Fibroamele sunt compuse din țesut fibros sau conjunctiv și pot apărea aproape oriunde în și pe corp, însă o zonă comună pentru dezvoltarea acestora este sistemul reproducător feminin. Majoritatea fibroamelor nu provoacă simptome, respectiv este posibil să nu să se cunoască despre prezența acestora în organism. Fibroamele apar din diverse motive, dar unele au cauze necunoscute.Unele tipuri de fibroame includ fibroamele uterine și cele ovariene (tumori ovariene benigne).
Ce este un fibrom ovarian?
Un fibrom ovarian este o tumoare benignă rară a ovarului. Întâlnite cel mai frecvent la femeile în vârstă de 50 de ani, în timpul perimenopauzei (tranziția spre menopauză) sau postmenopauză, acestea reprezintă aproximativ patru procente din toate tumorile ovariene. Fibroamele ovariene aparțin grupului de tumori ale celulelor cordonului sexual-stromal și sunt cele mai frecvente tumori solide benigne ale ovarului, reprezentând 1-4% din toate tumorile ovariene benigne.
Simptome ale unui fibrom ovarian
Adesea, fibroamele ovariene nu provoacă simptome, dar uneori pot provoca dureri sau disconfort pelvin, mai ales dacă sunt asociate cu torsiunea (răsucirea) ovarelor. Simptomele mai puțin frecvente includ:
- Menstruații neregulate sau sângerări post-menopauză
- Peritonită și șoc, în cazul unui chist rupt
- Presiune asupra vezicii urinare, determinând pacienta să aibă nevoie să urineze frecvent
- Un abdomen umflat
- Durere în timpul sau după actul sexual
În unele cazuri, fibroamele ovariene pot face parte din Sindromul Meigs, o triadă formată din fibrom ovarian, ascită (acumularea de lichid în cavitatea abdominală) și efuziune pleurală (acumularea de lichid în exces în jurul plămânilor).
Cum este diagnosticat un fibrom ovarian?
Fibroamele ovariene sunt de obicei diagnosticate prin imagistică, inclusiv:
- Ecografie
- Tomografie computerizată (CT)
- Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
Uneori, ele sunt detectate inițial în timpul palpării (pipăirea cu degetele sau cu mâinile) efectuate în cadrul unui examen pelvin. Fibromul ovarian este adesea dificil de diagnosticat preoperator și, de obicei, este diagnosticat greșit ca miom uterin, din cauza naturii solide a masei la examenul clinic și a asemănărilor ecografice dintre cele două anomalii. De asemenea, uneori sunt diagnosticate greșit ca tumori ovariene maligne din cauza ascitei însoțitoare și a unui nivel seric crescut al CA125. Fibroamele ovariene sunt rareori bilaterale, iar masele lor variază ca mărime, de la cele microscopice la cele extrem de mari. Deși sunt diagnosticate rar înainte de vârsta de 30 de ani, ele pot apărea la orice grupă de vârstă.
Tratament pentru fibromul ovarian
Standardul de tratament pentru fibromul ovarian este îndepărtarea chirurgicală a tumorii urmată de o secțiune intraoperatorie. Tehnicile minim invazive, cum ar fi chirurgia laparoscopică, pot minimiza dimensiunea inciziilor și pot oferi o recuperare mai rapidă. În cazul sindromului Meigs, îndepărtarea fibromului ovarian rezolvă, în general, și celelalte aspecte ale afecțiunii.
În cazul tuturor femeilor aflate la postmenopauză, histerectomia abdominală totală (HAT) este tratamentul de elecție. Cu toate acestea, datorită naturii benigne a bolii, se poate lua în considerare o intervenție chirurgicală de conservare a fertilității cu salpingo-ooforectomie unilaterală la femeile tinere aflate în premenopauză. Un fibrom ovarian trebuie evaluat și tratat de un chirurg ginecolog cu experiență în îndepărtarea fibromilor sau a tumorilor fibroase din ovare și din alte părți ale sistemului reproducător feminin.
Întrebări frecvente
- Ce este un fibrom la nivelul ovarului?
Fibroamele ovariene sunt tumori solide care aparțin tumorilor cu celule stromale ale cordului sexual al ovarului și cuprind celule fibroblastice de formă fusiformă și colagen abundent. Acestea sunt cele mai frecvente tumori solide benigne ale ovarului, reprezentând 1-4 % din toate tumorile ovariene. - Ar trebui extirpat fibromul ovarian?
Atunci când fibromul ovarian este mic și nu există simptome, medicii pot recomanda doar supravegherea fibromului. Pentru chisturile mai mari sau pentru un fibrom care continuă să crească sau care provoacă torsiune, medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală, adică îndepărtarea acestuia. - Sunt fibroamele ovariene genetice?
Fibroamele ovariene au fost asociate cu un sindrom genetic numit sindrom Gorlin, cunoscut și sub numele de sindrom Gorlin-Goltz, sindromul carcinomului bazocelular nevoid și sindromul nevusului bazocelular. Aceasta este o mutație rară, autosomal-dominantă, moștenită, a genei supresoare de tumori patched (PTCH). - Poate fi diagnosticat greșit un fibrom ovarian?
Fibroamele ovariene sunt adesea diagnosticate greșit preoperator ca fiind leiomiom uterin și sunt uneori confundate cu tumori ovariene maligne. - Fibromul ovarian poate cauza infertilitate?
Fibroamele sunt prezente la 5-10% dintre pacientele infertile și pot fi singura cauză a infertilității. Acestea pot cauza infertilitate prin obstrucția trompelor uterine și afectarea transportului de gameți. - Pot fibroamele să crească în ovare?
În funcție de mărimea și localizarea lor, unii fibroizi ar putea bloca trompele uterine, făcând dificilă conceperea. Cu toate acestea, fibroamele nu cresc în ovare. Când vine vorba de chisturi fibroide, uterul este singurul loc în care acestea cresc. - Fibromii din ovare produc estrogen?
Fibrosarcomul ovarian este o tumoare rară, iar producția naturală de estrogen de către fibrosarcoame este, de asemenea, un fenomen rar.
Concluzie
Un fibrom ovarian este o excrescență sau o tumoare care apare în apropierea ovarelor unei femei și este de obicei benignă (nu canceroasă). Majoritatea cazurilor de fibrom ovarian se dezvoltă treptat și nu prezintă simptome. În multe cazuri, un fibrom ovarian benign nu cauzează probleme pacientei și este posibil să nu necesite tratament pentru fibrom.