Meniu

Col uterin scurt in sarcina: Ce indica si cum influenteaza nasterea?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un col uterin scurt înseamnă că lungimea este mai mică decât în mod normal. Pentru a fi mai precis, un col uterin scurt este unul care are o lungime mai mică de 25 de milimetri înainte de 24 de săptămâni de sarcină. Cauzele care determină lungimea scurtă a colului uterin sunt fie faptul că femeia s-a născut cu el așa, fie că acesta a devenit scurt înainte de sarcină din cauza mai multor factori posibili, cum ar fi infecții sau intervenții chirurgicale anterioare.

Ce înseamnă un “col uterin scurt”?

A avea un col uterin scurt înseamnă exact ceea ce pare a fi – se întâmplă ca lungimea colului uterin să fie mai scurtă decât în cazul altor femei. Înainte și în timpul sarcinii, acesta are de obicei o lungime cuprinsă între 30 și 50 de milimetri, dar ocazional o femeie însărcinată va avea un col uterin ceva mai scurt, chiar sub 25 de milimetri. Lungimea scurtă poate însemna că sunt mai multe șanse de a avea insuficiență cervicală (numită și col incompetent), adică atunci când colul uterin se dilată sau se deschide prea devreme. Această afecțiune se numește subțiere și dilatare prematură a colului uterin și poate crește riscul de travaliu prematur, naștere prematură și chiar pierderea sarcinii.

Col uterin scurt în timpul sarcinii

Majoritatea pierderilor de sarcină din primul trimestru se datorează anomaliilor cromozomiale, dar un col uterin incompetent este cauza multor pierderi în timpul celui de-al doilea trimestru. Insuficiența acestuia nu este însă foarte frecventă, doar una din 100 de sarcini ar putea avea ca rezultat un col uterin incompetent. A avea un col uterin scurt poate complica travaliul și nașterea. Dacă un medic recunoaște din timp această potențială problemă, poate face ca tratamentul să fie mai ușor și mai eficient. Dacă colul uterin al unei femei însărcinate este scurt, poate duce la insuficiență cervicală. Acest lucru poate crește riscul de pierdere a sarcinii, travaliu și naștere prematură și alte complicații.

Îngrijirea colului uterin scurt în timpul sarcinii

Cel mai bun mod de a avea grijă de un col uterin scurt este să mergeți la toate programările prenatale și să îi spuneți medicului despre toate simptomele sarcinii, chiar și despre cele care nu par importante. Medicul va monitoriza colul scurt dacă:

 • Există antecedente de travaliu prematur sau travaliul prematur este un lucru obișnuit în familia pacientei.
 • Eixstă simptome de travaliu prematur în această sarcină, cum ar fi crampe, dureri sau presiune pelvină, sângerări, inclusiv sângerări ușoare, dureri de spate și modificări ale secrețiilor vaginale.

Cauzele colului uterin scurt

 • Un uter mărit sau divizat
  Un uter întins sau unul care este malformat poate afecta lungimea colului uterin. Un uter divizat, care se numește uter septat, apare atunci când un perete de țesut crește prin mijlocul uterului, împărțindu-l în două.
 • Leziuni ale colului uterin
  O naștere dificilă care provoacă o ruptură cervicală poate deteriora colul uterin.
 • Operație chirurgicală a colului uterin
  Anumite proceduri utilizate pentru a rezolva un test Papanicolau anormal sau un D&C anterior pot fi legate de insuficiența cervicală.
 • Infecție
  Inflamația sau iritarea uterului cauzată de sângerare sau infecție pot fi, de asemenea, factori ai lungimii colului uterin.
 • Rasa
  Femeile de culoare au un risc mai mare de a suferi de această afecțiune, dar motivele nu sunt clare.
 • Expunerea la medicamente
  Dacă mama biologică a fost expusă la o formă sintetică de estrogen cunoscută sub numele de dietilstilbestrol sau DES, colul uterin poate fi, de asemenea, la risc.
 • Fumatul

Simptome de col uterin scurt

Un col uterin scurt în sine nu provoacă simptome. Cu toate acestea, câteva semne care indică faptul că este posibil să aveți un col uterin scurt includ:

 • Avort spontan anterior sau mai multe, în al doilea trimestru
 • Naștere prematură anterioară, din cauza intrării în travaliu spontan înainte de 37 de săptămâni. 

În timpul celui de-al doilea trimestru, medicul trebuie alertat dacă există oricare dintre următoarele simptome de col uterin incompetent:

 • Crampe neobișnuite
 • Durere sau presiune pelviană
 • Sângerări ușoare (bineînțeles, raportați orice sângerare în timpul sarcinii)
 • Dureri de spate
 • Modificări ale secrețiilor vaginale

Tratamentul pentru un col uterin scurt

Cerclaj cervical

Aceasta este, practic, o sutură puternică care închide colul uterin. Dacă au existat probleme cu un col uterin scurt în trecut, dacă colul uterin măsoară mai puțin de 25 mm sau dacă există incompetență cervicală, se va recomanda un cerclaj la începutul celui de-al doilea trimestru pentru a preveni avortul spontan și pentru a menține copilul în siguranță. Un cerclaj cervical standard nu este pentru totdeauna, deoarece este îndepărtat odată ce nașterea poate avea loc în condiții sigure – oriunde între 36 și 38 de săptămâni.

Progesteron

În cazul unui risc ridicat,  se poate prescrie progesteron sub formă de injecție sau supozitor vaginal. Progesteronul s-a dovedit util în reducerea nașterii premature. De fapt, în cazul femeilor care au născut anterior prematur, progesteronul a redus la jumătate reapariția acestui fenomen la o sarcină ulterioară în cadrul grupului. Așadar, în timp ce injecțiile pot ustura și supozitoarele pot fi murdare, progesteronul poate reduce riscul de naștere prematură și spontană dacă colul uterin este scurt – și, prin urmare, poate menține copilul în uter mai mult timp.

Concluzie

Un col uterin scurt este ceva ce puteți avea fără să știți și, în general, nu va fi o problemă în afara sarcinii. Dar dacă sunteți însărcinată, diagnosticarea unui col scurt este crucială pentru a putea primi tratamentul potrivit. Ca întotdeauna, discutați deschis cu medicul despre preocupările dvs. Țineți pasul cu programările prenatale și fiți atentă la orice simptome noi. Din fericire, cercetarea a avansat și tratamentele pentru un col uterin scurt sunt foarte eficiente.