Meniu

Ovare microchistice

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ovarele joacă un rol esențial în menstruație și concepție. Însă, există mai multe afecțiuni care pot disarmoniza funcționarea normală a ovarelor, una dintre cele mai frecvente fiind ovarele micropolichistice. Cauza exactă a acestei afecțiuni este necunoscută, dar este considerată o problemă hormonală și una dintre principalele cauze ale infertilității feminine, responsabilă de o serie de simptome care pot afecta organismul din punct de vedere fizic și emoțional. 

Ce este un ovar micropolichistic?

Sindromul ovarelor micropolichistice este afectează frecvent ovarele unor femei. Există trei elemente importante care caracterizează acest sindrom: 

  • Menstruații neregulate – cauzate de modul în care ovarele funcționează și nu eliberează regulat ovule, cu alte cuvinte, procesul de ovulație este întârziat sau nu este prezent deloc.
  • Excesul de hormoni masculini – producția mare de hormoni masculini în corpul unei femei, care poate cauza semne fizice, cum ar fi excesul de păr sau căderea părului.
  • Ovare polichistice sau ovare micropolichistice – ovarele conțin mulți foliculi și au tendința să se mărească, iar denumirea de ovare micropolichistice provine de la numărul crescut de foliculi.

Foliculii sunt saci subdezvoltați în care se dezvoltă ovulele. Numărul mare de foliculi inofensivi ținuți în ovare au o dimensiune de până la 8 mm. Hiperandrogenismul, o caracteristică clinică a SOPC, poate provoca inhibarea dezvoltării foliculilor, microchisturi în ovare, anovulație și modificări menstruale.

Interacțiunea dintre hormoni și dezvoltarea ovarelor micropolichistice

SOPC este rezultatul unor interacțiuni complexe între ovare, androgeni, insulină și alți hormoni (inclusiv la nivelul creierului), dar există și alți factori care ar putea face ca o persoană să fie mai predispusă la dezvoltarea ovarelor micropolichistice. Aceste interacțiuni complicate ale hormonilor pot duce la un dezechilibru hormonal, la dezvoltarea de foliculi suplimentari pe ovare și la rezistență la insulină. Deoarece organismul este rezistent la insulină, pancreasul își crește producția acestui hormon. Controlul deficitar al glicemiei care rezultă poate provoca o cascadă de complicații, inclusiv un risc ridicat de colesterol mărit. Asocierea cu funcția insulinei este de așteptat, deoarece aceasta ajută la reglarea funcției ovariene, iar ovarele răspund la excesul de insulină prin producerea de androgeni, ceea ce poate duce la anovulație. De asemenea, femeile cu SOPC produc adesea androgeni în plus, inclusiv testosteron. Androgenii sunt considerați de obicei “hormoni masculini”, dar sunt prezenți și la femei, însă în cantități mai mici. Femeile cu SOPC au rate mai mari de cancer endometrial, boli cardiovasculare, dislipidemie și diabet zaharat de tip 2.

Semne și simptome ale ovarelor micropolichistice

SOPC se manifestă diferit la diferite persoane. În ciuda denumirii, nu toate femeile cu SOPC au ovare micropolichistice și nu toate femeile cu ovare micropolichistice au SOPC. Cu toate acestea, majoritatea femeilor vor avea una sau ambele dintre următoarele:

Menstruații anormale 

Acestea ar putea include sângerări abundente, sângerări între menstruații, menstruații neregulate, menstruații ușoare sau mai puține menstruații pe an. În cazul SOPC, menstruațiile anormale încep, de obicei, din momentul în care începe menstruația, așa că, dacă o persoană a avut menstruații normale timp de ani de zile și apoi acestea devin anormale, este mai puțin probabil ca SOPC să fie vinovat și trebuie luate în considerare alte cauze.

Dovezi de exces de hormoni masculini

Acești hormoni joacă un rol important în sănătatea reproducerii și în dezvoltarea organismului. Totuși, la femeile care au o cantitate prea mare din ei, pot provoca simptome, printre care: creșterea excesivă a părului închis la culoare (hirsutism) pe bărbie, pe buza superioară, în jurul sânilor și pe linia mediană a abdomenului, chelie cu tendință masculină (retragerea liniei părului), acnee, întunecarea pielii de la ceafă și de la subraț, obezitate abdominală sau creștere în greutate excesivă. Acest lucru rezultă din rezistența la insulină și excesul de insulină asociat cu SOPC. Acest simptom este prezent la aproximativ jumătate până la două treimi dintre femeile cu SOPC, deși femeile slabe pot dezvolta, de asemenea, SOPC.

Dificultate în a rămâne însărcinată sau infertilitate

SOPC este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine. Cu toate acestea, nu toate femeile cu SOPC sunt la fel. Deși unele persoane pot avea nevoie de ajutorul tratamentelor de fertilitate, altele sunt capabile să conceapă în mod natural. 

Ce teste se efectuează pentru a diagnostica ovarele micropolichistice?

Nu există un singur test pentru diagnosticarea SOPC. Medicul va lua următoarele măsuri pentru a afla dacă o femeie are SOPC sau dacă altceva provoacă simptomele:

  • Primul pas în diagnosticarea SOPC este verificarea istoricului medical. Medicul  va întreba despre perioadele menstruale, schimbările de greutate și alte simptome.
  • Examinarea corpului este o altă fază importantă. În această etapă se efectuează de obicei examene fizice. Medicul va dori să măsoare tensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC) și dimensiunea taliei.Se verifică, de asemenea, zonele cu creștere sporită a părului. Ar trebui să încercați să lăsați părul natural să crească timp de câteva zile înainte de vizită.

Pentru analize suplimentare, medicul poate recomanda:

  • Examenul pelvian. Ar putea fi necesară verificarea ovarelor pentru a vedea dacă sunt mărite sau umflate din cauza numărului crescut de microcitite.
  • Teste de sânge. Nivelul hormonilor androgeni și al glucozei (zahărului) din sângele poate fi verificat.
  • Ecografie vaginală (sonogramă). Poate fi efectuat un test care utilizează unde sonore pentru a face fotografii ale zonei pelvine. Acesta ar putea fi folosit pentru a examina ovarele pentru microchisturi și pentru a verifica endometrul (mucoasa uterină). Această mucoasă poate deveni mai groasă dacă menstruațiile nu sunt regulate

Există o serie de analize și teste pe care medicul le poate solicita atunci când ia în considerare un diagnostic de SOPC. Unele dintre aceste teste ajută la excluderea altor cauze ale producției excesive de hormoni sau ale menstruațiilor anormale. Testele respective includ:

  • Nivelurile de testosteron
  • Nivelurile de LH (hormon luteinizant) și FSH (hormon de stimulare a foliculilor). Acești hormoni sunt produși de glanda hipofiză din creier și transmit ovarelor să producă estrogen și să ovuleze.
  • Glicemia preprandială sau testul de toleranță la glucoză
  • Nivelurile de lipide/colesterol
  • Nivelul de prolactină
  • Test de sarcină
  • Nivelul hormonilor tiroidieni
  • Imagistică a ovarelor pentru a căuta chisturi

Opțiuni de tratament pentru ovarele micropolichistice

Deoarece cauza primară a SOPC este necunoscută, tratamentul este îndreptat spre simptome. Puține abordări terapeutice îmbunătățesc toate aspectele sindromului, iar dorința de fertilitate a pacientei poate împiedica căutarea tratamentului în ciuda prezenței simptomelor. Obiectivele tratamentului ar trebui să includă corectarea anovulației, inhibarea acțiunii androgenilor asupra țesuturilor țintă și reducerea rezistenței la insulină. Reducerea greutății pentru pacientele obeze cu SOPC este benefică în multe feluri. Scăderea în greutate ajută la scăderea nivelurilor de androgeni, de hormon luteinizant (LH) și de insulină. De asemenea, ajută la reglarea ovulației, îmbunătățind astfel potențialul de sarcină.

Cum afectează ovarele micropolichistice organismul?

  • Creșterea în greutate. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu SOPC vor avea creștere în greutate și obezitate care este dificil de gestionat.
  • Oboseală. Multe persoane cu SOPC raportează oboseală crescută și energie scăzută. Problemele conexe, cum ar fi somnul slab, pot contribui la senzația de oboseală.
  • Creșterea nedorită a părului (cunoscută și sub numele de hirsutism). Zonele afectate de creșterea excesivă a părului pot include fața, brațele, spatele, pieptul, degetele de la mâini și de la picioare și abdomenul. Hirsutismul legat de SOPC se datorează modificărilor hormonale ale androgenilor.
  • Subțierea părului de pe cap. Căderea părului legată de SOPC poate să se intensifice la vârsta mijlocie. 
  • Acnee. Modificările hormonale legate de androgeni pot duce la probleme cu acneea. Hormonii masculini pot face ca pielea să fie mai grasă decât de obicei și să provoace erupții pe zone precum față, piept și partea superioară a spatelui. 
  • Întunecarea pielii. Este posibil să observați pete groase, întunecate și catifelate de piele sub brațe, sub sâni sau pe ceafă.
  • Modificări ale dispoziției. Faptul că aveți SOPC poate crește probabilitatea de a avea schimbări de dispoziție, depresie și anxietate.
  • Dureri pelviene. Durerile pelviene pot apărea în timpul menstruației, împreună cu sângerări abundente. De asemenea, pot apărea și atunci când o femeie nu are sângerări.
  • Dureri de cap. Modificările hormonale determină dureri de cap.
  • Probleme de somn. Persoanele cu SOPC raportează adesea probleme precum insomnia sau somnul slab. Există mulți factori care pot afecta somnul, dar SOPC a fost legat de o tulburare de somn numită apnee de somn. În cazul acesteia, o persoană va înceta să respire pentru perioade scurte de timp în somn. Acest lucru înseamnă că, chiar și dacă persoana doarme, aceasta nu se va simți bine odihnit după ce se trezește. De asemenea, ar putea avea probleme în a adormi.
  • Depresie. Atât modificările hormonale, cât și simptome precum creșterea nedorită a părului pot afecta negativ emoțiile. Mulți dintre cei cu SOPC ajung să se confrunte cu depresie și anxietate.

Întrebări frecvente

  1. Ce este un microchist ovarian?
    Un microchist ovarian este un sac plin de lichid care se dezvoltă pe un ovar. Acesta este foarte frecvent și, de obicei, nu provoacă niciun simptom. Cele mai multe microchisturi ovariene apar în mod natural și dispar în câteva luni, fără a fi nevoie de tratament.
  2. Este normal să ai microchisturi în ovare?
    Chisturile mici ovariene (microchisturi) sunt frecvente. De cele mai multe ori, aveți puțin sau niciun disconfort, iar chisturile sunt inofensive. 
  3. Sunt microchisturile de pe ovare ceva de care trebuie să vă faceți griji?
    Cele mai multe chisturi nu reprezintă nimic de care să vă faceți griji și, de obicei, nu provoacă niciun simptom. Medicul ar putea chiar să găsească unul despre care nu știați în timpul unui examen pelvian. Cu toate acestea, este totuși posibil să aveți unele simptome, cum ar fi menstruații neregulate, sângerări sau dureri pelviene, dar acestea nu sunt foarte frecvente.
  4. Toate femeile au microchisturi pe ovare?
    Fiecare femeie care ovulează le are, iar cele mai multe dintre ele nu provoacă niciun simptom sau problemă. Microchisturile ovariene sunt saci plini de lichid care se formează destul de frecvent. Fiecare chist mic (microchist) reprezintă un folicul al unui ovul cu potențial de maturizare care va fi eliberat de un ovar, care funcționează corect cu fiecare ciclu menstrual.
  5. Microchisturile ovariene înseamnă infertilitate?
    Dacă ați fost diagnosticată cu chisturi ovariene și încercați să rămâneți însărcinată, este important să știți că chisturile ovariene nu cauzează, de obicei, probleme de fertilitate.
  6. Ce hormon cauzează microchisturile ovariene?
    Microchisturile ovariene sunt asociate cu excesul de estrogen (dominanță estrogenică). Acest exces poate fi cauzat de prea mult estrogen în sine sau de lipsa de progesteron pentru a contrabalansa estrogenul pe care îl avem.
  7. Ce deficiență de vitamine cauzează microchisturile ovariene?
    Deficiența de vitamina D este frecventă și asociată cu factori de risc metabolic la pacientele cu sindromul ovarelor micropolichistice.
  8. Poate un dezechilibru hormonal să provoace microchisturi?
    Uneori, microchisturile pot fi cauzate de medicamentele utilizate pentru a ajuta femeile să ovuleze. Chisturile funcționale sunt tipurile de chisturi cauzate de obicei de dezechilibrele hormonale.
  9. Ce boli cauzează microchisturi ovariene?
    Două afecțiuni care cauzează chisturi ovariene și afectează fertilitatea sunt:
    Endometrioza, atunci când mucoasa uterului crește în afara acestuia. Chisturile cauzate de endometrioză se numesc endometrioame.
    Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este una dintre principalele cauze ale infertilității.
  10. Simptomele SOPC se suprapun cu alte afecțiuni?
    Simptomele SOPC se pot suprapune cu multe alte afecțiuni, motiv pentru care medicul poate solicita diverse teste de laborator pentru a exclude bolile tiroidiene, tumorile ovariene sau suprarenale și sarcina, precum și pentru a depista multe dintre complicațiile SOPC, inclusiv tulburările de insulină, diabetul de tip 2, tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat.
  11. În afară de SOPC, ce altceva poate cauza menstruații anormale?
    Alimentația deficitară, tulburările alimentare, bolile cronice, greutatea extrem de scăzută, stresul emoțional ridicat, exercițiile fizice excesive, disfuncțiile tiroidiene și anumite tumori care secretă hormoni pot duce la menstruații anormale. Deoarece anomaliile menstruale din cauza SOPC sunt prezente, de obicei, din momentul în care începeți să aveți menstruația. Dacă ați avut menstruații normale ani de zile și abia recent au devenit anormale, este probabil să fie de la una dintre aceste alte cauze.

Concluzie

Microchisturile ovariene sunt asociate cu două afecțiuni principale, SOPC (sindromul ovarelor polichistice) și endometrioza. Microchisturile la nivelul ovarelor sunt o apariție frecventă în viața fiecărei femei, apariția fiind declanșată de o ovulație anormală. Unele dintre cele mai importante semne de care trebuie să se țină cont sunt: dureri pelviene, sângerări vaginale neregulate, anovulație și cicluri menstruale dureroase și neregulate. Este recomandat să faceți o vizită la medic ori de câte ori vă confruntați cu unul sau mai multe dintre aceste simptome.