Meniu

Fibromul uterin la menopauză: Simptome si tratamente eficiente

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă suferiți de ani de zile de simptomele fibromilor și acum vă apropiați de menopauză, doriți să știți la ce să vă așteptați. Simptomele se vor înrăutăți, se vor ameliora sau nu se vor schimba deloc? Pentru multe femei, fibroamele cresc în perioadele în care nivelurile hormonale sunt ridicate, cum ar fi perioadele din timpul sarcinii. Pe de altă parte, fibroamele au tendința de a se micșora atunci când nivelurile hormonale sunt reduse, cum ar fi după menopauză. Prin urmare, riscul de a avea fibroame după menopauză scade. Cu toate acestea, în timp ce pentru unele persoane acestea se pot micșora odată cu intrarea la menopauză, altele continuă să experimenteze simptomele și să trăiască cu fibroame. 

Cum afectează menopauza fibroamele uterine?

Multe femei cred în mod eronat că fibromii își pot micșora dimensiunea după menopauză din cauza reducerii nivelului de estrogen care are loc. Cu toate acestea, după menopauză, fibroamele nu pot decât să se oprească din creștere. La unele femei, fibroamele mor din cauza unei alimentări inadecvate cu sânge, dar acest lucru nu este foarte frecvent și unele femei nu simt schimbări radicale. În general, riscul de fibromi simptomatici crește în timp și atinge un vârf chiar înainte de menopauză, după care începe să scadă. Acest lucru se datorează probabil schimbării hormonale care are loc în această perioadă. 

Însă acestea rămân generalizări aproximative. Pentru alte persoane, fibroamele persistă la menopauză sau chiar cresc, provocând noi simptome. Nu se știe de ce se întâmplă acest lucru, dar s-ar putea să se datoreze parțial schimbărilor altor factori (cum ar fi obezitatea) care pot crește riscul de fibrom. De exemplu, regresia fibromului în timpul menopauzei poate depinde și de rasă. Fibroamele la femeile afro-americane și la cele albe cresc în ritmuri similare până la vârsta de 35 de ani, când rata de creștere scade la femeile albe, dar nu și la cele afro-americane. Un alt studiu a constatat că, în timp ce femeile pot experimenta o ameliorare a simptomelor fibroamelor în timpul menopauzei, femeile aflate la postmenopauză cu vârste cuprinse între 50 și 54 de ani sunt afectate de fibroame în rate mai mari. Menopauza poate avea, de asemenea, un impact asupra deciziilor de tratament pe care oamenii le iau în legătură cu fibroamele uterine. 

Cum răspund fibroamele la tratamentele pentru menopauză?

Pentru multe persoane care intră la menopauză, simptomele cauzate de scăderea nivelului de estrogen și progesteron sunt extrem de inconfortabile. Bufeurile, transpirațiile nocturne, modificările pielii și ale părului și simptomele genito-urinare pot avea un impact negativ asupra calității vieții. Tratamentul standard pentru aceste simptome este terapia hormonală la menopauză (THM), care utilizează estrogen și/sau progesteron (administrat sub formă de pilulă, cremă sau inserție vaginală) pentru a suplimenta hormonii naturali. 

Conform cercetărilor recente THM este o opțiune viabilă pentru persoanele cu fibrom uterin. Se recomandă pur și simplu ca medicii să prescrie cea mai mică doză eficientă de progesteron și să urmărească schimbările în orice fibrom existent. Alți cercetători au ajuns la concluzii similare, spunând că terapia hormonală este sigură pentru persoanele cu fibrom uterin, recomandând ca persoanele cu fibromuri mari să aibă o monitorizare regulată. Un alt studiu a constatat că aceasta crește într-adevăr volumul fibroamelor, dar că acest efect se diminuează în timp. 

Dacă THM nu este o opțiune, există și alte tratamente pentru menopauză care pot îmbunătăți simptomele fără a afecta echilibrul hormonal. Medicamentele SSRI și SNRI sunt o clasă de medicamente dezvoltate inițial pentru a trata anxietatea și depresia. Administrate în doze mici, însă, acestea sunt foarte eficiente în prevenirea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, care sunt cele mai dificile simptome ale menopauzei pentru multe persoane. 

Concluzie

Menopauza nu este „leacul tuturor” pentru fibromi, deoarece fiecare femeie experimentează menopauza și fibroamele în mod diferit. Ceea ce se întâmplă pentru una nu va fi la fel pentru alta. Corpurile sunt complexe și poate fi descurajant să vă confruntați cu probleme încurcate precum fibroamele și menopauza. Pentru a echilibra riscurile și a minimiza efectele secundare, Lucrați îndeaproape cu un medic, anunțați-l atunci când aveți simptome noi și stabiliți-vă așteptările la un nivel ridicat. În timp, veți găsi o strategie de tratament care să se adreseze atât simptomelor menopauzei, cât și fibromului uterin.