuate în cazurile de cancer de endometru: 

  • Histerectomie – îndepărtarea chirurgicală a uterului.
  • Salpingo-ooforectomie – intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea trompelor uterine și a ovarelor.
  • Disecția ganglionilor limfatici pelvieni – îndepărtarea unor ganglioni limfatici din pelvis.
  • Limfadenectomia para-aortică – îndepărtarea ganglionilor limfatici care înconjoară aorta, artera principală a inimii.
  • Prelevarea laparoscopică a ganglionilor limfatici – îndepărtarea ganglionilor limfatici printr-un tub de vizualizare îngust numit laparoscop, care este introdus printr-o mică incizie (tăietură) în abdomen (burtă).
  • Cartografierea ganglionului limfatic santinelă – utilizarea imagisticii fluorescente pentru a identifica ganglionii limfatici potențial canceroși care altfel ar trece neobservați.

Radioterapie

Utilizarea razelor X, a razelor gamma și a particulelor încărcate pentru a combate cancerul. Brahiterapia și radiațiile externe sunt cele mai frecvente radioterapii utilizate pentru tratarea cancerului endometrial. Noile tehnici de brahiterapie bazată pe imagini cu ghidare dirijată prin rezonanță magnetică (RMN) oferă rezultate mai bune pentru pacienți și mai puține efecte secundare.

Chimioterapia

Implică utilizarea de medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Unele tipuri de tratament chimioterapeutic implică un singur medicament, în timp ce altele implică o combinație de medicamente. În funcție de tipul de chimioterapie pe care îl primiți, medicamentele ar putea fi sub formă de pastile sau administrate pe cale intravenoasă (IV). Medicul ar putea recomanda chimioterapia pentru cancerul endometrial care fie s-a răspândit în alte părți ale corpului, fie a revenit după un tratament anterior.

Imunoterapie

Este un tratament cu medicamente care sunt făcute pentru a viza anumite modificări în celulele canceroase. Doar câteva dintre aceste medicamente de terapie țintită sunt disponibile în prezent, deoarece multe dintre ele sunt încă în curs de studiu în cadrul unor studii clinice. Imunoterapia este o altă abordare mai individualizată și presupune un tratament cu medicamente care ajută sistemul imunitar să recunoască și să ucidă celulele canceroase. Ocazional, terapiile țintite și imunoterapia sunt utilizate împreună sau cu chimioterapia.

Terapia hormonală

Terapia hormonală implică utilizarea de hormoni sau de medicamente care blochează hormonii pentru a modifica nivelele de hormoni din organism. Acest lucru poate ajuta la încetinirea creșterii celulelor canceroase endometriale. Medicul ar putea recomanda terapia hormonală pentru cancerul endometrial în stadiul III sau IV. De asemenea, ar putea să o recomande pentru cancerul endometrial care a revenit după tratament. Terapia hormonală este adesea combinată cu chimioterapia.

Sprijin emoțional

Dacă aveți probleme în a face față emoțional diagnosticului de cancer sau tratamentului, anunțați medicul. Este normal ca oamenii să aibă dificultăți în gestionarea efectelor emoționale și mentale în astfel de situații. Medicul poate oferi îndrumare către un grup de sprijin personal sau online pentru persoanele cu cancer. S-ar putea să fie reconfortantă conectarea cu alte persoane care trec prin experiențe similare. De asemenea, medicul ar putea să ofere îndrumare către un specialist în sănătate mintală pentru consiliere. Terapia individuală sau de grup ar putea să fie de ajutor în gestionarea efectelor psihologice și sociale ale diagnosticului.

Care sunt ratele de supraviețuire pentru cancerul endometrial?

Depinde de cât de mult s-a răspândit cancerul în momentul în care o persoană este diagnosticată pentru prima dată. Pentru a estima ratele de supraviețuire este folosită o bază de date, care grupează acest tip de cancer în trei stadii, care descriu cât de mult s-a răspândit:

  • Localizat înseamnă că nu există niciun semn că cancerul endometrial s-a răspândit dincolo de uter.
  • Regional înseamnă că boala s-a răspândit în zonele învecinate sau în ganglionii limfatici.
  • Distant înseamnă că tumoarea s-a răspândit departe, în părți ale corpului precum plămânii, ficatul sau oasele.

Dacă aveți cancer endometrial localizat, rata de supraviețuire relativă la 5 ani este de 96%. Asta înseamnă că persoanele care au tipul acesta de cancer au aproximativ 96% mai multe șanse decât persoanele care nu au acest tip de cancer să trăiască cel puțin 5 ani, în medie, după ce au fost diagnosticate.

Rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru cancerul endometrial regional este de 71%. Pentru cancerul endometrial la distanță este de 20%. Rețineți că și alți factori afectează perspectivele, cum ar fi vârsta, starea generală de sănătate și modul în care organismul răspunde la tratament. 

Dacă tocmai ați fost diagnosticată cu cancer endometrial, este posibil să aveți o perspectivă mai bună decât sugerează aceste cifre. Acest lucru se datorează faptului că tratamentele se îmbunătățesc în timp, iar aceste cifre se bazează pe femeile care au fost diagnosticate și tratate cu cel puțin 5 ani mai devreme.

Întrebări frecvente

  1. Poate fi prevenit cancerul endometrial?
    Majoritatea cazurilor de cancer endometrial nu pot fi prevenite. Dar există anumite lucruri pe care femeile le pot face pentru a-și reduce riscul, cum ar fi administrarea de pilule contraceptive. Cu toate acestea, se recomandă consultarea unui medic despre posibilele avantaje și dezavantaje. A menține un stil de viață sănătos, a mânca bine și a supraveghea greutatea pot ajuta la scăderea riscului.
  2. Cancerul endometrial și cancerul uterin sunt același lucru?
    Cancerul uterin se poate referi fie la cancerul endometrial, fie la sarcomul uterin, fie la alte forme rare de cancer care pot apărea în uter. Însă oamenii tratează adesea termenii “cancer endometrial” și “cancer uterin” în același mod. Acest lucru se datorează faptului că tipurile de cancer endometrial sunt mult mai frecvente decât alte tipuri de cancer care se pot forma în uter.
  3. Este necesară îndepărtarea ovarelor pentru tartarea cancerului endometrial?
    Multe persoane care au cancer endometrial trebuie să își îndepărteze ovarele. Dar acest lucru nu înseamnă că o persoană va trece prin menopauză, dacă nu a ajuns deja la menopauză. Dacă aveți mai puțin de 45 de ani și sunteți în premenopauză, discutați cu medicul pentru a vedea dacă ar trebui să vă păstrați ovarele.
  4. La ce vă puteți aștepta după o intervenție chirurgicală endometrială?
    Efectele secundare ale operației de cancer uterin includ, de obicei, infertilitatea și menopauza și simptomele acesteia, inclusiv uscăciunea vaginală și transpirațiile nocturne. Dacă trebuie să treceți printr-o operație de endometru, asigurați-vă că discutați cu chirurgul la ce să vă așteptați după procedură.
  5. Poate fi prevenit cancerul endometrial?
    De cele mai multe ori, nu poate fi prevenit cancerul endometrial. Dar puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul:
    – Gestionați diabetul
    – Mențineți o greutate care este sănătoasă pentru dvs.
    – Discutați cu un medic despre utilizarea contraceptivelor orale. Aceste medicamente pot oferi o anumită protecție împotriva cancerului uterin.
  6. Există un test de screening pentru cancerul endometrial?
    Nu, nu există niciun instrument de screening. Și, de obicei, medicii nu recomandă testarea regulată pentru persoanele fără simptome, doar în cazul în care există riscuri mari. 
  7. Cât de fatal este cancerul endometrial?
    Cancerul endometrial este fatal atunci când nu este diagnosticat și se răspândește. Rata de supraviețuire pentru cancerul care nu s-a răspândit în afara uterului este de 96%. Rata de supraviețuire scade la 20% atunci când cancerul se răspândește în alte părți ale corpului în afara uterului. Depistarea precoce și tratamentul precoce sunt esențiale pentru un prognostic favorabil.
  8. Poate fi vindecat cancerul endometrial?
    Din fericire, cancerul endometrial este adesea diagnosticat într-un stadiu incipient. Acest lucru se datorează faptului că multe persoane observă sângerări neobișnuite și anunță medicul la timp. Dacă cancerul este depistat la timp și nu s-a răspândit la alte organe, îndepărtarea uterului îl poate vindeca.
  9. Când ar trebui să consultați un medic?
    Discutați cu un medic despre orice sângerare sau pete neobișnuite. Dacă ați moștenit riscul de cancer endometrial, discutați despre testarea anuală. Este posibil să aveți nevoie de o biopsie endometrială în fiecare an, începând cu vârsta de 35 de ani.
  10. Ce ar trebui să întrebați medicul?
    Dacă ați primit un diagnostic de cancer uterin, întrebați medicul:
    – Care este stadiul cancerului meu?
    – Ce opțiuni de tratament vor fi cele mai bune pentru mine?
    – Voi avea nevoie de mai mult de un tratament?
    – Există studii clinice la care pot lua parte?
    – Care este scopul tratamentului?
    – La ce mă pot aștepta după tratament?
    – Va reveni cancerul?
    – Am un risc ridicat de a dezvolta alte tipuri de cancer?
  11. Cum puteți avea grijă de dvs. după tratamentul pentru cancer endometrial?
    După ce terminați tratamentul, echipa de ngrijire va discuta cu despre vizitele de monitorizare. Este important să mergeți la aceste întâlniri. În timpul unei vizite de urmărire, medicul va face un examen pelvian. De asemenea, vă va întreba despre orice simptome. Scopul este de a se asigura că nu revine cancerul și că vă simțiți bine după tratament. De asemenea, puteți discuta despre modalitățile de a duce o viață mai sănătoasă după cancer. O alimentație sănătoasă, un somn suficient și exercițiile fizice vă pot ajuta să vă simțiți cât mai bine.

Concluzie

Dacă aveți simptome care ar putea fi un semn de cancer endometrial sau o altă afecțiune ginecologică, faceți o programare la medic. Experimentarea unor sângerări vaginale anormale este, de obicei, principalul simptom al cancerului de endometru, dar acesta ar putea fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni de sănătate mai benigne. Întotdeauna este mai bine să abordați schimbările în starea de sănătate mai devreme decât mai târziu, deoarece atunci când vine vorba de multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de endometru, diagnosticul și tratamentul precoce pot contribui la îmbunătățirea perspectivelor pe termen lung.