Meniu

Displazie col uterin

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă sunteți o femeie de 21 de ani sau mai mult, este important să începeți să vă faceți examinări pelviene regulate pentru a vă controla sănătatea. O parte importantă a acestui examen pelvian poate include un test, numit frotiu Papanicolau, pentru a depista displazia cervicală, o boală care pune adesea viața în pericol. Această boală se dezvoltă la nivelul colului uterin și este cauzată în principal de HPV. Displazia de col uterin nu provoacă simptome severe, de aceea este esențial să fie testa în mod regulat. 

Ce înseamnă displazie cervicală?

Colul uterin este partea inferioară, îngustă a uterului, situată între vezica urinară și rect. Acesta formează un canal care se deschide în vagin, care duce spre exteriorul corpului. Displazia cervicală este creșterea anormală a celulelor de pe suprafața colului uterin. Un alt nume pentru displazia cervicală este neoplazia intraepitelială cervicală sau CIN. “Intraepitelială” înseamnă că celulele anormale sunt prezente la suprafața (țesutul epitelial) colului uterin și nu au crescut dincolo de acest strat de suprafață. Cuvântul “neoplazie” se referă la creșterea de celule anormale. Considerată o afecțiune precanceroasă, aceasta este cauzată de o infecție transmisă pe cale sexuală cu un virus comun, virusul papiloma uman (HPV). Deși femeile de orice vârstă pot dezvolta displazie cervicală, afecțiunea apare cel mai frecvent la cele cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Cu un management și un tratament adecvat, afecțiunea se poate inversa sau se poate ameliora înainte de a deveni canceroasă. Deși medicii au reușit să depisteze cancerul de col uterin de mai bine de jumătate de secol, acesta este a doua cauză principală de deces prin cancer în rândul femeilor.

Cancerul de col uterin, sau cancerul invaziv de col uterin, apare atunci când celulele anormale de la suprafața colului uterin se răspândesc mai adânc în acesta sau în alte țesuturi sau organe. Cancerul de acest tip apare cel mai des la femeile cu vârsta de peste 40 de ani și este diferit de cel care începe în alte părți ale uterului, fiind necesar și un tratament diferit. Majoritatea tipurilor de cancer de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase și adenocarcinoame. Displazia de col uterin a fost clasificată cândva ca fiind ușoară, moderată sau severă, în funcție de probabilitatea ca celulele anormale să devină canceroase. Un sistem mai recent clasifică severitatea bolii pe baza cantității de țesut epitelial din colul uterin care are celule anormale. Neoplazia intraepitelială a colului uterin (CIN) este clasificată pe o scară de la unu la trei.

  • CIN 1: Se referă la celule anormale care afectează aproximativ o treime din grosimea epiteliului.
  • CIN 2: Se referă la celule anormale care afectează aproximativ o treime până la două treimi din epiteliu.
  • CIN 3: Se referă la celule anormale care afectează mai mult de două treimi din epiteliu.

Displazia cervicală CIN 1 devine rareori cancer și adesea dispare de la sine. CIN 2 și 3 sunt mai susceptibile de a necesita tratament pentru a preveni cancerul.

Care sunt cauzele displaziei cervicale?

Displazia de col uterin este cel mai frecvent cauzată de virusul papiloma uman (HPV). HPV este un virus comun care se transmite prin contact sexual. Există mai mult de 200 de virusuri HPV diferite și aproximativ 40 dintre acestea afectează organele genitale. Virusurile se răspândesc prin contact sexual. Majoritatea prezintă un risc scăzut de cancer, dar aproximativ 12 prezintă un risc ridicat. Tipurile 16 și 18 de HPV cu risc ridicat sunt cauza a aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Riscul de displazie cervicală poate fi crescut și de alți factori:

  • Relații sexuale înainte de vârsta de 18 ani
  • A avea un copil la o vârstă foarte tânără
  • Mai mulți parteneri sexuali
  • Alte boli, cum ar fi tuberculoza sau HIV
  • Utilizarea de medicamente, care suprimă sistemul imunitar
  • Fumatul
  • Antecedente materne de expunere la DES (dietilstilbestrol)

Simptome ale displaziei cervicale

Infecția cu HPV și displazia cervicală nu provoacă, în general, niciun simptom. Vizitele ginecologice regulate, inclusiv un examen pelvian și testul Papanicolau, pot identifica afecțiunile. Apoi, medicul poate contribui la gestionarea lor înainte ca acestea să devină canceroase. În unele cazuri, organismul elimină singur infecția cu HPV. Simptomele cancerului de col uterin nu apar, de obicei, decât atunci când celulele anormale devin canceroase și invadează țesuturile din apropiere. Cel mai frecvent simptom este sângerarea anormală care începe și se oprește între perioadele menstruale regulate sau care apare după actul sexual, spălături vaginale sau un examen pelvian. Alte simptome pot include:

  • Sângerări menstruale mai abundente, care pot dura mai mult decât de obicei
  • Sângerări după menopauză
  • Scurgere vaginală crescută
  • Durere în timpul actului sexual

Aceste simptome pot semăna cu alte afecțiuni sau probleme medicale. Consultați un medic pentru diagnosticare.

Cum este diagnosticată displazia cervicală?

Displazia de col uterin este de obicei detectată în timpul unui test Papanicolau de rutină. Pentru acest test, medicul face un frotiu pe colul uterin pentru a colecta o mostră de celule. Acesta nu este, în general, dureros. Celulele sunt apoi trimise la un laborator și poate dura până la 3 săptămâni pentru ca laboratorul să proceseze testul. Rezultatele testului Papanicolau pot fi normale, neconcludente sau anormale. 

  • Dacă rezultatele sunt normale, trebuie urmată recomandarea pentru testele Papanicolau regulate.
  • Dacă rezultatele sunt neconcludente, nu indică displazie cervicală. Ar putea exista o simplă infecție la nivelul colului uterin sau al vaginului. Medicul poate solicita repetarea testului Papanicolau. Acțiunile sau diagnosticele ulterioare vor depinde de vârsta și istoricul medical personal.
  • Dacă rezultatele sunt anormale, înseamnă că este vorba de displazie cervicală. Se numește leziune intraepitelială scuamoasă (SIL). 

La testul Papanicolau, celulele precanceroase pot fi clasificate ca fiind:

  • SIL de grad scăzut (LSIL), care indică o anomalie ușoară
  • SIL de grad înalt (HSIL), indicând o anomalie moderată până la severă
  • Celule glandulare sau scuamoase atipice (ASCUS)

Sunt necesare teste suplimentare pentru a vedea dacă modificările celulare sunt ușoare, moderate sau severe. O colposcopie este o procedură în cabinet care îi oferă o privire mai atentă asupra colului uterin. Se poate face o biopsie a colului uterin pentru a ajuta la identificarea zonei anormale. Aceste biopsii sunt mici și nu provoacă mult disconfort. Displazia de col uterin care se găsește la o biopsie se numește neoplazie intraepitelială cervicală (CIN). Există 3 niveluri:

  • CIN I (displazie ușoară)
  • CIN II (displazie moderată până la marcată)
  • CIN III (displazie severă până la carcinom în situ)

Un test HPV poate fi completat în același timp sau separat de testul Papanicolau. Acesta va identifica prezența și tipul de HPV.

Cum este tratată displazia cervicală?

Tratamentul depinde de diverși factori, inclusiv de gravitatea displaziei cervicale, de vârstă, de starea de sănătate și de preferințele de tratament. Procedurile de tratare a displaziei cervicale pot avea impact asupra viitoarelor sarcini. Acest lucru trebuie discutat cu medicul, pentru a determina cel mai potrivit tratament, dacă se planifică o sarcină în viitor.

  • Monitorizarea celulelor anormale
    În cazul displaziei cervicale de grad scăzut, clasificată ca CIN 1, probabil că nu va fi nevoie de tratament. În majoritatea acestor cazuri, afecțiunea dispare de la sine. Doar aproximativ 1% din cazuri evoluează spre cancer de col uterin. Medicul poate alege o abordare conservatoare care necesită efectuarea periodică a testelor Papanicolau pentru a monitoriza orice modificări ale celulelor anormale.
  • Îndepărtarea sau distrugerea celulelor anormale
    Dacă displazia cervicală este mai severă (CIN 2 sau CIN 3), medicul poate îndepărta celulele anormale care pot deveni canceroase sau le poate distruge.

Aceste proceduri pot include:

  • Procedura de excizie electrochirurgicală cu buclă utilizează o buclă de sârmă mică, încărcată electric, pentru a îndepărta țesutul. Aceasta poate, de asemenea, să îndepărteze mostre de țesut pentru analize suplimentare. Aproximativ 1% până la 2% dintre persoane pot prezenta complicații în urma procedurii, cum ar fi sângerări întârziate sau îngustarea colului uterin (stenoză).
  • Biopsia conică cu cuțit rece (conizare) presupune îndepărtarea unei bucăți de țesut în formă de con care conține celulele anormale. A fost cândva metoda preferată de tratare a displaziei cervicale, dar acum este rezervată pentru cazurile mai severe. Conizarea poate oferi o mostră de țesut pentru teste suplimentare. Are un risc ceva mai mare de complicații, inclusiv stenoza cervicală și sângerarea postoperatorie.
  • Histerectomia presupune îndepărtarea uterului. O histerectomie poate fi o opțiune în cazurile în care displazia cervicală persistă sau nu se ameliorează după alte proceduri.

De asemenea, alte tratamente pentru displazia moderată spre severă sau displazia ușoară care nu dispare pot include criochirurgia pentru a îngheța celulele anormale și terapia cu laser, care folosește lumina pentru a arde țesutul anormal.

Cum poate fi prevenită displazia cervicală?

Femeile își pot reduce riscul de displazie de col uterin prin evitarea comportamentelor sexuale cu risc ridicat asociate cu infecția cu HPV, cum ar fi inițierea sexuală precoce și parteneri sexuali multipli. Femeile active din punct de vedere sexual ai căror parteneri de sex masculin folosesc corect prezervativele în timpul fiecărei întâlniri sexuale pot avea un risc redus cu până la 70% de infectare cu HPV. 

Practic, singura modalitate de a preveni displazia cervicală este să se evite infectarea cu HPV. Cu toate acestea, dacă există deja o infecție cu HPV, riscul ca aceasta să se transforme în cancer de col uterin poate fi redus prin efectuarea regulată a testelor Papanicolau. Testele Papanicolau nu vor preveni displazia de col uterin, dar o pot diagnostica pentru a preveni evoluția acesteia spre cancer.

  • Vaccinarea împotriva HPV
    Vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni HPV și displazia cervicală. Aceasta este de obicei recomandată tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani. Dacă persoana are între 27 și 45 de ani, pot fi discutate cu un medic beneficiile potențiale ale vaccinării. Deși nu poate trata HPV sau displazia cervicală preexistente, vaccinul poate preveni reapariția infecțiilor în unele cazuri.
  • Practicarea abstinenței sau sexului protejat
    Se poate preveni infectarea cu HPV prin evitarea contactului sexual, inclusiv a sexului vaginal, anal și oral sau prin practicarea sexului protejat. Limitarea numărului de parteneri sexuali este, de asemenea, o opțiune.
  • Efectuarea regulată a testului Papanicolau
    Ar trebui să se facă primul test Papanicolau la vârsta de 21 de ani. Dacă testul Papanicolau rămâne normal, recomandările actuale sugerează o repetare a testului Papanicolau la fiecare trei ani, între 21 și 29 de ani. Acest test poate fi acompaniat de un test HPV la fiecare cinci ani dacă o femeie are între 30 și 65 de ani. Testele Papanicolau nu pot preveni displazia cervicală, dar o pot detecta din timp.
  • Evitarea fumatului și produselor din tutun
    Există o șansă mai mare ca o infecție cu HPV să se transforme în displazie cervicală, inclusiv forme mai severe de displazie cervicală, dacă o persoană fumează sau folosește tutun.

Întrebări frecvente

  1. Ce este mai exact displazia cervicală?
    Diagnosticarea displaziei cervicale înseamnă că aveți celule anormale pe colul uterin care ar putea deveni cancer de col uterin. Ceea ce se întâmplă în continuare depinde de cât de gravă este afecțiunea, de starea de sănătate și de alți factori.
  2. Poți simți displazia cervicală?
    Nu. Displazia de col uterin nu provoacă simptome, deși uneori puteți observa pete vaginale. Celulele anormale găsite în timpul unui test Papanicolau sunt adesea primul semn al afecțiunii.
  3. Cât de gravă este displazia cervicală? 
    Auzul cuvântului “precanceros” poate fi înfricoșător, dar este important să vă amintiți că majoritatea persoanelor cu displazie cervicală nu fac cancer. Primirea unui diagnostic de displazie de col uterin înseamnă că este posibil, nu că veți dezvolta cancer de col uterin, dacă nu urmați tratamentele recomandate. În cazul în care se formează cancerul, acesta are nevoie de ani pentru a se dezvolta, ceea ce îi dă timp medicului să găsească și să îndepărteze zonele cu probleme.
  4. Pe cine afectează displazia colului uterin?
    Displazia de col uterin afectează persoanele care sunt active din punct de vedere sexual. De asemenea, femeile care sunt infectate cu virusul papilomavirusului uman (HPV) pot dezvolta displazie cervicală. 
  5. Cât de frecventă este displazia cervicală?
    Afecțiunea apare cel mai des în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă, în special între 18 și 35 de ani.
  6. Puteți avea displazie fără HPV?
    Nu. Trebuie să aveți HPV pentru a dezvolta displazie cervicală. Dar faptul că aveți HPV nu înseamnă neapărat că veți dezvolta displazie cervicală. Nu se știe de ce unele persoane dezvoltă o dezvoltă după ce au fost infectate cu HPV, în timp ce altele nu. Unele tulpini de HPV cu risc ridicat și durata infecției pot juca un rol. Factorii de risc includ:
    Vârsta de peste 55 de ani – studiile au arătat că infecțiile cu HPV durează adesea mai mult timp la persoanele de peste 55 de ani. Infecțiile se elimină de obicei, mai repede la persoanele care au 25 de ani sau mai puțin.
    Fumatul de țigări –  vă poate dubla riscul de displazie cervicală.
    Un sistem imunitar slăbit – utilizarea medicamentelor imunosupresoare poate face ca organismul să lupte mai greu împotriva unei infecții cu HPV. Infectarea cu virusul imunodeficienței umane (HIV) îngreunează, de asemenea, lupta organismului împotriva infecției. Un sistem imunitar slăbit, împreună cu o infecție cu HPV, poate duce la displazie cervicală.
  7. Poate fi vindecată displazia cervicală?
    Da. Îndepărtarea sau distrugerea celulelor anormale vindecă displazia cervicală în aproximativ 90% din cazuri. Displazia cervicală rareori evoluează spre cancer. Atunci când progresează, o face foarte încet, lăsând timp medicului să intervină.
  8. La ce vă puteți aștepta dacă aveți displazia colului uterin?
    Perspectivele pentru displazia cervicală cu diagnostic precoce sunt excelente. Îndepărtarea sau distrugerea celulelor anormale reduce riscul de cancer de col uterin cu 95% la femeile cu displazie de grad înalt în primii opt ani după tratament.
  9. Când ar trebui să consultați un medic?
    Probabil că medicul vă va monitoriza îndeaproape starea de sănătate după un diagnostic de displazie cervicală pentru a se asigura că celulele nu cresc din nou sau devin canceroase. De asemenea, este posibil să vă faceți mai des teste Papanicolau și teste HPV. După tratament, medicul vă poate recomanda să faceți un test Papanicolau de urmărire la fiecare trei până la șase luni, timp de unul până la doi ani. Ulterior, puteți relua efectuarea anuală a testelor Papanicolau.
  10. Ce întrebări ar trebui să îi puneți medicului?
    Pentru unele persoane poate fi dificil să înțeleagă ce se întâmplă cu sănătatea lor și care ar trebui să fie următorii pași. Solicitarea de mai multe informații de la medic este cea mai bună modalitate de a obține o explicație clară a problemei. Iată câteva întrebări care să vă ajute să colaborați mai bine cu medicul dumneavoastră:
    – Ar trebui să mă vaccinez împotriva HPV?
    – Cât de severă este displazia mea cervicală?
    – Sunt considerată cu risc ridicat de a dezvolta cancer de col uterin?
    – Ce înseamnă diagnosticul meu de displazie cervicală pentru sarcina mea?
    – Ce tipuri de teste ar trebui să primesc pentru a-mi monitoriza afecțiunea? Cât de des ar trebui să le primesc?
    – Cum afectează opțiunile de tratament pentru displazia cervicală șansele mele de a rămâne însărcinată într-o zi?

Concluzie

Pentru o persoană, noutate că are celule precanceroase pe colul uterin este înfricoșătoare, dar displazia cervicală nu duce întotdeauna la cancer. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni apariția cancerului de col uterin. Între timp, luați măsuri preventive pentru a preveni displazia cervicală, protejându-vă de HPV: vaccinați-vă împotriva HPV, practicați sexul mai sigur și nu săriți peste o programare pentru testul Papanicolau.