Meniu

Ecografie transvaginala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O ecografie transvaginală este o procedură de imagistică relativ rapidă și nedureroasă, care oferă o imagine mai detaliată a organelor pelvine decât o ecografie abdominală tradițională. Un medic poate solicita această procedură de imagistică pentru a explora cauza simptomelor dumneavoastră, pentru a diagnostica o afecțiune, pentru a vă monitoriza sarcina sau pentru a planifica o intervenție chirurgicală. Este unul dintre cele mai comune și mai utile instrumente de diagnosticare pe care medicul dvs. le poate folosi pentru a vă oferi îngrijire.

Ce este o ecografie transvaginală?

O ecografie transvaginală, denumită și ecografie endovaginală, este un tip de ecografie pelvină folosită de medici pentru a examina organele reproductive feminine.  Aceasta ajută să se vadă dacă există vreo anomalie la nivelul uterului, colului uterin, endometrului (mucoasa uterină), trompelor uterine, ovarelor, vezicii urinare sau cavității pelvine. O ecografie transvaginală poate arăta structuri sau creșteri anormale în zona pelviană care pot indica o afecțiune sau o boală. Uneori, poate fi recomandată pentru a confirma sau monitoriza o sarcină.

Aceasta este o examinare internă.  Spre deosebire de o ecografie abdominală sau pelvină obișnuită, în care bagheta cu ultrasunete (transductorul) se sprijină pe partea exterioară a pelvisului, această procedură presupune ca medicul sau un tehnician să introducă o sondă cu ultrasunete de aproximativ 5 sau 6 cm în canalul dumneavoastră vaginal. 

O ecografie are multe avantaje. Este nedureroasă și nu implică radiații, ceea ce înseamnă că este foarte sigură. Nu există injecții, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră a solicitat în mod special una. Undele sonore de înaltă frecvență asigură imagini foarte detaliate, capabile să observe cele mai mici părți ale corpului. Un profesionist din domeniul sănătății va fi alături de dumneavoastră și veți putea comunica orice preocupare pe care ați putea-o avea.

Motive pentru a face o ecografie transvaginală

Există mai multe motive pentru care ar putea fi necesară o ecografie transvaginală. Medicul poate solicita o ecografie transvaginală pentru a diagnostica afecțiuni care cauzează simptome neplăcute, cum ar fi dureri pelviene sau sângerări anormale, sau pentru a verifica dacă există fibroame (tumori musculare ale uterului), polipi (zone de îngroșare a mucoasei uterine), chisturi sau tumori ovariene, infertilitate sau evaluarea sarcinii timpurii. Deseori, aceasta vine după o ecografie abdominală cu ultrasunete, care utilizează un transductor manual neted în exteriorul corpului, în partea inferioară a abdomenului (burtă). În acest fel, poate oferi informații suplimentare despre anomaliile descoperite în timpul unui examen pelvian care pot duce la un diagnostic. O ecografie transvaginală oferă imagini mult mai detaliate ale organelor din pelvis, în special ale uterului (inclusiv ale trompelor uterine și ale ovarelor), în comparație cu scanarea cu ultrasunete a pelvisului din partea inferioară a abdomenului. Acesta este motivul pentru care este uneori folosită pentru a monitoriza o sarcină și pentru a verifica orice probleme pe care le poate avea un făt.

Ecografiile transvaginale pot verifica:

  • Forma, poziția și dimensiunea ovarelor și a uterului
  • Grosimea și lungimea colului uterin
  • Fluxul sanguin prin organele din pelvis
  • Forma vezicii urinare și orice modificări ale acesteia
  • Grosimea și prezența fluidelor în apropierea vezicii urinare sau în: trompele uterine, miometru, țesutul muscular al uterului și endometru

Prin urmare, îi permite medicului să identifice:

  • Creșterile benigne, cum ar fi fibroamele, chisturile și masele
  • Tumori
  • Polipi
  • Semnele unei infecții pelviene sau ale unei boli inflamatorii
  • Semne de cancer
  • Semne de sarcină ectopică sau de avort spontan
  • Cauze potențiale ale problemelor de fertilitate
  • Dacă un dispozitiv intrauterin (DIU) se află în poziția corectă
  • Sângerări vaginale inexplicabile
  • Infertilitate
  • Rezultate anormale ale unui examen pelvian sau abdominal
  • Endometrioză
  • Sângerări după menopauză

O ecografie transvaginală poate fi solicitată în timpul sarcinii, în special în primul trimestru (săptămâna 1-12) pentru:

  • A confirma sarcina
  • A determina în ce stadiu al sarcinii vă aflați și a afla data nașterii
  • A monitoriza bătăile inimii copilului dumneavoastră
  • A identifica semnele de avertizare ale unui avort spontan sau ale unei nașteri premature
  • A identifica condițiile care vă vor afecta planul de sarcină, cum ar fi faptul că aveți o placentă joasă (placenta previa)
  • A verifica dacă există o sarcină ectopică
  • A identifica sursa oricărei sângerări anormale

Cum are loc o ecografie transvaginală

Înainte de examinare

Ecografiile transvaginale nu necesită prea multe pregătiri. Procedura este rapidă și relativ nedureroasă, cu un risc redus de efecte secundare. Nu trebuie să vă planificați ca cineva să vă conducă acasă sau la serviciu după aceea. În general, se recomandă să purtați haine pe care le puteți scoate cu ușurință, deoarece înainte de examinare va trebui să vă scoateți pantalonii și lenjeria intimă și este posibil să fiți nevoită să purtați un halat. În cazul în care vă aflați la menstruație, nu uitați să vă scoateți tamponul înainte de procedură, dacă aveți unul. În general, urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră cu privire la momentul în care trebuie să beți lichide și să mergeți la baie. Faptul că aveți vezica plină afectează modul în care organele dvs. apar la ecografie, in cazul unei ecografii transvaginale. Este posibil să trebuiască să ajungeți la programare cu vezica goală, plină sau parțial plină.

Dacă aveți menstruație, examinarea poate fi efectuată în continuare și este adesea un avantaj atunci când se evaluează unele probleme ginecologice. O ecografie transvaginală este o examinare invazivă la nivel personal, așa că, înainte de efectuarea testului, este posibil să vi se ceară să semnați un formular de consimțământ. În orice moment, demnitatea și intimitatea pacientei sunt protejate în timpul examinării.

În timpul examenului

După golirea vezicii urinare, vi se va cere să vă dezbrăcați de la brâu în jos și este posibil să vi se ceară să purtați un halat. Odată ajuns în sala de examinare, medicul vă va explica procedura și vă va răspunde la orice întrebare pe care o aveți. Veți fi poziționată pe spate pe masa de examinare, cu picioarele ridicate, la fel ca pentru un examen pelvian, cu excepția faptului că un transductor special este introdus în vagin. Transductorul este puțin mai mare decât un tampon și are o formă specială pentru a se potrivi confortabil în vagin. Un capac de protecție este plasat peste transductor și se aplică un gel lubrifiant cald pe acesta pentru a facilita introducerea. Vi se poate cere să stați nemișcată, să vă schimbați poziția, să vă țineți respirația sau pur și simplu să respirați normal.  Transductorul este deplasat ușor în interiorul pelvisului pentru a obține mai multe imagini. Undele sonore vor trece inofensiv prin piele de la transductor, însă pot să ricoșeze în anumite organe și țesuturi din corp. Acest lucru creează “ecouri”. Ecourile sunt reflectate înapoi la transductor. Este posibil să vi se împingă ușor partea inferioară a abdomenului cu mâna pentru a apropia unele dintre organele pelviene de transductor și pentru a obține imagini mai bune. Un monitor arată imaginile pe măsură ce transductorul convertește ecourile în semnale electrice. Aceste imagini în mișcare pot fi vizualizate imediat, înregistrate și/sau fotografiate pentru a fi examinate de medic. 

În unele cazuri, medicul poate solicita o ecografie cu perfuzie salină (SIS). Acesta este un tip special de ecografie transvaginală care implică introducerea de apă sărată sterilă în uter înainte de ecografie pentru a ajuta la identificarea oricăror posibile anomalii în interiorul uterului. Soluția salină întinde ușor uterul, oferind o imagine mai detaliată a interiorului uterului decât o ecografie convențională. Deși o ecografie transvaginală poate fi efectuată la o femeie însărcinată sau la o femeie cu o infecție, perfuzia salină (SIS) nu poate fi efectuată. Întreaga procedură va dura aproximativ 30 până la 60 de minute.

După examinare

Rezultatele dumneavoastră va fi analizat de un medic imagist și vor fi trimise medicului dumneavoastră. Medicul va discuta aceste rezultate cu dvs. și vă va explica ce înseamnă acestea în legătură cu sănătatea dvs. și, în plus, va stabili următorii pași.

Care este diferența dintre o ecografie abdominală și o ecografie transvaginală?

Ecografiile transvaginale sunt uneori numite “ecografii endovaginale”, deoarece dispozitivul care înregistrează imagini ale cavității pelvine (transductorul) este introdus în interiorul vaginului. Procesul este diferit de o ecografie abdominală tradițională, în care furnizorul dumneavoastră deplasează transductorul de-a lungul burții dumneavoastră pentru a înregistra imagini.

O ecografie transvaginală oferă o vizualizare mai detaliată a organelor dumneavoastră și a țesuturilor moi din interiorul cavității pelvine decât o ecografie abdominală. Totuși, o ecografie abdominală este o opțiune dacă nu se poate face o ecografie transvaginală. De exemplu, dacă sunteți însărcinată și placenta (organul care asigură nutrienții pentru bebelușul dumneavoastră) se află în apropierea colului uterin, o ecografie transvaginală poate provoca sângerări inutile.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt riscurile unei ecografii transvaginale?
    Nu există riscuri cunoscute în cazul efectuării unei ecografii transvaginale. Aceasta utilizează unde sonore pentru a obține imagini și nu implică radiații. Dacă sunteți însărcinată, nu există riscuri pentru făt (copilul nenăscut). Dar dacă aveți o placentă anormal de joasă (numită placentă praevia) și aveți sângerări vaginale, nu se recomandă efectuarea unei ecografii transvaginale, deoarece ar putea agrava sângerarea.
  2. Care sunt beneficiile unei ecografii transvaginale?
    Introducerea transductorului în vagin permite o vedere foarte apropiată și clară a organelor pelvine și obținerea unor imagini cu ultrasunete foarte clare ale zonei. Acest lucru va ajuta la orientarea discuției dintre dumneavoastră și medic cu privire la orice investigație sau tratament suplimentar care ar putea fi necesar.
  3. Există efecte secundare ale unei ecografii transvaginale?
    Nu există efecte secundare ale unei ecografii transvaginale. După efectuarea proceduri, vă puteți relua activitățile normale. Însă, este posibil să observați doar ușoare scurgeri vaginale de la gelul lubrifiant după test, dar acestea ar trebui să înceteze în 24 de ore.
  4. Trebuie să mă epilez pentru o ecografie transvaginală?
    Nu. Faptul că aveți păr pubian nu vă va împiedica să faceți o ecografie. Însă puteți face o epilare dacă acest lucru vă va ajuta să vă simți confortabil înainte de procedură.
  5. Este o ecografie transvaginală dureroasă?
    Nu. Transductorul este proiectat să se curbeze la forma vaginului dvs. astfel încât procedura să fie cât mai puțin dureroasă. De asemenea, gelul lubrifiant plasat pe transductor permite o introducere delicată. Totuși, este posibil să simțiți un oarecare disconfort sau presiune atunci când tehnicianul introduce transductorul în vagin. Procesul se poate simți similar cu un test Papanicolau, când medicul folosește un speculum pentru a lărgi deschiderea și pentru a avea acces la colul uterin.
  6. Când se efectuează o ecografie transvaginală?
    Nu există multe restricții sau factori limitativi atunci când medicul poate efectua o ecografie transvaginală. De exemplu, acesta poate solicita o astfel de procedură indiferent dacă sunteți sau nu la menstruație sau însărcinată. Există limitări dacă se recomandă un tip special de ecografie transvaginală numită sonohisterografie cu infuzie salină sau sonohisterogramă. O sonohisterogramă reprezintă procedura în care se folosește o cantitate mică de lichid care distinge cavitatea uterului pentru a permite o bună vizualizare imagistică a mucoasei. Nu ar trebui să faceți o sonohisterogramă dacă sunteți însărcinată sau dacă aveți o boală inflamatorie pelvină (BIP).
  7. Poate ecografia transvaginală să provoace pierderea sarcinii?
    Nu există nicio dovadă că o ecografie transvaginală poate dăuna fătului sau poate provoca pierderea sarcinii. Dacă o persoană observă sângerări după o ecografie transvaginală, acest lucru se poate datora faptului că sângele s-a adunat mai sus în vagin, iar transductorul poate să-l fi dislocat. Persoanele pot face o ecografie transvaginală în primele 11-12 săptămâni de sarcină. După 11-12 săptămâni, poate fi mai frecventă efectuarea unei ecografii transabdominale. Cu toate acestea, în unele cazuri, medicii pot solicita în continuare o ecografie transvaginală, care este o scanare mai precisă și mai detaliată. Ecografiile transvaginale sunt sigure în timpul sarcinii, până la ruperea apei unei persoane.

Concluzie

Nu există practic niciun risc asociat cu ecografia transvaginală, deși este posibil să simțiți un oarecare disconfort. În general, este o scanare sigură. Întregul test durează între 30 și 60 de minute, iar rezultatele sunt gata de obicei în aproximativ 24 de ore, în funcție de prezența unui medic în timpul scanării. Dacă medicul nu reușește să obțină o imagine clară, este posibil să fiți chemat din nou pentru a repeta testul. O ecografie pelvină sau abdominală se face uneori înainte de o ecografie transvaginală, în funcție de simptomele dumneavoastră.

Dacă resimțiți prea mult disconfort în urma unei ecografii transvaginale și nu puteți tolera procedura, medicul dumneavoastră poate efectua o ecografie transabdominală. Aceasta implică aplicarea de către medicul dumneavoastră a unui gel pe stomac și apoi utilizarea unui dispozitiv portabil pentru a vă vizualiza organele pelvine.