Meniu

Ovarele polichistice in sarcina

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ovarele polichistice sunt considerate a fi o afecțiune foarte frecventă la femei. Simptomele care descriu această afecțiune sunt adesea asociate cu părul excesiv de pe corp sau față, declanșat de hormonii androgini prezenți într-o cantitate anormală în corpul unei femei. Menstruațiile neregulate sunt un alt semn comun al ovarelor polichistice, urmate de ovarele mărite. A avea ovarele polichistice ar putea cazua probleme în ceea ce privește fertilizarea, însă, modalitățile alternative de a rămâne însărcinată sunt, de obicei, frecvente în aceste cazuri. 

Ce sunt ovarele polichistice și care sunt simptomele?

Ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi inofensivi. Foliculii sunt saci subdezvoltați în care se dezvoltă ovulele. În cazul sindromului ovarelor polichistice, acești saci sunt adesea incapabili să elibereze un ovul, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc. Dacă aveți semne și simptome ale ovarelor polichistice, acestea vor deveni de obicei evidente în timpul adolescenței târzii sau la începutul vârstei de 20 de ani. Simptomele pot include:

  • Menstruații neregulate sau lipsa menstruației
  • Dificultăți în a rămâne însărcinată ca urmare a ovulației neregulate sau a absenței ovulației
  • Creșterea excesivă a părului (hirsutism) – de obicei pe față, piept, spate sau fese
  • Creșterea în greutate
  • Subțierea părului și căderea părului de pe cap
  • Ten gras sau acnee

Cum funcționează ovulația normală?

Într-un ciclu menstrual normal cu ovulație, se dezvoltă un folicul matur, care este, de asemenea, o structură chistică. La aproximativ 14 zile după ovulație, femeia ar trebui să aibă menstruație, dacă nu este însărcinată. Diferența de bază dintre ovarele micropolichistice și cele normale este că, deși ovarele micropolichistice conțin mulți foliculi antrali mici cu ovule în ei, foliculii nu se dezvoltă și nu se maturizează corespunzător, astfel încât nu există ovulație. Deoarece femeile cu ovare polichistice nu ovulează în mod regulat, ele nu au menstruații regulate. 

Cum afectează ovarele polichistice sarcina?

Femeile însărcinate cu ovare polichistice trebuie să fie mai atente decât femeile fără ovare polichistice la posibilele complicații. Este bine cunoscut faptul că această afecțiune le expune pe femei la un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii și al nașterii. Cele două complicații principale care sunt asociate cu sindromul ovarelor polichistice sunt un risc crescut de avort spontan la începutul sarcinii și diabetul gestațional. Unele femei cu ovare micropolichistice pot avea deja diabet înainte de sarcină și multe dintre ele sunt vulnerabile la diabetul gestațional. Rata nașterilor prin cezariană este, de asemenea, mai mare la femeile cu ovare polichistice. Cu toate acestea, riscul pentru unele complicații ale sarcinii poate fi prevenit prin menținerea unei greutăți sănătoase și prin limitarea creșterii în greutate înainte și în timpul sarcinii. A avea ovare polichistice poate crește riscul de apariție a unor complicații în timpul sarcinii, cum ar fi: 

  • Tensiune arterială ridicată
  • Diabet gestațional
  • Naștere prematură

În preența sindromului ovarelor polichistice, există, de asemenea, un risc crescut de a avea un copil mai mare decât se preconizează pentru vârsta sa gestațională. Acest lucru vine la pachet cu un risc mai mare de a avea nevoie de o naștere prin cezariană.

Care sunt opțiunile de tratament pentru problemele de fertilitate legate de ovarele polichistice?

Rata de infertilitate în cazul ovarelor polichistice este foarte mare. Cu toate acestea, sunt femei care vor avea, de obicei, dificultăți în a rămâne însărcinate și au nevoie de tratament pentru a îmbunătăți șansele de sarcină. Unele femei cu sindromul ovarelor polichistice vor ovula (vor elibera un ovul matur) ocazional, altele nu vor ovula niciodată. Vestea bună este că șansa de a rămâne însărcinată cu sindromul ovarelor polichistice folosind tratamente de fertilitate este foarte bună. Marea majoritate a femeilor cu sindromul ovarelor polichistice vor putea avea un copil cu ajutorul tratamentului de fertilitate. Pentru femeile tinere cu vârsta sub 35 de ani, adevărata întrebare este mai mult despre ce tratament va fi eficient – și nu atât de mult dacă vreun tratament poate funcționa vreodată. Opțiunile de tratament pentru fertilitate în caul prezenței sindromului ovarelor polichistice includ:

Clomid pentru ovarele polichistice

Clomidul (citrat de clomifen sau Serophene) este un medicament oral care este utilizat în mod obișnuit pentru tratamentul infertilității. Acesta este adesea administrat pentru a încerca să inducă ovulația la femeile care nu dezvoltă și nu eliberează un ovul pe cont propriu. Nu există un număr stabilit de cicluri de Clomid care ar trebui efectuate înainte de a trece la alte tratamente de fertilitate.

Femara (Letrozol) pentru ovarele polichistice

Atunci când enzima aromatază este inhibată de medicamentul letrozol, nivelurile de estrogen sunt suprimate la femeile tinere. Acest lucru are ca rezultat creșterea producției de FSH (hormonul de stimulare a foliculilor) de către creier și glanda pituitară. La femeile care au sindromul ovarelor polichistice sau anovulație (o problemă cu ovulația), creșterea hormonului FSH (hormonul de stimulare a foliculilor) poate duce la dezvoltarea unui folicul matur în ovar și la ovulația unui ovul. Medicii numesc acest proces “inducerea ovulației”.

Metformină pentru ovarele polichistice

O metodă relativ nouă de tratare a problemelor de ovulație la femeile cu ovare polichistice constă în utilizarea unui medicament oral numit metformină (denumirea comercială este Glucophage). Metforminul a fost utilizat în mod tradițional ca medicament oral pentru a ajuta la controlul diabetului. În cazul în care Glucophage singur nu duce la ovulație și sarcină, Clomid și metformină sunt adesea folosite împreună pentru a induce ovulația.

Gonadotropine injectabile pentru ovarele polichistice

Produsele hormonale FSH injectabile sunt adesea denumite gonadotropine injectabile. Pacientele cu probleme de fertilitate care suferă de sindromul ovarelor polichistice și au încercat tratamentul cu medicamente orale ca terapie de primă linie fără succes, pot să treacă la injecții ca opțiune.

FIV – Fertilizare in vitro pentru ovarele polichistice

Marea majoritate a femeilor cu sindromul ovarelor polichistice care nu a rămas însărcinată cu alte tratamente vor putea rămâne însărcinate și să aibă un copil cu FIV (fertilizare in vitro). În general, ratele de succes ale FIV sunt excelente pentru cazurile de infertilitate cauzate de sindromul ovarelor polichistice.

Care sunt complicațiile sarcinii la femeile cu ovare polichistice?

Ovarele polichistice ar putea îngreuna sarcina, din cauza dezechilibrelor hormonale. Femeile cu ovare polichistice sunt mai predispuse să fie obeze și să se bazeze pe tehnologia de reproducere pentru a rămâne însărcinate. Pentru femeile însărcinate, această afecțiune aduce un risc crescut de complicații. Printre acestea se numără preeclampsia, o afecțiune periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru viitorul copil. Alte motive de îngrijorare includ hipertensiunea indusă de sarcină (tensiune arterială ridicată) și diabetul gestațional. Complicațiile sarcinii legate de ovarele polichistice includ:

  • Avortul spontan sau o pierdere timpurie a sarcinii
    Femeile cu ovare polichistice sunt de trei ori mai predispuse la avort spontan în primele luni de sarcină decât femeile fără. 
  • Diabet gestațional
    Acesta este un tip de diabet pe care îl au doar femeile însărcinate. Este tratabil și, dacă este controlat, nu cauzează probleme semnificative pentru mamă sau făt. În cele mai multe cazuri, afecțiunea dispare după ce se naște copilul. Bebelușii ale căror mame suferă de diabet gestațional pot fi foarte mari, ceea ce duce la necesitatea nașterii prin cezariană, au glicemia scăzută și au probleme de respirație. Femeile cu diabet gestațional, precum și copiii lor, prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2 mai târziu în viață.
  • Hipertensiunea arterială indusă de sarcină
    Această afecțiune se datorează unei creșteri a tensiunii arteriale care poate apărea în a doua jumătate a sarcinii. Dacă nu este tratată, poate duce la preeclampsie. Acest tip de tensiune arterială ridicată poate afecta și nașterea copilului.
  • Preeclampsia
    Aceasta este o creștere bruscă a tensiunii arteriale după a 20-a săptămână de sarcină, care poate afecta rinichii, ficatul și creierul mamei. Dacă nu este tratată, preeclampsia se poate transforma în eclampsie. Eclampsia poate provoca leziuni ale organelor, convulsii și chiar moartea. În prezent, principalul tratament pentru această afecțiune este nașterea copilului, chiar și prematur dacă este necesar. Femeile însărcinate cu preeclampsie pot avea nevoie de o naștere prin cezariană, care poate implica riscuri suplimentare atât pentru mamă, cât și pentru copil.
  • Nașterea prematură
    Bebelușii sunt considerați “prematuri” dacă sunt născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Bebelușii prematuri sunt expuși riscului de a avea multe probleme de sănătate, atât imediat după naștere, cât și mai târziu în viață, iar unele dintre aceste probleme pot fi grave.
  • Nașterea prin cezariană
    Femeile însărcinate cu ovare polichistice sunt mai predispuse la cezariană din cauza complicațiilor de sarcină asociate cu sindromul ovarelor polichistice, cum ar fi hipertensiunea arterială indusă de sarcină. Deoarece nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală, recuperarea poate dura mai mult decât în cazul nașterii vaginale și poate implica riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Riscuri pentru făt la femeile însărcinate care suferă de ovare polichistice

Din nefericire, a avea sindromul ovarelor polichistice în timpul sarcinii face lucrurile puțin mai complicate. Astfel este nevoie de mai multă monitorizare atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru bebeluș. Riscurile potențiale ale sindromului ovarelor polichistice pentru bebeluș includ:

  • Naștere prematură
  • Dimensiuni mari pentru vârsta gestațională
  • Avort spontan

Dacă bebelușul este o fetiță, unele studii au arătat că există o șansă de până la 50% ca și ea să aibă sindromul ovarelor polichistice.

Măsuri de luat înainte de a rămâne însărcinată dacă aveți ovare polichistice

Cel mai bun mod de a vă asigura că veți avea un copil sănătos este să aveți grijă de propriul organism. Acest lucru este valabil atunci când încercați să concepeți și în timpul sarcinii. Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, îmbunătățesc semnificativ rezultatele sarcinii la femeile afectate de ovare polichistice. Pentru femeile care suferă de această afecțiune și sunt supraponderale sau obeze, se recomandă o reducere a greutății și s-a demonstrat că aceasta îmbunătățește ovulația și viitoarele sarcini. Pierderea în greutate înainte de concepție este recomandată pentru a reduce complicațiile. Cu toate acestea, unii experți consideră că, dacă aveți peste 35 de ani și încercați să rămâneți însărcinată de mai mult de un an, timpul este mai important decât slăbitul. Deși pierderea în greutate crește șansele de a rămâne însărcinată și reduce riscul de complicații metabolice, este posibil să nu doriți să amânați tratamentele de fertilitate în timp ce încercați să slăbiți. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru o sarcină sănătoasă:

  • Exercițiile fizice timp de 30 de minute de cinci ori pe săptămână sunt recomandate pentru controlul greutății.
    Exercițiile fizice ajută chiar și atunci când nu se pierde în greutate. Cu toate acestea, ar trebui să evitați activitățile fizice intense. Consultați-vă cu specialistul în fertilitate înainte de a face exerciții fizice, deoarece unele tratamente de fertilitate vă vor cere să vă limitați activitatea.
  • Medicamentele ar trebui să fie menținute la un nivel minim.
    Dacă consultați un medic pentru o altă problemă, spuneți-i că sunteți însărcinată. Unele medicamente sunt considerate sigure în timpul sarcinii, în timp ce altele nu sunt. Asigurați-vă că discutați despre toate medicamentele și suplimentele dvs. cu medicul și întrebați dacă sunt sigure pentru sarcină.
  • Vitaminele prenatale prescrise de obstetrician.
    Se poate recomanda o multivitamină cu acid folic cu o lună înainte de a începe încercările de a concepe un copil. Acidul folic reduce riscul de defecte ale creierului și ale măduvei spinării la copiii în curs de dezvoltare dacă este luat înainte de sarcină.
  • O dietă adaptată la cerințele fizice individuale ar trebui să fie planificată cu atenție împreună cu medicul și dieteticianul.
    Aceasta ar trebui să fie bogată în carbohidrați complecși, cu indice glicemic scăzut (cerealele integrale, legumele cu frunze verzi și fasolea), să fie săracă în colesterol și grăsimi și moderată în proteine. O mulțime de fibre alimentare sunt importante, deoarece pot reduce necesarul de insulină în cazul sarcinilor diabetice. 
  • Menținerea unui nivel sănătos al glicemiei înainte și în timpul sarcinii.
    Tratamentul eficient pentru prevenirea diabetului gestațional include monitorizarea frecventă a glicemiei, un plan alimentar sănătos, injecții cu insulină (dacă este necesar) și activitate fizică regulată.
  • Limitarea consumului de băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul, sucurile și ciocolata caldă.
    Dozele mari de cofeină pot crește riscul de avort spontan sau pot avea ca rezultat copii cu greutate mică la naștere. 

Întrebări frecvente

  1. Ce este sindromul ovarelor polichistice?
    Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afecțiune frecventă. Persoanele cu SOPC pot avea:
    – Niveluri mai mari decât cele normale de androgeni (hormoni de tip masculin)
    – Probleme cu ovulația (eliberarea de ovule din ovare)
    – Chisturi multiple la nivelul ovarelor
  2. Ovarele polichistice afectează sarcina?
    Este binecunoscut faptul că ovarele polichistice expun femeile la un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii și al nașterii. Cele două complicații principale care sunt asociate cu această afecțiune sunt riscul crescut de avort spontan la începutul sarcinii și diabetul gestațional.
  3. Care este rata de infertilitate în cazul sindromului ovarelor polichistice?
    Rata de infertilitate la femeile cu ovare polichistice este foarte mare. Aceste femei vor avea, de obicei, dificultăți în a rămâne însărcinate și, de obicei, au nevoie de tratament pentru a îmbunătăți șansele de sarcină.
  4. Ovarele polichistice afectează fertilitatea?
    Dacă aveți ovare polichistice, s-ar putea să aveți dificultăți în a rămâne însărcinată. Din fericire, cu modificări ale stilului de viață sau cu tratament pentru infertilitate, majoritatea persoanelor cu ovare polichistice pot rămâne însărcinate. Discutați cu un medic sau cu un specialist în fertilitate pentru sfaturi individuale.
  5. Care sunt opțiunile de tratament pentru fertilitate pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice?
    Există mai multe modalități de tratament, dar, în funcție de gravitatea cazului, medicul vă va recomanda medicație sau fertilizare in vitro.
    – Clomid
    – Femara (Letrozol)
    – Metformină
    – Gonadotropine injectabile
    – FIV – Fertilizare in vitro 
  6. Pot ovarele polichistice crește riscul de complicații în timpul sarcinii?
    A avea ovare polichistice vă poate crește riscul unor complicații în timpul sarcinii, cum ar fi:
    – Tensiune arterială ridicată
    – Diabet gestațional
    – Naștere prematură

Concluzie

Sarcina este o perioadă în care organismul femeii trece prin schimbări majore, însă riscul de complicații este mai mare la femeile cu ovare micropolichistice (ovare polichistice). A avea această afecțiune cunoscută sub numele de sindromul ovarelor polichistice implică șanse crescute de a dezvolta diabet, exces de hormoni androgeni (masculini), menstruații neregulate și alte simptome. Din cauza acestor factori, a rămâne însărcinată ar putea fi o luptă pentru femeile cu ovare micropolichistice. Există mai multe opțiuni de tratament. În funcție de gravitatea cazului, medicația sau fertilizarea in vitro vor fi recomandate de medic. Cu toate acestea, lupta de a rămâne însărcinată atrage după sine și alte complicații care pot apărea în timpul sarcinii. Aceasta implică un risc mai mare de avort spontan, diabet gestațional și naștere prin cezariană. Monitorizarea atentă a sarcinii este obligatorie pentru femeile cu sindrom polichistic, în acest fel reducându-se șansele de complicații și riscuri asociate acestei afecțiuni.