Meniu

Foliculi ovarieni: Ce inseamna, cum se dezvolta si cum se trateaza

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un folicul ovarian este un mic sac din ovar umplut cu lichid, care conține un ovul imatur. Există mii de foliculi în ovare. Atunci când un ovul ajunge la maturitate în timpul ciclului menstrual al femeii, foliculul se deschide și eliberează ovulul din ovar pentru o posibilă fertilizare, care este procesul prin care un ovul se combină cu spermatozoizii pentru a forma un embrion. Foliculii ovarieni pot fi uneori verificați pentru a ajuta la diagnosticarea și tratarea infertilității.

Ce înseamnă foliculi ovarieni?

Foliculii ovarieni sunt mici saci plini de lichid din interiorul ovarelor, în care se dezvoltă ovulele. Aceștia sprijină ovulația prin eliberarea unui ovul odată ce acesta ajunge la maturitate. Dacă foliculul nu eliberează un ovul matur, acesta se poate umfla și poate deveni un chist. O ecografie pelvină poate ajuta la evaluarea foliculilor ovarieni. Profesioniștii medicali pot efectua, de asemenea, un test de numărare a foliculilor antrali pentru a verifica numărul de foliculi dintr-un ovar și pentru a evalua dimensiunea acestora. Acest lucru poate servi ca un test de fertilitate pentru a ajuta la determinarea probabilității unei persoane de a concepe. Când femeile ajung la pubertate, au aproximativ 400.000-500.000 de foliculi primordiali. După primul ciclu menstrual, femelele pierd aproximativ 1.000 de foliculi în fiecare lună, iar numărul crește după vârsta de 35 de ani. 

Etapele de dezvoltare a unui folicul ovarian 

Foliculogeneza este procesul care descrie etapele de dezvoltare a foliculului, urmând șase etape:

  • Foliculul primordial
    Toți foliculii încep ca foliculii primordiali. La naștere, ovarele conțin aproximativ 1-2 milioane de foliculi primordiali. Poate dura aproape un an pentru ca aceștia să crească și să se dezvolte până la stadiul ovulator. Foliculii primordiali sunt înconjurați de celule numite celule granuloase, care sunt producătorii primari de estrogen.
  • Foliculul primar
    Unii foliculi primordiali trec la stadiul primar în fiecare zi. Acest proces începe în timpul pubertății și durează până la menopauză.
  • Foliculul secundar
    Celulele granuloase încep să crească producția de estrogen. În interiorul foliculului se formează, de asemenea, mici buzunare de lichid folicular bogat în nutrienți. Într-o etapă ulterioară, acesta formează antrul, care este cavitatea plină de lichid a foliculului.
  • Foliculul terțiar
    Un alt nume pentru foliculii terțiari este foliculi antrali. Dezvoltarea lor are loc prin intermediul foliculilor secundari care formează antrul. Medicii pot vizualiza foliculii terțiari pe o ecografie în acest stadiu.
  • Foliculul Graafian
    Acesta este stadiul în care foliculul matur poate acum să ovuleze.
  • Corpus luteum
    Odată ce are loc ovulația și foliculul este gol, acesta se transformă în corpul galben, care este alcătuit din celulele tecii foliculare și din celulele granuloase. Acesta este responsabil pentru producerea de progesteron în timpul sarcinii timpurii.

Foliculul ovarian și fertilitatea

Femeile au aproximativ 2.000.000 de ovule în ovare atunci când se nasc. Pe măsură ce ajung la pubertate, numărul acestora scade la aproximativ 400.000. La menopauză, ovarele mai au aproximativ 1.000 de ovule rămase. Există doar un singur ovul în fiecare folicul, iar numărul de foliculi constituie rezerva ovariană a unei persoane. Cu toate acestea, autorii unui studiu din 2018 explică faptul că nu toți foliculii ajung în faza de maturitate pentru a elibera un ovul. 

Foliculul ovarian și menopauza

Menopauza este momentul în care femeile nu mai au menstruație și nu mai pot rămâne însărcinate în mod natural. Cele care au trecut prin menopauză se pot confrunta cu uscăciune vaginală. Nivelurile hormonale pot fi, de asemenea, scăzute, determinând organismul să producă mai puțin estrogen și progesteron. Numărul de foliculi ovarieni se reduce pe măsură ce persoanele trec prin menopauză, iar rata de pierdere a foliculilor crește în ultimii 10 ani ai ciclului menstrual.

Condiții care afectează foliculii ovarieni

Sindromul ovarelor polichistice 

SOPC afectează 3,4 % dintre femeile de vârstă reproductivă. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că SOPC poate provoca o eliberare de androgeni (hormoni sexuali masculini pe care îi au și femeile), acnee și creșterea excesivă a părului pe corp. Persoanele cu această afecțiune au un exces de foliculi ovarieni imaturi în ovare. SOPC împiedică creșterea foliculilor, astfel încât aceștia nu pot elibera ovule.

Chisturi funcționale

Chisturile funcționale se pot dezvolta dacă foliculul nu eliberează un ovul sau lichid. Acestea nu sunt canceroase, dar pot provoca dureri pelviene. Printre afecțiunile care ar putea duce la formarea chisturilor ovariene se numără SOPC și endometrioza. Este posibil ca unele persoane să nu aibă nevoie de tratament, deoarece chisturile tind să dispară fără intervenție.

Insuficiența ovariană primară

Insuficiența ovariană primară sau insuficiența ovariană prematură apare atunci când ovarele încetează să mai funcționeze înainte de vârsta de 40 de ani. Această afecțiune cauzează menstruații neregulate și fertilitate redusă. Ea poate începe pentru unele persoane în timpul adolescenței. Insuficiența ovariană prematură poate apărea la cele cu un număr redus de foliculi sau cu tulburări genetice.

Chisturi ovariene rupte

Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive și sunt frecvente la persoanele de vârstă reproductivă. Persoanele cu un chist rupt pot dezvolta:

  • Scurgerile vaginale
  • Balonare abdominală
  • Dureri bruște de spate

Cum se tratează afecțiunile care afectează foliculii ovarieni?

Medicii pot recomanda următoarele opțiuni de tratament, în funcție de afecțiunea pe care o dezvoltă o persoană:
Suplimente
Pilula contraceptivă
Modificări ale stilului de viață

Concluzie

Foliculii ovarieni susțin creșterea ovulelor și reprezintă un fenomen normal în corpul unei femei. Medicii verifică uneori foliculii ovarieni atunci când persoanele întâmpină dificultăți în conceperea unui copil, iar cei doi factori principali de analizat sunt calitatea ovulelor și numărul foliculilor. Există unele afecțiuni care pot afecta foliculii ovarieni, inclusiv SOPC sau ruptura chisturilor. Medicul ar putea recomanda o opțiune de tratament individual în funcție de simptome și de afecțiunea care influențează sănătatea foliculului.