Meniu

Durata operatiei de chist ovarian – Proceduri si recuperare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O cistectomie ovariană este o procedură de îndepărtare a chisturilor ovariene. Majoritatea acestora dispar însă, fără tratament. Dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un chist ovarian, aceasta se poate face pe cale laparoscopică, cu excepția cazului în care chistul este foarte mare sau canceros. 

Tipuri de operații de chisturi ovariene

Este posibil ca unele persoane să nu aibă nevoie de o intervenție chirurgicală pentru un chist ovarian dacă acesta se elimină de la sine sau nu provoacă simptome. Cu toate acestea, dacă este mai mare, cauzează simptome sau poate fi precanceros sau canceros, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. Deși intervenția chirurgicală poate ajuta, aceasta nu este lipsită de unele riscuri, cum ar fi probleme de fertilitate sau deteriorarea accidentală a altor organe din zonă. O persoană ar trebui să discute posibilele complicații și alte întrebări cu medicul său înainte de procedură.

Există două modalități prin care chirurgii îndepărtează chisturile ovariene:

  • Cistectomia ovariană laparoscopică
  • Cistectomie deschisă (laparotomie)

Laparoscopie vs. laparotomie – Beneficii

Operațiile laparoscopice prezintă numeroase beneficii:

  • Sângerări și dureri minime
    Sângerarea în timpul operațiilor laparoscopice este minimă, la fel și durerea. Acest lucru se datorează faptului că inciziile sunt foarte mici în comparație cu cele făcute în cazul operațiilor deschise (tradiționale). În plus, se reduce, de asemenea, nevoia de transfuzii de sânge pentru a compensa pierderile de sânge.
  • Reducerea durerii și a sângerărilor post-chirurgicale
    Chiar și după operație, există riscuri reduse de durere și sângerare . În chirurgia deschisă, incizia este mare. Aceasta necesită medicamente pentru durere pe termen lung pentru a se vindeca. În laparoscopie, rana este mică și vindecarea este rapidă.
  • Cicatrice mai mică
    O incizie mai mică determină doar o cicatrice mică. În cazul unei răni chirurgicale mari, țesutul cicatricial prezintă un risc mai mare de a prinde o infecție și este mai vulnerabil la hernie, în special la pacienții obezi sau supraponderali. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă în cazul laparoscopiei.
  • Infecție postoperatorie mai mică
    Chiar și riscul de infecție postoperatorie este mai mic. Acest lucru se datorează expunerii reduse a organelor interne la contaminanți externi, în comparație cu chirurgia deschisă.
  • Vindecare mai rapidă și externare rapidă
    Datorită vindecării rapide, pacientul poate pleca acasă mai repede decât în cazul chirurgiei tradiționale, externarea fiind posibilă în aceeași zi sau a doua zi. De asemenea, pacientul se poate întoarce mai repede la activitățile normale.

O laparotomie este o incizie chirurgicală (tăietură) în cavitatea abdominală. Această operație este efectuată pentru a examina organele abdominale și pentru a ajuta la diagnosticarea oricăror probleme, inclusiv a durerilor abdominale. În multe cazuri, problema odată identificată, poate fi rezolvată în timpul laparotomiei. În alte cazuri, este necesară o a doua operație. 

Care este cea mai frecventă intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chisturilor ovariene?

Chirurgia laparoscopică pentru chisturile ovariene este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale laparoscopice efectuate în prezent. Utilizarea de rutină a imagisticii pelviene (ecografie), în cazul oricărui simptom ginecologic sau ca metodă de screening la femeile cu risc, explică de ce se întâlnesc din ce în ce mai multe chisturi ovariene. 

Cât durează operația de chist ovarian și cum se realizează?

Durata medie a operației laparoscopice este de 1-2 ore. În timpul unei cistectomii laparoscopice, chirurgul va introduce un laparoscop printr-o incizie mică în apropierea buricului. Acest dispozitiv are o cameră la capăt. Chirurgul va umfla peretele abdominal cu dioxid de carbon, aproape ca un balon pentru a avea o vedere mai bună a organelor pelviene. Apoi, va face alte două-trei incizii în zona abdominală inferioară prin care va introduce instrumentele chirurgicale. Inciziile sunt mici, de obicei, mai puțin de o jumătate de centimetru lungime. Chirurgul îndepărtează chistul prin una dintre aceste alte incizii. Ei pot decide să testeze chistul pentru depistarea cancerului. În cele din urmă, chirurgul va dezumfla abdomenul și va închide inciziile cu copci dizolvabile. De obicei, se acoperă cusăturile cu un bandaj.

Dacă nu este posibilă o cistectomie laparoscopică, chirurgul va efectua o operație deschisă. Aceasta implică efectuarea unei incizii mai mari în abdomen pentru a îndepărta chistul ovarian. După ce chirurgul îndepărtează chistul ovarian prin incizie, va coase pielea la loc cu copci și va aplica un bandaj pentru protecție. Veți fi externată după ce veți primi instrucțiuni pentru recuperarea la domiciliu. În majoritatea cazurilor, puteți părăsi spitalul la aproximativ patru ore după laparoscopie. 

Ce se întâmplă după o operație de chist ovarian?

Veți merge în sala de recuperare după operație. După ce vă veți trezi, este posibil să simțiți un oarecare disconfort din cauza aerului cu dioxid de carbon sau din cauza operației în sine. Echipa medicală va monitoriza tensiunea arterială, ritmul cardiac și alte semne vitale. Dacă ați avut o cistectomie laparoscopică, este posibil să puteți pleca acasă în două sau trei ore. În zilele care urmează laparoscopiei, vă veți recupera acasă. La fel ca în cazul multor intervenții chirurgicale, este posibil să simțiți un anumit disconfort după o laparoscopie. Aceste neplăceri pot include:

  • Abdomenul ar putea fi umflat timp de câteva zile după operație. 
  • S-ar putea să aveți greață ușoară. Încercați să mâncați o masă ușoară de seară în ziua operației. Ceaiul, supa, pâinea prăjită, gelatina sau biscuiții ar putea ajuta la ameliorarea stării de greață.
  • Gazele din abdomen ar putea provoca disconfort la nivelul gâtului, umerilor și pieptului timp de 24 până la 72 de ore după operație. Încercați să faceți un duș cald, să folosiți o pernă de încălzire sau să vă plimbați.

Dacă ați suferit o operație deschisă, este posibil să fie nevoie să rămâneți peste noapte. Chirurgul vă va da instrucțiuni specifice după procedură. Acestea vor sublinia lucruri precum:

  • Când puteți face duș sau baie
  • Cum să aveți grijă de incizie
  • Ce modificări va trebui să faceți la activitățile normale
  • Când ar trebui să reveniți pentru o programare de control
  • Cât de multă sângerare vaginală veți avea sau alte simptome la care vă puteți aștepta în timpul recuperării 
  • Ce medicamente puteți lua pentru durere și disconfort
  • Când puteți avea relații sexuale 
  • Când vă puteți întoarce la muncă

Care sunt riscurile asociate cu chirurgia laparoscopică a chisturilor ovariene?

Acestea pot include:

  • Leziuni la organele și vasele de sânge din apropiere
  • Sângerare
  • Probleme legate de anestezie
  • Infecție
  • Inflamație a peretelui abdominal
  • Un cheag de sânge care ar putea intra în fluxul sanguin, provocând coagularea în picioare, pelvis sau plămâni.
  • Un cheag de sânge care ar putea ajunge la inimă sau la creier, unde ar putea provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral, acest lucru fiind foarte rar.

Cum să vă recuperați după chirurgia laparoscopică a chisturilor ovariene?

În timp ce vă recuperați acasă după laparoscopie, este bine să țineți cont de câteva lucruri. Aceste sfaturi includ:

  • Nu beți alcool și nu conduceți vehicule timp de cel puțin 24 de ore după operație
  • Puteți face baie în orice moment după operație
  • Puteți îndepărta bandajul în dimineața de după operație. Benzile sterile, care arată ca o bandă adezivă, pot fi îndepărtate la două-trei zile după operație.
  • De obicei, vă puteți întoarce la serviciu la trei zile după operație. Dacă aveți nevoie de o scrisoare a medicului care să vă scutească de la muncă, solicitați una la programarea preoperatorie.
  • Nu vă îngrijorați dacă urina este verde. Este posibil să se fi folosit un colorant albastru pentru a verifica dacă trompele sunt deschise.

Concluzie

O operație a chisturilor ovariene este o procedură de îndepărtare a acestora. Medicul vă poate recomanda o cistectomie ovariană dacă aveți un chist care este mare sau nu dispare de la sine. În cazuri rare, chisturile ovariene sunt canceroase. Operația pentru a îndepărta un chist ovarian poate fi efectuată laparoscopic sau prin laparotomie. Chirurgul va discuta despre ambele proceduri și vă va recomanda cel mai bun tratament în funcție de starea dumneavoastră.