Durere de ovare in timpul sarcinii: De ce apar intepaturile pelviene

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sarcina provoacă o mulțime de schimbări în organism. Unele dintre aceste schimbări pot provoca un ușor disconfort sau crampe ușoare în zona din jurul ovarelor. Durerea ovarelor poate apărea pe o parte a abdomenului inferior sau a zonei pelviene. Durerea ovarelor poate fi un semn că are loc implantarea sau ar putea fi un răspuns la schimbarea hormonilor.Oricât de mult ar invoca fericirea și entuziasmul, sarcina aduce în prim plan și mai multe probleme de sănătate. Unele sunt normale și pot fi rezolvate cu ușurință, dar altele, cum ar fi durerile anormale, necesită asistență medicală imediată.

Cum se simte durerea normală în timpul sarcinii?

Durerile ușoare de stomac la începutul sarcinii (în primele 12 săptămâni) sunt de obicei cauzate de dilatarea uterului, de întinderea ligamentelor pe măsură ce crește burta, de constipația hormonală sau de gaze reținute. Uneori se poate simți ca o “cusătură” sau ca o ușoară durere menstruală. Durerile de corp la începutul sarcinii se pot datora schimbărilor hormonale. Pe măsură ce sarcina avansează, schimbările fizice pot duce la dureri de spate, dureri pelvine, dureri de ligamente și sciatică. În timp ce unele crampe ușoare de sarcină sunt simptome normale ale corpului în continuă expansiune, alte crampe ar putea indica o problemă.

Care sunt cauzele durerii ovariene în timpul sarcinii?

Durerile de ovare pe toată durata sarcinii nu sunt normale. Orice durere la nivelul ovarelor, abdomenului, vaginului sau zonei pelviene poate însemna ceva grav, cum ar fi sarcina ectopică, avortul spontan sau fibroamele uterine. Următoarele pot provoca dureri în zona ovarelor la începutul sarcinii:

 • Apendicita
  Apendicele este un organ vestigial, ceea ce înseamnă că nu are nicio utilitate. În timpul sarcinii, acesta se poate deplasa și intra în zona pelviană și poate provoca dureri la nivelul ovarelor. Tratamentul apendicitei implică o mică procedură chirurgicală sau cu laser și necesită utilizarea unei anestezii ușoare. Apendicita trebuie tratată imediat ce este diagnosticată, deoarece poate duce la infectarea bebelușului. Durerea poate apărea mai sus în abdomen sau chiar în cadranul superior drept odată cu înaintarea sarcinii.
 • Probleme cu vezica biliară
  Pietrele la vezica biliară pot provoca dureri care iradiază spre stomac, dar nu și spre ovare. Adăugarea de estrogen în organism poate duce la o cantitate crescută de colesterol în bilă, reducând în același timp și contracțiile vezicii biliare. Medicii numesc încetinirea contracțiilor vezicii biliare în timpul sarcinii colestază de sarcină. Aceasta înseamnă că bila nu mai iese la fel de ușor din vezica biliară. Colestaza de sarcină este asociată cu un risc crescut de complicații ale sarcinii, fiind dificilă tratarea calculiilor la vezica biliară în timpul sarcinii. Dacă infecția sau afecțiunea este severă, intervenția chirurgicală se poate face în al doilea trimestru.
 • Infecții ale tractului urinar (ITU)
  Femeile sunt predispuse la infecții ale tractului urinar care pot fi confundate cu durerile ovariene în timpul sarcinii. Bacteriile cauzează majoritatea infecțiilor urinare. Oricine poate face una și pot fi extrem de îngrijorătoare pentru o femei însărcinată. De obicei, aceste infecții sunt la nivelul vezicii urinare și al uretrei, dar uneori pot duce la infecții renale. Dacă o fac, ITU pot duce la travaliu prematur (nașterea prea devreme) și greutate mică la naștere.
 • Ovulația
  Ovarele nu mai produc ovule în timpul sarcinii, dar continuă să o facă la unele femei. Acestea eliberează ovule, ceea ce poate provoca dureri ușoare. De asemenea, crește riscul de sarcină dublă și nu pot fi luate pilule contraceptive în această perioadă. Medicul va recomanda utilizarea prezervativelor în timpul sexului pentru a preveni complicațiile. 
 • Dureri de acomodare
  Pe măsură ce sarcina ajunge în jurul a 12 săptămâni, toate organele din regiunea pelviană încep să facă loc pentru copil. Durerea de contracție a mușchilor abdominali pentru a acomoda bebelușul este un fenomen normal. Însă există cazuri de sarcină molară este atunci când bebelușul crește ca un ghem de țesuturi și nu poate supraviețui. Aceasta este asociată cu sângerări vaginale și multă durere, fiind necesară scoaterea bebelușului imediat. 
 • Durerea ligamentului rotund
  Aceasta apare mai ales în al doilea trimestru din cauza întinderii ligamentului de la zona inghinală până la uter. Durerea poate apărea pe o parte a corpului sau pe ambele. De obicei, durează doar câteva secunde, dar poate dura ore întregi. Se întâmplă adesea în mod repetat în timpul celui de-al doilea trimestru. Corpul femeii produce hormoni în timpul sarcinii pentru a face ca ligamentele să fie moi și elastice. Acest lucru ajută organismul să se adapteze la copilul în creștere. 
 • Pietre la rinichi
  Durerea ovariană poate fi resimțită în timpul sarcinii dacă sunt prezente pietre la rinichi. Durerea se răspândește de la rinichi la ovar și provoacă o senzație de arsură în timpul urinării. Pietrele la rinichi în timpul sarcinii sunt dificil de gestionat, deoarece pot duce la complicații obstetricale și la afectarea fătului. Prevenirea calculilor renali în timpul sarcinii este cheia și reprezintă cel mai bun remediu. Iată care sunt sfaturile simple de prevenire:
  Consumul mult de lichide, și menținerea corpului hidratat.
  Nu rețineți urina, chiar dacă asta înseamnă drumuri frecvente la toaletă sau la baie.
  Reducerea consumului de alimente bogate în oxalați, cum ar fi nucile, ciocolata, legumele cu frunze verzi închise și fructele de pădure.
  Discutați tratamentul profilactic cu un specialist atunci când planificați o sarcină, mai ales dacă există antecedente de pietre la rinichi.
  Fiți activi din punct de vedere fizic și faceți exerciții fizice conform indicațiilor medicului.
  Consultați imediat medicul în cazul unor dureri severe în zona abdominală
 • Chist ovarian
  Majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice și inofensive. Cu toate acestea, cele care continuă să crească se pot rupe sau răsuci sau pot cauza complicații în timpul sarcinii și al nașterii. Simptomele pot include durere pelvină, care poate fi izolată într-o parte, plenitudine abdominală, greutate, balonare sau durere cu febră și/sau vărsături. Solicitați ajutor medical dacă aveți dureri ascuțite sau înțepătoare, în special cu febră sau vărsături. De asemenea, trebuie să vă anunțați medicul dacă aveți un chist ovarian cunoscut. 
 • Sarcina ectopică
  O sarcină ectopică apare atunci când ovulul fecundat se implantează în alt loc decât în mucoasa uterină, unde ar trebui să se implanteze. Acesta este un caz de sarcină extrauterină, deoarece ovulul se implantează în afara uterului. Cel mai frecvent loc este trompa uterină și se întâmplă din cauza unor blocaje interne. Uneori, durerile ovariene nu se datorează adesea ovarelor. Pe măsură ce embrionul crește în dimensiune și întinde trompa, ar putea provoca dureri ovariene în timpul primului trimestru de sarcină. Atunci este vorba de o urgență medicală, deoarece poate duce la hemoragii și prezintă riscuri grave, care pun viața în pericol. Simptomele unei sarcini ectopice includ:
  Durere ascuțită sau înțepătoare, de obicei pe o parte a pelvisului sau a abdomenului
  Sângerare vaginală, care este mai abundentă sau mai ușoară decât menstruația normală
  Slăbiciune, amețeală sau leșin
  Disconfort gastrointestinal sau stomacal
 • Fibroame
  Fibroamele sau tumorile ovariene necanceroase pot provoca, de asemenea, multă durere. Acestea pot duce la dureri în regiunea pelviană, creând probleme cu implantarea ovulului fecundat și provocând blocaje. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, faceți-vă mai întâi un control al uterului pentru a vă asigura că este sănătos și pregătit pentru asta. Fibroamele se pot forma din cauza unor leziuni sau boli. Endometrioza sau creșterea anormală a țesutului care căptușește uterul, făcându-l să se deplaseze în afara lui, poate duce, de asemenea, la durere ovariană, care de obicei nu este resimțită, deoarece hormonii de sarcină controlează durerea. 
 • Avortul spontan
  Un avort spontan este pierderea unei sarcini înainte de 20 de săptămâni. Posibilele simptome includ:
  Sângerare vaginală
  Dureri pelviene, dureri lombare sau dureri abdominale
  Trecerea de țesut sau secreții prin vagin 

Nu există nicio modalitate de a opri un avort spontan, dar, în unele cazuri, sunt necesare medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a preveni complicațiile. De aceea, este necesară anunțarea unui medic. 

 • Torsiune ovariană
  Ovarul sau trompele uterine se răsucesc, provocând multă durere, deoarece alimentarea cu sânge a ovarelor este întreruptă. Torsiunea ovariană în timpul sarcinii este o afecțiune rară care poate provoca morbiditate maternă și fetală. Deși etiologia bolii nu este pe deplin înțeleasă, factorii predispozanți includ dimensiunea crescută a ovarelor, mobilitatea liberă și pediculul lung. Incidența bolii crește după stimularea ovariană pentru tratamentul fertilității. Alimentarea cu sânge a ovarelor este întreruptă și provoacă dureri insuportabile la femeile gravide. Tratamentul implică o intervenție chirurgicală și, deși nu este una majoră, va fi nevoie de anestezie.
 • Abrupția placentară
  Aceasta presupune desprinderea timpurie a placentei, fie complet sau parțial de peretele uterului. Acest lucru provoacă dureri de ovare și sângerări în timpul trimestrului al treilea. De asemenea, crește riscul de travaliu prematur și afectează atât viața mamei, cât și pe cea a copilului. Ruptura poate scădea cantitatea de oxigen și nutrienți la nivelul fătului și poate provoca sângerări abundente pentru mamă. Desprinderea placentei este o afecțiune gravă care necesită tratament medical. Cauza este adesea necunoscută. Anumite alegeri privind stilul de viață sau traumatismele abdominale pot crește riscul de dezlipire de placentă.
 • Travaliu prematur
  Dacă o femeie este expusă riscului de travaliu prematur, este posibil să se confrunte cu dureri ovariene. Contracția uterului va provoca dureri la nivelul ovarelor, iar medicul va face pregătirile pentru o naștere prematură. Durerea este insuportabilă și va iradia în toate direcțiile atunci când se intră în travaliu. 

Cum să diagnosticați durerea ovarelor în timpul sarcinii?

Diagnosticul durerii ovariene depinde în mare măsură de simptome și de cauze. Pentru a înțelege rădăcinile problemei, ar putea fi utilizate următoarele instrumente de diagnosticare:

 1. Teste de laborator și de sânge
  Se pot efectua prelevări vaginale pentru cultura bacteriană și teste pentru numărul de celule albe din sânge pentru a detecta orice semne ale infecției care cauzează durerea pelviană și ovariană.
 2. Imagistică
  Cea mai frecventă modalitate de imagistică este o ecografie, care ajută la vizualizarea regiunii abdominale și pelviene. Medicul poate sugera, de asemenea, un RMN, în funcție de simptome.
 3. Laparoscopie de diagnosticare
  Aceasta poate fi efectuată pentru o mai bună vizualizare. Se face o mică tăietură în abdomen și se introduce un tub prevăzut cu o cameră pentru extragerea țesuturilor sau pentru o intervenție chirurgicală, în funcție de tipul și cauza durerii.
 4. Diagnostic diferențial
  O ecografie este primul instrument de diagnosticare utilizat pentru majoritatea cauzelor de durere ovariană menționate mai sus. Cu toate acestea, există câteva excepții:
  – Pentru durerile legate de ITU și de calculi renali, se efectuează o analiză de urină pentru a testa bacteriile care cauzează ITU.
  – Pentru durerea cauzată de o sarcină ectopică, de ruptura unui chist ovarian sau de o torsiune, se efectuează o examinare pelvină, cum ar fi ecografia pelviană și laparoscopia de diagnosticare.

În anumite scenarii, durerea abdominală poate mima durerea ovariană și este dificil să le deosebiți. În orice caz, dacă sunteți însărcinată, adresați-vă imediat medicului ginecolog dacă vă confruntați cu orice fel de durere abdominală, care poate fi sau nu durere ovariană. Acestea sunt câteva dintre semnele pe care trebuie să le cunoașteți pentru a ști când trebuie să cereți ajutorul unui medic:

 • Dureri abdominale extreme care par să se agraveze
 • Sângerări vaginale
 • Frisoane sau febră
 • Amețeli, greață și senzația de amețeală
 • Dificultăți în respirație
 • O durere de cap pulsatilă și persistentă
 • Umflarea bruscă a mâinilor sau a picioarelor
 • Modificări ale vederii
 • O creștere bruscă a dimensiunii abdomenului

Tratament pentru durerile ovariene în timpul sarcinii

Tratamentul va depinde de cauza de bază. În unele cazuri, este posibil să nu fie nevoie de tratament. Însă medicul va decide dacă trebuie să prescrie medicamente, care ar depinde în primul rând de cauza și de severitatea durerii. S-ar putea să se prescrie anumite medicamente analgezice pentru controlul durerii în timpul investigațiilor suplimentare. 

 • În cazul sarcinii ectopice, ar putea fi injectat metotrexat în organism. Acest medicament poate opri creșterea celulelor care se divid rapid, cum ar fi celulele din masa ectopică. Dacă medicamentele nu funcționează, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. 
 • Pentru tratamentul unui chist ovarian, medicul va ține cont de factori precum dimensiunea chistului, dacă s-a rupt sau dacă s-a răsucit și cât de avansată este sarcina. Acesta va face o recomandare de tratament care vă va oferi cel mai bun rezultat posibil.

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi efectuată în siguranță în timpul sarcinii. Pacienta va primi mai întâi informații despre riscurile și rezultatele posibile în funcție de circumstanțele sale individuale.

 • Dacă suferă un avort spontan, este posibil să aibă nevoie de medicamente pentru a o ajuta să treacă peste. 
 • În alte cazuri, este posibil să fie nevoie de o procedură cunoscută sub numele de dilatare și chiuretaj
 • În caz de torsiune ovariană, se poate efectua o intervenție chirurgicală laparoscopică sau o laparotomie. 
 • În cazul pietrelor la rinichi se poate recurge la cistoscopie pentru a le îndepărta dacă acestea nu se dizolvă în mod natural sau cu medicamente.

Cum să gestionați durerea ovariană în timpul sarcinii la domiciliu

Durerea ovariană în timpul sarcinii, care nu dispare de la sine poate fi tratată de un medic. Dacă medicul nu recomandă niciun tratament medical, disconfortul poate fi gestionat ușor acasă.

 • Schimbați pozițiile încet, mai ales atunci când treceți de la poziția așezată la cea în picioare, care poate ajuta la reducerea incidenței durerii.
 • Odihniți-vă suficient și schimbați-vă sau reduceți programul de antrenament dacă aveți disconfort legat de exerciții fizice.
 • Faceți o baie călduță (nu fierbinte)
 • Beți multă apă
 • Aplicați o presiune ușoară pe zona dureroasă
 • Efectuați exerciții simple de întindere
 • Încercați yoga prenatală și meditație
 • Așezați-vă cu genunchii aproape de piept pentru a minimiza presiunea

Multe analgezice nu sunt sigure de luat în timpul sarcinii precoce. Discutați cu medicul înainte de a lua medicamente pentru a gestiona durerea. De asemenea, ar trebui săi cereți sfatul înainte de a aplica comprese fierbinți. Prea multă căldură ar putea provoca malformații congenitale grave.

Întrebări frecvente

 1. Sunt normale durerile de ovare în timpul sarcinii?
  Sarcina provoacă o mulțime de schimbări în organism. Unele dintre aceste schimbări pot provoca un ușor disconfort sau crampe în zona din jurul ovarelor. Durerea ovarelor poate apărea pe o parte a abdomenului inferior sau a zonei pelviene. De asemenea, se poate manifesta la nivelul spatelui sau al coapselor.
 2. Unde se simte durerea ovariană?
  Este posibil să simțiți durere în partea inferioară a spatelui sau în regiunea abdominală. La majoritatea femeilor, o durere surdă sau bruscă în timpul ovulației este resimțită fie în partea dreaptă, fie în partea stângă a abdomenului. De obicei, durerea durează de la câteva minute până la una sau două zile.
 3. Cum se simte durerea chistului ovarian în timpul sarcinii?
  Durerea poate apărea în zona abdominală inferioară sau pelviană, pe partea în care este localizat chistul. O astfel de durere de chist ovarian poate fi ascuțită sau surdă. Se poate simți ca o înțepătură sau poate apărea și dispărea. În cazul în care un chist ovarian se rupe, durerea poate fi mai moderată sau bruscă și severă.
 4. Poate durerea la nivelul ovarelor cauzată de chisturi, provoca avort spontan?
  Un chist ovarian (sindromul ovarelor polichistice) poate duce la un risc crescut de glicemie ridicată, hipertensiune arterială, avort spontan sau naștere prematură. Dacă chisturile ovariene sunt mari sau dacă există mai multe chisturi ovariene la nivelul ovarelor, se poate agrava riscul de avort spontan.
 5. Este durerea ovariană în timpul sarcinii o urgență?
  Solicitați asistență medicală imediată dacă aveți: dureri abdominale sau pelviene bruște, severe, durere însoțită de febră sau vărsături, simptome de șoc, cum ar fi piele rece și umedă, respirație rapidă și amețeli.
 6. Durerea de ovare în timpul sarcinii va dispărea de la sine?
  Durerea ovariană datorată unor motive mai puțin severe în sarcină se poate rezolva de la sine. Însă, cea cauzată de un chist rupt necesită tratament. În caz contrar, chisturile mici pot să nu necesite nicio intervenție medicală și să dispară până în al doilea trimestru de sarcină. Durerile ovariene ușoare la începutul sarcinii, care pot fi gestionate, nu sunt neobișnuite, pe măsură ce organismul se adaptează la noile schimbări. 

Concluzie

 Este normal să simți crampe și dureri care iradiază în partea inferioară a burții în timpul sarcinii, dar dacă vă confruntați cu dureri severe, acestea ar putea fi legate de complicații mai grave. Durerea ovariană nu este de obicei normală, ea ar putea fi legată de probleme grave precum sarcina ectopică, chisturi ovariene, fibroame ovariene, torsiune ovariană sau chiar avort spontan. De asemenea, aceasta ar putea fi un semn de apendicită, probleme la vezica biliară, pietre la rinichi sau infecții ale tractului urinar. Observarea simptomelor și localizarea durerii în corp este crucială pentru a ști înainte de a o adresa medicului pentru investigații suplimentare.