Sarcina provoacă o mulțime de schimbări în organism. Unele dintre aceste schimbări pot provoca un ușor disconfort sau crampe ușoare în zona din jurul ovarelor. Durerea ovarelor poate apărea pe o parte a abdomenului inferior sau a zonei pelviene. Durerea ovarelor poate fi un semn că are loc implantarea sau ar putea fi un răspuns la schimbarea hormonilor.Oricât de mult ar invoca fericirea și entuziasmul, sarcina aduce în prim plan și mai multe probleme de sănătate. Unele sunt normale și pot fi rezolvate cu ușurință, dar altele, cum ar fi durerile anormale, necesită asistență medicală imediată.
Cum se simte durerea normală în timpul sarcinii?
Durerile ușoare de stomac la începutul sarcinii (în primele 12 săptămâni) sunt de obicei cauzate de dilatarea uterului, de întinderea ligamentelor pe măsură ce crește burta, de constipația hormonală sau de gaze reținute. Uneori se poate simți ca o „cusătură” sau ca o ușoară durere menstruală. Durerile de corp la începutul sarcinii se pot datora schimbărilor hormonale. Pe măsură ce sarcina avansează, schimbările fizice pot duce la dureri de spate, dureri pelvine, dureri de ligamente și sciatică. În timp ce unele crampe ușoare de sarcină sunt simptome normale ale corpului în continuă expansiune, alte crampe ar putea indica o problemă.
Care sunt cauzele durerii ovariene în timpul sarcinii?
Orice durere la nivelul ovarelor, abdomenului, vaginului sau zonei pelviene poate însemna ceva grav, cum ar fi sarcina ectopică, avortul spontan sau fibroamele uterine. Următoarele pot provoca dureri în zona ovarelor la începutul sarcinii:
- Apendicita
Apendicele este un organ vestigial, ceea ce înseamnă că nu are nicio utilitate. În timpul sarcinii, acesta se poate deplasa și intra în zona pelviană și poate provoca dureri la nivelul ovarelor. Tratamentul apendicitei implică o mică procedură chirurgicală sau cu laser și necesită utilizarea unei anestezii ușoare. Apendicita trebuie tratată imediat ce este diagnosticată, deoarece poate duce la infectarea bebelușului.
- Probleme cu vezica biliară
Pietrele la vezica biliară pot provoca dureri care iradiază spre stomac, dar nu și spre ovare. Adăugarea de estrogen în organism poate duce la o cantitate crescută de colesterol în bilă, reducând în același timp și contracțiile vezicii biliare. Medicii numesc încetinirea contracțiilor vezicii biliare în timpul sarcinii colestază de sarcină. Aceasta înseamnă că bila nu mai iese la fel de ușor din vezica biliară.
- Infecții ale tractului urinar (ITU)
Femeile sunt predispuse la infecții ale tractului urinar care pot fi confundate cu durerile ovariene în timpul sarcinii. Bacteriile cauzează majoritatea infecțiilor urinare. Oricine poate face una și pot fi extrem de îngrijorătoare pentru o femei însărcinată. De obicei, aceste infecții sunt la nivelul vezicii urinare și al uretrei, dar uneori pot duce la infecții renale. Dacă o fac, ITU pot duce la travaliu prematur (nașterea prea devreme) și greutate mică la naștere.
- Ovulația
Ovarele nu mai produc ovule în timpul sarcinii, dar continuă să o facă la unele femei. Acestea eliberează ovule, ceea ce poate provoca dureri ușoare. De asemenea, crește riscul de sarcină dublă și nu pot fi luate pilule contraceptive în această perioadă. Medicul va recomanda utilizarea prezervativelor în timpul sexului pentru a preveni complicațiile.
- Pietre la rinichi
Durerea ovariană poate fi resimțită în timpul sarcinii dacă sunt prezente pietre la rinichi. Durerea se răspândește de la rinichi la ovar și provoacă o senzație de arsură în timpul urinării. Pietrele la rinichi în timpul sarcinii sunt dificil de gestionat, deoarece pot duce la complicații obstetricale și la afectarea fătului. Prevenirea calculilor renali în timpul sarcinii este cheia și reprezintă cel mai bun remediu.
- Chist ovarian
Majoritatea chisturilor ovariene sunt asimptomatice și inofensive. Cu toate acestea, cele care continuă să crească se pot rupe sau răsuci sau pot cauza complicații în timpul sarcinii și al nașterii. Simptomele pot include durere pelvină, care poate fi izolată într-o parte, plenitudine abdominală, greutate, balonare sau durere cu febră și/sau vărsături. Solicitați ajutor medical dacă aveți dureri ascuțite sau înțepătoare, în special cu febră sau vărsături. De asemenea, trebuie să vă anunțați medicul dacă aveți un chist ovarian cunoscut.
- Sarcina ectopică
O sarcină ectopică apare atunci când ovulul fecundat se implantează în alt loc decât în mucoasa uterină, unde ar trebui să se implanteze. Acesta este un caz de sarcină extrauterină, deoarece ovulul se implantează în afara uterului. Cel mai frecvent loc este trompa uterină și se întâmplă din cauza unor blocaje interne. Uneori, durerile ovariene nu se datorează adesea ovarelor. Pe măsură ce embrionul crește în dimensiune și întinde trompa, ar putea provoca dureri ovariene în timpul primului trimestru de sarcină. Atunci este vorba de o urgență medicală, deoarece poate duce la hemoragii și prezintă riscuri grave, care pun viața în pericol. Simptomele unei sarcini ectopice includ:
– Durere ascuțită sau înțepătoare, de obicei pe o parte a pelvisului sau a abdomenului
– Sângerare vaginală, care este mai abundentă sau mai ușoară decât menstruația normală
– Slăbiciune, amețeală sau leșin
– Disconfort gastrointestinal sau stomacal
- Fibroame
Fibroamele sau tumorile ovariene necanceroase pot provoca, de asemenea, multă durere. Acestea pot duce la dureri în regiunea pelviană, creând probleme cu implantarea ovulului fecundat și provocând blocaje. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, faceți-vă mai întâi un control al uterului pentru a vă asigura că este sănătos și pregătit pentru asta. Fibroamele se pot forma din cauza unor leziuni sau boli. Endometrioza sau creșterea anormală a țesutului care căptușește uterul, făcându-l să se deplaseze în afara lui, poate duce, de asemenea, la durere ovariană, care de obicei nu este resimțită, deoarece hormonii de sarcină controlează durerea.
- Avortul spontan
Un avort spontan este pierderea unei sarcini înainte de 20 de săptămâni. Posibilele simptome includ:
– Sângerare vaginală
– Dureri pelviene, dureri lombare sau dureri abdominale
– Trecerea de țesut sau secreții prin vagin
Nu există nicio modalitate de a opri un avort spontan, dar, în unele cazuri, sunt necesare medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a preveni complicațiile. De aceea, este necesară anunțarea unui medic.
- Torsiune ovariană
Ovarul sau trompele uterine se răsucesc, provocând multă durere, deoarece alimentarea cu sânge a ovarelor este întreruptă. Torsiunea ovariană în timpul sarcinii este o afecțiune rară care poate provoca morbiditate maternă și fetală. Deși etiologia bolii nu este pe deplin înțeleasă, factorii predispozanți includ dimensiunea crescută a ovarelor, mobilitatea liberă și pediculul lung.
- Abrupția placentară
Aceasta presupune desprinderea timpurie a placentei, fie complet sau parțial de peretele uterului. Acest lucru provoacă dureri de ovare și sângerări în timpul trimestrului al treilea. De asemenea, crește riscul de travaliu prematur și afectează atât viața mamei, cât și pe cea a copilului. Ruptura poate scădea cantitatea de oxigen și nutrienți la nivelul fătului și poate provoca sângerări abundente pentru mamă.
- Travaliu prematur
Dacă o femeie este expusă riscului de travaliu prematur, este posibil să se confrunte cu dureri ovariene. Contracția uterului va provoca dureri la nivelul ovarelor, iar medicul va face pregătirile pentru o naștere prematură. Durerea este insuportabilă și va iradia în toate direcțiile atunci când se intră în travaliu.
Cum să diagnosticați durerea ovarelor în timpul sarcinii?
Diagnosticul durerii ovariene depinde în mare măsură de simptome și de cauze. Pentru a înțelege rădăcinile problemei, ar putea fi utilizate următoarele instrumente de diagnosticare:
- Teste de laborator și de sânge
Se pot efectua prelevări vaginale pentru cultura bacteriană și teste pentru numărul de celule albe din sânge pentru a detecta orice semne ale infecției care cauzează durerea pelviană și ovariană. - Imagistică
Cea mai frecventă modalitate de imagistică este o ecografie, care ajută la vizualizarea regiunii abdominale și pelviene. Medicul poate sugera, de asemenea, un RMN, în funcție de simptome. - Laparoscopie de diagnosticare
Aceasta poate fi efectuată pentru o mai bună vizualizare. Se face o mică tăietură în abdomen și se introduce un tub prevăzut cu o cameră pentru extragerea țesuturilor sau pentru o intervenție chirurgicală, în funcție de tipul și cauza durerii. - Diagnostic diferențial
O ecografie este primul instrument de diagnosticare utilizat pentru majoritatea cauzelor de durere ovariană menționate mai sus. Cu toate acestea, există câteva excepții:
– Pentru durerile legate de ITU și de calculi renali, se efectuează o analiză de urină pentru a testa bacteriile care cauzează ITU.
– Pentru durerea cauzată de o sarcină ectopică, de ruptura unui chist ovarian sau de o torsiune, se efectuează o examinare pelvină, cum ar fi ecografia pelviană și laparoscopia de diagnosticare.
Tratament pentru durerile ovariene în timpul sarcinii
Tratamentul va depinde de cauza de bază. În unele cazuri, este posibil să nu fie nevoie de tratament. Însă medicul va decide dacă trebuie să prescrie medicamente, care ar depinde în primul rând de cauza și de severitatea durerii. S-ar putea să se prescrie anumite medicamente analgezice pentru controlul durerii în timpul investigațiilor suplimentare.
- În cazul sarcinii ectopice, ar putea fi injectat metotrexat în organism. Acest medicament poate opri creșterea celulelor care se divid rapid, cum ar fi celulele din masa ectopică. Dacă medicamentele nu funcționează, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
- Pentru tratamentul unui chist ovarian, medicul va ține cont de factori precum dimensiunea chistului, dacă s-a rupt sau dacă s-a răsucit și cât de avansată este sarcina. Acesta va face o recomandare de tratament care vă va oferi cel mai bun rezultat posibil.
- Dacă suferă un avort spontan, este posibil să aibă nevoie de medicamente pentru a o ajuta să treacă peste.
- În alte cazuri, este posibil să fie nevoie de o procedură cunoscută sub numele de dilatare și chiuretaj.
- În caz de torsiune ovariană, se poate efectua o intervenție chirurgicală laparoscopică sau o laparotomie.
- În cazul pietrelor la rinichi se poate recurge la cistoscopie pentru a le îndepărta dacă acestea nu se dizolvă în mod natural sau cu medicamente.
Cum să gestionați durerea ovariană în timpul sarcinii la domiciliu
Durerea ovariană în timpul sarcinii, care nu dispare de la sine poate fi tratată de un medic. Dacă medicul nu recomandă niciun tratament medical, disconfortul poate fi gestionat ușor acasă.
- Schimbați pozițiile încet, mai ales atunci când treceți de la poziția așezată la cea în picioare, care poate ajuta la reducerea incidenței durerii.
- Odihniți-vă suficient și schimbați-vă sau reduceți programul de antrenament dacă aveți disconfort legat de exerciții fizice.
- Faceți o baie călduță (nu fierbinte)
- Efectuați exerciții simple de întindere
- Așezați-vă cu genunchii aproape de piept pentru a minimiza presiunea
Concluzie
Este normal să simți crampe și dureri care iradiază în partea inferioară a burții în timpul sarcinii, dar dacă vă confruntați cu dureri severe, acestea ar putea fi legate de complicații mai grave. Durerea ovariană nu este de obicei normală, ea ar putea fi legată de probleme grave precum sarcina ectopică, chisturi ovariene, fibroame ovariene, torsiune ovariană sau chiar avort spontan. De asemenea, aceasta ar putea fi un semn de apendicită, probleme la vezica biliară, pietre la rinichi sau infecții ale tractului urinar. Observarea simptomelor și localizarea durerii în corp este crucială pentru a ști înainte de a o adresa medicului pentru investigații suplimentare.